Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-03, 06:00   #91
Peru
Zadomowienie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dojść chcemy.

Od siebie mogę powiedzieć, że nie polecam żadnych kursów typu w miesiąc, w 3 miesiące... To i tak nie działa. Dla mnie taką książką jest też Blondynka, nie widziałam jak ona wygląda w środku. Trzymam się z daleka od takich książek. Lepiej wziąć coś sprawdzonego.
Tutaj macie recenzję tej blondynki.

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 09:34   #92
t_89
Zakorzenienie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Ja ucze się z blondynki hiszpańskiego i angielskiego i jest bardzo fajna. Szczególnie jeżeli uczymy się języka od początku bo jak ktoś ma już podstawy to nie jest najlepsza. Też czytałam różne opinie, ale to każdy wyrabia sobie sam. Jednym się to podoba innym co innego.
Ja jestem na 23 poziome z hiszpańskiego, zaczynałam od zera i wszystko pamietam
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 13:07   #93
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
można dołączyć?
muszę wziąć się w garść i zabrać za 'uczenie' angielskiego, bo przyjechałam do UK i jestem niesamowicie zagubiona, mimo że myślałam że znam angielski naprawdę dobrze
potrzebuję poprawić się w takich normalnych, codziennych rozmowach, bo dziwnie czuję się układając jakieś wymyślne skomplikowane zdania, a nie umiejąc odpowiedzieć krótkimi zwrotami przez to nie potrafię mówić 'płynnie', a nad każdą rzeczą się zastanawiam
jakieś rady?
W pierwszym momencie przyszedł mi do głowy ebook "Angielskie formuły konwersacyjne", ale skoro mieszkasz w Szkocji, to chyba niewiele pomoże.
Stary 2011-11-03, 15:44   #94
Malinka_gosiaczek
BAN stały

a co sądzicie o super memo? kiedyś się uczyłam z tego angielskiego
Malinka_gosiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 15:49   #95
Czarnaroe
Rozeznanie

Dołączam
Uczę się hiszpańskiego od dwóch lat.
Kończę książkę (ostatni rozdział 32) "język hiszpański - 20min każdego dnia" Langenscheidt - polecam!!
i rozpoczynam Hiszpański Gramatyka EDGARD

No hay problema - fajna książka ale trochę zwariowana, wszystko ze wszystkim, do połowy ją przejrzałam i odłożyłam na półkę, czasami do niej zaglądam :p

I oczywiście www.busuu.com

Dzisiejsza nauka:
  • język hiszpański - 20min każdego dnia - rozdział 32 i powtórka. KONIEC
  • www.busuu.com - temat: Moje życie w formularzu (Mi vida en un papel)
  • wizaż - temat: Espańol... -pisanie tylko po hiszpańsku
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 17:27   #96
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Uwielbiam Cię! Wychwalam pod niebiosy!
Zbrzydły mi już do nie powiem czego podcasty z ESL, ciągle tylko ich słucham, a nie wpadłam na to, że mogę sobie ebooka ściągnąć... I też zaczęłam słuchać Harry'ego Pottera i większość rozumiem (przynajmniej widzę, że moja nauka nie idzie na marne). Jeszcze raz dziękuję Ci o dobra duszo z nieba!

ja też Harry'ego rozumiem, ale to mi się właśnie podoba słucham sobie rozdział przed snem. Starałam się codziennie, ale to niestety trudne Jest go na szczęście aż 7 części, więc na trochę nam starczy tego słuchania, ale już się martwię, co będzie potem

właśnie zrobiłam powtórki w Henrym i dodaję nowy materiał.
Ten program Anki nie przypadł mi za bardzo do gustu, popróbuję jakieś inne talie, może bardziej mi przypasuje
Stary 2011-11-03, 17:48   #97
EnjoyYourLife
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość

właśnie zrobiłam powtórki w Henrym i dodaję nowy materiał.
Ten program Anki nie przypadł mi za bardzo do gustu, popróbuję jakieś inne talie, może bardziej mi przypasuje
Nie wiem czy o tym wiesz, ale sama możesz stworzyć swoją talię i dodać swoje własne słówka - i to właśnie jest świetne

A tak apropo : to macie adres stronki, z której ściągacie e-booki albo audiobooki? Jeśli tak, to bardzo proszę o podzielenie się nim ze mną. Język: angielski lub hiszpański

EnjoyYourLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 18:45   #98
Peru
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EnjoyYourLife Pokaż wiadomość
Nie wiem czy o tym wiesz, ale sama możesz stworzyć swoją talię i dodać swoje własne słówka - i to właśnie jest świetne

