NPR, obliczanie dni p³odnych - w±tek zbiorczy! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi zwi±zane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2007-01-30, 21:10   #241
Baba_Jaga
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 26
Dot.: Jak obliczyæ dni p³odne i niep³odne

Cytat:
Napisane przez a260 Poka¿ wiadomo¶æ
W±tpiê, ¿eby mo¿na by³o temu zaufaæ. Kalendzrzyk ma³¿eñski - takie proste wyliczanie jest ma³o skuteczne. Nawet propagatorzy naturalnych metod planowania rodziny uwa¿aj± to od dawna za metodê historyczn±.
wiadomo ze metoda kalendarzyka jest niepewna, ale moze nie chodzi tu o antykoncepcje tylko o ciekawosc, poza tym jesli okres jest regularny to mozna obliczyc dok³adnie dni p³odne
Baba_Jaga jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-02-01, 23:37   #242
agu_gu3
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 32
GG do agu_gu3
Exclamation Skuteczno¶æ metod NPR

Powiem tak, naczyta³am siê o naturalnej metodzie antykoncepcji i ¿adna z opinii mnie nie usatysfakcjonowa³a.
Czy na prawdê uwa¿acie, ¿e skuteczno¶æ "kalendarzyka" jest kiepska? Je¶li tak to dalczego?
Wiadomo, ¿e 100% pewno¶ci nie daje, ale w³a¶ciwie jak ka¿dy ¶rodek antykoncepcyjny, a przecie¿ natury nie da siê oszukaæ. Zawsze w naszym, babskim cyklu s± dni p³odne i niep³odne i tego zmieniæ siê nie da.
Ja od kwietnia zesz³ego roku (bo od wtedy zapisuje w PEWNYM miejscu, reszta mi siê gdzie¶ podzia³a) mam bardzo regularne miesi±czki, mój cykl trwa 24 dni i ani dnia krócej, ani d³u¿ej. Wyj±tkiem by³y wakacje, ale bior±c pod uwage to, ¿e by³am za granic± w pracy i by³o bardzo ciê¿ko, to spó¼nienie jest wyt³umaczalne.
Wracaj±c do tematu, czy skoro mam tak regularne miesi±czki to metodzie kalendarzykowej i tak nie powinnam ufaæ?!
Bardzo ucieszy³abym siê, gdyby wypowiedzia³y siê równie¿ osoby, które stosuj± t± metodê.

Jednym s³owem prosze o wszystkie opinie za i przeciw.
Ale prosze...UZASADNIONE.

pozdrawiam.
agu_gu3 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-02-01, 23:53   #243
novakia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 648
Dot.: Skuteczno¶æ kalendarzyka

a ja PROSZE-przeczytaj forum-uzyj wyszukiwarki, bo w±tkow na ten temat by³o niezliczenie wiele
Stary 2007-02-02, 00:01   #244
agu_gu3
Raczkowanie

GG do agu_gu3

Cytat:
Napisane przez novakia Poka¿ wiadomo¶æ
a ja PROSZE-przeczytaj forum-uzyj wyszukiwarki, bo w±tkow na ten temat by³o niezliczenie wiele
Zrobi³am tak i jak wspomnia³am wy¿ej, ¿adna odpowied¼ mnie nie usatysfakcjonowa³a.

Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam.
Stary 2007-02-02, 10:01   #245
novakia
Zakorzenienie

ok jak chcesz(chyba masz slaba wyszukiwarke)

http://finanse.wp.pl/a,1,wid,8711538...6&ticaid=13262

"Propagowanie kalendarzyków ma³¿eñskich jest g³upie. Nazwê to dosadnie, bo taka metoda zwiêksza odsetek aborcji. Im metoda mniej skuteczna, tym czê¶ciej dochodzi do ci±¿y, im bardziej jest ona niepo¿±dana, tym czê¶ciej koñczy siê aborcj± – powiedzia³ miesiêcznikowi Rynek Zdrowia dr Grzegorz Po³udniewski, specjalista ginekologii i po³o¿nictwa. "
Stary 2007-02-02, 16:03   #246
Mo_niczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 237

Ja jestem przeciwna takiej metodzie,bo nie jest ona pewna.Na pewno jest ma³o skuteczna.Masz regularne miesi±czki ok,ale na to kiedy wystapi owulacja ma wp³yw wiele czynnikow....choroba,stre s,zmiana kilmatu.Nigdy nie jestes pewna.Nawet jesli wydaje ci sie ze znasz swoj organizm.W koncu nasz organizm to nie zaprogramowana maszyna i ma swoje kaprysy.Ja mysle,ze ta metoda jest dobra ale....dla pary dla ktorej ewentualna ci±¿a nie bedzie szokiem i niemi³ym zaskoczeniem
Stary 2007-02-02, 19:16   #247
D O R I
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79
Exclamation Dot.: Skuteczno¶æ kalendarzyka

Cytat:
Napisane przez agu_gu3 Poka¿ wiadomo¶æ
Powiem tak, naczyta³am siê o naturalnej metodzie antykoncepcji i ¿adna z opinii mnie nie usatysfakcjonowa³a.
Czy na prawdê uwa¿acie, ¿e skuteczno¶æ "kalendarzyka" jest kiepska? Je¶li tak to dalczego?
tylko ¿e w powy¿szym piszesz o dwóch sprzecznych metodach

metody naturalne to nie to samo kalendarzyk!!!

Juz w latach 70-tych uznano kalendarzyk za metode ma³o skuteczn± i nie nale¿y do metod naturalnych.
A metody naturalne to okre¶lanie swojej p³odno¶ci za pomoc± temperatury, sluzu i szyjki macicy.
D O R I jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-02-03, 10:48   #248
novakia
Zakorzenienie

no i zapisuje sie te temperatury i zmiany w kalendarzyku.

obie mtedy sa tak samo "skuteczne"
Stary 2007-02-03, 11:55   #249
agu_gu3
Raczkowanie

GG do agu_gu3

Cytat:
Napisane przez D O R I Poka¿ wiadomo¶æ
tylko ¿e w powy¿szym piszesz o dwóch sprzecznych metodach

metody naturalne to nie to samo kalendarzyk!!!

Juz w latach 70-tych uznano kalendarzyk za metode ma³o skuteczn± i nie nale¿y do metod naturalnych.
A metody naturalne to okre¶lanie swojej p³odno¶ci za pomoc± temperatury, sluzu i szyjki macicy.
mo¿e po prostu ¼le to napisa³am. Chodzi³o mi kokretnie o prowadzenie kalendarzyka, czyli badanie swojego ¶luzu itd. Tak to po prostu nazwa³am.
Dziêkuje za opinie!
Pozdrawiam serdedcznie.
Stary 2007-02-03, 12:01   #250
agu_gu3
Raczkowanie

GG do agu_gu3

Cytat:

Z ca³ym szacunkiem, ale ja Ciê nie rozumiem.
Wybacz, ale nie pomog³a¶ mi w ¿aden sposób wchodzisz w ten temat codziennie i przybywa tu tylko seria docinków. Je¶li Ciê to nie interesuje to po prostu tego nie czytaj i tyle.
Wiem, ¿e uwa¿asz t± metodê za ma³o skuteczna i dziekuje za wypowied¼. Nie popar³a¶ to ¿adnymi faktami, wiêc proszê Cie nie wypowiadaj siê tu dalej bo nic nie wnosisz.
Je¶li znasz kogo¶ kto stosuje/stosowa³ t± metode i potrafisz mi napisaæ konkretne za i konkretne przeciw to wtedy zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam.
Stary 2007-02-03, 12:23   #251
Wisienki
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 927

Cytat:

nie przesadzajmy - kalednarzyk co¶ jakby totolotek z w³asnym cyklem (poprostu przymuje siê, ze owulacja nast±pi w dniu X i ju¿) jest to metoda niezbyt skuteczna - zgadzam sie z tob±

natomiast metody naturalne - np obiawowo termiczna, prawid³owo przeprowadzana jest moim zdaniem skuteczna. Poprostu twój organizm "pokazuje" kiedy nastêpuje owulacja - niezaleznie od zmian klimatu, czy stresu np.

Sama nie mam cierpliwo¶ci do stosowania metod naturalnych (niestety), ale ze wzglêdu na to ze swojego czasu obraca³am siê w ¶rodowisku bardzo radykalnych katolików - znam wiele par, w rózym wieku stosuj±cych tylko metody naturalne i maj±cych tylko dzieci planowane
Stary 2007-02-03, 12:39   #252
celka2000
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 709

ja mierze temerature i obserwuje sluz od roku. Zaobserowowalam kiedy mamdni plodne (wychodzi ze pomiedzy 10 - 20 dniem cyklu nie powinnam wspolzyc) Wparwdzie nie korzystam z tej metody jako antykoncepcyjnej. ALe jak sie zaobserwuje kiedy ma sie owulacje i stosuje sie do zasad (odpowiednio kilka dni przed owulacja i po niej nie wspolzyje) to sadze ze skutecznosc moze byc bardzo wysoka. ALe na pewno potrzebny jest regularny tryb zycia, codzienne pomiary (o tej samej porze) i zdrowy organizm (regularne miesiaczki i owulacje). Przy czym minusem jest na pewno to ze trzeba zaprzestac wpolzycia w okresie kiedy ma sie najwieksza ochote. Plusy tez sa. Ale nie o to chodzilo w pytaniu.
celka2000 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-02-03, 13:59   #253
novakia
Zakorzenienie

docinków ok juz nigdy sie tu nie wetne, przepraszam jestem taka niepowa¿na
Stary 2007-02-03, 14:16   #254
Candy Killer
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 875

no tak..kalendarzyk bardzo skuteczna metoda...moj dentysta ma 4 corki z kalendarzyka:P

If You can dream it , You can do it...

Candy Killer jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-02-03, 15:31   #255
a260
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 163

Po pierwsze kalendarzyk to metoda historyczna i ta faktycznie jest raczej do bani. Chyba ze ma sie idealnie regularne cykle, to mo¿na spróbowaæ, ale moim zadaniem i to jest zawodne, bo w dzisiejszych czasach jest mnóstwo czynników mog±cych zaburzyæ conieco.

Natomiast, je¶li chodzi o "nowoczesne" metody naturalnego planowania rodziny, to trudno jednoznacznie podaæ skuteczno¶æ, bo w du¿ej mierze zale¿y ona od.. samych stosuj±cych. Jesli para nie chce absolutnie miec dziecka, to stosuj±c restrykcyj± metodê NPR, uniknie poczecia z blisko 100 proc. pewno¶ci±. Po prostu - jak owulacja minê³a, jajeczko obumar³o - nie ma szans poczêcia, wiêc para wybieraj±c wspó³¿ycie w III fazie praktycznie nie ma szans na zaj¶cie w ci±¿ê. Je¶li natomiast para chce mieæ dziecko, tylko jedynie od³o¿yæ poczêcie mo¿e tak¿e korzystaæ z pierwszej fazy cyklu - przed pojawieniem siê p³odnego ¶luzu umo¿liwiaj±cego przetrwanie plemników do czasu owulacji. I tu te¿, w zale¿no¶ci od determinacji w od³o¿eniu poczêcia, wybierze restrykcyjn± mniej, lub bardziej metodê obliczania p³odno¶ci.

Mnie wkurza jedno. Brakuje mi obiektywnych, rzetelnych g³osów w dyskusji na temat sposobów planowania rodziny. Z jednej strony zwolennicy antykoncepcji z góry wy¶miewaj±cy "kalendarzyk", nie mog±cy wbiæ sobie do g³ówek, ze kalendarzyk to nie wszystko. Z drugiej nawiedzeni propagatorzy npr, którzy wbijaj± do g³owy, ze metody naturalne maj± same zalete i s± w ogóle idealne.
Stary 2007-02-03, 15:51   #256
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 069

Najbardziej lubiê jak na temat metod naturalnych wypowiadaj± siê osoby niemaj±ce o nich zielonego pojecia! Nie mogê ze wzglêdu na sk³onno¶æ w rodzinie do wylewów (a to jedno z bezwzglêdnych przeciwskazañ obok ¿ylaków, raka itp.) stosowaæ tabletek.Od 19 lat stosujê NPR, nie ¿aden archaiczny kalendarzyk!!!, mam dwoje zaplanowanych co do miesi±ca dzieci, znam dobrze w³asny cykl i - dla mnie to ¶wietna metoda- podkre¶lam dla mnie!
Mnie za to ci±gle szokuje brak znajomo¶ci przez dziewczyny i kobiety w³asnego oraganizmu, nie widz± jak funkcjonuj±, mysl±, ¿e tabsy -szczególnie ³ykane jak witaminy bez sensownych badañ, wszystko za³atwi±. Ka¿da kobieta powinna znaæ swój organizm,a wybierze dla siebie metodê, któa jej pasuje i tyle.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-02-03, 15:58   #257
Candy Killer
Zakorzenienie

no dokladnie.Jezeli masz regularne cykle,umiesz stwierdzic kiedy masz dni plodne itd i jestes pewna tej metody to slusznie,jednak czesto stosuja ta metode dziewczyny ktore kompletnie nie wiedza na czym polega,a pozniej sie dziwia ze sa w ciazy.

Stary 2007-02-03, 16:05   #258
Wisienki
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 927

Cytat:
Napisane przez Candy Killer Poka¿ wiadomo¶æ
Jezeli masz regularne cykle,umiesz stwierdzic kiedy masz dni plodne itd i jestes pewna tej metody to slusznie,jednak czesto stosuja ta metode dziewczyny ktore kompletnie nie wiedza na czym polega,a pozniej sie dziwia ze sa w ciazy.
je¶li kompletnie nie wiedza na czym polega to napewno jej nie stosuj±
Stary 2007-02-03, 16:12   #259
Candy Killer
Zakorzenienie

no z tym " kompletnie" to przesadzilam ale sa dziewczyny ktore wierza ze tylko i wylacznie ok.14 dnia cyklu moga zajsc w ciaze a reszta dni to chulaj dusza....nie wierzylam w to sama...ale mam jedna taka znajoma ktora twierdzi ze na tym polega ta metoda i na niczym wiecej.mam jeszcze jedna madra "znajoma" ktora bierze tabletki tylko wtedy kiedy ma zamiar uprawia seks....niektorzy ludzie sa naprawde niedoinformowani az to przeraza.

Stary 2007-02-03, 16:17   #260
madana
Zakorzenienie

Ale to wina g³upoty takich panienek, nie metody, prawda? Na temat tabsów mam bardzo negatywne zdanie,bo m³odsza siostra w wyniku ich stosowania dosta³a zakrzepicy i udaru, te¿ nie wierzy³a ulotce i temu, ¿e nie moze braæ, teraz ju¿ wie i ¿a³uje.
Równie niem±dre s± kobiety nieznaj±ce swojego organizmu, jak i te nieczytaj±ce ulotek tabsów.Bo- moe drogie wiza¿anki- do seksu- to przede wszystkim g³owa jest potrzebna
Stary 2007-02-03, 16:46   #261
Candy Killer
Zakorzenienie

oczywiscie ze glupota tych dziewczyn,ale uparcie twierdza ze one stosuja metode kalendarzyka.
a jak pisalam na poczatku...moj dentysta( mama z nim pracuje) to ma corek...5 albo 6 ..juz sie pogubilam a jako ze sa wierzacy to stosowali metode kalendarzyka.Jego zona tez pani doktor wiec wszystko robila tak jak nalezy( a moze jej sie tak wydawalo tylko..nie wnikam) a tu prosze...4 corki z kalendarzyka im wyszly.

Stary 2007-02-03, 19:42   #262
D O R I
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Candy Killer Poka¿ wiadomo¶æ
oczywiscie ze glupota tych dziewczyn,ale uparcie twierdza ze one stosuja metode kalendarzyka.
a jak pisalam na poczatku...moj dentysta( mama z nim pracuje) to ma corek...5 albo 6 ..juz sie pogubilam a jako ze sa wierzacy to stosowali metode kalendarzyka.Jego zona tez pani doktor wiec wszystko robila tak jak nalezy( a moze jej sie tak wydawalo tylko..nie wnikam) a tu prosze...4 corki z kalendarzyka im wyszly.
po pierwsze jesli metode kalendarzyka to ¿yczê im spokojnej ci±¿y ;]

a co do Pani doktor, to wiele lekarzy nie zna metod naturalnych, bo ich tego nie ucz± i chyba w tym tkwi problem ze najbardziej sie znaja na tych metodach osoby pracujace w przyparafialnych poradniach ma³¿eñskich

a moze oni chcieli miec tyle dzieci???
Stary 2007-02-03, 19:58   #263
Candy Killer
Zakorzenienie

heheh taaa...napewno..szczegoln ie nie planujac zadnego Ona jest lekarka ogolna..bez jakiejs konkretnej specjalizacji no ale jak juz w taki sposob sie zabezpiecza to powinna wiedziec a glupia naprawde nie jest i pilnowala sie,mierzyla temperature itd no ale nie poszlo cos no coz..stac ich na dzieci co tu duzo mowic

Stary 2007-02-03, 20:12   #264
D O R I
Raczkowanie

jesli chodzi o zabezpieczenie to kazdy zabezpiecza sie jak chce i opowiadanie o tym jak ktos sie zabezpiecza³ i wpad³ wydaje mi sie bezsensowne, bo tak naprawde nie wiemy o wielu czynnikach które mog³y miec wp³yw na zawodno¶c danej metody
Stary 2007-02-03, 20:39   #265
Candy Killer
Zakorzenienie

no wlasnie..zawodnosc tej metody...
nie wiem jak osoby ktore ja stosuja,ja bym najzwyczajniej sie bala.

Stary 2007-02-04, 06:02   #266
D O R I
Raczkowanie

nie ma metody która zabezpiecza w 100%
znam osobi¶cie dziewczyne która zorientowa³a siê ¿e jest w ci±¿y dopiero w 6 miesi±cu ci±¿y bo przez ca³y czas bra³a tabletki i mysla³a ¿e jest wszystko OK a dzi¶ ma 6-letniego synka

zawsze mnie dziwi± osoby które uwazaj± ¿e co¶ jest niezawodne a wszystko inne jest do bani, a tak naprawde okazuje siê ¿e tak nie jest

wole wpa¶æ z w³asnej winy, bo co¶ ¼le zinterpretowa³am ni¿ w 6-miesi±cu ci±¿y siê dowiedzieæ ¿e bêdê mama i przez 6 miesiêcy truc niewinne dziecko hormonami
Stary 2007-02-04, 12:09   #267
Candy Killer
Zakorzenienie

a wlasnie...zdrowe to dziecko urodzila chociaz?
bo mnie tez przeraza troche mysl ze zaszlabym w ciaze a bralabym tabletki bo bym o tym nie wiedziala nawet :/to nie miala zadnych objawow ciazy..typu brak okresu itp.?

Stary 2007-02-04, 17:51   #268
agu_gu3
Raczkowanie

GG do agu_gu3

Cytat:
Napisane przez madana Poka¿ wiadomo¶æ
Najbardziej lubiê jak na temat metod naturalnych wypowiadaj± siê osoby niemaj±ce o nich zielonego pojecia! Nie mogê ze wzglêdu na sk³onno¶æ w rodzinie do wylewów (a to jedno z bezwzglêdnych przeciwskazañ obok ¿ylaków, raka itp.) stosowaæ tabletek.Od 19 lat stosujê NPR, nie ¿aden archaiczny kalendarzyk!!!, mam dwoje zaplanowanych co do miesi±ca dzieci, znam dobrze w³asny cykl i - dla mnie to ¶wietna metoda- podkre¶lam dla mnie!
Mnie za to ci±gle szokuje brak znajomo¶ci przez dziewczyny i kobiety w³asnego oraganizmu, nie widz± jak funkcjonuj±, mysl±, ¿e tabsy -szczególnie ³ykane jak witaminy bez sensownych badañ, wszystko za³atwi±. Ka¿da kobieta powinna znaæ swój organizm,a wybierze dla siebie metodê, któa jej pasuje i tyle.
Zgadzam siê z Tob± i bardzo Ci dziêkujê, ¿e wypowiedzia³a¶ sie w tym w±tku. Bardzo doda³a¶ mi otuchy.
Szuka³am konkretnych wypowiedzi na prawie ka¿dym forum i nic. Wszyscy pisz±, ¿e metody naturalne s± zawodne, ¿e nie warto, ¿e nie wygodnie itp.
Ja nie chce stosowaæ tabletek. Nie potrzebne mi s±, wole "rozumieæ" siê doskonale z w³asnym organizmem (nawet jakby mia³o to trwaæ rok) ni¿ mieæ pó¼niej ewentualne problemy zdrowotne.
Mam zamiar wybraæ siê do ginekologa i dowiedzieæ jak najwiêcej o metodzie naturalnej i zacz±æ ja stosowaæ. A wstrzemiê¼liwo¶æ przy takim "trybie ¿ycia"? My¶le, ¿e wiele uczy i wnosi w zwi±zek.
Da³a¶ mi do my¶lenie, bo widzisz w dzisiejszych czasach nawet nie pomy¶la³am, ¿e mo¿e siê tak zdarzyæ, ¿e kto¶ po prostu nie mo¿e braæ tabletek. Co za tym idzie (bior±c pod uwage wszystkie opinie ludzi, którym jest po prostu wygodnie braæ tabletki, opinie typu-"zawodna metoda, do bani, loteria, du¿o wpadek, niepotrzebne aborcje" itp.itd) ca³e ¿cie nie mo¿ê siê kochaæ, bo istnieje prawdopodobieñstwo, ¿e zajdzie w niechcian± ci±¿e- absurd! I w³a¶nie dlatego czeka³am na osobê, która stosuje metode naturalna i ma zaplanowane dzieci, kocha siê i jest szcze¶liwa!
I absolutnie nie chce obrazic tu osob, kotre sotsuja tabletki. Ka¿dy wybiera to co lubi i z czym mu jest wygodnie.
Dziêkujê raz jeszcze za t± wypowied¼.

POZDRAWIAM!
Stary 2007-02-04, 18:25   #269
madana
Zakorzenienie

Nie ma za co wiesz, zaczyna³am stosowaæ NPR jako 18-latka, bardziej dla poznania swego organizmu ni¿ my¶lenia o seksie.W rozmowie z lekarzem trafi³am na takiego, któy twierdzi³, ¿e chcê stosowaæ "watykañsk± ruletkê", ale potem trafi³am na m±dr± pani± ginekolog. Jak pisa³am, nie mogê stosowaæ tabsów, tym bardziej, ¿e m³odsza siostra w wyniku ich stosowania dosta³am zakrzepicy i udaru, co wyj±tkowo skutecznie leczy z my¶lenia o tabsach o tabsach wypowiadaj± siê m³ode dziewczyny, któe nied³ugo ³ykaj± prochy i widz± w nich same zalety (czyli bezstresowy seks,dostêpno¶æ zawsze itp), JESZCZE nie zdaj± sobie sprawy, ¿e to ma dwa koñce (nieprzypadkowo w nieczytanych przez wiele kobiet ulotkach skutki uboczne s± tak szeroko opisane!).
Metody mo¿na siê nauczyæ, wymaga pocz±tkowo cierpliwo¶ci i ws³uchania siê w rytm w³asnego organizmu.Zalety: jestem zdrow± kobiet±, bardzo szczê¶liw± w ma³¿eñstwie (w tym roku 18 rocznica!), dzieci urodzi³am zaplanowane w 5 i 9 roku ma³¿eñstwa, mam bardzo udane ¿ycie erotyczne, kochanego mê¿a, który sam mi powiedzia³, ¿e nie chce bym tru³a siê prochami, nie jestem w permanentnej ci±¿y (a to taki dy¿urny argument- pe³no dzieci, wiêc na pewno metoda naturalna!).
Jednak podkre¶lam: to ¶wietna metoda dla mnie i mojego m꿱, nikogo do niej nie przekonujê na si³ê.Ja po prostu tak WYBRA£AM i jestem z tegpo zadowolona.Pozdrawiam serdecznie
Stary 2007-02-04, 18:28   #270
matrix89-89
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 27
niep³odne bezwzglêdnie

Dni niep³odne bezwzglêdnie to dni w których na 100% nie mo¿na zaj¶æ w ci±¿e??
matrix89-89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Ginekologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-08-02 23:56:11

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.