|
|
#91 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Początkująca Pani Domu :o)
Cytat:
![]() Masz taki chlebak, co nie"suszy"?
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zadomowienie
|
Pomijajac inne zapasy, uwazam, ze warto miec choc 1 chleb w zamrazarce.
Notes na lodowce (magnes) z dlugopisem, nie trzeba szukac kartki w razie naglej potrzeby zanotowania ![]() Krem do rak obok plynu do naczyn - nie musze leciec do lazienki by nakremowac dlonie ![]() *agrafki ![]() Dobrym pomyslem jest posiadanie dodatkowych par kapci dla gosci. Fajnym gadzetem jest shaker ![]() Lyzka do butow |
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
świetny wątek
![]() na pewno go przeczytam od deski do deski |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to nie jestem początkującą "Panią Domu",ale mam pytanko.Czy Wam tez rdzewieją szybko tarki do warzyw? O tego typu: http://allegro.pl/tarka-kuchenna-i-o...345819984.html
Ciągle kupuję nowe,raz kupiłąm droższą i też to samo.Myję je od razu, w wodzie nigdy nie leży...Co jest??
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
własnie to może byc powodem, ze myjesz od razu. To tak jak z zebami, ktorych nie powinno sie podobno od razu mysc po jedzeniu, bo kwasy zawarte w jedzeniu naruszaja troche szkliwo, a myjac je od razu od razu to szkliwo niszczymi. Nie wiem czy to jednak sposob
Takie moje przemyslenie, sama jeszcze nie prowadze domu, ale u nas też te tarki rdzewieja, choc ostatni mamy jedna od dlugiego czasu
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
No kurde, każda jest oczywiście ze "stali nierdzewnej"
.Jak macie w domu jakąś kilka lat (ale używaną
|
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
|
jeszcze 8 dni i na swoim
Także i ja nie długo będę początkującą Panią domu
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super wpadnij na wątek plotkowy wizażanek, które kupują, urządzają i planują mieszkanka/domy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=592545&page=20 i pochwal się swoim gniazdkiem
|
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny. Ja też niedługo zostanę PPD
Problem polega na tym, że o mieszkanie własne czytaj... kredyt.. będziemy sie starać dopiero w grudniu.Tymczasem jest opcja zamieszkania w jednym skromnym pokoiku.. ale okropnie zapuszczonym... podloga jest okropnie brudna, lepiąca sie.. dawno nikt tam nie sprzątał Powiedzcie mi CZYM mam to umyć, pewnie z kilka razy trzeba będzie na kolanach szorować... ale jaki środek (ogólnodostępny) mogłabym użyc? (najbardziej mnie przerazaja plamy takie czarne, powstałe z połaczenia wylania czegoś lepkiego + kurzu)........pls help!!! |
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak samo jak durszlaki tego typu. Przez przypadek w Ikei kupiłam taką: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50153180/ Od ponad roku wkładam ją do zmywarki i nie ma ani grama rdzy |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#102 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja zauważyłąm,że najmocniej działające są środki w formie aktywnej piany (kiedyś miałam taki jaskrawo-zielony Cif),on super rozpuszczał tłuszcz taki stwardniały z płytek w kuchni.No ale na podłogę jeden to mało...A ten Cilit Bang-nie miałam go nigdy,ale podobno na wszystko jest i bardzo silny. |
||
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
podloga jest z paneli pseudo-drewnianych.. takich ktore mozna spotkac w kazdym supermarkecie.. kurcze nie znam sie dokladnie ;/
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jaką patelnie polecacie?
Teraz na topie są ceramiczne, ale podobno przy wyższych temp wytwarzają się szkodliwe związki.
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to teflon uszkodzony wytwarza szkodliwe substancje
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Ja marzę o ceramicznej patelni,ale na razie nie mam pretekstu,musi mi się teflonowa zedrzeć,a skubana się nie daje
![]() Na pewno ceramika jest ok,dobre sa jeszcze żeliwne-ale są ciężkie(nie wiem,jak te ceramiczne). Sarrai, no paneli jakąs super chemią lepiej nie traktować,ale jednorazowo na pewno nic się nie stanie
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ceramiczną miałam w ręku- jest tak lekka jak teflon
|
|
|
|
#109 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Zdecydowanie warto zainwestować w dobrą patelnię. Mi tefal do naleśników służy już z 10 lat i dopiero niedawno zarysował się teflon, więc za jakiś czas będę ją musiała wymienić. Jakiś lekki badziew po roku używania wygląda gorzej, niż 10-cio letni tefal, więc w skali czasu droższy zakup okazuje się dużo tańszy. Podobnie jest z garnkami - warto kupować choćby pojedynczo lepsze, cięższe garnki, które mają ścianki grubsze niż wiotka blaszka i porządne, grube dno, które zmniejsza ryzyko przypalenia potraw. |
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już na swoim jestem od ponad 3 lat, ale fajnie się czyta ![]() Dziewczyny, patelnie wybrzuszają się jeśli rozgrzaną patelnię zalejecie zimną wodą. Patelnia musi sama ostygnąć, wtedy można ją umyć i nic się jej nie stanie. Fakt, że żeliwną trudniej wygiąć, ale stosując się do tej prostej zasady można mieć i te cienkie na długo.
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiedziałam, że nie można i się do tego stosowałam, ale nie wiedziałam czemu. Dzięki
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam pytanie, jezeli powinnam je zadac w innym watku to poradzcie w jakim bo jakos nic nie znalazlam bardziej odpowiedniego. W domu w ktorym mieszkamy na parterze sa otwarte przestrzenie i futryny drewniane, i na jednej ktora oddziela kuchnie od jadalni jest pelno lepkiego brudu - mozna go paznokciem zbierac
podobny mam problem z drzwiami, tez drewniane i w jednym konkretnym miejscu sa klejace, ponizej klamki, jakbyscie wchodzac/wychodzac lapaly za drzwi aby je pociagnac i zamknac ogolnie planowalam to wyczyscic ale nie wiem juz sama co zrobic bo to jest drewno, drzwi i futryny maja okolo 12-13 lat i sa w dobrym stanie tylko te opisane miejsca sa do niczego bede baaaaaardziej niz wdzieczna za pomoc
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
Ja do czyszczenia np drzwi używam środków w sprayu np Ajax albo Cilit Bang. Ale moje nie są drewniane ....
Sarrai mój mąż do usuwania tłustego brudu ze smaru itp używa takiego płynu: http://www.megar-bhp.pl/rysunki/gale...rudpur_big.jpg ale nie wiem jak sprawdziłby się w myciu podłogi. A może taki? http://www.megar-bhp.pl/rysunki/gale...undpur_big.jpg ale też nie używałam. A co do patelni to dostałam w prezencie ślubnym taki zestaw z Tefala : http://nokautimg1.pl/p-0c-0b-0c0b158...99-l-52799.jpg i po 2 latach jest jak nowy. Bardzo praktyczny i zajmuje mniej miejsca ze względu na odczepianą rączkę. W tych głębszych patelniach normalnie gotuję jak w garnkach. Mam jeszcze od teściowej taką żeliwną patelnie jak kiedyś cyganie sprzedawali , to dopiero jest coś
|
|
|
|
|
#114 |
|
DOMator
|
Ja mam takie zwykłe jednostronne tarki od kiedy pamiętam - pewnie mają tyle lat co ja i owszem czasem ciemnieją od ścierania owoców czy marchewki, ale dają się domyć i absolutnie nie rdzewieją. Najprawdopodobniej te stare tarki są z prawdziwej stali nierdzewnej, a te nowe to tylko pseudo nierdzewka, która nie daje rady kwasom owocowym. Zauważyłam też, że te stare tarki są z grubszej stali niż te nowe, które wyginają się pod naciskiem ścieranego jabłka...
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- A ja Was dziewczyny zachęcam do używania octu i sody oczyszczonej zamiast drogich i chemicznych środków! Blaty kuchenne, podłogi, szafki kuchenne, lustra, szyby, lodówkę, baterie kuchnne i łazienkowe myję roztworem wody z octem - zapach szybko znika, a bakterie giną. ![]() Soda oczyszczona + ocet + sól - genialnie doczyszczą piekarnik z zapieczonego tłuszczu ![]() Sok z cytryny odkamieni czajnik a resztka wyciśniętej cytryny usunie bakterie z drewnianych desek.
"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę" ![]() - George Elliot Edytowane przez ewuszkaaa Czas edycji: 2012-07-09 o 11:05 |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tesciowa mi wczoraj powiedziala abym sprobowala na kawalku nierozcienczonym ludwikiem - jak kubie to sprawdzew jakich proporcjach rozrabiasz wode z octem do czyszczenia blatow itd. a w jakich do piekarnika? i czy mozna zrobic tak, ze zrobie sobie roztwor, wleje do zraszacza i bedzie stal? czy tez trzeba odrazu zuzyc? dzisiaj kupie ocet, sode i bede probowac jak tylko napiszesz jak to zrobic ![]() ja czyszcze blaty w kuchni alkoholem, mamy zapasy a nie pijemy wiec idealnie sie nadaje (rada od naszego weta), mamy kilka kotow i super czysci, zabija bakterie plus szybko wietrzeje - ale chetnie sprawdze Twoje mieszanki, bo jak mi sie zapasy skoncza to nie bede specjalnie alkoholu kupowala zeby nim blaty czyscic
Edytowane przez judith8 Czas edycji: 2012-07-09 o 13:14 |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
yhy No to faktycznie - nóż, jeśli da się tego trochę zeskrobać będzie ławiej, potem gęstym płynem do naczyć i jazda.... Powodzenia ![]() Do blatów i takiego codziennego mycia wlewam wodę do takiego spryskiwacza i tam jakieś na oko 3 łyżki octu. To sobie stoi ![]() Do piekarnika - 3 łyżki sody, 3 łyżki soli, 3 łyżki octu - tą papkę wywalić na brud w piekarniku, zostawić na dłuuugo - można np. rano, a wieczorem czyścić i potem szorowanko. Do szorowania fajnie sprawdza się folia aluminiowa zwinięta w kulkę Nie zawsze wszystko schodzi od razu, ale u mnie zeszło, mimo że innymi specyfikami się naszorowałam, że hej...Ocet przydaje się jeszcze do czyszczenia zmywarki. Raz na miesiąc wlewamy butelkę octu do środka i puszczamy puste pranie. Dzięki temu nic ze zmywarki nie śmierdzi i nie wydajemy majątku na zapachowe kostki, które badziewne są moim zdaniem i nic nie dają... Co do zmywarek, jeszcze mi się przypomniało , liczyliśmy kiedyś i o wiele bardziej opłaca się kupić osobno proszek, nabłyszczacz i sól niż kompaktowe kostki. Tu mi się nasuwa nowy temat do dyskusji - jak oszczędnie gospodarować w domu? Na czym oszczędzić i jak?
|
|
|
|
#118 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w kwestii oszczednosci to ja ostatnio odkrylam http://frosch.pl/produkty/domowe-%C5...z%C4%85cy.html zaplacilam chyba cos okolo 8pln a jest bardzo wydajny, super do mycia kafelek, rozcienczasz w wiadrze z woda, mikrofibra i lecisz, nie wycieralam do sucha ale nie porobily sie zacieki i bylo bardzo czysto - ja ogolnie uzywam w lazienkach i toaletach, nie wiem jak sie sprawdza przy czyszczeniu sanitariatow bo narazie wykanczam cytrynowy domol (okolo 6pln)ale jak mi sie skonczy to sprawdze tego froscha - idealnie byloby jakby sobie radzil z armatura i sanitariatami bo to oznaczaloby jednen srodek do wszystkiego ![]() temat z oszczednym gospodarowaniem w domu boski ![]() nie wiem czy zakupy tez sie lapia, ja zawsze w piatki ustalam menu na okres sobota-czwartek i pod tym katem robie zakupy plus oczywiscie staram sie wykorzystac to co jest w domu w moich planowaniach - na zakupy biedronka, warzywa na rynku, ogrodek wlasny lub (rzadko) piotr i pawel - niby oczywista rzecz z ta lista ale wpadlam na to dopiero jakis rok temu jak mi tygodniowe zakupy zaczely dochodzic do ponad 200pln (na dwie osoby, zakupy w piotrze i pawle na zasadzie na co mamy ochote, bez zadnej listy) i mase rzeczy wychodzilo nam z lodowki z racji daty przydatnosci; w kazdym razie teraz w biedronie na tygodniowe zakupy schodzi nam 80-110pln wiec roznica jest spora i nadal szukam oszczednosci :P moj maz wola na mnie centuś ale sie cieszy ze nam sie budzet poprawil ![]() na zakupy zabieram zawsze swoje plocienne torby aby nie placic dodatkowo za reklamowki nie uzywamy tez odswiezaczy do powietrza (poza toaleta) zamiast tego mam kupione kadzidla i jak jest potrzeba to poprostu je zapalamy na parterze i pietrze domu, ale to nie kazdemu moze pasowac mam u siebie darmowy wywoz segregacji smieci wiec segreguje osobno szklo, papier, folie i plastik w ten sposob oszczedzam na wywozie regularnym smieci bo jest ich mniej i nie wystarcza nam jeden pojemnik a nie na przyklad dwa czy trzy kupujemy tez papier toaletowy i papierowe reczniki w wiekszych packach z rossmana (papier 10 rolek 3warstwy za 10,99,, reczniki tez tej samej marki i z tego co pamietam tez w packach po 10sztuk cos okolo 12-13pln) rzeczy dobre gatunkowo a jak ma sie miejsce aby przechowac nadmiar to moim zdaniem dobre rozwiazanie
Edytowane przez judith8 Czas edycji: 2012-07-09 o 14:27 |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W naszym budżecie najwięcej pieniędzy schodzi chyba na pierdoły Niestety lubimy słodycze i nie umiemy się powstrzymać. Od jakiegoś czasu próbuję zrobić bilans tego na co wydajemy kasę, ale nie umiem tego ogarnąć, musiałabym zapisywać każdą wydaną złotówkę, a w praktyce po paru dniach zapominam to robić... Ja także staram się mieć zawsze jakąś siatkę przy sobie, a jeśli nie zawsze nowe reklamówki składuję w szufladzie i wykorzystuje do różnych celów, to samo z reklamówkami po ubraniach itd. Dzięki za cynk o papierze w rossmanie, jeśli jakość jest dobra, to mają fajną ofertę. Muszę sprawdzić. Na niektórych superofertach można się też naciąć - czasem takie ręczniczki w supercenie są dużo gorsze, albo bardziej napuszone i wydaje się, że jest ich więcej. Ja często porównuję rolki wagowo na oko oczywiście... ![]() Kosmetyki staram się kupować za jednym zamachem - wtedy w rossmanie przy dużych zakupach dostaje się gratis - ostatnio dostałam płyn do demakijażu. No i oczywiście w dużych opakowaniach, aczkolwiek zawsze sprawdzam cenę za litr - bo tutaj też często oszukują ![]() Pomysł z planem na cały tydzień jest super
|
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
Mam karte do sklepu/hurtowni (trzeba zaplacic-wazna na rok)
Kupujemy tam papier toaletowy, reczniki papierowe w wielkich opakowaniach. Wode mineralna w zgrzewkach (kilka, laduja w szafie lub piwnicy), np. opakowanie kukurydzy w puszcze (8 sztuk), wychodzi duzo taniej niz osobno. Co prawda pozniej mam pelna spizarnie i nigdy nie moge znalezc tego co potrzebuje, no ale ![]() Niestety nie posiadam zmywarki, wiec naczynia myje normalnie. Dlatego duza oszczednoscia jest kupienie plynu o pojemnosci 2.5 l. Mam butelke jak do mydla w plynie, wiec przelewam (tak samo robie z mydlem w plynie). Kupuje duze kawalki miesa, porcjuje, miele, mroze. Co prawda zabiera mi to cale popoludnie, ale raz kiedys mozna sie poswiecic ![]() Mamy torby ekologiczne na zakupy, bez nich sie nie ruszam. Jesli dostane plastikowa, uzywam jej pozniej jako worka na smieci w lazience do malego smietnika. Segreguje smieci, myje w zimnej wodzie (mam wliczona w czynszu) pojemniki po jogurtach, smietanie itd. Co wiecej-kiedys u mnie w domu mama zawsze mrozila koperek, pietruszke itd. w opakowaniach wlasnie po masle, lodach itd. Tez tak robie -czyli nie musze kupowac dodatkowych pojemnikow. Pojemniki dla TZ na lunch - kiedys kupowalam plastikowe, ale bardzo szybko sie niszczyly, zainwestowalam w porzadne szklane i nic sie z nimi nie dzieje. Z TZtem duzo podrozujemy autem, dlatego nie musimy martwic sie czy za duzo rzeczy nie wzielismy, dlatego nie kupuje saszetek z szamponem lub innych tego typu kosmetykow tzw. travel size - w ogole sie to nie oplaca. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.

[od 10.09.2011]

tak samo jak durszlaki tego typu. 

tesciowa mi wczoraj powiedziala abym sprobowala na kawalku nierozcienczonym ludwikiem - jak kubie to sprawdze