Wypadające włosy cz. IV - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-17, 23:46   #2431
claudiiin
Zadomowienie

Dot.: Wypadające włosy cz. IV

Cytat:
Napisane przez TheGirlWhoWasDeath Pokaż wiadomość
Witam wszystkich. Przeczytałam trochę waszego wątku i chcę się wyżalić... jak nie chcecie to nie czytajcie

od dziecka miałam gęste, szybko odrastające włosy. mogłam z nimi robić co chciałam- farbowałam na rozne kolory tęczy - no może nie dosłownie , fantazyjnie czesałam.
Wszystko zawsze z zaufaną fryzjerką. W domu profesjonalne szampony, maski, WAX.
Zdrowa dieta.

Nagle trach. Przerzedziły się okropnie. Wypadają garściami i to te najdłuższe. Ściełam ich dzisiaj trochę, fryzjerka powiedziała że jak nie przestaną, to za miesiąc ścinamy na krótko.
Problem w tym, że włosy stanowiły jakby sporą część mojej urody ;( Nie jestem jakas pewna siebie, zadowolona z wyglądu twarzy- tymbardziej że mam małą bliznę po wypadku, lekki trądzik - zaczynam izotek od jutra - już 2 kurację.

Na początek -10cm , Seboradin i Silica.

Pinacolada - jak ścinasz? Jeśli znajdziesz kogos z bdg kto Ci pomoże to dawaj od razu tu numer telefonu ;( ja sie niestety nie orientuje
Witaj!
Przede wszystkim nie panikuj Nie traci sie od razu polowy wlosow na glowie, to najczesciej proces bardzo dlugotrwaly i przewaznie w miedzyczasie znajduje sie przyczyne i ja eliminuje a wloski odrastaja. Bardzo mozliwe ze to skutek stresu ktory przeszlas, a to oznacza ze wypadanie jest przejsciowe i wkrotce ustapi Wspomaganie sie wcierkami typu Seboradin i Jantar, a w razie braku poprawy np. Alpicortem E od dermatologa oraz suplementami to dobry pomysl na chwile obecna. Jakie badania zrobilas? Czy Izotek moze powodowac wypadanie wlosow? Poczytaj ulotke, w szczegolnosci dzialania niepozadane/skutki uboczne. Przyjmowalas/odstawialas w ostatnim czasie jeszcze jakies leki, przechodzilas jakies zabiegi, chorowalas z goraczka? Cos zmienialas w pielegnacji? Swedzi Cie skora glowy albo sie luszczy, cokolwiek?
Mozesz tez sprobowac z hinduskimi olejkami (Sesa, Khadi), niektorym pomagaja przy wypadaniu. Innym pomaga przerzucenie sie na lagodniejsze szampony, np. Hipp albo Timotei Organic (a innym wrecz przeciwnie - potrzebuja mocnego oczyszczenia i ziolowych/aptecznych szamponow). Chcialam tez zwrocic Twoja uwage na to, ze profesjonalna maska czy szampon nie zawsze znaczy dobra, to samo dotyczy drogeryjnych kosmetykow z tzw. gornej polki. Czesto sa to kosmetyki nafaszerowane chemia ktora w zaden sposob nie odzywia wlosow, naszpikowane samymi silikonami jak np. oslawiony Kerastase, a szampony-mocnymi detergentami, ktore dzialaja wysuszajaco i pozostawiaja po sobie silikon dajacy zludzenie ladnych, lsniacych wlosow. Na wizazu popularne jest kierowanie sie tylko i wylacznie skladem danego kosmetyku, a nie jego cena, marka czy obietnicami producenta Waxy sa akurat dobre.

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 09:12   #2432
Antuanetta
Rozeznanie

Mam pytanie, proszę o sugestie, jak chronic włosy delikatne, łamliwe przed spirytusem z wcierek????
Wczoraj jak nałozylam szampon na włosy, to czułam, że sa suche jak pieprz Jak im pomóc, przeciez alpicort będe musiała stosować tak długo, a spirytusu w nim od groma.
Antuanetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 09:33   #2433
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blackbejbe Pokaż wiadomość
Cykle mam strasznie nieregularne co pare miesiecy i dlugo 7-8 dni , teraz od jakis 2 cykli okropnie mnie bola jajniki i dzis zaczelam plamic krwia nawet pomyslalam ze to okres to sie ucieszylam ze 1-raz w zyciu dostalabym jak w zegraku po 28 dniach ale niestety po 2 godz. przestalam i tak plamie co jakis czas . Bylam z tym u lekarza ale pow.ze jak nie ma nic na obrazie USG to jajniki mam ok ;/ A nastepna wizyta dopiero 20 grudnia , porazka. I tak mam wąsik pod nosem jesli o to chodzi i pare dzikusów na brodzie i piersiach.
Jeżeli masz nie regularne cykle, i zwiększone owłosienie na ciele to na bank masz coś nie tak z hormonami, niestety wczoraj byłam pytać o tą wierzbownice w zielarskim, i kobitka mi powiedziała, że jest zadziwiona bo bierze ją więcej kobiet niż mężczyzn a co do wypadających bejbików, mnie też wypadają niestety, i to nie jest dobra oznaka

