|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dojść chcemy.
Od siebie mogę powiedzieć, że nie polecam żadnych kursów typu w miesiąc, w 3 miesiące... To i tak nie działa. Dla mnie taką książką jest też Blondynka, nie widziałam jak ona wygląda w środku. Trzymam się z daleka od takich książek. Lepiej wziąć coś sprawdzonego.
Tutaj macie recenzję tej blondynki.
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Ja ucze się z blondynki hiszpańskiego i angielskiego i jest bardzo fajna. Szczególnie jeżeli uczymy się języka od początku bo jak ktoś ma już podstawy to nie jest najlepsza. Też czytałam różne opinie, ale to każdy wyrabia sobie sam. Jednym się to podoba innym co innego.
Ja jestem na 23 poziome z hiszpańskiego, zaczynałam od zera i wszystko pamietam
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#94 |
|
BAN stały
|
a co sądzicie o super memo? kiedyś się uczyłam z tego angielskiego
|
|
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
Dołączam
![]() Uczę się hiszpańskiego od dwóch lat. Kończę książkę (ostatni rozdział 32) "język hiszpański - 20min każdego dnia" Langenscheidt - polecam!! i rozpoczynam Hiszpański Gramatyka EDGARD ![]() No hay problema - fajna książka ale trochę zwariowana, wszystko ze wszystkim, do połowy ją przejrzałam i odłożyłam na półkę, czasami do niej zaglądam :p I oczywiście www.busuu.com ![]() Dzisiejsza nauka:
|
|
|
|
#96 | |
|
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
ja też Harry'ego rozumiem, ale to mi się właśnie podoba słucham sobie rozdział przed snem. Starałam się codziennie, ale to niestety trudne ![]() właśnie zrobiłam powtórki w Henrym i dodaję nowy materiał. Ten program Anki nie przypadł mi za bardzo do gustu, popróbuję jakieś inne talie, może bardziej mi przypasuje
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tak apropo : to macie adres stronki, z której ściągacie e-booki albo audiobooki? Jeśli tak, to bardzo proszę o podzielenie się nim ze mną
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#99 |
|
Konto usunięte
|
Ja staram się spędzać po 1,5h dziennie nad ang i niemieckim, ale różnie to wychodzi
chociaż powinnam się cieszyć, bo jak na razie stwierdziłam że rozbudowuje słownictwo więc gramatykę odrzuciłam, Ale za miesiąc, dwa będę musiała do niej radośnie powrócić
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
a ja właśnie przeglądam książkę do tureckiego i sobie wypisuje nowe słowka do nauczenia
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj powtórki z Pedra i SuperMemo (174 + 47) oraz dalszy materiał z tego drugiego (180 stron) co zaowocowało tym, że skończyłam lekcję 1, przerobiłam 2 (jakaś krótka była) i rozpoczęłam 3.
![]() Cytat:
Robię obecnie drugą część z hiszpańskiego i nadal mi się podoba. Czuję, że najwięcej nauczyłam się właśnie z tych kursów. Fajne jest w nim to, że jest w nim sporo słownictwa (pojedyncze słówka, zwroty bądź całe zdania), kilka czytanek lub dialogów oraz trochę gramatyki, a głosy lektorów bardzo przyjemne (to odnośnie wersji hiszpańskiej). Warto jednak równolegle lub po zakończeniu tych kursów, uzupełnić wiedzę z innych źródeł, szczególnie jeżeli chodzi o gramatykę. I jeszcze jedno. Mam wersję: książka + kurs multimedialny i korzystam wyłącznie z kursu. Książka jest dobra żeby w razie czego móc do czegoś wrócić przy okazji, chociaż mnie to się jeszcze nie zdarzyło. Również przerabiam właśnie Gramatykę z Edgarda. Dość szybko się z nią leci jak już usiądę do niej. Mam jednak pewne wątpliwości do niektórych rzeczy, które tam napisali. Nie wiem czy to błędy, czy tak ma być.
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
|
|
#103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
Również jestem ciekawa, bo się przymierzam do kupna... Swoją drogą to chyba pierwsze wątpliwości jakie się pojawiły nt. "Gramatyki..."
