|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Uuu (faza na słodycze)
1. 4 biszkopty, kawa z mlekiem, 2łyżki otrębów, 150 jogurtu naturalnego 2.2 kromki razowca z margaryną i szynką + serek wiejski 3. Knopers 4.brokuły z sosem czosnowym, poł piersi z kuraka w ziołach z małym plasterkiem sera i pieczarkami, sałatka z pomidorów z łyżeczką oliwy po jabłko, 2 rafaello, 2 kostki czekolady milki migdałowej 5. pół grahamki z margaryną+ jajecznica (1 jajko+białko) z papryką, plastrem szynki i 4 oliwkami robiona na łyżeczce oliwy po 4 biszkopciki kieliszek wina białego do obiadu i czerwonego do kolacji Jak myslicie nie za dużo słodyczy, bo mam wyrzuty sumienia szczególenie jak nie ćwiczę. Zazwyczaj na codzien spalam 500- 600 na bieżni, ale wczoraj nie miałam czasu. |
|
|
|
#4172 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
|
|
#4173 |
|
Rozeznanie
|
Powinno być P a wyszło nie wiem co...
I. Dwie kromki chleba żytniego z szynka, serem żółtym, pomidorem i cebulką; kawa z mlekiem. II. Serek wiejski z bananem i cynamonem, filiżanka cappuccino. III. Pół makreli wędzonej, surówka z kapusty pekińskiej, kromka razowca przypieczonego w tosterze. IV. Jabłko, marchewka, paczka sezamków, kawa z mlekiem i miodem. V. Drugie pół makreli + warzywa: pomidor, papryka, rzodkiewki, sałata.
|
#4174 |
|
Raczkowanie
|
R
woda z cytryna i miodem I owsianka (3 łychy, 2 łychy otrebów pszennych, siemie lniane, orzechy, miód) kawa z mc latte z cukrem ;p 1,5 h siłownia - od razu po bananII jajecznica z 2 jajek, bułka z sałata, poledwica, ogórkiem i odrobina ketchupu jabłko gorący kubek - pomidorowa (wiem, wiem sama chemia) - bylam meeeega głodna po silowni III makaro pełnoz., piers z kurczaka z warzywami IV twaróg z jog nat, miód, orzechy włoskie, wieelka marchewa woda, herby Masakra jaka ja byłam glodna po tej siłowni cały czas ! ;p
|
|
#4175 |
|
Raczkowanie
|
I moje U :
śniadanie : bułka razowa wielgachna, przekrojona na 3, z masłem szynką parmeńską 2 śniadanie : kawał szarlotki pełnoziarnistej, jabłko i kilka mandarynek obiad : wczorajszy krem z dyni z grzankami razowymi i roladki wieprzowe nadziewane śliwkami po pewnie znowu szarlotka ![]() kolacja - dziś świętujemy z TŻ mule w białym winie zapiekane ze śmietaną i grubo mielonym pieprzem
;-) Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 13:24 |
|
|
|
#4176 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Postaraj się nie bać tycia, przecież nie roztyjesz się od razu nie wiadomo jak. Ile musisz przytyć?