Edytowane przez aduskaxdxd
Czas edycji: 2012-09-18 o 09:37
aduskaxdxd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 09:56   #2434
Kamilka54
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aduskaxdxd Pokaż wiadomość
Jeżeli masz nie regularne cykle, i zwiększone owłosienie na ciele to na bank masz coś nie tak z hormonami, niestety

A co rozumiesz przez zwiększone owłosienie na ciele?
Też mam nieregularne cykle odkąd pamiętam - to nie pojawiło się nagle, a wcześniej włosy nie wypadały.
(J 8:32)

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Kamilka54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:01   #2435
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kamilka54 Pokaż wiadomość
A co rozumiesz przez zwiększone owłosienie na ciele?
Też mam nieregularne cykle odkąd pamiętam - to nie pojawiło się nagle, a wcześniej włosy nie wypadały.
Wąsik, włoski wokół sutków, grubsze włoski na nogach, na klatce piersiowej
Ja np. u siebie ostatnio podczas skubania brwi, pod słońcem zauważyłam lekki wąsik i na żuchwie lekki meszek ..

Czas edycji: 2012-09-18 o 10:05
Stary 2012-09-18, 11:14   #2436
Maria221
Wtajemniczenie

blackbeibe, mam podobnie, przód zarasta, jak głupi, mam masę odrostów z przodu, nad czołem, to są pasma, a reszta głowy słabo, nie wiem, dlaczego.

w następną środę idę do dermatolożki, oby coś pomogła/podpowiedziała. Mam tylko nadzieję, że nie zawiodę się kolejny raz.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
Maria221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:02   #2437
Blackbejbe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maria221 Pokaż wiadomość
blackbeibe, mam podobnie, przód zarasta, jak głupi, mam masę odrostów z przodu, nad czołem, to są pasma, a reszta głowy słabo, nie wiem, dlaczego.

w następną środę idę do dermatolożki, oby coś pomogła/podpowiedziała. Mam tylko nadzieję, że nie zawiodę się kolejny raz.

Maria221 - powiedz mi bo sie Ciebie juz pytalam wczesniej z czym wlaczyłaś zeby zlikwidowac łupiez , a co stosowalas na odrost ?? Jakies mocniejsze wcierki ?? Pytam bo mam dylemat miedzy Spectralem RS lub Loxonem 5%. Do LOxonu mam jakas blokade bo boje sie linienia ale ktos tu napisal ze to pojawia sie jedynie przy ŁA i ze to jedyny srodek ktory odwraca miniaturyzacje mieszka i dziala do 5 lat od wypadniecia wlosa . Moje tak policzyc to wypadaja 3-4 dosc intensywnie mniej od około 5 .

Co bys bardziej poleciła ?? Czy sa moze inne srodki dzialajace jak Loxon ??Jestem zdecydowana i w czwartek chce zakupic którys produkt bo patrzac ile mi ich wyłazi a ile odrasta to rece opadaja a wlosow coraz mniej
Blackbejbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:32   #2438
nombre
Zadomowienie

Cytat:
Maria221 - powiedz mi bo sie Ciebie juz pytalam wczesniej z czym wlaczyłaś zeby zlikwidowac łupiez , a co stosowalas na odrost ?? Jakies mocniejsze wcierki ?? Pytam bo mam dylemat miedzy Spectralem RS lub Loxonem 5%. Do LOxonu mam jakas blokade bo boje sie linienia ale ktos tu napisal ze to pojawia sie jedynie przy ŁA i ze to jedyny srodek ktory odwraca miniaturyzacje mieszka i dziala do 5 lat od wypadniecia wlosa . Moje tak policzyc to wypadaja 3-4 dosc intensywnie mniej od około 5 .

Co bys bardziej poleciła ?? Czy sa moze inne srodki dzialajace jak Loxon ??Jestem zdecydowana i w czwartek chce zakupic którys produkt bo patrzac ile mi ich wyłazi a ile odrasta to rece opadaja a wlosow coraz mniej

Kochana, twoj problem lezy wewnatrz organizmu.Ja czytajac o tym ze bola cie jajniki, plamisz krwia, albo nie masz okresu iles miesiecy nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego nie kladziesz sie do kliniki na pełna diagnostyke. Blackbejbe Twoje zycie, twoje zdrowie, twoje włosy, ale mnie to kochana przeraza. I pisze to z troski

Edytowane przez nombre
Czas edycji: 2012-09-18 o 12:45
nombre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:34   #2439
inverso
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja np. u siebie ostatnio podczas skubania brwi, pod słońcem zauważyłam lekki wąsik i na żuchwie lekki meszek ..
hmm, ja też zawsze miałam wąsik widoczny i to bardzo, a do tego dużo włosków na żuchwie, ogólnie to miałam sporo meszku na twarzy. wokół sutków też, grubsze miałam na rękach i na brzuchu.

a to psikus, bo nigdy wcześniej żaden lekarz nie zwracał na to uwagi że mam za dużo włosów na ciele ...
inverso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 13:23   #2440
wega1993
Rozeznanie

Eh, ja już nie wiem co z moimi włosami jest nie tak. Lecą non stop. A przecież dbam o nie jak mogę, obchodzę z nimi delikatnie
Wcieram Joannę, brzozę..

