|
|
#2431 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wypadające włosy cz. IV
Cytat:
Przede wszystkim nie panikuj Nie traci sie od razu polowy wlosow na glowie, to najczesciej proces bardzo dlugotrwaly i przewaznie w miedzyczasie znajduje sie przyczyne i ja eliminuje a wloski odrastaja. Bardzo mozliwe ze to skutek stresu ktory przeszlas, a to oznacza ze wypadanie jest przejsciowe i wkrotce ustapi Mozesz tez sprobowac z hinduskimi olejkami (Sesa, Khadi), niektorym pomagaja przy wypadaniu. Innym pomaga przerzucenie sie na lagodniejsze szampony, np. Hipp albo Timotei Organic (a innym wrecz przeciwnie - potrzebuja mocnego oczyszczenia i ziolowych/aptecznych szamponow). Chcialam tez zwrocic Twoja uwage na to, ze profesjonalna maska czy szampon nie zawsze znaczy dobra, to samo dotyczy drogeryjnych kosmetykow z tzw. gornej polki. Czesto sa to kosmetyki nafaszerowane chemia ktora w zaden sposob nie odzywia wlosow, naszpikowane samymi silikonami jak np. oslawiony Kerastase, a szampony-mocnymi detergentami, ktore dzialaja wysuszajaco i pozostawiaja po sobie silikon dajacy zludzenie ladnych, lsniacych wlosow. Na wizazu popularne jest kierowanie sie tylko i wylacznie skladem danego kosmetyku, a nie jego cena, marka czy obietnicami producenta Waxy sa akurat dobre.
|
|
|
#2432 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie, proszę o sugestie, jak chronic włosy delikatne, łamliwe przed spirytusem z wcierek????
Wczoraj jak nałozylam szampon na włosy, to czułam, że sa suche jak pieprz Jak im pomóc, przeciez alpicort będe musiała stosować tak długo, a spirytusu w nim od groma.
|
|
|
|
#2433 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wczoraj byłam pytać o tą wierzbownice w zielarskim, i kobitka mi powiedziała, że jest zadziwiona bo bierze ją więcej kobiet niż mężczyzn a co do wypadających bejbików, mnie też wypadają niestety, i to nie jest dobra oznaka
Edytowane przez aduskaxdxd Czas edycji: 2012-09-18 o 09:37 |
|
|
|
|
#2434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co rozumiesz przez zwiększone owłosienie na ciele? Też mam nieregularne cykle odkąd pamiętam - to nie pojawiło się nagle, a wcześniej włosy nie wypadały.
"(...) i poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
|
#2435 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja np. u siebie ostatnio podczas skubania brwi, pod słońcem zauważyłam lekki wąsik i na żuchwie lekki meszek ..
Edytowane przez aduskaxdxd Czas edycji: 2012-09-18 o 10:05 |
|
|
|
|
#2436 |
|
Wtajemniczenie
|
blackbeibe, mam podobnie, przód zarasta, jak głupi, mam masę odrostów z przodu, nad czołem, to są pasma, a reszta głowy słabo, nie wiem, dlaczego.
w następną środę idę do dermatolożki, oby coś pomogła/podpowiedziała. Mam tylko nadzieję, że nie zawiodę się kolejny raz.