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#108 |
|
Kawaii strona mocy
|
A jak w ogóle oceniacie te książki Edgara? Zastanawiam się nad kupnem kiedyś kursu z japońskiego, bo wychodzę za założenia, że taki kurs może być dobry dla jakiegoś mało-popularnego języka, gdzie jest mało książek na rynku, ale np dla angielskiego jest tyle innych dobrych książek, że nie skusiłabym się na coś takiego. Ale to ja
![]() Witam z drugiej części, na razie oprócz przygotowania do zajęć z niemieckiego nie mam za wiele czym się pochwalić, ale już niedługo |
|
|
|
#109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodzi Ci o kurs podstawowy Japońskiego - audiobook? Ogólnie fajny, aczkolwiek jak we wszystkich tytułach z tej serii bardzo okrojona gramatyka, zdecydowanie trzeba dokupić do tego dodatkową książkę z samą gramatyką - nie wiem czy Edgard posiada taką do japońskiego - bo do ang, de i esp są bardzo fajne, sama z nich korzystam. Kurs ma podstawowy zakres słownictwa, możesz słuchać i powtarzać, nagrać na telefon/mp 3 i słuchać w każdej wolnej chwili, ale poza słówkami nic więcej się nie nauczysz. Fajne są kursy z serii Profesor Intensywny, ale niestety japońskiego nie mają, innych publikacji z tego języka nie widziałam, nie słyszałam o nich więc nie powiem czy fajne czy nie ![]() A jak już bardzo chcesz się zapoznać z japońskim to polecą TĄ stronę. Sama nie uczę się japońskiego, ale moja koleżanka korzystała ze strony i bardzo sobie chwali Jak znasz angielski to na pewno znajdziesz całą masę świetnych stron do nauki
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#110 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Za stronę dziękuję, chociaż widzę że bardziej przyda mi się do powtórzenia niż samej nauki |
|
|
|
|
#111 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
1) Na stronie 42 w ćwiczeniu 7, w przykładzie 3 trzeba wpisać po hiszpańsku "wysoką kobietą", więc ja bym wpisała mujer alta. W odpowiedzi natomiast podane jest żeby wpisać mujer grande. Myślałam, że przymiotnik "grande" to "wielki/wielka". Czy można go też stosować w sensie "wysoki/wysoka" czy jednak jest pomyłka? 2) Na stronie 44 w drugim "Uwaga!" jest napisane "Przymiotnik superior ma dwa znaczenia - główne "górny" oraz metaforyczne (osoba lub rzecz o wyższej randze). Tak samo jak przymiotnik interior (dolny), który może również oznaczać rzecz lub osobę o niższej randze". Zamiast inferior jest interior. 3) Na stronie 47 w ćwiczeniu 10, w przykładzie 5 jest est zamiast es. 4) Na stronie 131 na samym dole wśród czasowników ze spółgłoską -g- w pierwszej osobie dwa razy wymieniony jest ten sam czasownik: "salir (wychodzić) - yo salgo" Tak, wiem. Czepiam się. ![]() Teraz inne, poważniejsze wątpliwości, które narodziły się z rozbieżności z Profesorem Pedro: 1) Na stronie 31 jest napisane "istnieje też grupa rzeczowników, których używa się wyłącznie w liczbie mnogiej, na przykład: los pantalones (spodnie)". W Profesorze Pedro (i chyba w No hay problema 1 też) zaś występuje określenie "el pantalón" na spodnie, a więc w liczbie pojedynczej. Jak to więc jest? Gdzie jest błąd? 2) Na stronie 31 jest napisane "rzeczowniki niepoliczalne lub abstrakcyjne używane są wyłącznie w liczbie pojedynczej, na przykład: la información (informacja/informacje)". W Profesorze Pedro występuje to słowo w liczbie mnogiej, ale w kontekście wiadomości radiowych, czyli "las informaciones radiofónicas". 3) Jak to jest z tymi liczebnikami porządkowymi? - W "Gramatyce" na stronie 84 wymienione są bez rodzajników, a w Profesorze Pedro jak zapomnę się i wpiszę bez rodzajnika "el", pokazuje mi błąd. - W "Gramatyce" wszystkie liczebniki porządkowe od 11 do 20 pisane są łącznie, np. decimoctavo, podczas gdy w Profesorze Pedro niektóre składają się z dwóch wyrazów (plus rodzajnika) czyli np. el decimo octavo. - W "Gramatyce" w liczebnikach od 11 do 19 akcent w decimo pada tylko w tych liczebnikach, w których decimo występuje na końcu liczebnika, np. duodécimo, undécimo, a w tych, w których decimo występuje na początku liczebnika, akcentu nie ma, np. decimotercero, decimocuarto. decimosexto itp. Wydaje się to logiczne, ale znów mam wątpliwości bo w Profesorze Pedro ta reguła nie istnieje i np. liczebnik "szesnasty" pisany jest z akcentem, czyli el décimo sexto. - Jakie liczebniki stosuje się przy imionach i nazwiskach (królowie, nazwiska rodowe, itp.), porządkowe czy główne? Pytam bo najpierw na stronie 85 "Gramatyki" jest napisane "Uwaga! Należy pamiętać, że liczebniki porządkowe występują z reguły przed rzeczownikiem, natomiast liczebniki główne w funkcji liczebników porządkowych - po rzeczowniku. Wyjątkiem są liczebniki porządkowe przy imionach i nazwiskach (królowie, nazwiska rodowe, itp.), których używa się po rzeczowniku, na przykład: Fernando Primero (Ferdynand I), Juan Pablo Segundo (Jan Paweł II).", a potem w ćwiczeniu 4 na stronie 86, w przykładzie 10 - "Benedicto.......