Niedługo idę ściąć 5-6 cm. Może odżyją. I tak jestem zmuszona, bo widzę gdzieniegdzie popalone końcówki [pozostałości z okresu złych nawyków] . Będę musiała ściąć aż do obojczyków, a mam włosy za łopatki.

,,
Większość ludzi jest silniejsza, niż sami sądzą. Tylko czasami zapominają o wierze."

wega1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 13:30   #2441
Blackbejbe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nombre Pokaż wiadomość
Kochana, twoj problem lezy wewnatrz organizmu.Ja czytajac o tym ze bola cie jajniki, plamisz krwia, albo nie masz okresu iles miesiecy nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego nie kladziesz sie do kliniki na pełna diagnostyke. Blackbejbe Twoje zycie, twoje zdrowie, twoje włosy, ale mnie to kochana przeraza. I pisze to z troski

Prosiłam lekarke zeby mi dała skierowanie na badania do szpitala bo jej pow.o tym ze mnie bolą jajniki , plamie , wlosy mi wypadaja ( ale to stwierdzila ze wciaz poporodowe ) czasami zle sie czuje i ze okres mam strasznie nieregularny to wypisala mi jedynie wizyte z ginekologiem z ktorym sie widzialam 2 razy i bylo 2-óch innych , moze powiem tak 1-wsza mnie olała bo wypisala odrazu tabletki na regulacje , a 2-ugi juz inaczej troch podszedł ale tez jak mu wspomnialam ze mam nadmierne owlosienie i strasznie leca mi wlosy to jedynie na nie luknal z daleka i nic nie powiedzial. Pewnie pomyslal ze jak nie jestem łysa to jest ok. Kazał wybrac te leki co dostalam wczesniej i zlecil badanie progesteronu i prolaktyny nic wiecej.

Naprawde rece opadaja w takiej chwili człowiekowi sie nie chce żyć.......

Nombre a ty myslisz ze w takim momencie niewazne co bym wcierała w tą łysą łepetyne to i tak nie pomoze ??

Edytowane przez Blackbejbe
Czas edycji: 2012-09-18 o 13:32
Stary 2012-09-18, 13:56   #2442
Vaff
Przyczajenie

Hej, a ja mam pytanie:
kiedy jest TEN moment, kiedy z wypadaniem jest już na tyle źle, że należałoby pójść do lekarza? Jak poznać, kiedy to jest poważny problem, a kiedy zwykła sezonówka?
I do jakiego lekarza się kierować? Kiedy do endokrynologa, a kiedy do dermatologa?

Właśnie wyciągnęłam parę garści przy zwykłym czesaniu... Buuu, smutno
Vaff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 13:59   #2443
disajna
Raczkowanie

Miałam ten sam problem dziewczyny, ale udało mi się to zwalczyć. dermatolog przepisał mi lek z hormonem na wypadanie włosów ALPICORT E. Wcierasz we włosy co 2 dni. je jestem bardzo zadowolona
disajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 14:18   #2444
nombre
Zadomowienie

Cytat:
Prosiłam lekarke zeby mi dała skierowanie na badania do szpitala bo jej pow.o tym ze mnie bolą jajniki , plamie , wlosy mi wypadaja ( ale to stwierdzila ze wciaz poporodowe ) czasami zle sie czuje i ze okres mam strasznie nieregularny to wypisala mi jedynie wizyte z ginekologiem z ktorym sie widzialam 2 razy i bylo 2-óch innych , moze powiem tak 1-wsza mnie olała bo wypisala odrazu tabletki na regulacje , a 2-ugi juz inaczej troch podszedł ale tez jak mu wspomnialam ze mam nadmierne owlosienie i strasznie leca mi wlosy to jedynie na nie luknal z daleka i nic nie powiedzial. Pewnie pomyslal ze jak nie jestem łysa to jest ok. Kazał wybrac te leki co dostalam wczesniej i zlecil badanie progesteronu i prolaktyny nic wiecej.

Naprawde rece opadaja w takiej chwili człowiekowi sie nie chce żyć.......

Nombre a ty myslisz ze w takim momencie niewazne co bym wcierała w tą łysą łepetyne to i tak nie pomoze ??

Zawsze lepiej cos wcierac niz nic, ale tak naprawde nie wiadomo za co sie masz brac.Jakie tabletki od lekarza teraz bierzesz?
nombre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 14:21   #2445
Maria221
Wtajemniczenie

Blackbeibe, mieszkasz w Irlandii? Bo takowy kraj widzę u Ciebie w opisie. Jak nie, to po prostu idź do dobrego endokrynologa, ale poszukaj takiego, który rezyduje na oddziale, bo wtedy może Cie położyć i zrobić pełny profil hormonalny. Ja polecma takich z akademii medycznych, ale wiem, że są też inne b. dobre szpitale.

