|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012
sok malinowy można spokojnie, nie można pić naparu z liści malin
|
#4382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja do polski lece sama tz zostaje z psinka. Bilety nie sa teraz az takie drogie bo za soebie w obydwie strony zaplace 50f a chociaz na pare dni chce leciec wiec nie bedzie tak zle
|
|
|
|
|
#4383 |
|
Rozeznanie
|
to kamień z serca bo to jedyny sok który pochłaniam w ilościach hurtowych
|
|
|
|
#4385 |
|
Zakorzenienie
|
a ja musze isc na poczte a taaak mi sie nie chcee
![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- ja tez ![]() dobrze , ze zostało sprostowane
|
|
|
|
#4386 |
|
Zakorzenienie
|
ale jest znaczna różnica miedzy 'bac się za dużo przytyć' a np. 'odchudzać się w ciąży' czy 'nie chcieć w ogóle przytyc'. Ja się np. boję za dużo przytyć i rozumiem dziewczyny które też się boją (zwłaszcza jeżeli już na początku waga im leci do góry gwałtownie) - ale dla mnie 'za dużo' to np. 20 kg (i w górę).
|
|
|
|
#4387 | ||||
|
Zakorzenienie
|
mam podobnie, w sumie teraz to bardziej lewa strona mnie kłuje... w dzień nawet o tym nie myślę, bo cały czas się coś dzieje. Najgorzej jak sie w nocy przebudzę i wtedy się martwię, że to coś nieprawidłowego.... tłumaczę to sobie, ze tam wszystko się rozciąga, powiększa i do momentu aż ból nie będzie mocny nic z ty nie robię..
Cytat:
co do oka to u mnie mam uczucie, że jedno oko strasznie mi pulsuje i co jakiś czas drga. Nawet nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie... oby krople Tobie pomogły, bo to na pewno męczące jest Cytat:
no to pewnie rodzina się zdziwi i ucieszy ![]() Cytat:
ale poźniej wypadało coś zrobić, kondycji już nie mam wcale... Cytat:
ogolnie jak czytam Wasze opowieści jak Wasi TZ zachowywali się na usg ton jest mi bardzo przykro, bo moj TZ niestety nie moze miec wolnego dnia i go niestety nie będzie... a że nikogo innego bliskiego tu nie mam to będę sama. Pewnie z tego powodu będzie mi smutno, ale mam nadzieję, że jak zobaczę maleństwo i dowiem się (oby), że wszystko jest ok to będzie mi lepiej na sercu.... powoli też zaczynam oglądać wózki, łóżeczka... i wiem jedno zdecydowac się na 1 rzecz to będzie ciężki wybró, zwłaszcza, że na chwilę obecną nie ma pojęcia na jakie szczegóły zwracać uwaga, dlatego cieszę się, że tutaj o tym rozmawiacie i zawsze można się poradzić i dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy
|
|
#4388 |
|
Wtajemniczenie
|
Hehehe
![]() Ja też miałam takie kłucia jajników, i czasami występują również teraz Dziewczyny czy badanie TSH w ciązy jest obowiązkowe?? Bo ja nie miałam tego badanego, i tak się zastanawiam teraz czy nie iśc do laboratorium i nie zrobić
|
#4389 |
|
Zakorzenienie
|
obowiązkowe raczej nie, ale moim zdaniem powinno się je zrobić
|
#4390 |
|
Zakorzenienie
|
natee Tobie sie nie chce na poczte a ja do pracy musze sie zaraz szykowac ;P
ewcia ja tez jestem w UK i wczoraj mialam pierwsze usg tutaj, uwierz mi ze fajnie ze tz ze mna byl ale gdyby go ne bylo, to bedziesz tak zaapsorbowana zobaczeniem dzieciatka ze zapomnijsz o tz ja to na mojego tz moze ze 2 razy spojrzalam przez caly czas bardziej mnie interesowalo co sie dzieje na ekranie :P
|
|
|
|
#4391 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O Boże! Czuję się jak idiotka. A ja nie poszlam do pracy z tego powodu, bojąc się ze sie rozłożę. Inna sprawą jest, że faktycznie czuję sie trochę przeziębiona jakieś drapanie w gardle itp. Dzięki, uspokoiłaś mnie. Cytat:
|
||
|
|
|
#4392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja kumpela, ze sie tak o niej wyraże 'wiecznieodchudzająca' poronila pierwsza ciaze, a druga jechala na podtrzymaniu do 22tc chociaz była okazem zdrowia pod względem ginekologicznym. w ciazy pozwolila sobie przytyc jedynie 11kg odmawiajac sobie wciąż roznych rzeczy nawet jesli to nie były jakies wysokokaloryczne rzeczy. artykuł jest o racjonalnym odżywianiu w ciąży. ja tez mam coraz czescie ochote zaglądac do lodówki, ale wiem , ze są tak zdrowe rzeczy, po ktorych nie przytyje od razu 20kg. i rozumiem dziewczyy, ktore boja sie 'za duzo przytyc' tylko wlasnie bałabym sie zeby własnie ten strach nie przerodzil sie w 'odchudzanie w ciazy', bo to juz niebezpieczne. a tak na marginesie pod koniec ciazy waga moze drastycznie podrosnąć czego przyczyną jest zatrzymywanie wody w organizmie a to samo sie ureguluje po porodzie. |
|
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez się "boję by za dużo nie przytyć" myślę, że wychodząc od rozmiaru 34/36 do rozm. 38 to będzie ok, i nie chciałabym więcej już przytyłam 3 kg a brzuszka prawie zero (12 tc) |
|
|
|
|
#4394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale to sie ukróci, bo bede pilnowac i odprowadzac/odbierac ze szkoly kolezanki córeczki |
|
|
|
|
#4395 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze a mój gin nawet nic o tym nie wspomniał . Teraz zaczynam się martwić . Ale jutro zrobie to badanie. I mam powiedzieć,że chciałabym zbadać poziom TSH?? (tylko to,czy coś jeszcze jest z tym związane?)
|
#4396 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co wiem 11kg to jest całkiem ok przyrost wagi w ciąży
|
|
|
|
#4397 |
|
Zakorzenienie
|
tez czytałam o tej anoreksji.
|
|
|
|
#4398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z temperaturą należy panikować, jeśli zbliży się do 38 kreski, a tak to luuuuuz
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
tylko ze ona miała niedowage przed ciążą.po porodzie wazyla mniej niz przed ciaza. czy to zdrowe?
moze nietorzy mogą jej pozazdrościc, ale moje osobiste zdanie, ze to przesada. nawet lekarz ja namawial, zeby przytyla chociaz 3 kg przed drugą próbą. |
|
|
|
#4400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale też absolutnie nie objadać się słodyczami itp. traktując ciążę jako wymówkę. Zdarza mi sie zjeść coś słodkiego, ale staram się żeby nie było tego za dużo i jeden deser dziennie w zupełności wystarczy. A tak to normalne posiłki, różnica sprzed ciąży jest taka, ze po pierwsze teraz o nich nie zapominam, co wcześniej mi sie zdarzało, a po drugie staram sie by były bardziej wartościowe Nie chcialabym sie roztyć a ze przytyć trzeba to wiadomo.
|
|
|
|
|
#4401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do tycia to u mnie w rodzinie kobiety tyją (nawet w ciąży) głownie w udach i tyłku a brzuszki są nieduże
|
|
|
|
|
#4402 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
Dziwna sprawa mnie dzisiaj spotkała. Obudziło mnie wiercenie w brzuchu, takie typowo na kibelek więc wstałam i poszłam. W trakcie tejże czynności zaczęły oblewać mnie zimne poty i tak zaczęłam słabnąć, że prawie tronu spadłam. Ostatkami sił ogarnęłam się i doszłam do sypialni, ale miałam przy tym takie mroczki przed oczami i zawroty głowy, że szok. Obudziłam tż, który okrył mnie kołderką i mocno przytulił, bo od tej pory strasznie mi zimno i słabo. Ruszyłam się z pozycji leżącej do siedzącej dopiero po godzinie, kiedy przyniósł mi laptopa i coś do jedzenia. Najgorsze jest to, że zaraz muszę iść do pracy... Nie wiem jak dam rade ![]() Gratuluję wczorajszych wizyt i nie tylko. Ja pierwsze USG mam wyznaczone na 30.01, ale w niedzielę lecę do Polski i siostra już mnie umówiła do mojego lekarza na 17.01 i wtedy wreszcie zobaczę mojego lokatora
|
|
|
|
#4403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najpierw miałam w 12 tygodniu takie zwykłe, standardowe badanie - lekarka określiła grubość fałdu karkowego, obecność kości nosowej, długość płodu itd. Całość trwała około 15 minut i mimo, że wszystko było ok, spytała, czy decyduję się na badania genetyczne (usg+test krwi) - płatne, niestety, dodatkowo. Zdecydowałam się i umówiono mnie raptem za 6 dni (w 13 tygodniu) do innego lekarza - specjalisty od diagnostyki prenatalnej. Wykonane przez niego usg trwało... uwaga.. prawie godzinę - mierzył przepływy, każdą część ciałka dziecka, oglądał bardzo dokładnie każdy organ. Po godzinie uznał, że choć wszystko wygląda super, to jest 5% niepewności, czy nie ma dziur w sercu i kazał wrócić znów po 2 tygodniach. Wtedy też omówił ze mną wyniki testów PAPP-A. Samo usg skupiło się tym razem już tylko na obserwacji serca - i trwało znów dobre 30 minut. Tak więc to badanie w 12 tygodniu zostało u mnie określone jako standardowe i trwało krótko - prawdziwym genetycznym nazwano to trwające łącznie jakieś 1,5 godz i przeprowadzane niejako w komplecie z testami krwi. (Całość wykonywana była przez powłoki brzuszne, pokazała stan poszczególnych organów i prawdopodobieństwo wystąpienia trisomii 21, 18 i 13) |
|
|
|
|
#4405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio mam bardziej ochote na kwaśne owoce lub pomidorki, a to tylko zdrowie, po słodkim mnie mdli, wiec ograniczam, bo źle sie czuje
|
|
|
|
|
#4406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
ale dość o niej. ważne zebyśmy my o siebie dbały |
||
|
|
|
#4408 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() niedawno wrocilam z UP ![]() byla calkiem mila babka , powiedzialam jej o ciazy to kazala mi przyniesc zaswiadczenie i na podpis mam teraz dopiero 9 maja sprawdzilam dzis ten wozek co mam w domu to jest jakiejs polskiej firmy Aro Team Zipper Edition chcialam znalesc zdj na internecie i wam pokazac ale nie ma |
|
|
|
#4409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale co innego jak juz jestes zarejestrowana i zajdziesz w ciaze. |
|
|
|
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
depoison dziękuję
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.

Ja to pewnie dostanę list tydzień-dwa przed 

... ah żeby takim aniołkiem został spokojnym

oby mi za bardzo do przodu poszła

. Teraz zaczynam się martwić
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)