A tak apropo : to macie adres stronki, z której ściągacie e-booki albo audiobooki? Jeśli tak, to bardzo proszę o podzielenie się nim ze mną. Język: angielski lub hiszpański
Pierwszy wpis się kłania

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 20:33   #99
201609062117
Konto usunięte

Ja staram się spędzać po 1,5h dziennie nad ang i niemieckim, ale różnie to wychodzi chociaż powinnam się cieszyć, bo jak na razie stwierdziłam że rozbudowuje słownictwo więc gramatykę odrzuciłam, Ale za miesiąc, dwa będę musiała do niej radośnie powrócić
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 21:10   #100
ArabicPrincess
Zakorzenienie

a ja właśnie przeglądam książkę do tureckiego i sobie wypisuje nowe słowka do nauczenia

Life is a story written by Allah's hand

Instagram - PatrycjaLeila zapraszam

ArabicPrincess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 23:13   #101
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Dzisiaj powtórki z Pedra i SuperMemo (174 + 47) oraz dalszy materiał z tego drugiego (180 stron) co zaowocowało tym, że skończyłam lekcję 1, przerobiłam 2 (jakaś krótka była) i rozpoczęłam 3.

Cytat:
Napisane przez Malinka_gosiaczek Pokaż wiadomość
a co sądzicie o super memo? kiedyś się uczyłam z tego angielskiego
Polecam. Robię obecnie drugą część z hiszpańskiego i nadal mi się podoba. Czuję, że najwięcej nauczyłam się właśnie z tych kursów. Fajne jest w nim to, że jest w nim sporo słownictwa (pojedyncze słówka, zwroty bądź całe zdania), kilka czytanek lub dialogów oraz trochę gramatyki, a głosy lektorów bardzo przyjemne (to odnośnie wersji hiszpańskiej). Warto jednak równolegle lub po zakończeniu tych kursów, uzupełnić wiedzę z innych źródeł, szczególnie jeżeli chodzi o gramatykę.
I jeszcze jedno. Mam wersję: książka + kurs multimedialny i korzystam wyłącznie z kursu. Książka jest dobra żeby w razie czego móc do czegoś wrócić przy okazji, chociaż mnie to się jeszcze nie zdarzyło.

Cytat:
Napisane przez Czarnaroe Pokaż wiadomość
i rozpoczynam Hiszpański Gramatyka EDGARD
Również przerabiam właśnie Gramatykę z Edgarda. Dość szybko się z nią leci jak już usiądę do niej. Mam jednak pewne wątpliwości do niektórych rzeczy, które tam napisali. Nie wiem czy to błędy, czy tak ma być.
zakrecona_pozytywka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 23:29   #102
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez zakrecona_pozytywka Pokaż wiadomość
Polecam. Robię obecnie drugą część z hiszpańskiego i nadal mi się podoba. Czuję, że najwięcej nauczyłam się właśnie z tych kursów. Fajne jest w nim to, że jest w nim sporo słownictwa (pojedyncze słówka, zwroty bądź całe zdania), kilka czytanek lub dialogów oraz trochę gramatyki, a głosy lektorów bardzo przyjemne (to odnośnie wersji hiszpańskiej). Warto jednak równolegle lub po zakończeniu tych kursów, uzupełnić wiedzę z innych źródeł, szczególnie jeżeli chodzi o gramatykę.
I jeszcze jedno. Mam wersję: książka + kurs multimedialny i korzystam wyłącznie z kursu. Książka jest dobra żeby w razie czego móc do czegoś wrócić przy okazji, chociaż mnie to się jeszcze nie zdarzyło.
Jestem tego samego zdania, te kursy są po prostu genialne! Ja mam wersję do francuskiego i rosyjskiego, także z kursem multimedialnym, tylko ja właśnie na odwrót - praktycznie w zupełności korzystam z książki, kurs multimedialny włączam jedynie od święta. Bardzo przyjemnie się z tego uczy, szybko widać efekty, a ćwiczenia i czytanki są moim zdaniem bardzo dobrze przemyślane.

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 01:36   #103
Czarnaroe
Rozeznanie

Cytat:
Również przerabiam właśnie Gramatykę z Edgarda. Dość szybko się z nią leci jak już usiądę do niej. Mam jednak pewne wątpliwości do niektórych rzeczy, które tam napisali. Nie wiem czy to błędy, czy tak ma być.
Możesz podać przykłady? Razem rozwiejemy wątpliwości
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 01:48   #104
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Również jestem ciekawa, bo się przymierzam do kupna... Swoją drogą to chyba pierwsze wątpliwości jakie się pojawiły nt. "Gramatyki..."