Spectral jest b. dobry, możesz spróbować, u mnie działał na odrost lepiej niż loxon, ale loxon też stosowałam, wzbogacałam go ekstraktami, tylko najpierw rozpuszczałam je w hydrolacie/jantarze, bo w alkoholu się nie rozpuszczają.

Najpierw kochana porób badania, musisz się zdiagnozować, moze to po prostu prolaktyna? Trzeba wtedy zrobić badanie z obciążeniem.
Stary 2012-09-18, 14:44   #2446
Blackbejbe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nombre Pokaż wiadomość
Zawsze lepiej cos wcierac niz nic, ale tak naprawde nie wiadomo za co sie masz brac.Jakie tabletki od lekarza teraz bierzesz?
Leki o nazwie Clomit to sa na regulacje okresu , jeszcze dostalam jeden na wywolanie ale tego mam nie brac. I wacham sie czy wybrac ten Clomit bo skutki uboczne w 1 linijce to wypadanie włosów wiec...

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
Blackbeibe, mieszkasz w Irlandii? Bo takowy kraj widzę u Ciebie w opisie. Jak nie, to po prostu idź do dobrego endokrynologa, ale poszukaj takiego, który rezyduje na oddziale, bo wtedy może Cie położyć i zrobić pełny profil hormonalny. Ja polecma takich z akademii medycznych, ale wiem, że są też inne b. dobre szpitale.

Spectral jest b. dobry, możesz spróbować, u mnie działał na odrost lepiej niż loxon, ale loxon też stosowałam, wzbogacałam go ekstraktami, tylko najpierw rozpuszczałam je w hydrolacie/jantarze, bo w alkoholu się nie rozpuszczają.

Najpierw kochana porób badania, musisz się zdiagnozować, moze to po prostu prolaktyna? Trzeba wtedy zrobić badanie z obciążeniem.

Tak mieszkam w Irlandii dlatego trudno mi tu wywalczyc coś dla siebie . Naprawde tu olewaja problem a jak juz daja skierowania to nie na ogolne badania tylko np. same hormony , choroby skóry , dietetyk etc. i na to sie czeka około 4-6 miesiecy . W samym szpitalu mnie nie przyjmia bo juz bylam probowalam , symulowalam ze mnie okropnie jajniki bola i krwawie to kazali mi przyniesc od lekarza skierowanie bo nie moga mnie przyjąć
Gdybym byla w Polsce to pewnie dawno temu bym miala zdiagnozowany problem.

Ogolne badania typu morfologia , Tsh , LSH , FS , zelazo etc.mialam robione wszystko ok. Teraz jestem na etapie badan hormonow zenskich bo mam trudnosci z zajsciem w ciaze. Hormony meskie badalam wszystko ok., prolaktyna na 100% jest podwyzszona bo mam mlekotok ale tutaj robia tylko badanie z krwi bez obciazenia wiec sama widzisz lekarzowi nie przetlumaczysz bo on wie najlepiej
Stary 2012-09-18, 15:07   #2447
pinacolada93
Raczkowanie

A nie możesz przyjechać na jakiś czas do Polski? Zdrowie najważniejsze...

pinacolada93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:10   #2448
noemi82
Raczkowanie

A ja już 3 raz myłam włosy Novoxidylem póki co jestem na tak i polecam...włosy są świeże 3-4 dni ( po dermenie myłam co 2 dni), skóra głowy nie swędzi, łatwo sie rozczesują i co najważniesze mniej wypadają...tylko niewiem czy to zasługa Novoxidylu czy całej reszty( suplementy, obcięcie na boba, żelazo i cynk forte, picie pokrzywki, skrzypu i drożdze) żadnych wcierek nie stosowałam systematycznie ( jantar, woda brzozowa i pokrzywowa, eliksir gren pharmacy) poniewaz strasznie przetłuszczały mi włosy i musiałam myć codziennie a wiadomo codzienne mycie=więcej włosów ( przynajniej u mnie)
Co prawda cudów jeszcze niema ale znacznie zmniejszył wypadanie, jutro policze ile ich jest ale wizualnie dużo, duzo mniej
noemi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:15   #2449
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez noemi82 Pokaż wiadomość
A ja już 3 raz myłam włosy Novoxidylem póki co jestem na tak i polecam...włosy są świeże 3-4 dni ( po dermenie myłam co 2 dni), skóra głowy nie swędzi, łatwo sie rozczesują i co najważniesze mniej wypadają...tylko niewiem czy to zasługa Novoxidylu czy całej reszty( suplementy, obcięcie na boba, żelazo i cynk forte, picie pokrzywki, skrzypu i drożdze) żadnych wcierek nie stosowałam systematycznie ( jantar, woda brzozowa i pokrzywowa, eliksir gren pharmacy) poniewaz strasznie przetłuszczały mi włosy i musiałam myć codziennie a wiadomo codzienne mycie=więcej włosów ( przynajniej u mnie)
Co prawda cudów jeszcze niema ale znacznie zmniejszył wypadanie, jutro policze ile ich jest ale wizualnie dużo, duzo mniej
To dobrze, że jest lepiej ja już tyle tych wszystkich tabletek i ziółek pochłaniam, że moja wątroba nie długo padnie :P do mojej kolekcji wczoraj doszła wierzbownica zobaczymy co się podzieje
Stary 2012-09-18, 15:16   #2450
Maria221
Wtajemniczenie

pinacolada93 ma rację, może warto przebadać się w Polsce, jeśli jest taka możliwość.

