|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dietetyczne dania na każdą okazje
Ok postaram się ale jakosmi to nie wychodzi
|
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja np nie lubie ryzu z cynamonem i jabłkami
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Moją taką zmorą z czasów przedszkolnych było kakao do śniadania. Zawsze podawali je z kożuchem, którego okropnie się brzydziłam. Smakowo też było nie dobre, to nie było to co obecne kakao, Nesquiki itd. Nigdy też nie lubiłam gołąbków i zawsze wyjadałam sam farsz. Łazanki- to samo. wyjadałam sam makaron
Chyba każdy ma takie jedzeniowe "koszmary" z dzieciństwa
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Kazdy przepada za czyms innym
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na widok kożucha na mleku nadal dostaję dreszczy
!
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Że tak sobie offtopikujemy, to wspomnę sine jajca w sosie chrzanowym. Trauma...
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Co do szpinaku to większość moich znajomych go nie znosi. Ja lubię, strączkowe też, z resztą ja jestem człowiek roślinożerny i z warzyw to tylko bakłażan mniej mi podchodzi.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Na śniadanie: Kaszka mleczno-ryżowa dla dzieci prod. Nestle (moje ulubione to bananowa, owoce leśne, truskawkowa). Rozrabiane wodą, mogą być posypane otrębami. Słodkie, sytne, a bardzo lekkostrawne i 0% tłuszczu.
Na obiad: Mrożona mieszanka warzywna (może być to wiosenny, czy zimowy bukiet warzyw, brokuły) ugotowane lub podpieczone w piekarniku, do tego ryż lub kasza, kawałek kurczaka lub filetu rybnego (również pieczonego bez tłuszczu w piekarniku). W przypadku mrożonych warzyw ważny jest producent - np. mrożonki Hortexu są bardzo soczyste i zachowują wygląd świeżych warzyw. Lubię mrożonki, bo nie muszę dzięki nim godzinę łazić po targu, zastanawiać się nad proporcjami i zmianą cen. Ryż można połączyć z dużą ilością przypraw (szczególnie tych dobrze działających na trawienie) i duszonymi/smażonymi grzybami. Kaszę (ja lubię gryczaną, bo jest delikatniejsza od jęczmiennej) można lekko okrasić - np. kawałeczkiem podsmażonego, pokrojonego w kawałeczki boczku lub łyżką, dwiema skwarek (wszystko oczywiście odsączone z tłuszczu). Niedrogie, niskotłuszczowe jedzonko, a dzięki sporemu wyborowi wśród mrożonych mieszanek warzywnych można je robić na wiele sposobów. Do tego może być sos z przecieru pomidorowego (na wodzie) z czosnkiem - również bardzo niskokaloryczny. Na wczesną kolację: Tarte jabłka; kanapki z ciemnego chleba - pomidor, ogórek, szynka; twarożek. Na wieczór należy ograniczyć się z owocami (fermentują w żołądku) i żółtym serem (powinno się go jeść do południa, bo jest ciężkostrawny). |
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze łączę z rybą, makaronem, zapiekam ale nigdy nie łączę ze sobą 2 wysokokalorycznych rzeczy np. makaronu i sera. Z drugiej strony...mam anoreksję, więc nie wiem czy powinnam się wupowiadać...
|
|
|
|
|
|
#43 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do mrozonek to takze uwielbiam![]() Moj tato naprzyklad robi szpinak z jajkiem i boczkiem i tez jakos nie moge go przelknac [left] Cytat:
Cytat:
Dzięki za przepis i prosze o więcej na pewno wyprobuje zestaw na cały dzien
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-01-28 o 14:51 |
|||
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
ja robiłam zupę szpinakową- cudowna jest nieskromnie mówiąc
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,...,54543680.html
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Izunia, na litość boską!!! A Ty dalej swoje
!
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Iza, czy Ty robisz Nutce na zlość?????
|
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Na pewno zawsze dobrym pomysłem są zupy. Ja robię zupy proste ja drut (pomimo jęczenia mojej mamy, że powinno się wstawić wywar mięsny, dopiero potem warzywa...).
Ja to robię w ten sposób: - garnek - woda - zależnie od potrzebnej ilości (1-2 litry); jeżeli ma się problemy z żołądkiem to jak najbardziej może to być niegazowana woda mineralna - kostka rosołowa lub wołowa (ilość kostek najczęściej 2-3, ale to też zależy od smaku, wymagań), nieco soli (inne przyprawy nieco później) - zaczynamy gotować, potem wrzucamy to, na co danego dnia mamy ochotę: - zupa pomidorowa - przecier pomidorowy/pomidory świeże (4-5 sztuk)/pomidory z puszki (bez skórek); jeżeli dodajemy przecieru to 1-2 słoiczki (ale zawsze warto jest dodać 1-2 świeże pomidory przetarte lub pokrojone w kostkę); 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane), można dodać podgotowany ryż, makaron lub jeść to z chlebkiem razowym. Pod koniec gotowania nieco pieprzu, sól czosnkowa lub suszony czosnek, koperek, majeranek, bazylia - co kto lubi - zupa szczawiowa - szczaw ze słoiczka (1), 1-2 ząbki czosnku (ale moża więcej), pod koniec gotowania wlać roztrzepane jajko - samo jajko, lub roztrzepane z małą ilością mleka i od razu dokładnie wymieszać, aby się równo rozłożyło w zupie. Można dodać ryżu lub jeść z chlebkiem; - zupa szpinakowa - j.w. - zupa warzywna - początek j.w.; same warzywa (mogą być z mrożonki) dodać, gdy woda jest już ciepła, nawet gorąca. Aby zupę urozmaicić można ją doprawić sosem - np. grzybowym, pieczarkowym, ciemnym pieczeniowym, jasnym (oczywiście nie za często, bo mimo wszystko sosy w proszku to chemia) - wsypać sos do gorącej wody i dokładnie mieszać lub rozmieszać sos z małą ilością wody/mleka osobno i dopiero wtedy dodać płyn do zupy. W przypadku każdej z tych zup do gotującej się wody można wrzucić dodatkowo nieco kiełbaski (drobno posiekanej), szyneczki, mięska z kurczaczka, żeby zupa miała nieco większą wartość odżywczą. Ale to już kwestia gustu. Do zupy szczawiowej i warzywnej można dorzucić cebulę - świeżą lub zeszkloną (i odsączoną z tłuszczu). Grzyby też są niezłym pomysłem. Taką zupę trudno jest zepsuć (o ile nie szarżuje się z solą i z pieprzem), dlatego zachęcam do eksperymentowania ! Wystarczy być czujnym - cały czas próbować, nie przegotować i jest OK.Z przypraw polecam maggi (zawsze tylko kilka kropel, bo zbyt duża ilość szkodzi na serce). Nie polecam mieszanek typu "Jarzynka", bo składają się głównie z soli. Lepiej kupić - nawet najtańsze, nie musi być Kamis - przyprawy typu bazylia, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie etc. |
|
|
|
|
#48 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie robie nikomu na złość jakoś nie wyswietla mi sie funkcja multicytowania ![]() A zupki szpinakowej raczej nie wyprobuje bo nie lubie szpinkau
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-01-28 o 14:52 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Izo, między ikonką Cytat i Odpow, jest ikonka multicytowania. Klikasz ją przy postach które chcesz zactować (musi się wyświetlić na czerwono) a przy ostatnim z cytowanych posów zaznaczasz także ikonkę odpow.
To nie jest trudne. |
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Tu się naprawdę trzeba orientować
. Trochę ikonek i człowiek się gubi. A tak poważnie to tutaj często mają jakieś problemy techniczne ze stroną - np. wczoraj nie chciało mi wrzucić załącznika w postaci zdjęcia. Dopiero po kilku godzinach zadziałało.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dzisiaj zrobilam sobie przeróbkę dania proponowanego przez AgaZ czyli kaszę wymieszalam z warzywami i jajkiem przyprawilam a na to dalam ser żółty
|
|
|
|
|
#52 | ||||
|
Nutka nie gryzie!
|
też mam takie wrażenie...
Cytat:
Podsylam link w ktorym Szef tlumaczy :http://www.wizaz.pl/forum/showthread...multicytowanie Cytat:
Izuniu Kochana zwróć uwage ze zarobilas punk karny
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuje teraz myślę ze juz będe zorjętowana w kwestii multicytowania
![]() Ja robiłam przepis AgiZ bez sera i też wyszło pychota Polecam ![]() Dziekuje za link :http://www.wizaz.pl/forum/showthread...multicytowanie
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny i jak tam nasze dietetyczne przepisy.
Ja na przykład uwielbiam ryz z warzywami. Kupuje ryz w paczuszkach do tego mrożone warzywa na patelnie. warzywa robie tak jak jest napisane na opakowaniu dodaje przyprawy do smaku, ryż gotuje. następnie wykradam najpierw ryż a potem w koło warzywa mozna do tego zrobic lekii sosik taki jaki ktos lubi.Polecam. Smacznego!!! A i polecam Kurczaka po hawajsku robilam w sobote wyszedl pycha.
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Ryż, kasza + warzywa na patelnię to zawsze jest super pomysł!
Lekki sosik do tego (i nie tylko tego) też zawsze mile widziany. Mam smaka!
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też robiłam danie z przepisu Szefowej i niestety
Niesmakowało nam Uwielbiam kaszę, pochłaniam biały ser w ilościach ogromnych, ale z kombinacji tych składników danie wyszło średnie
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A propos, właśnie pałaszuję pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno kotlety z kurczaka bez panierki sa mniej kaloryczne...
Tzn.ze trzeba je tylko w jajku obtoczyć czy w ogole bez niczego smażyc na patelni?
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:52.

!

.

Niesmakowało nam