|
|
#1201 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cytat:
Cytat:
wlasnie, ten 3latek wyglada kochanie ale zachowuje sie jak typowy 3latek![]() Cytat:
ja 1 dnia psozlam z hostka do skzoly, poprzedstawiala mnie nauczycielom, powiedziala, ze czasami moge odbierac dzieci itd.
|
|
#1202 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Host powiedział, że Olivia mnie rozpozna jak zobaczy małego. No i rzeczywiście, wyszły dzieciaki ze szkoły i dziewczynka podeszła do mnie i dopiero wtedy się poznałyśmy! Poźniej poszłyśmy po młodszą do przedszkola i tam ta starsza "poświadczyła" za mnie wychowawcy.
|
|
|
|
|
#1203 |
|
Zakorzenienie
|
lol, nie fajne traktowanie. Wiesz, bedac tam na meijscu mozesz poszukac jakos w okolicy rodziny asap, a im podziękowac. A jak Cię traktują w domu?
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
Troche tak jakbys juz z nimi miesiac byla a nie jeden dzien lol..;p
|
|
#1205 |
|
Raczkowanie
|
No, coś w tym stylu! Generalnie wydają się w porządku, tylko po prostu traktują mnie jakbym wiedziała wszystko, a wydaje mi się, że na początku to powinno wyglądać zupełnie inaczej. Traktują mnie jak domownika, ale ja domownikiem się jeszcze nie czuje, nie wiem gdzie co jest, a głupio mi przeszukiwać szafki...
Moya - nie wiem czy to takie łatwe znaleźć kogoś na szybko, poza to chyba nie w porządku wobec rodziny? Jak myślicie, ile czasu powinno się dać rodzinie na znalezienie kogoś na swoje miejsce? Bo czuję, że tych 2 miesięcy tu nie wytrzymam. |
|
|
|
#1206 |
|
Zadomowienie
|
nie bardzo rozumiem, pewna rodzinka dala mi pozyywna odpowiedz dopisując:
Thank you so much for your interest. However, ideally I am looking for someone a little older who has been an au pair before/ lived apart from their family, etc. Obviously, being in a family with four children, including a newborn is quite demanding compared to a family with a couple of school aged children! I wouldn't want anyone to be overwhelmed. czyli, ze jednak mnie nie chcą? bo nie wiem jak to mam rozumiec
|
|
#1207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mysle, ze kolo tygodnia czasu, ale wiesz, bez sensu zebys sie meczyla, poczekaj ejszcze z 2-3 dni i wtedy decyduj
|
|
#1208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, zobaczymy jak to się wszystko ułoży... Bo teraz zupełnie nie wiem - źle mi tutaj, ale nie wyobrażam sobie też wrócić do domu, czułbym się totalnie przegrana... Damy im kilka dni, może jakoś się to ułoży. |
|
|
|
|
#1209 |
|
Zakorzenienie
|
Bubbles, poczekaj chociaz tydzien-dwa. Zobacz jak to wszystko wyglada.
Ja w pierwszym dniu po tym jak wysadzilam gniazdko i siedzialm bez pradu w domu tez chcialam wracac Wygladalo to strasznie na poczatku. W przeciwienstwie do Twoich hostow, moi mi wszystko pokazywali, tlumaczyli. Ja bylam ich pierwsza au pair, oni moimi pierwszymi hostami. Porozmawiaj z nimi. Powiedz, ze oczekiwalas, ze jakos Ci pomoga. Pokaza co i jak, powiedza o jakis zasadach w domu, jak wyglada ich dzien mniej wiecej itp. Moze oni sa tak zalatani, ze po prostu Ci w tym zaufali. Wiem, ze nie powinni Cie tak zostawiac, ale nie skreslaj ich tak od razu. Dla niektorych ludzi pewne rzeczy sa oczywiste. Moze hosta myslala, ze host Ci wszystko pokazal tego wieczora, ktorego przylecialas. Nie krepuj sie. Jestes czlowiekiem. Masz prawo pytac. Ja pytalam na samym poczatku o wiele rzeczy, wolalam zapytac niz zrobic zle. Hostka to doceniala Moze troche bez sensu moj post, ale padam na cyce
|
#1210 |
|
Zakorzenienie
|
ja też bym poczekała troszkę jeszcze, kasienka dobrze gada
|
|
#1211 |
|
Rozeznanie
|
popieram Kasienke! poczekaj jeszcze trochę, zobaczysz.. zwłaszcza że dobrze dogadujesz się z dziewczynkami, a przeciez to jest ważne!