A powiedz, może ktoś w Polsce może pójść do lekarza, objaśnić problem i dostac skierowanie? moze Ty możesz zadzwonić do jakiegoś endokrynologa i umówić się z nim, mozna zadzwonić na oddziały szpitalne, wiem, bo np. na stronach akademii medycznej w Gdańsku są kontakty: telefony i maile, może w innych szputalach też tak jest? Wtedy napiszesz maila, zadzwonisz i pogadasz z właściwą osobą. Chyba Inverso tak robiła, miszka w Polsce, a chyba jakoś musiała się dogadać z innymi lekarzami, może Tobie też się uda?
Stary 2012-09-18, 15:22   #2451
Blackbejbe
Rozeznanie

Cytat:
pinacolada93 ma rację, może warto przebadać się w Polsce, jeśli jest taka możliwość.

A powiedz, może ktoś w Polsce może pójść do lekarza, objaśnić problem i dostac skierowanie? moze Ty możesz zadzwonić do jakiegoś endokrynologa i umówić się z nim, mozna zadzwonić na oddziały szpitalne, wiem, bo np. na stronach akademii medycznej w Gdańsku są kontakty: telefony i maile, może w innych szputalach też tak jest? Wtedy napiszesz maila, zadzwonisz i pogadasz z właściwą osobą. Chyba Inverso tak robiła, miszka w Polsce, a chyba jakoś musiała się dogadać z innymi lekarzami, może Tobie też się uda?

Owszem zdrowie najwazniejsze i uwierz mi z checia pojechałabym do Polski zeby ktokolwiek zainteresowal sie moim problemem ale urlopu w pracy nie dostane bo bylam teraz na chorym 5 tyg. o kazdy dzien wolny ktory prosze szczępią sie . Podejde jutro do lekarki z Polski , jak myslicie czy Ona nie bedac moim lekarzem zajerestrowanym na Medical card ( czyt.bezplatne konsultacje , szpital , lekarstwa etc. ) moze wypisac skierowanie nie bedac jej pacjentka ??
Stary 2012-09-18, 15:23   #2452
Kamilka54
Raczkowanie

Cytat:

Hm nie zgodzę się z tym, że wąsik jest objawem czegoś złego. Każda kobiety ma wąsik, tylko u blondynek nie jest on widoczny (bo jest bardzo jaśniutki). Ja jestem brunetką, dlatego mam bardziej widoczny i muszę go usuwać (ale spokojnie, bardziej dla własnego komfortu, nawet gdybym tego nie robiła nie wyglądałabym jak baba z wąsami - jest widoczny też pod światło ).
Meszek na żuchwie też oczywiście mam, ale to cieniutkie, króciutkie i bardzo jasne włoski więc tutaj nie robię nic.
Wydaje mi się, że to bardziej pozostałości po naszych przodkach, niż poważny hormonalny problem.
Co innego, gdybyśmy miały włosy na plecach bądź tak jak napisałaś - na klatce piersiowej...
(J 8:32)

27.10.2006r.
9.09.2014r.
2016r.
Kamilka54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:26   #2453
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli masz nie regularne cykle, i zwiększone owłosienie na ciele to na bank masz coś nie tak z hormonami, niestety wczoraj byłam pytać o tą wierzbownice w zielarskim, i kobitka mi powiedziała, że jest zadziwiona bo bierze ją więcej kobiet niż mężczyzn a co do wypadających bejbików, mnie też wypadają niestety, i to nie jest dobra oznaka
Ja wczoraj byłam w aptece i też przy okazji zapytałam o wierzbownicę, babeczki zamówiły mi i dziś sobie odbiorę

Cytat:
Właśnie ja też zauwazylam jakies takie wieksze owlosienie nad gorna warga, ale nie wiem, czy to po prostu nie jest skutek opalenizny - jasne wloski sa teraz bardziej widoczne
Nigdy nie musialam sobie wasika usuwac, a teraz caly czas sie zastanawiam czy nie nadszedl przypadkiem ten moment kiedy dobrze byloby zrobic jednak ten krok, ale zarowno mama jak i narzeczony upieraja sie ze mam nic nie robic i sama juz nie wiem Mama twierdzi ze taki tam jasny meszek to kazda ma (a dodam ze mama jest kobieta bardzo zadbana mimo zblizajacej sie 50tki), a TŻ z kolei jest swiecie przekonany ze dopiero jak zaczne przy tym grzebac to urosnie mi prawdziwy wąs i chyba dlatego mi odradza, wiec nie wiem czy jego opinia jest w 100% obiektywna...