|
|
#4177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() napewno spróbuję tej owsianki w weekend
|
|
|
#4178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 13:27 |
|
|
|
|
#4179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4181 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze Utrzymanie
1. śniadanie: kawa z mlekiem 3,2% i łyżeczką brązowego cukru. 2 kromki razowego z masłem, sałatą, szynką, pomidorem w jogurcie z bazylią wpadło jajo na miękko podkradzione ![]() 2. II śniadanie: na uczelni: - sałatka z tuńczykiem, groszkiem, kapustą (niestety kupne) - duża buła z kurczakiem w curry, sałatą, sosem chrzanowym, ogórkiem kiszonym (a tu już sama przygotowałam )- marchwiowy jednodniowy 3. obiad: 3 spore mielone z pieczarkami i cebulką w środku, ziemniaki utarte z masłem czosnkowym, marchewka z groszkiem na ciepło po: 2 mandarynki i 1 gruszka 4. podwieczorek: miseczka serniczka z mascarpone i galaretki cytrynowej. pochrupane orzechy nerkowca 5. kolacja: ponoć mają być papryki faszerowane, więc pewnie 2 duże wpadną i herbata z miodem
|
|
|
|
#4182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A dzisiaj miałam beznadziejny dzień w stylu "Uczę się prawie od rana, a końca wciąż nie widać. Ciągle bym coś jadła, najlepiej coś słodkiego i jestem zła na siebie, że uległam". OKROPNOŚĆ! Nienawidzę takich dni. P: ŚNIADANIE 8:30 Bułka fińska ze słonecznikiem, 1/2 z naturalnym serkiem kanapkowym, 1/2 z sałatą i plastrem polędwicy drobiowej, pół pomidora z cebulą, rzodkiewki, łyżeczka domowego dżemu morelowego II ŚNIADANIE 11:30 Jabłko, bananowy serek homogenizowany (90g), dwa wafelki do lodów, kawa z mlekiem I tutaj wpadło z pół paczki (120g miała) ciasteczek orkiszowych bez dodatku cukru. OBIAD 15:00 Zupa ogórkowa z mięsem z indyka i warzywami (ziemniaki, seler, marchew, natka pietruszki; 0,5l), kromka chleba razowego z plastrem polędwicy drobiowej i sałatą I najbardziej beznadziejny punkt dnia: gdzieś w międzyczasie sporo (może nawet ze 100g patrząc po opakowaniu) miodowych płatków śniadaniowych (o takich http://granex.pl/module-Produkty-ID-...2-lang-pl.html ) i kawa z mlekiem KOLACJA 19:00 zapchałam się płatkami i czuję się fatalnie Kubek rosołu, dwie kromki chrupkiego pieczywa „7 ziaren” Nie wiem nawet czy warto to oceniać, ale jeśli ktoś mógłby rzucić okiem, to będę wdzięczna. ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- A ciężko Ci było zatrzymać? Bardzo Twoja dieta na U różni się od tej na P? |
|
|
|
|
#4183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#4184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyluzuj. Twój organizm jest wygłodzony więc naturalnie, że jesz pół paczki wafelków czy płatków.
|
|
|
|
|
#4185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4186 |
|
Raczkowanie
|
Po prostu schowałam wagę
Po co mam się przejmować jeśli przytyję kilogram lub 2 ?
|
|
|
|
#4187 |
|
Raczkowanie
|
Zazdroszczę podejścia, naprawdę. Ja jutro o 12 mam kontrolę i na samą myśl robię się blada. Dodatkowo piątki mam na uczelni najgorsze, więc teraz nie jestem w stanie się skupić na niczym innym jak tylko na tym, że się stresuję. I jeszcze będę trochę w biegu, więc chcę sobie wziąć coś na drugie śniadanie do torby, a w ogóle nie mam na nie pomysłu. Nie lubię tego swojego planowania posiłków, ale jutro tak się składa, że akurat muszę mieć coś w torbie.
|
|
|
|
#4188 |
|
Raczkowanie
|
Moje podejście zmieniło się zaraz po przyjściu do szpitala. Po prostu musisz sobie uświadomić jak Twoje wychudzenie jest niebezpieczne dla zdrowia i życia.
|
|
|
|
#4189 |
|
Rozeznanie
|
izumi_chan, może jednak terapia? Widać że jest Ci ciężko i nie jest z Twoją psychiką najlepiej.
Aż 10kg? Chyba pora przestać się bawić ze sobą... Dla zdrowia... A ja wstawię dzisiaj moje U/R I. woda z cytryną Owsianka ( 5 łych płatków na wodzie, po jednej otrębów i siemienia, wymieszana z homo brzoskwiniowym, mandarynką, garścią suszonych moreli, garścią słonecznika) II. Wielka buła grahamka (ponad 100g) z 5? grubymi plastrami polędwicy drobiowej, sałatą i papryką no i masłem oczywiście ![]() III. cała pierś z kurczaka z wody, ryż brązowy ( 3 łyżki przed ugotowaniem), warzywa chińskie na patelnie - pół paczki 1h ćwiczeń na stepie IV. pół grahamki *jak w II śn., jeszcze podzielone na połówki, z masłem i sałatą- jedna z dwoma plastrami polędwicy, druga z jajem na twardo. do tego cały pomidor ze szczypiorkiem, i wpadło kilka dużych, greckich oliwek w zalewie oliwnej nadziewanych fetą po: dwie marchewki Do picia sporo wody, herbaty zielone, czerwone, pokrzywa. * - zaczynam wrzucać węgle na kolację po półrocznej przerwie, mam nadzieję że nie spanikuję i zostaną ze mną na dłużej poppy_seed - o tym też pomyślałam... Edytowane przez Nowhere Czas edycji: 2011-11-17 o 21:54 |
|
|
|
#4190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przed:cytryna z łyżeczką miodu w odrobinie wody 1. dwie kromki grube i ciężkie razowego, 1/2 wędzonej makreli, pomidorki, trochę sałaty lodowej i marchewka /kawa z mlekiem/ 2. owsianka z 4łyż.owsianych górskich,2łyż.owsianych błyskawicznych i 2łyż.otrębów owsianych i 2 garście big rodzyn na ok.350ml mleka 2% po: duuuże jabłko 3. dwa duże gotowane buraki, 2 kabanosy, cała wielka kalarepka ( to posiłek w pracy jedzony dość długo tak powiem ''na raty'' 4. serek wiejski 200g,marchewka, kawa z mlekiem 5. ze 3 porządne garście pestek dyni i 3 plastry polędwicy drobiowej podwieczorek był późno poza tym bolał mnie po nim brzuch i nie mogłam już zbyt dużo wcisnąć, od jakiegoś czasu zaczęłam się zastanawiać czy serki wiejskie mi nie szkodzą bo boli mnie ostatnio po nich brzuch i jest duży i wzdęty i tu moje pytanie czy może być tak, że po jogurtach, mleku, twarogu itp. nic mi nie jest, a tylko wieśniaki mi szkodzą ![]() piłam różne herbaty, m.in. o smaku grzanego wina ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
zdradź swój sekret
|
||
|
|
|
#4191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4192 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie:
śniadanie: owsianko-jaglanka gotowana z przyprawami (cynamon, chilli, kardamon, itp.), żółtkiem, gruszką, miodem gryczanym, masłem, musem malinowym i sezamem ii śniadanie: pudełeczko sałatki z brązowego ryżu, piersi z kurczaka, bakłażana duszonego w pomidorach, papryki, oliwy z oliwek i ziół obiad: dzwonko z łososia pieczone z oregano i bazylią; dużo pieczonych ziemniaków z oliwą z oliwek z dipem jogurtowo-czosnkowym / kolacja: podwójny tost z chleba razowego z masłem, prażonymi orzechami włoskimi i miodem gryczanym; miseczka gorącego musu jabłkowego z cynamonem i goździkami + woda, napar z pokrzywy, kawa gotowana z cynamonem, imbirem, chilli i mleczną pianką, ciepła woda z tymiankiem i imbirem
Edytowane przez GreenBalance Czas edycji: 2011-11-17 o 22:12 |
|
|
|
#4193 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak zwykle kolorowo i przykładnie ![]() Kolacja pycha ![]() Moje U I duża bułka wieloziarnista na ciepło na pół - z połowa opakowania wiejskiego/ musem pomidorowym, wędlina drobiową i oliwkami II jabłko polane gęstym syropem malinowym, kubek czerwonego barszczu z ziołami III naleśniki ze szpinakiem i serem [pasta szpinakowa], dużą ilościa pieprzu i czosnku; pomidor IV omlet z papryką, pomidorem, ostrą papryczką, cebulą, kawałkami piersi z kurczaka i sosem chilli do picia dużo różnych herbat, espresso, woda, 2x apap C i jeszcze cos na przeziębienie Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-11-17 o 22:30 |
|
|
|
|
#4194 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny. jestem na redukcji. mam pytanie odnośnie mojego jednego jadłospisu na jeden dzień. czy to jest wystarczająco? i czy coś radzicie zmienić? proszę o opinie:
śniadanie- zielony szejk (banan, jabłko, szpinak, jarmuż, 25 gram siemienia lnianego) przekąska- jabłko obiad- 150 gram makaronu pełnoziarnistego+ sos grzybowy+ 30 gram piersi z kurczaka przekąska- 4 kromki chrupkiego pieczywa+20 gram zółtego sera+ ogórek+ rzodkiewka+ papryka kolacja- 100 gram twarogu+ szczypior+rzodkiew |
|
|
|
#4195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po mamie serio!