![]() moya-nie stresuj mnie, ja też będę miała 3latka!
|
#1212 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj to juz w ogole sie zezłoscilam, bo przyszla ich opeikunka, co jest w moim wieku, zbey mi pomagac, bo 4 dzieci w domu. w sumie to 3, bo najstarszy poszedl do kolegi. I oczywiscie z dziecmi gada po holendersku, do mnie nawet slowem nic, zaczela je ubierac, ja nie wiem o co chodzi, nic mi nie mowi co chce z nimi robic, dopiero az się spytam to odpowiada łaskawie... ohhhhhhhhhhhh
w ogole jeszcze dzisiaj jade wieczorem do Antwerpii i zostaje na noc. Jakis koles na cs do mnie napisal, bo dalam otwartego requesta, i troche sie obawiam, bo nie ma w sumie referencji, tlyko jedna od koleżanki, ale ze ejst totalnym ciachem to ryzykuje...
Hold your head up high. Life is full of small, perfect moments. Edytowane przez moya07 Czas edycji: 2012-06-02 o 15:00 Powód: . |
|
|
|
#1213 |
|
Zakorzenienie
|
o co chodzi z tym cs?
|
|
#1214 |
|
Zakorzenienie
|
couch surfing, ze jedziesz do kogos, npocujesz u niego, on ci tez moze pokazac miasto. Jakby nocleg za free.
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
ciuu to ja az taka ufna to nie jestem :P
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
nie no, juz parę razy tak jezdzilam, ale z przyjaciolka, teraz 1 raz sama
|
#1217 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1218 |
|
Zakorzenienie
|
zaświadczenia wystawiane przez izbę lekarską - PLN 35,00 lub PLN 52,50
zaświadczenie o niekaralności - PLN 35,00 zezwolenie na ślub (zaświadczenie o zdolności do zawarcia związku małżeńskiego) - PLN 35,00 zwolnienie lekarskie na druku ZUS-ZLA - od PLN 52,50 zwolnienie lekarskie na recepcie - PLN 35,00
|
|
#1219 |
|
Raczkowanie
|
Popytaj, może ktoś ma jakiegoś znajomego tłumacza. Mi tłumaczyła mama, która jest nauczycielką niemieckiego. Jej znajoma, tłumacz przysięgły, sprawdziła to i tylko postawiła pieczątkę. Może ty też byś mogła sama przetłumaczyć i dać to tylko komuś do sprawdzenia. Na pewno byłoby trochę taniej.
A jak nie ma takiej opcji to chyba jednak trzeba iść do tłumacza. Niby kupa kasy, ale jeśli nie ma innego wyjścia? Jeśli Ci zależy to chyba warto zapłacić. |
|
|
|
#1220 |
|
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny, jestem fille au pair od ponad roku i mam szczerze dość, rodzinę mam wspaniałą, ale tęsknota za bliskimi, przyjaciółmi, narzeczonym jest czymś czego nie mogę zastąpić nawet tym pięknym miejscem zamieszkania-Cannes – serce Lazurowego wybrzeża Francji. Całe szczęście już za 26 dni wracam ze wszystkimi się spotkać a potem..hmmm dalej w świat
) ale nie o tym mowa, zostałam poproszona przez „hostmamę” o znalezienie zastępstwa, nie wiem dokładnie od kiedy i na jak długo, ale jeśli któraś by była zaciekawiona to podam więcej szczegółów….pozdrowienia
|
|
|
|
#1221 |
|
Rozeznanie
|
moya07 to jest super sprawa z tym couchsurfingiem, ja już sobie na to ostrzę zęby, chociaż jeszcze nigdy z tego nie korzystałam (tak samo zresztą jak z autostopem) jakoś nie było okazji
Jak już przyjadę do Holandii to możemy się gdzieś wybrać, zawsze to raźniej we dwie
|
#1222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jeszcze nigdy nie couchowałam, ale przydałoby się zacząć Właśnie szukam noclegu w Lille, zobaczymy czy ktoś się odezwie ![]() Dzisiaj dzień w miarę luźny, hostka do południa w pracy a później mały już z nią. Tylko znowu trochę dziwna sytuacja była, bo zostawiła mi rano kartkę co mam zrobić, a tam jeden punkt: "Jak mały będzie miał drzemkę to zrób obiad" Po południu pochodziłam trochę po okolicy i jestem załamana - obeszłam całą wioskę w jakąś godzinkę, takie to małe. Jutro koniecznie muszę się wybrać gdzieś dalej, tylko jeszcze nie poinformowałam o tym hostów :P I w ogóle rozpaczam, bo hości nie mają ekspresu do kawy... W ogóle nie piją ciepłego, nie mają nawet czajnika... |
|
|
|
|
#1223 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1224 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego,wlasciwie sie zdecydowalas jechac do kraju gdzie nie znasz jezyka? Btw, wydaje mi sie, ze wybralas zle rozwiazanie...do Twoich obowiazkow zapewne nalezy przynajmniej sprzatanie po dzieciakach. Kupe ze sciany nalezaloby sprzatnac, niestety aletp Twoj obowiazek. Ja na miejscu rodzica bym sie wkurzyla, ze zostawilas to na caly dzien. Pozniej, oczywiscie nalezaloby poinformowac rodzicow, co dzieciakowi przyszlo do glowy. Cytat:
Pod jakim wzgledem masz sie nie dogadac z rodzina?? A tlumaczenie- to zalezy wlasciwie od upodoban rodziny, spytaj ich czy to ma miec moc prawna,, czy moze byc zwykly papier przetlumaczony nawetprzez Ciebie. Cytat:
Cytat:
za dojrzalosc i pomyslowosc w doradzaniu!!!Poczatki przewaznie sa ciezkie, moj pierwszy tydzen tutaj byl katastroficzny, a jestem tu juz drugi rok. Gdyby kazda z nas miala po ( jak juz ktos inteligentnie wymyslil) 2-3 dniach rezygnowac i szukac nowej rodziny to....w zyciu nie znalazlybyscie dobrej rodziny, wyszlybyscie na nieodpowiedzialne i.....swiadczy to o waszej niedojrzalosci. Po1. Piersze 24h nie daje wam orawa do oceniania niczego Po2. Pamietajcie, ze tak samo jak wy oceniacie, pewnie same jestescie oceniane Po3. Troche takze optymizmu, a nie placz w poduszke i zmartwina zateskniona do mamusi mina...to takze dziala na Wasz ogolny obraz, samopoczucie nie tylko Wasze ale i ludzi dookola Po4. Kto wymyslil, ze rodzinie nalezy dac tydzien na znalezienie nowej au pair? Prosze bardzo, niech ta dziewczyna sobie znajdzie nowa rodzine w tydzie, od teraz. Jesli czegos od kogos wymagacie, to pamietajcie, ze od Was tez jest wymagane! Utarlo sie, ze takim minimum jest 2 tygodnie. No chyba, ze macie naprawde ciezka sytuacje i jest to UZASADNIONE Eh a po5: miejcie..jaja!!! I zawsze miejscue na uwadze to, ze to Wy wybralyscie te wlasnie rodzine.
|
|
#1225 |
|
Raczkowanie
|
No ok Roux, zdaję sobie sprawę, że początki są ciężkie, dlatego chciałam się wyżalić po prostu. Wiadomo, że na razie nie będę szukać nikogo innego, dam trochę czasu tej rodzinie, może jakoś się to ułoży.
|
|
|
|
#1226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mnie nieco zdziwilo, ale moze ja Ciebie zle zrozumialam. Trzymaj sie dzielnie. Usmiechaj sie tam, stara sie, tak zebys za 2 tygodnie nie miala sobie nic do zarzucenia, jesli dalej tak bedzie to znajdziemy rozwiazanie, nie martw sie. Daj sobie czas i rodzinie. Bylas juz zwiedzac okolice?? Rob cos co Ci sprawi radosc, nie zamartwiaj sie!
|
|
#1227 | |
|
Przyczajenie
|
a
Cytat:
09.06-21.08.2012: Au Pair in Bampton (Oxfordshire) - bad match 09.092012-...: Au Pair in Stanford in the Vale (Oxfordshire) http://agatalewandowska.blogspot.com Height: 176 Weight up! 54-55-56-57-58-59-60-61-62 |
|
|
|
|
#1228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za słowa otuchy Pogadałam trochę ze znajomymi, humor się poprawił Byłam na małym spacerku po okolicy, niestety miejscowość bardzo mała, w godzinę obeszłam wszystko. Za to jutro planuję skoczyć do Lille, już pytałam hostów i nie mają nic przeciwko. To jest jakieś 35 km stąd, więc niedaleko. A miasto podobno jest świetne, więc już nie mogę się doczekać
|
|
|
|
|
#1229 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Angielski mam słaby komunikatywny, lepszy mam gramatycznie i lepiej mi się pisze :/ a włoskiego nie znam na razie wcale.
|
|
|
|
|
#1230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

dobre ciasteczka wyszly?dobry pomysl z butelka wina zamiast walka hahha
wlasnie, ten 3latek wyglada kochanie ale zachowuje sie jak typowy 3latek
Host powiedział, że Olivia mnie rozpozna jak zobaczy małego. No i rzeczywiście, wyszły dzieciaki ze szkoły i dziewczynka podeszła do mnie i dopiero wtedy się poznałyśmy! Poźniej poszłyśmy po młodszą do przedszkola i tam ta starsza "poświadczyła" za mnie wychowawcy.

-> 60 kg

i siedzialm bez pradu w domu tez chcialam wracac

Jak już przyjadę do Holandii to możemy się gdzieś wybrać, zawsze to raźniej we dwie
ehh i chyba z tą rodzinką nie wyjdzie, bo operka mi odpisała dziś że rodzinka "nie wie czy się ze mną dogada" ... na dodatek ostatnia rozmowa przez skype z hostem-włochem zjadła mi prawie całego neta (bo mam blukonekta 3GB) a dopiero 17-go mi się odświeża ;( Czarno to widzę...
za dojrzalosc i pomyslowosc w doradzaniu!!!
54-55-56-57-58-59-60-61-62