(16) (Benedykt Szesnasty)" w odpowiedzi jest napisane dieciséis, a więc wychodzi na to, że trzeba użyć liczebnika głównego w funkcji liczebnika porządkowego zamiast sugerowanego na poprzedniej stronie liczebnika porządkowego decimosexto. A na sam koniec, czy mógłby mi ktoś podać odmianę czasownika "oler"(czuć, wąchać, pachnieć) w czasie teraźniejszym - Presente de indicativo? Na razie tyle mnie zaintrygowało jeżeli chodzi o "Gramatykę" z Edgarda. Nie twierdzę, że to wszystko to są błędy, bo może jest tak, że dopuszczalne są różne wersje (np. przy liczebnikach porządkowych) albo to Profesor Pedro się myli albo jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie, a ja o tym nie wiem. Liczę na to, że rozwiejecie moje wątpliwości. ![]() Coma, wątpliwości pojawiły się akurat przy okazji "Gramatyki" bo nie jest ona pierwszym źródłem wiedzy, z którego korzystam. Stąd dopiero przy jej przerabianiu zauważam rozbieżności z tym czego uczyłam się wcześniej. Gdybym zaczęła naukę od "Gramatyki" to pewnie tych wątpliwości bym nie miała, ale pewnie pojawiłyby się przy okazji przerabiania kolejnego źródła, np. Profesora Pedro. Być może inni zaczynają od "Gramatyki" i nie zgłaszają żadnych wątpliwości z nią związanych.
Edytowane przez zakrecona_pozytywka Czas edycji: 2011-11-05 o 00:25 Powód: Dopisek |
||
|
|
|
#112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hueles huele olemos oleis huelen
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki.
Czyli jednak jest taka dziwna z tym "h" na początku w liczbie pojedynczej.Rozwiałaś moje wątpliwości.
Edytowane przez zakrecona_pozytywka Czas edycji: 2011-11-05 o 09:40 |
|
|
|
#114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak na przyklad istnieje slowniczek do finskiego z masa bledow Cytat:
![]() http://www.conjugation.org/
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
taki maly zolty
niestety nie mam teraz jak sprawdzic bo zostal on w domu
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#118 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na telefonie mam też Anki. Też bez dźwięków, ale za to bez konieczności łączenia się z netem. Wadą tu też jest to, że mogłam załadować tylko 1 talię, ale ogólnie jest ok.
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewychy
![]() Właśnie strzelił mi do głowy pomysł. Założylam chomika specjalnie na "wątkowe potrzeby". Fajnie by było jakby został zalinkowany w pierwszym poście. Jak ogarnę więcej to dam jakieś opcje, żebyście też mogły wrzucać swoje materiały, to co znajdziecie i w ten sposób może stworzymy fajną bazę materiałów. Jak wam się widzi ten pomysł? Standardowy adres, nazwa "chomikjezykowy" dostęp do chomika będzie na hasło. Hasło takie jak nazwa działu, w którym znajduje się ten wątek (multi......) pisane z małych liter bez spacji
Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2011-11-05 o 17:56 |
|
|
|
#120 | ||
|
Zakorzenienie
|
bym zapomniała się pochwalić...
wykupiłam dziś przedłużkę na tutka... na rok za 89zł... aż boję się pomyśleć ile mi zaraz wyskoczy zaległych powtórek... (jakby ktoś chciał, to promocja ważna do czasu trwania promocji z groupona, czyli jeszcze kilka godzin... pako napisał o niej na forum tutora... niestety przeczytałam to w przeglądarce w telefonie, a na kompie nie mogę znaleźć tego wątku, więc nie podam linku edit, udało mi się przepisać link z telefonu... ale dziwne że w nim normalnie mi się wyszukuje a w komputerze tak jakby go nie było... http://www.etutor.pl/pytania-jezykow..._i_mydeal.html
Edytowane przez VwVampirka Czas edycji: 2011-11-05 o 18:12 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.

przez to nie potrafię mówić 'płynnie', a nad każdą rzeczą się zastanawiam
słucham sobie rozdział przed snem. Starałam się codziennie, ale to niestety trudne 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)