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
#2437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Maria221 - powiedz mi bo sie Ciebie juz pytalam wczesniej z czym wlaczyłaś zeby zlikwidowac łupiez , a co stosowalas na odrost ?? Jakies mocniejsze wcierki ?? Pytam bo mam dylemat miedzy Spectralem RS lub Loxonem 5%. Do LOxonu mam jakas blokade bo boje sie linienia ale ktos tu napisal ze to pojawia sie jedynie przy ŁA i ze to jedyny srodek ktory odwraca miniaturyzacje mieszka i dziala do 5 lat od wypadniecia wlosa . Moje tak policzyc to wypadaja 3-4 dosc intensywnie mniej od około 5 . Co bys bardziej poleciła ?? Czy sa moze inne srodki dzialajace jak Loxon ??Jestem zdecydowana i w czwartek chce zakupic którys produkt bo patrzac ile mi ich wyłazi a ile odrasta to rece opadaja a wlosow coraz mniej
|
|
|
|
|
#2438 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana, twoj problem lezy wewnatrz organizmu.Ja czytajac o tym ze bola cie jajniki, plamisz krwia, albo nie masz okresu iles miesiecy nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego nie kladziesz sie do kliniki na pełna diagnostyke. Blackbejbe Twoje zycie, twoje zdrowie, twoje włosy, ale mnie to kochana przeraza. I pisze to z troski Edytowane przez nombre Czas edycji: 2012-09-18 o 12:45 |
|
|
|
|
#2439 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a to psikus, bo nigdy wcześniej żaden lekarz nie zwracał na to uwagi że mam za dużo włosów na ciele ... |
|
|
|
|
#2440 |
|
Rozeznanie
|
Eh, ja już nie wiem co z moimi włosami jest nie tak. Lecą non stop. A przecież dbam o nie jak mogę, obchodzę z nimi delikatnie
![]() Wcieram Joannę, brzozę.. Niedługo idę ściąć 5-6 cm. Może odżyją. I tak jestem zmuszona, bo widzę gdzieniegdzie popalone końcówki [pozostałości z okresu złych nawyków] . Będę musiała ściąć aż do obojczyków, a mam włosy za łopatki.
|
#2441 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Prosiłam lekarke zeby mi dała skierowanie na badania do szpitala bo jej pow.o tym ze mnie bolą jajniki , plamie , wlosy mi wypadaja ( ale to stwierdzila ze wciaz poporodowe ) czasami zle sie czuje i ze okres mam strasznie nieregularny to wypisala mi jedynie wizyte z ginekologiem z ktorym sie widzialam 2 razy i bylo 2-óch innych , moze powiem tak 1-wsza mnie olała bo wypisala odrazu tabletki na regulacje , a 2-ugi juz inaczej troch podszedł ale tez jak mu wspomnialam ze mam nadmierne owlosienie i strasznie leca mi wlosy to jedynie na nie luknal z daleka i nic nie powiedzial. Pewnie pomyslal ze jak nie jestem łysa to jest ok. Kazał wybrac te leki co dostalam wczesniej i zlecil badanie progesteronu i prolaktyny nic wiecej.Naprawde rece opadaja w takiej chwili człowiekowi sie nie chce żyć....... ![]() Nombre a ty myslisz ze w takim momencie niewazne co bym wcierała w tą łysą łepetyne to i tak nie pomoze ??
Edytowane przez Blackbejbe Czas edycji: 2012-09-18 o 13:32 |
|
|
|
|
#2442 |
|
Przyczajenie
|
Hej, a ja mam pytanie:
kiedy jest TEN moment, kiedy z wypadaniem jest już na tyle źle, że należałoby pójść do lekarza? Jak poznać, kiedy to jest poważny problem, a kiedy zwykła sezonówka? I do jakiego lekarza się kierować? Kiedy do endokrynologa, a kiedy do dermatologa? Właśnie wyciągnęłam parę garści przy zwykłym czesaniu... Buuu, smutno
|
|
|
|
#2443 |
|
Raczkowanie
|
Miałam ten sam problem dziewczyny, ale udało mi się to zwalczyć. dermatolog przepisał mi lek z hormonem na wypadanie włosów ALPICORT E. Wcierasz we włosy co 2 dni. je jestem bardzo zadowolona
|
|
|
|
#2444 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze lepiej cos wcierac niz nic, ale tak naprawde nie wiadomo za co sie masz brac.Jakie tabletki od lekarza teraz bierzesz? |
|
|
|
|
#2445 |
|
Wtajemniczenie
|
Blackbeibe, mieszkasz w Irlandii? Bo takowy kraj widzę u Ciebie w opisie. Jak nie, to po prostu idź do dobrego endokrynologa, ale poszukaj takiego, który rezyduje na oddziale, bo wtedy może Cie położyć i zrobić pełny profil hormonalny. Ja polecma takich z akademii medycznych, ale wiem, że są też inne b. dobre szpitale.
Spectral jest b. dobry, możesz spróbować, u mnie działał na odrost lepiej niż loxon, ale loxon też stosowałam, wzbogacałam go ekstraktami, tylko najpierw rozpuszczałam je w hydrolacie/jantarze, bo w alkoholu się nie rozpuszczają. Najpierw kochana porób badania, musisz się zdiagnozować, moze to po prostu prolaktyna? Trzeba wtedy zrobić badanie z obciążeniem.
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
|
|
#2446 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
Tak mieszkam w Irlandii dlatego trudno mi tu wywalczyc coś dla siebie . Naprawde tu olewaja problem a jak juz daja skierowania to nie na ogolne badania tylko np. same hormony , choroby skóry , dietetyk etc. i na to sie czeka około 4-6 miesiecy . W samym szpitalu mnie nie przyjmia bo juz bylam probowalam , symulowalam ze mnie okropnie jajniki bola i krwawie to kazali mi przyniesc od lekarza skierowanie bo nie moga mnie przyjąć ![]() Gdybym byla w Polsce to pewnie dawno temu bym miala zdiagnozowany problem. Ogolne badania typu morfologia , Tsh , LSH , FS , zelazo etc.mialam robione wszystko ok. Teraz jestem na etapie badan hormonow zenskich bo mam trudnosci z zajsciem w ciaze. Hormony meskie badalam wszystko ok., prolaktyna na 100% jest podwyzszona bo mam mlekotok ale tutaj robia tylko badanie z krwi bez obciazenia wiec sama widzisz lekarzowi nie przetlumaczysz bo on wie najlepiej
|
||
|
|
|
#2448 |
|
Raczkowanie
|
A ja już 3 raz myłam włosy Novoxidylem póki co jestem na tak i polecam...włosy są świeże 3-4 dni ( po dermenie myłam co 2 dni), skóra głowy nie swędzi, łatwo sie rozczesują i co najważniesze mniej wypadają...tylko niewiem czy to zasługa Novoxidylu czy całej reszty( suplementy, obcięcie na boba, żelazo i cynk forte, picie pokrzywki, skrzypu i drożdze) żadnych wcierek nie stosowałam systematycznie ( jantar, woda brzozowa i pokrzywowa, eliksir gren pharmacy) poniewaz strasznie przetłuszczały mi włosy i musiałam myć codziennie a wiadomo codzienne mycie=więcej włosów ( przynajniej u mnie)
Co prawda cudów jeszcze niema ale znacznie zmniejszył wypadanie, jutro policze ile ich jest ale wizualnie dużo, duzo mniej |
|
|
|
#2449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja już tyle tych wszystkich tabletek i ziółek pochłaniam, że moja wątroba nie długo padnie :P do mojej kolekcji wczoraj doszła wierzbownica zobaczymy co się podzieje
|
|
#2450 |
|
Wtajemniczenie
|
pinacolada93 ma rację, może warto przebadać się w Polsce, jeśli jest taka możliwość.
A powiedz, może ktoś w Polsce może pójść do lekarza, objaśnić problem i dostac skierowanie? moze Ty możesz zadzwonić do jakiegoś endokrynologa i umówić się z nim, mozna zadzwonić na oddziały szpitalne, wiem, bo np. na stronach akademii medycznej w Gdańsku są kontakty: telefony i maile, może w innych szputalach też tak jest? Wtedy napiszesz maila, zadzwonisz i pogadasz z właściwą osobą. Chyba Inverso tak robiła, miszka w Polsce, a chyba jakoś musiała się dogadać z innymi lekarzami, może Tobie też się uda?
|
|
|
#2451 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Owszem zdrowie najwazniejsze i uwierz mi z checia pojechałabym do Polski zeby ktokolwiek zainteresowal sie moim problemem ale urlopu w pracy nie dostane bo bylam teraz na chorym 5 tyg. o kazdy dzien wolny ktory prosze szczępią sie . Podejde jutro do lekarki z Polski , jak myslicie czy Ona nie bedac moim lekarzem zajerestrowanym na Medical card ( czyt.bezplatne konsultacje , szpital , lekarstwa etc. ) moze wypisac skierowanie nie bedac jej pacjentka ?? |
|
|
|
|
#2452 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hm nie zgodzę się z tym, że wąsik jest objawem czegoś złego. Każda kobiety ma wąsik, tylko u blondynek nie jest on widoczny (bo jest bardzo jaśniutki). Ja jestem brunetką, dlatego mam bardziej widoczny i muszę go usuwać (ale spokojnie, bardziej dla własnego komfortu, nawet gdybym tego nie robiła nie wyglądałabym jak baba z wąsami - jest widoczny też pod światło ).Meszek na żuchwie też oczywiście mam, ale to cieniutkie, króciutkie i bardzo jasne włoski więc tutaj nie robię nic. ![]() Wydaje mi się, że to bardziej pozostałości po naszych przodkach, niż poważny hormonalny problem. Co innego, gdybyśmy miały włosy na plecach bądź tak jak napisałaś - na klatce piersiowej...
"(...) i poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
|
#2453 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nigdy nie musialam sobie wasika usuwac, a teraz caly czas sie zastanawiam czy nie nadszedl przypadkiem ten moment kiedy dobrze byloby zrobic jednak ten krok, ale zarowno mama jak i narzeczony upieraja sie ze mam nic nie robic i sama juz nie wiem Mama twierdzi ze taki tam jasny meszek to kazda ma (a dodam ze mama jest kobieta bardzo zadbana mimo zblizajacej sie 50tki), a TŻ z kolei jest swiecie przekonany ze dopiero jak zaczne przy tym grzebac to urosnie mi prawdziwy wąs Cytat:
![]() Moze u Ciebie nikt nie zwracal na to uwagi bo hormony masz przebadane wzdluz i wszerz i skoro sa ok to moze uznano ze po prostu taka Twoja uroda? Tak wlasciwie, Dziewczyny, czy lekko zwiekszone owlosienie i gorsza cera po odstawieniu tabletek anty to rzecz normalna czy swiadczaca o zaburzeniach hormonalnych? Bo hormony (oprocz tego androstendionu) mam przebadane i niby wszystko ok... Cytat:
-jesli wzmozone wypadanie trwa juz 2-3 miesiace i nie reaguje na suplementy, wcierki, zmiane szamponu, zmiane stylu zycia i diety na zdrowsza, itp. -jesli wystepuja objawy choroby skory glowy, np. szybkie przetłuszczanie, świąd, łupież, ranki, lub zauważyłaś łysy placek/placki - wtedy od razu do dermatologa -jesli wystepuja objawy zaburzen hormonalnych, np. nieregularne cykle, mlekotok, trądzik, hirsutyzm, zaparcia/biegunki, senność/nadpobudliwosc, obrzeki, utrata/przyrost masy ciała i wiele innych, lub wypadanie włosów przebiega w obrazie charakterystycznym dla łysienia androgenowego - wtedy od razu do endokrynologa ALE rownolegle zawsze przy nieustepujacym wypadaniu warto sobie zbadac morfologie krwi+gospodarke zelazem, by wykluczyc anemie. Jesli oprocz wypadania wlosow ma sie tez lamliwe paznokcie, to moze byc wskazowka, ze przyczyna lezy gdzies w organizmie, a nie w samej skorze glowy. Cytat:
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-09-18 o 15:29 |
|||||
|
|
|
#2454 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiadomo, że wąsikiem nie ma się co przejmować
|
|
#2455 |
|
Rozeznanie
|
Jestem zaskoczona, ze gdziekolwiek na Zachodzie jest ze sluzba zdrowia gorzej niz w Polsce...[/QUOTE]
Niestety , ale jest gorzej........ |
|
|
|
#2456 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a więc sięgnęłyśmy z mamą pamięcią wstecz.. i faktycznie przed braniem anty, trądzik był, wypadały włosy( ale nie tak bardzo) i oczywiście te miesiączki które musiałam wywoływać czarną malwą a więc gin miał racje ![]() Dodam, że ja odstawiłam tabsy w kwietniu i od tego czasu mam okres co 2 miesiące a mija już prawie 6 mies
Edytowane przez aduskaxdxd Czas edycji: 2012-09-18 o 15:41 |
|
|
|
|
#2457 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja z naszej służby zdrowia jestem zadowolona, daje im tak 4 (czasami są pewne zonki/kwiatki, ale to juz jest za duży off top). Leczę sie tylko w Gdańskiej Akademii Medycznej i uważam, że opieka jest tam świetna, lekarze mili, uprzejmi, uśmiechnięci i sporo wiedzą, chociaż, jak już wspomniałam zonki różne są, z pediatrii nie bylam zadowolona, ale juz sie tam nie leczę, leki w sumie też dobre dostaję. Chyba jestem dziwna
|
|
|
|
#2458 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie ,nie jestes 2 lata temu po urodzeniu dziecka bylam u lekarza w Polsce ginekologa i gdy pow.jej o swoich problemach o jajnikach , plamieniach , wypadajacych wlosach i mlekotoku odrazu mi wypisala skierowanie na badania , zrobila usg dopochwowe ale nic nie wykazało , mialam badana prolaktyne z obciazeniem i wyszla podwyzszona. Dostalam bromergon i luteine i wszystko wrocilo do normy na 6 miesiecy a pozniej znowu bajka ![]() Tak wiec ja gdy jezdze do Polski na jakiekolwiek badania jestem zadowolona . Kazdy lekarz mi mówi czemu ja sie nie badam tutaj , ze tutaj sa bardzo dobrzy lekarze , a ja słucham tylko skad on takie brednie zna
|
||
|
|
|
#2459 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewuchy, tak sobie siedzę w szpitalu i z nudów poszłam po "Dobre rady" do kiosku ... i tam gdzieś reklama przydatnych specyfików jesienią - i ku mojemu zaskoczeniu widnieją tam plastry przeciw wypadaniu włosów :O
słyszałyście kiedyś o czymś takim? tu możecie więcej poczytać, bo właśnie tej firmy widzę w gazecie: http://www.diagnosis.pl/dermastic.html |
|
|
|
#2460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Była o tych plastrach mowa ze stronę temu Jestem jedną ze skłonnych aby wypróbować i jestem nawet skłonna uwierzyć, że działają ( podobnie przecież muszą działać jak plastry anty a takowe są skuteczne ) tylko cena trochę zabójcza jak dla mnie bo średnio w miesiącu na te włosiska jak nic wydaję minimum 60zł a dawniej nawet i grubo ponad 100. Szukałam jakiejkolwiek recenzji o nich ale niestety brak ;/ Jeśli ktoś znajdzie to wrzućcie tutaj Kurde naoglądałam się Waszych zdjęć z odrastającymi włoskami i patrząc w lustro to mam strasznie ich mało a co o dziwo im bliżej lini czoła tym mniej jeśli chodzi o środek głowy bo na zakolach to mam trochę. Może być to czegoś objaw? Androgenowe raczej chyba nie bo jak zrobię na środku przedziałek to 2 -4 cm od lini są potem już młode włoski. Niestety nie umiem wywołać "bum" bejbików . |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

, fantazyjnie czesałam.
Waxy sa akurat dobre.

Jak im pomóc, przeciez alpicort będe musiała stosować tak długo, a spirytusu w nim od groma.
a co do wypadających bejbików, mnie też wypadają niestety, i to nie jest dobra oznaka

. Będę musiała ściąć aż do obojczyków, a mam włosy za łopatki.

ja już tyle tych wszystkich tabletek i ziółek pochłaniam, że moja wątroba nie długo padnie :P do mojej kolekcji wczoraj doszła wierzbownica