Cytat:
Napisane przez inverso Pokaż wiadomość
hmm, ja też zawsze miałam wąsik widoczny i to bardzo, a do tego dużo włosków na żuchwie, ogólnie to miałam sporo meszku na twarzy. wokół sutków też, grubsze miałam na rękach i na brzuchu.

a to psikus, bo nigdy wcześniej żaden lekarz nie zwracał na to uwagi że mam za dużo włosów na ciele ...
Dziwne... U mnie bylo jakby odwrotnie, podczas tego jednodniowego pobytu na oddziale endo w lipcu lekarz zdiagnozowal mi hirsutyzm na 14 punktow (czyli taki nieznaczny), o ktory ja z kolei nigdy bym siebie nie podejrzewala
Moze u Ciebie nikt nie zwracal na to uwagi bo hormony masz przebadane wzdluz i wszerz i skoro sa ok to moze uznano ze po prostu taka Twoja uroda?

Tak wlasciwie, Dziewczyny, czy lekko zwiekszone owlosienie i gorsza cera po odstawieniu tabletek anty to rzecz normalna czy swiadczaca o zaburzeniach hormonalnych? Bo hormony (oprocz tego androstendionu) mam przebadane i niby wszystko ok...

Cytat:
Napisane przez Vaff Pokaż wiadomość
Hej, a ja mam pytanie:
kiedy jest TEN moment, kiedy z wypadaniem jest już na tyle źle, że należałoby pójść do lekarza? Jak poznać, kiedy to jest poważny problem, a kiedy zwykła sezonówka?
I do jakiego lekarza się kierować? Kiedy do endokrynologa, a kiedy do dermatologa?
Ja bym powiedziala tak:
-jesli wzmozone wypadanie trwa juz 2-3 miesiace i nie reaguje na suplementy, wcierki, zmiane szamponu, zmiane stylu zycia i diety na zdrowsza, itp.
-jesli wystepuja objawy choroby skory glowy, np. szybkie przetłuszczanie, świąd, łupież, ranki, lub zauważyłaś łysy placek/placki - wtedy od razu do dermatologa
-jesli wystepuja objawy zaburzen hormonalnych, np. nieregularne cykle, mlekotok, trądzik, hirsutyzm, zaparcia/biegunki, senność/nadpobudliwosc, obrzeki, utrata/przyrost masy ciała i wiele innych, lub wypadanie włosów przebiega w obrazie charakterystycznym dla łysienia androgenowego - wtedy od razu do endokrynologa
ALE rownolegle zawsze przy nieustepujacym wypadaniu warto sobie zbadac morfologie krwi+gospodarke zelazem, by wykluczyc anemie.
Jesli oprocz wypadania wlosow ma sie tez lamliwe paznokcie, to moze byc wskazowka, ze przyczyna lezy gdzies w organizmie, a nie w samej skorze glowy.

Cytat:
Tak mieszkam w Irlandii dlatego trudno mi tu wywalczyc coś dla siebie . Naprawde tu olewaja problem a jak juz daja skierowania to nie na ogolne badania tylko np. same hormony , choroby skóry , dietetyk etc. i na to sie czeka około 4-6 miesiecy . W samym szpitalu mnie nie przyjmia bo juz bylam probowalam , symulowalam ze mnie okropnie jajniki bola i krwawie to kazali mi przyniesc od lekarza skierowanie bo nie moga mnie przyjąć
Gdybym byla w Polsce to pewnie dawno temu bym miala zdiagnozowany problem.
Jestem zaskoczona, ze gdziekolwiek na Zachodzie jest ze sluzba zdrowia gorzej niz w Polsce...

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-09-18 o 15:29
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 15:32   #2454
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kamilka54 Pokaż wiadomość
Hm nie zgodzę się z tym, że wąsik jest objawem czegoś złego. Każda kobiety ma wąsik, tylko u blondynek nie jest on widoczny (bo jest bardzo jaśniutki). Ja jestem brunetką, dlatego mam bardziej widoczny i muszę go usuwać (ale spokojnie, bardziej dla własnego komfortu, nawet gdybym tego nie robiła nie wyglądałabym jak baba z wąsami - jest widoczny też pod światło ).
Meszek na żuchwie też oczywiście mam, ale to cieniutkie, króciutkie i bardzo jasne włoski więc tutaj nie robię nic.
Wydaje mi się, że to bardziej pozostałości po naszych przodkach, niż poważny hormonalny problem.
Co innego, gdybyśmy miały włosy na plecach bądź tak jak napisałaś - na klatce piersiowej...
Chodziło mi tu o ogół, nie tylko o nadmierne owłosienie. Nawiązywałam do tego, że jeżeli blackbejbe ma nieregularne okresy, trądzik na plecach, zakola+mocno wypadające włosy, to może być coś nie tak z hormonami Wiadomo, że wąsikiem nie ma się co przejmować
Stary 2012-09-18, 15:35   #2455
Blackbejbe
Rozeznanie

Jestem zaskoczona, ze gdziekolwiek na Zachodzie jest ze sluzba zdrowia gorzej niz w Polsce...[/QUOTE]

Niestety , ale jest gorzej........
Stary 2012-09-18, 15:38   #2456
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość

Tak wlasciwie, Dziewczyny, czy lekko zwiekszone owlosienie i gorsza cera po odstawieniu tabletek anty to rzecz normalna czy swiadczaca o zaburzeniach hormonalnych? Bo hormony (oprocz tego androstendionu) mam przebadane i niby wszystko ok...