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 14:02   #105
Esency
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Również jestem ciekawa, bo się przymierzam do kupna... Swoją drogą to chyba pierwsze wątpliwości jakie się pojawiły nt. "Gramatyki..."
Ja też jestem ciekawa, bo sama z książki korzystam, a nie chciałabym się uczyć z błędami
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 18:28   #106
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

znacie jakiś program który można używać na telefonie? Coś na Androida skąd takie pobrać?
Stary 2011-11-04, 22:40   #107
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
znacie jakiś program który można używać na telefonie? Coś na Androida skąd takie pobrać?
eTutor działa na androidzie

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 23:08   #108
Maguda_
Kawaii strona mocy

A jak w ogóle oceniacie te książki Edgara? Zastanawiam się nad kupnem kiedyś kursu z japońskiego, bo wychodzę za założenia, że taki kurs może być dobry dla jakiegoś mało-popularnego języka, gdzie jest mało książek na rynku, ale np dla angielskiego jest tyle innych dobrych książek, że nie skusiłabym się na coś takiego. Ale to ja

Witam z drugiej części, na razie oprócz przygotowania do zajęć z niemieckiego nie mam za wiele czym się pochwalić, ale już niedługo
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 23:19   #109
Esency
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
A jak w ogóle oceniacie te książki Edgara? Zastanawiam się nad kupnem kiedyś kursu z japońskiego, bo wychodzę za założenia, że taki kurs może być dobry dla jakiegoś mało-popularnego języka, gdzie jest mało książek na rynku, ale np dla angielskiego jest tyle innych dobrych książek, że nie skusiłabym się na coś takiego. Ale to ja

Witam z drugiej części, na razie oprócz przygotowania do zajęć z niemieckiego nie mam za wiele czym się pochwalić, ale już niedługo
Ja jestem baaardzo zadowolona. Mam całą masę publikacji Edgarda dla wielu języków: angielskiego, hiszpańskiego, francuskiego i kilku innych.
Chodzi Ci o kurs podstawowy Japońskiego - audiobook? Ogólnie fajny, aczkolwiek jak we wszystkich tytułach z tej serii bardzo okrojona gramatyka, zdecydowanie trzeba dokupić do tego dodatkową książkę z samą gramatyką - nie wiem czy Edgard posiada taką do japońskiego - bo do ang, de i esp są bardzo fajne, sama z nich korzystam. Kurs ma podstawowy zakres słownictwa, możesz słuchać i powtarzać, nagrać na telefon/mp 3 i słuchać w każdej wolnej chwili, ale poza słówkami nic więcej się nie nauczysz.

Fajne są kursy z serii Profesor Intensywny, ale niestety japońskiego nie mają, innych publikacji z tego języka nie widziałam, nie słyszałam o nich więc nie powiem czy fajne czy nie

A jak już bardzo chcesz się zapoznać z japońskim to polecą stronę. Sama nie uczę się japońskiego, ale moja koleżanka korzystała ze strony i bardzo sobie chwali Jak znasz angielski to na pewno znajdziesz całą masę świetnych stron do nauki
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 23:27   #110
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Esency Pokaż wiadomość

Fajne są kursy z serii Profesor Intensywny, ale niestety japońskiego nie mają, innych publikacji z tego języka nie widziałam, nie słyszałam o nich więc nie powiem czy fajne czy nie

A jak już bardzo chcesz się zapoznać z japońskim to polecą stronę. Sama nie uczę się japońskiego, ale moja koleżanka korzystała ze strony i bardzo sobie chwali Jak znasz angielski to na pewno znajdziesz całą masę świetnych stron do nauki
Profesora jeszcze chyba nie wymyślili, poza tym i tak wolę uczyć się w bardziej standardowy sposób, bo wtedy bardziej skupiam się na nauce niż na oprawie graficznej i zapamiętywaniu jakiś układów przycisków, napisów itd Za stronę dziękuję, chociaż widzę że bardziej przyda mi się do powtórzenia niż samej nauki Ostatnio znalazłam fajną stronę i już nie mogę się doczekać, żeby z tym wszystkim ruszyć.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 23:54   #111
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Esency Pokaż wiadomość
Ja też jestem ciekawa, bo sama z książki korzystam, a nie chciałabym się uczyć z błędami
Ok, no to najpierw literówki oraz drobne pomyłki:
1) Na stronie 42 w ćwiczeniu 7, w przykładzie 3 trzeba wpisać po hiszpańsku "wysoką kobietą", więc ja bym wpisała mujer alta. W odpowiedzi natomiast podane jest żeby wpisać mujer grande. Myślałam, że przymiotnik "grande" to "wielki/wielka". Czy można go też stosować w sensie "wysoki/wysoka" czy jednak jest pomyłka?
2) Na stronie 44 w drugim "Uwaga!" jest napisane "Przymiotnik superior ma dwa znaczenia - główne "górny" oraz metaforyczne (osoba lub rzecz o wyższej randze). Tak samo jak przymiotnik interior (dolny), który może również oznaczać rzecz lub osobę o niższej randze". Zamiast inferior jest interior.
3) Na stronie 47 w ćwiczeniu 10, w przykładzie 5 jest est zamiast es.
4) Na stronie 131 na samym dole wśród czasowników ze spółgłoską -g- w pierwszej osobie dwa razy wymieniony jest ten sam czasownik: "salir (wychodzić) - yo salgo"
Tak, wiem. Czepiam się.

Teraz inne, poważniejsze wątpliwości, które narodziły się z rozbieżności z Profesorem Pedro:
1) Na stronie 31 jest napisane "istnieje też grupa rzeczowników, których używa się wyłącznie w liczbie mnogiej, na przykład: los pantalones (spodnie)". W Profesorze Pedro (i chyba w No hay problema 1 też) zaś występuje określenie "el pantalón" na spodnie, a więc w liczbie pojedynczej. Jak to więc jest? Gdzie jest błąd?
2) Na stronie 31 jest napisane "rzeczowniki niepoliczalne lub abstrakcyjne używane są wyłącznie w liczbie pojedynczej, na przykład: la información (informacja/informacje)". W Profesorze Pedro występuje to słowo w liczbie mnogiej, ale w kontekście wiadomości radiowych, czyli "las informaciones radiofónicas".
3) Jak to jest z tymi liczebnikami porządkowymi?
- W "Gramatyce" na stronie 84 wymienione są bez rodzajników, a w Profesorze Pedro jak zapomnę się i wpiszę bez rodzajnika "el", pokazuje mi błąd.
- W "Gramatyce" wszystkie liczebniki porządkowe od 11 do 20 pisane są łącznie, np. decimoctavo, podczas gdy w Profesorze Pedro niektóre składają się z dwóch wyrazów (plus rodzajnika) czyli np. el decimo octavo.
- W "Gramatyce" w liczebnikach od 11 do 19 akcent w decimo pada tylko w tych liczebnikach, w których decimo występuje na końcu liczebnika, np. duodécimo, undécimo, a w tych, w których decimo występuje na początku liczebnika, akcentu nie ma, np. decimotercero, decimocuarto. decimosexto itp. Wydaje się to logiczne, ale znów mam wątpliwości bo w Profesorze Pedro ta reguła nie istnieje i np. liczebnik "szesnasty" pisany jest z akcentem, czyli el décimo sexto.
- Jakie liczebniki stosuje się przy imionach i nazwiskach (królowie, nazwiska rodowe, itp.), porządkowe czy główne? Pytam bo najpierw na stronie 85 "Gramatyki" jest napisane "Uwaga! Należy pamiętać, że liczebniki porządkowe występują z reguły przed rzeczownikiem, natomiast liczebniki główne w funkcji liczebników porządkowych - po rzeczowniku. Wyjątkiem są liczebniki porządkowe przy imionach i nazwiskach (królowie, nazwiska rodowe, itp.), których używa się po rzeczowniku, na przykład: Fernando Primero (Ferdynand I), Juan Pablo Segundo (Jan Paweł II).", a potem w ćwiczeniu 4 na stronie 86, w przykładzie 10 - "Benedicto.......(16) (Benedykt Szesnasty)" w odpowiedzi jest napisane dieciséis, a więc wychodzi na to, że trzeba użyć liczebnika głównego w funkcji liczebnika porządkowego zamiast sugerowanego na poprzedniej stronie liczebnika porządkowego decimosexto.

A na sam koniec, czy mógłby mi ktoś podać odmianę czasownika "oler"(czuć, wąchać, pachnieć) w czasie teraźniejszym - Presente de indicativo?

Na razie tyle mnie zaintrygowało jeżeli chodzi o "Gramatykę" z Edgarda. Nie twierdzę, że to wszystko to są błędy, bo może jest tak, że dopuszczalne są różne wersje (np. przy liczebnikach porządkowych) albo to Profesor Pedro się myli albo jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie, a ja o tym nie wiem. Liczę na to, że rozwiejecie moje wątpliwości.

Coma, wątpliwości pojawiły się akurat przy okazji "Gramatyki" bo nie jest ona pierwszym źródłem wiedzy, z którego korzystam. Stąd dopiero przy jej przerabianiu zauważam rozbieżności z tym czego uczyłam się wcześniej. Gdybym zaczęła naukę od "Gramatyki" to pewnie tych wątpliwości bym nie miała, ale pewnie pojawiłyby się przy okazji przerabiania kolejnego źródła, np. Profesora Pedro. Być może inni zaczynają od "Gramatyki" i nie zgłaszają żadnych wątpliwości z nią związanych.

Edytowane przez zakrecona_pozytywka
Czas edycji: 2011-11-05 o 00:25 Powód: Dopisek
Stary 2011-11-05, 00:33   #112
MissWorld
Raczkowanie

Cytat:
A na sam koniec, czy mógłby mi ktoś podać odmianę czasownika "oler"(czuć, wąchać, pachnieć) w czasie teraźniejszym - Presente de indicativo?
huelo
hueles
huele

olemos
oleis
huelen

Stary 2011-11-05, 09:38   #113
zakrecona_pozytywka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MissWorld Pokaż wiadomość
huelo
hueles
huele

olemos
oleis
huelen

Dzięki. Czyli jednak jest taka dziwna z tym "h" na początku w liczbie pojedynczej.
Rozwiałaś moje wątpliwości.

Edytowane przez zakrecona_pozytywka
Czas edycji: 2011-11-05 o 09:40
Stary 2011-11-05, 11:58   #114
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
ja wlasnie bylabym mniej przekonana do tych mniej popularnych jezykow, bo po prostu malo kto jest w stanie sprawdzic czy sa w nich bledy
tak na przyklad istnieje slowniczek do finskiego z masa bledow

Cytat:
tu jest fajna stronka na ktorej mozna sobie odmieniac czasowniki
http://www.conjugation.org/

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:53   #115
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
ja wlasnie bylabym mniej przekonana do tych mniej popularnych jezykow, bo po prostu malo kto jest w stanie sprawdzic czy sa w nich bledy
tak na przyklad istnieje slowniczek do finskiego z masa bledow
jaki
Stary 2011-11-05, 14:56   #116
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
jaki
taki maly zolty
niestety nie mam teraz jak sprawdzic bo zostal on w domu

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 16:33   #117
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
taki maly zolty
niestety nie mam teraz jak sprawdzic bo zostal on w domu
to na szczęście nie mam takowego
Stary 2011-11-05, 17:48   #118
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam tutka na androidzie. Z netem łączę się przez wi-fi, same powtórki dobrze mi chodzą, ale niestety nie działa odtwarzanie dźwięków. Ale w słowniku diki dźwięki odtwarzają się bez problemów, więc w razie czego w nim sprawdzam wymowę.

Na telefonie mam też Anki. Też bez dźwięków, ale za to bez konieczności łączenia się z netem. Wadą tu też jest to, że mogłam załadować tylko 1 talię, ale ogólnie jest ok.

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 17:55   #119
Miss Saeki
Zakorzenienie

Dziewychy

Właśnie strzelił mi do głowy pomysł.
Założylam chomika specjalnie na "wątkowe potrzeby". Fajnie by było jakby został zalinkowany w pierwszym poście. Jak ogarnę więcej to dam jakieś opcje, żebyście też mogły wrzucać swoje materiały, to co znajdziecie i w ten sposób może stworzymy fajną bazę materiałów. Jak wam się widzi ten pomysł?

Standardowy adres, nazwa "chomikjezykowy" dostęp do chomika będzie na hasło. Hasło takie jak nazwa działu, w którym znajduje się ten wątek (multi......) pisane z małych liter bez spacji

Edytowane przez Miss Saeki
Czas edycji: 2011-11-05 o 17:56
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 18:06   #120
VwVampirka
Zakorzenienie

bym zapomniała się pochwalić...
wykupiłam dziś przedłużkę na tutka... na rok za 89zł... aż boję się pomyśleć ile mi zaraz wyskoczy zaległych powtórek... (jakby ktoś chciał, to promocja ważna do czasu trwania promocji z groupona, czyli jeszcze kilka godzin...
pako napisał o niej na forum tutora... niestety przeczytałam to w przeglądarce w telefonie, a na kompie nie mogę znaleźć tego wątku, więc nie podam linku

edit, udało mi się przepisać link z telefonu... ale dziwne że w nim normalnie mi się wyszukuje a w komputerze tak jakby go nie było...

http://www.etutor.pl/pytania-jezykow..._i_mydeal.html

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde

Edytowane przez VwVampirka
Czas edycji: 2011-11-05 o 18:12
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości