|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy wszystko jest ok?:(
Cytat:
Może jeszcze za wcześnie, żeby lekarz coś stwierdził? |
|
|
|
|
#1802 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny bardzo dziękuję za odpowiedzi, ale ja tak bardzo się martwię...Tak lekarz kazał mi zrobić bhcg w tym tygodniu i w następnym i za 2 tygodnie przyjść. Może to głupie pytanie ale który to tydzień ciąży?
|
|
|
|
#1803 |
|
Zakorzenienie
|
wychodzilo by ze to 6 tc, a lekarz widzial pecherzyk plodowy? poczekaj te dwa tyg wtedy juz powinno byc widac dzieciatko.
|
|
|
|
#1804 |
|
Przyczajenie
|
Powiedział, że w macicy nic nie widzi i to mnie martwi
2 tygodnie w tym przypadku to cała wieczność....
|
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
moze owulacja sie przesunela, dlatego jeszcze nic nie widac. powtorz bete zeby zobaczyc czy rosnie. glowa do gory
|
|
|
|
#1806 |
|
Raczkowanie
|
a mi się zdaje że liczy się od ostatniego krwawienia czyli 18 lipca to dopiero 5 tydzień i wtedy może jeszcze być nić nie widoczne u mojej koleżanki w 6 tyg ledwo ginekolog coś zobaczyła a serduszko zaczęło bić w 8 tyg. Nie denerwuj się bo to nie pomoże powtórz badanie.
|
|
|
|
#1807 |
|
Przyczajenie
|
bajka dziękuję za słowa otuchy! Może jestem przeczulona, ale tak bardzo chcemy mieć już dzidzię że wariuję. Zwłaszcza, że mam tylko jeden jajowód
Jeśli coś widział to mógł powiedzieć, a tak siedzę i myślę.---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- karola tak się pocieszam, że jest za wcześnie, 18.07 był 1 dniem miesiączki. Ale pęcherzyk już powinien chyba być. |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1808 |
|
Konto usunięte
|
ALeż to jest 5 tygodni od OM, a tak naprawdę... 3 tygodnie ciąży, wątpliwe, by cokolwiek prócz ciałka zółtego i powiększonego endometrium lekarz ujrzał.
Zrób beta hcg jutro, kolejne robiłabym w pt (bo trzeba przyrost sprawdzić, a do poniedziałku daleko), i ew. trzecie w poniedziałek. Wpisz w google przyrost beta hcg to ci wyskoczy jaki powinien być, bo już nie pamiętam. Powodzenia |
|
|
|
#1809 |
|
Zakorzenienie
|
Liczysz mniej więcej w ten sposób: Najdłuższy z kilku ostatnich cykli - 28 (albo od pierwszego dnia ostatniej miesiączki jak jest 28 i mniej) i w 6 tygodniu powinno byc widac pęcherzyk. Lekarze liczą tą metodą ale i tak trafiają tylko w 10 %. Chyba że wiesz kiedy była owulacja to czekasz od tego czasu 4 tygodnie. Jak nie wiesz kiedy była to musisz brać pod uwagę że owulacja mogła się przesunąć a wtedy trzeba będzie trochę dłużej poczekać. Spokojnie dopiero minęło 5 tyg więc ma prawo nie być widać jeszcze.
miałam zapisane w pliku więc wrzucam tydzień od ostatniej miesiączki mlU/ml 3 5 - 50 4 4 - 426 5 19 - 7,340 6 1,080 - 56,500 7-8 7,650 - 229,000 8-12 25,700 - 288,000 13 -16 13,300 - 254,000 Normy hcg Ciąża 1.3-2 tydzień mlU/ml 16 - 156 Ciąża 2-3 tydzień 101 - 4870 Ciąża 3-4 tydzień 1110 - 31500 Ciąża 4-5 tydzień 2560 - 82300 Ciąża 5-6 tydzień 23100 - 151000 Ciąża 6-7 tydzień 27300 - 233000 Ciąża 7-11 tydzień 20900 - 291000 Ciąża 12 tydzień 16684 - 127939 Ciąża 13 tydzień 10743 - 89074 Ciąża 14 tydzień 7895 - 70818 Ciąża 15 tydzień 6210 - 69173 Ciąża 16 tydzień 5730 - 54585 Ciąża 17 tydzień 5267 - 57465 Ciąża 18 tydzień 3180 - 51360 Ciąża 19 tydzień 5879 - 55183 Ciąża 20 tydzień 1234 - 45771 Ciąża 21-39 tydzień 2700 - 78100 Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2012-08-22 o 22:48 |
|
|
|
#1810 |
|
Przyczajenie
|
Wszystkim bardzo dziękuje za słowa otuchy, jak będę coś wiedziała to dam znać. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
#1811 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.8
Cytat:
![]() Btw. czy tylko ja mam takie schizy ciążowe? Np. po 10 razy pytam się chłopaka przed tym jak będzie mnie pieścił czy jak np. był siusiu to na pewno nic na jego rękach nie zostało ? -Wiem że to IDIOTYCZNE ale strach przed ciążą mnie paraliżuje... Jestem ostatnio strasznie przewrażliwiona, on już się śmieje że powinnam się udać do psychologa, ale pierwsze co zrobię to pójdę do ginekologa, wiem że to nie ten temat ale zapytam: czy zastrzyk antykoncepcyjny jest lepszy od tabletek? Czy mając 19 lat warto wybrać taką metodę i czy potem (za jakieś 7lat) nie będę miała problemu z zajściem w ciążę? |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1812 |
|
Zakorzenienie
|
i daj znac jak tam wyniki i jak rozwija sie ciaza
|
#1813 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z tego, co wiem, to ginekolodzy wolą najpierw przepisać tabletki jednoskładnikowe, żeby zobaczyć jak pacjentka reaguje, a dopiero potem jak już pozwalają na zastrzyk. A, i nie wiem jak w ogóle jest z dostępnością zastrzyku w Polsce.
|
|
#1814 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny potrzebuję porady. Od 2 lat biore tabletki antykoncepcyjne. W tym cyklu zupelnie pominelam 6 lub 7 po czym po 3 dniach doszlo do stosunku. w 5 dobie wziełam tabletke ellaone. W tej chwili jestem 11 dni po stosunku i 3 / 4 dni przed miesiączką. Bardzo się stresuję, że mogłam zajść w ciąże
((( Dziś zrobiłąm test, który teoretycznie wykrywa ciąże 6 dni po zapłodnieniu. Wynik negatywny. Co prawda moja pani ginekolog powiedziała, że musiałąbym mieć naprawde dużego pecha żeby przez ta jedną tabletkę doszło do owulacji, a następnie nie zadziałała ellaone, ale i tak jestem przerażona...
|
#1815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1816 |
|
Raczkowanie
|
Szanse sa zawsze ale w twoim przypadku raczej małe.... głowa do góry!
|
#1817 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny Czy któraś może odpowiedzieć mi na mój wcześniejszy post?
Kiedy mogę powtórzyć badanie krwi, aby mieć pewność? Ostatnie robiłam we wtorek. Czy któras wie czy różni się badanie HCG całkowite od betaHCG ? |
|
|
|
#1818 |
|
Wtajemniczenie
|
dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli zrobię jutro betę dla świętego spokoju (12 dzień po stosunku, 2-3 dni przed spodziewaną miesiączką) to będzie ona w stanie wykluczyć ciąże? Dziś wzięłam ostatnią tabletkę z opakowania.
|
#1819 |
|
Raczkowanie
|
ciaza czy przewrazliwienie
Witam drogie panie. Nie chcę siać zamentu, może jestem przewrazliwiona ale proszę o odpowiedź. Nie wiem co się dzieje z moim ciałem mam okropne mdłości i okropne bóle głowy w dodatku momentami pobolwewa mnie brzuch. Mdłości naprawdę są okropne. Nie wiem czy ciążą jest możliwa ponieważ biorę tabletki antykoncepcyjne od ponad 2lat. Ponadto jedyne zdarzenie z niewłaściwym braniem tabletek w ostatnim czasie to była biegunka mniej więcej po 2-3h od wzięcia tabletki ale nie jakas woda tylko hmm luzny stolec. Oczywiście wzięłam zapobiegawczo tabletke i trochę później tabletke na biegunkę laremid oczywiście przed sprawdzeniem czy nie ma wpływu na skuteczność. Dodam że kiedyś miałam robione badania endokrynologiczne i między innymi hormon odpowiedzialny za płodność który wyszedł w przedziale jak dla kobiety w okresie menopauzy. Zaraz po tym zaczęłam brać hormony nieświadomie a teraz już ich nie odstawie. Pozatym nie zalezy mi na płodności. W każdym razie czy przy braniu tabletek i takich wynikach ryzyko ciąży jest jakiekolwiek?
---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Wiem dla mnie też to jest śmieszne o co pytam...ale słyszałam o przypadkach zajścia w ciążę nawet przy właściwym stosowaniu pigułek. Dodatkowo dodam ze mam zawroty głowy.
|
|
#1820 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ciaza czy przewrazliwienie
|
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
it made my day
|
|
#1822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1823 |
|
Raczkowanie
|
Proponuje zrobić w dniu spodziewanej miesiaczki
|
#1824 |
|
Zadomowienie
|
Piszę do Was z pytaniem dotyczącym oczywiście tematu.
Moje cykle zawsze są 25 - dniowe (+/- 1 dzień). Ostatnia miesiączka zaczęła się jednak 16 dni po poprzedniej, mianowicie 31.07. Pierwszy raz zdarzyło mi się takie przesunięcie. Następna miesiączka powinna pojawić się jutro, czyli 25.08. Przez ostatni tydzień 2 razy kochałam się z chłopakiem bez zabezpieczenia (stosunek przerywany). Za pierwszym razem chłopak nie zdążył i odrobinę nasienia znalazło się w mojej pochwie. Czy szanse na ciążę są duże? |
|
|
|
#1825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrób test min. 14 dni od ostatniego stosunku.
|
|
#1826 |
|
Zadomowienie
|
Frutti, a czy przypadkiem mniej więcej ostatni tydzień przed miesiączką jest okresem bezpłodności?
|
|
|
|
#1827 |
|
Zakorzenienie
|
tak, tylko nie wiem czy mniej czy więcej
a skąd wiesz ze to akurat tydzien przed miesiaczka? stosujesz npr? Ostatnio tydzien przed miesiaczka mialas juz miesiaczke
|
|
#1828 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie - jeśli miesiączka pojawi się jutro czy mimo to mam zrobić test 14 dni od stosunku? |
|
|
|
|
#1829 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Więc nie wiesz, kiedy masz dni płodne, a kiedy nie. Dlatego zakładaj, że wszystkie są płodne.
Cytat:
No i dla pewności można zrobić, jak ktoś się ma stresować, to lepiej żeby zrobił test.
|
|
#1830 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Kobiety.
Wiem, że to może głupie i śmieszne dla Was ale jestem straszną histeryczką i chciałam zapytać czy istnieje możliwość zapłodnienia jeśli regularnie przyjmuje się tabletki antykoncepcyjne a ze względu na kontuzję TŻ żadnego wytrysku "w środku" jedynie zabawy i to w bieliźnie ? nie potrafię się uspokoić i to zakrawa na paranoje. Jak tak dalej pójdzie to zostanie mi celibat. Ze względu na studia dzieciątko byłoby teraz nie lada problemem. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.

w poniedziałek zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny...od razu zapisałam się do lekarza, żeby od początku wiedzieć czy jest ok. I teraz bardzo się denerwuję, bo lekarz zrobił usg i stwierdził iż nic nie widzi, powiedział tylko, że jest ciałko żółte. na usg widział: macicę o wymiarach 74/46mm, endometrium o wym. 10 mm, jajnik lewy 24/13 mm prawy 36/25 mm z ciałkiem żółtym. Dzisiaj robiłam bhcg i wyszło 738 mIU/ml. ostatnią miesiączkę miałam 18.07.2012 r. Napiszcie co to wszystko może znaczyć?

i daj znac jak tam wyniki i jak rozwija sie ciaza