|
|
|
|
|
#4196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sie dzis nie chwale bo nie ma czym ;d
|
|
#4197 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo luźne R, może nawet U
woda z cytrynka i modem I musli z 4 łychy, 2 łychy otrebów, banan, jog nat, łyzeczka miodu, orzechy laskowe II 2 jajka gotowane, bułka pełnoziarnista, sałata, poledwica, majonez i ketchup III makaron pełnoz., warzywa z kurczakiem kino ![]() IV mmmmm kawa starbucks - praline mocha <3 Nie moglam, no nie mogłam odmówic sobie tej pysznosci :P V 3 małe kromki chleba pelnoz., sałata, poledwica, ogórek, 2 parówki i ketchup, twaróg, słonecznik To chyba bardziej U - bylam głodna i musiałam ten chleb wsunac... Nie wiem czy głodna jestem przez zblizajacy sie okres ;/
|
|
#4198 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)popracuje nad obiadem i postaram się zrezygnować z pieczywa chrupkiego? co w zamian używać?? razowiec? czy w ogóle chleb odrzucić? |
|
|
|
|
#4200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
śniadanie- zielony szejk (banan, jabłko, szpinak, jarmuż, 25 gram siemienia lnianego) wg mnie to jest zdecydowanie za mało, tym bardziej jak na śniadanie.. koniecznie powinno tu wpaść coś jeszcze ! ja na to śniadanie proponowałabym może jakąś jajecznicę czy omlet, do tego kanapki z twarożkiem i warzywami/ chudą wędliną czy tuńczykiem, a jak nie to może owsiankę czy jakieś inne niedosładzane płatki z serkiem wiejskim/homo czy twarożkiem, do tego jakiś świeży owoc i już mamy smaczne, zdrowe i przede wszystkim sycące śniadanie ![]() przekąska- jabłko jak na przekąskę to może być obiad- 150 gram makaronu pełnoziarnistego+ sos grzybowy+ 30 gram piersi z kurczaka ok, jw, jeśli sos nie z paczki, no i co to jest 30g piersi z kurczaka?.. ![]() przekąska- 4 kromki chrupkiego pieczywa+20 gram zółtego sera+ ogórek+ rzodkiewka+ papryka jak koleżanka wyżej pisała, z tym pieczywkiem bym sobie dała spokój, poza tym węgle o tej porze mogą nie służyć chudnięciu.. tak samo jak żółty ser, od czasu do czasu ok, ale lepiej nie za często, bo jest dosyć tłusty.. zamiast tego dałabym tu np standardową już opcję podwieczorkową na erce, czyli jakiś twarożek z orzechami albo sałatkę z warzyw z pestkami (słonecznika, dyni itp) kolacja- 100 gram twarogu+ szczypior+rzodkiew może być, ale tego twarogu trochę maławo
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-11-18 o 08:52 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:22.

)
- od razu po banan
, krojone pomidory, tuńczyk, makaron spaghetti, zioła, oliwki i świeża bazylia do dekoracji]

wpadło jajo na miękko podkradzione 

k.0,5godziny deser