Ja bym powiedziala tak:
-jesli wzmozone wypadanie trwa juz 2-3 miesiace i nie reaguje na suplementy, wcierki, zmiane szamponu, zmiane stylu zycia i diety na zdrowsza, itp.
-jesli wystepuja objawy choroby skory glowy, np. szybkie przetłuszczanie, świąd, łupież, ranki, lub zauważyłaś łysy placek/placki - wtedy od razu do dermatologa
-jesli wystepuja objawy zaburzen hormonalnych, np. nieregularne cykle, mlekotok, trądzik, hirsutyzm, zaparcia/biegunki, senność/nadpobudliwosc, obrzeki, utrata/przyrost masy ciała i wiele innych, lub wypadanie włosów przebiega w obrazie charakterystycznym dla łysienia androgenowego - wtedy od razu do endokrynologa
ALE rownolegle zawsze przy nieustepujacym wypadaniu warto sobie zbadac morfologie krwi+gospodarke zelazem, by wykluczyc anemie.
Jesli oprocz wypadania wlosow ma sie tez lamliwe paznokcie, to moze byc wskazowka, ze przyczyna lezy gdzies w organizmie, a nie w samej skorze glowy.

Jestem zaskoczona, ze gdziekolwiek na Zachodzie jest ze sluzba zdrowia gorzej niz w Polsce...
Ja własnie mam zwiększone owłosienie.. meeega trądzik i nieregularne cykle po odstawieniu, gin powiedział mi, że jeżeli wcześniej przed tabletkami miałam nie regularny okres, trądzik, wypadanie włosów to już wcześniej musiałam mieć coś z hormonami, uspokoiło się od czasu brania a po przerwaniu wszystko się zaczęło ze zdwojoną siłą a więc sięgnęłyśmy z mamą pamięcią wstecz.. i faktycznie przed braniem anty, trądzik był, wypadały włosy( ale nie tak bardzo) i oczywiście te miesiączki które musiałam wywoływać czarną malwą a więc gin miał racje

Dodam, że ja odstawiłam tabsy w kwietniu i od tego czasu mam okres co 2 miesiące a mija już prawie 6 mies

Czas edycji: 2012-09-18 o 15:41
Stary 2012-09-18, 16:10   #2457
Maria221
Wtajemniczenie

Cytat:
Uwierz mi w wielu miejscach na świecie jest źle, USA to w ogóle koszmar, wszystko reguluje ubezpieczenie, nei potrzeba pacjenta np. jeśli chory po przeszczepie z jakiś powodow nie moze dostawać 2 podstawowych leków tj. cyklosporyny/prografu, pozostaje inny lek, ale jesli ubezpieczenie go nie obejmuje, to chory tego leku nie dostanie, chyba ze sam wypuspla kupę kasy. Ubezpieczenie reguluje nawet stopień naukowy lekarza, jeśli masz tylko podstawowe ubezpieczenie to konsultacja z profesorem/docentem nie przysługuje. Mamy przyjaciół w USA, zatem wiem, jak to wyglada.

Ja z naszej służby zdrowia jestem zadowolona, daje im tak 4 (czasami są pewne zonki/kwiatki, ale to juz jest za duży off top). Leczę sie tylko w Gdańskiej Akademii Medycznej i uważam, że opieka jest tam świetna, lekarze mili, uprzejmi, uśmiechnięci i sporo wiedzą, chociaż, jak już wspomniałam zonki różne są, z pediatrii nie bylam zadowolona, ale juz sie tam nie leczę, leki w sumie też dobre dostaję.

Chyba jestem dziwna
Stary 2012-09-18, 16:40   #2458
Blackbejbe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Ja wczoraj byłam w aptece i też przy okazji zapytałam o wierzbownicę, babeczki zamówiły mi i dziś sobie odbiorę

Właśnie ja też zauwazylam jakies takie wieksze owlosienie nad gorna warga, ale nie wiem, czy to po prostu nie jest skutek opalenizny - jasne wloski sa teraz bardziej widoczne
Nigdy nie musialam sobie wasika usuwac, a teraz caly czas sie zastanawiam czy nie nadszedl przypadkiem ten moment kiedy dobrze byloby zrobic jednak ten krok, ale zarowno mama jak i narzeczony upieraja sie ze mam nic nie robic i sama juz nie wiem Mama twierdzi ze taki tam jasny meszek to kazda ma (a dodam ze mama jest kobieta bardzo zadbana mimo zblizajacej sie 50tki), a TŻ z kolei jest swiecie przekonany ze dopiero jak zaczne przy tym grzebac to urosnie mi prawdziwy wąs i chyba dlatego mi odradza, wiec nie wiem czy jego opinia jest w 100% obiektywna...

Dziwne... U mnie bylo jakby odwrotnie, podczas tego jednodniowego pobytu na oddziale endo w lipcu lekarz zdiagnozowal mi hirsutyzm na 14 punktow (czyli taki nieznaczny), o ktory ja z kolei nigdy bym siebie nie podejrzewala
Moze u Ciebie nikt nie zwracal na to uwagi bo hormony masz przebadane wzdluz i wszerz i skoro sa ok to moze uznano ze po prostu taka Twoja uroda?

Ja bym powiedziala tak:

Cytat:
Uwierz mi w wielu miejscach na świecie jest źle, USA to w ogóle koszmar, wszystko reguluje ubezpieczenie, nei potrzeba pacjenta np. jeśli chory po przeszczepie z jakiś powodow nie moze dostawać 2 podstawowych leków tj. cyklosporyny/prografu, pozostaje inny lek, ale jesli ubezpieczenie go nie obejmuje, to chory tego leku nie dostanie, chyba ze sam wypuspla kupę kasy. Ubezpieczenie reguluje nawet stopień naukowy lekarza, jeśli masz tylko podstawowe ubezpieczenie to konsultacja z profesorem/docentem nie przysługuje. Mamy przyjaciół w USA, zatem wiem, jak to wyglada.

Ja z naszej służby zdrowia jestem zadowolona, daje im tak 4 (czasami są pewne zonki/kwiatki, ale to juz jest za duży off top). Leczę sie tylko w Gdańskiej Akademii Medycznej i uważam, że opieka jest tam świetna, lekarze mili, uprzejmi, uśmiechnięci i sporo wiedzą, chociaż, jak już wspomniałam zonki różne są, z pediatrii nie bylam zadowolona, ale juz sie tam nie leczę, leki w sumie też dobre dostaję.

Chyba jestem dziwna

Nie ,nie jestes

2 lata temu po urodzeniu dziecka bylam u lekarza w Polsce ginekologa i gdy pow.jej o swoich problemach o jajnikach , plamieniach , wypadajacych wlosach i mlekotoku odrazu mi wypisala skierowanie na badania , zrobila usg dopochwowe ale nic nie wykazało , mialam badana prolaktyne z obciazeniem i wyszla podwyzszona. Dostalam bromergon i luteine i wszystko wrocilo do normy na 6 miesiecy a pozniej znowu bajka

Tak wiec ja gdy jezdze do Polski na jakiekolwiek badania jestem zadowolona . Kazdy lekarz mi mówi czemu ja sie nie badam tutaj , ze tutaj sa bardzo dobrzy lekarze , a ja słucham tylko skad on takie brednie zna
Stary 2012-09-18, 16:49   #2459
inverso
Wtajemniczenie

Dziewuchy, tak sobie siedzę w szpitalu i z nudów poszłam po "Dobre rady" do kiosku ... i tam gdzieś reklama przydatnych specyfików jesienią - i ku mojemu zaskoczeniu widnieją tam plastry przeciw wypadaniu włosów :O

słyszałyście kiedyś o czymś takim? tu możecie więcej poczytać, bo właśnie tej firmy widzę w gazecie: http://www.diagnosis.pl/dermastic.html
inverso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 17:29   #2460
Marie Madeleine
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Marie Madeleine

Cytat:
Napisane przez inverso Pokaż wiadomość
Dziewuchy, tak sobie siedzę w szpitalu i z nudów poszłam po "Dobre rady" do kiosku ... i tam gdzieś reklama przydatnych specyfików jesienią - i ku mojemu zaskoczeniu widnieją tam plastry przeciw wypadaniu włosów :O

słyszałyście kiedyś o czymś takim? tu możecie więcej poczytać, bo właśnie tej firmy widzę w gazecie: http://www.diagnosis.pl/dermastic.html
Znowu w szpitalu jesteś Bidulko? Była o tych plastrach mowa ze stronę temu Jestem jedną ze skłonnych aby wypróbować i jestem nawet skłonna uwierzyć, że działają ( podobnie przecież muszą działać jak plastry anty a takowe są skuteczne ) tylko cena trochę zabójcza jak dla mnie bo średnio w miesiącu na te włosiska jak nic wydaję minimum 60zł a dawniej nawet i grubo ponad 100. Szukałam jakiejkolwiek recenzji o nich ale niestety brak ;/

Jeśli ktoś znajdzie to wrzućcie tutaj

Kurde naoglądałam się Waszych zdjęć z odrastającymi włoskami i patrząc w lustro to mam strasznie ich mało a co o dziwo im bliżej lini czoła tym mniej jeśli chodzi o środek głowy bo na zakolach to mam trochę. Może być to czegoś objaw? Androgenowe raczej chyba nie bo jak zrobię na środku przedziałek to 2 -4 cm od lini są potem już młode włoski. Niestety nie umiem wywołać "bum" bejbików .
Marie Madeleine jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości