|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Czy ja się mogę jeszcze zmienić?
.
Edytowane przez pearl126 Czas edycji: 2012-12-19 o 12:50 |
|
|
|
|
#2 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Czy ja się mogę jeszcze zmienić?
no to Ci się nie chce gadać z nowym towarzystwem TZta czy Cię onieśmielają; zdecyduj się.
Cytat:
, jak jesteś sztuczna, cyniczna i olewająca w stosunku do innych ludzi, to przypisujesz im podobne cechy.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-01 o 23:16 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym na Twoim miejscu poszła do psychologa.
Nie dlatego ,ze cos jest nie tak,a wlasnie dlatego zeby ktos na spokojnie ukazał Ci drugą stronę medalu-bez emocji
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lepiej poszukać sobie faceta, który zaakceptuje Cię taką jaką jesteś? Nie lepiej jest szukać dla siebie towarzystwa ludzi, którzy nie osądzają po pozorach? Na świecie jest jakieś 7 miliardów ludzi, po co zmieniać się dla tego tuzina osób, które może i tak nigdy Cię w pełni nie zaakceptują, bo już przypięli Ci łatkę ? Bądź sobą i znajdź osoby Tobie podobne, nie dostosowywuj się od innych. Ale to tylko moje zdanie.
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Trudno powiedzieć. Może pomogłaby ci psychoterapia albo jakaś praca z poradnikiem czy coś - bo chyba jesteś nieśmiała? Bo, o ile rozumiem, że można nie lubić czczych pogaduszek z obcymi ludźmi, spoufalania się itp. to jednak życie społeczne nas zmusza do takich kontaktów. Kiedy nie możesz się przełamać, bo nieśmiałość nie pozwala zrobić ci czegoś, co chcesz zrobić - np. pogadać z rodzicami chłopaka, pożartować z jego znajomymi to znaczy ze coś jest nie tak. Powinnaś móc prowadzić z ludźmi niezobowiązującą rozmowę, nawet jeśli ich nie lubisz lub cię nie interesują.
A chłopakowi wytłumacz, że jesteś nieśmiała i takie sytuacje cię peszą. jeśli bardziej się przejmuje tym, jak cię widzą jego znajomi to wasz związek nie rokuje dobrze.
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Skoro u Ciebie w domu nie było nigdy takich pogawędek i nikt się sobą nawzajem nie interesował, to nic dziwnego że nie masz tego w naturze. Postawa obojętności w rodzinie niestety wychowuje na gbura, który interesuje się tylko sobą, a dbanie o inne (zwłaszcza nie do końca bliskie) osoby, uważa za kompletnie zbędne. Jednak życie i inni ludzie wymagają zmiany postawy. Zacznij po prostu zmuszać się do zapytania kogoś zawsze jak go spotkasz, jak mu leci, lub o cokolwiek innego co by wyrażało że jesteś tą drugą osobą zainteresowana. Po jakimś czasie wyda ci się to mniej sztuczne.
Czy masz szukać kogoś innego? I tworzyć parę gburów? Już chyba lepiej dla dobra samej siebie i swojej przyszłej rodziny dostosować się do bardziej sympatycznej postawy. Edytowane przez martiniątko Czas edycji: 2012-12-02 o 02:17 |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
a czy rozmawiałaś szczerze ze swoim partnerem o swojej nieśmiałości? czy w ogóle rozmawiacie szczerze i on wie jaka jesteś w głębi siebie, czy postrzega cię tak, jak wszyscy inni?
bo jeśli nie wie, to nie jest z tobą, tylko z jakimś wyimaginowanym, stworzonym przez ciebie na potrzeby innych, obrazem - wtedy to raczej nie ma sensu, chyba że będziesz w stanie się przed nim otworzyć, a jemu spodobasz się prawdziwa ty... a jeśli chodzi o to, co napisała martiniątko - niekoniecznie. u mnie też nie było pogawędek, wychowałam się za to na książkach i widocznie stamtąd czerpałam "inspirację". ja natomiast przesadziłam w drugą stronę - ważniejsi są dla mnie inni ludzi niż ja sama. no cóż, kwestia chcenia zmiany i pracowania nad sobą ![]() powodzenia, pearl
anyone who can touch you - can hurt you or heal you Edytowane przez bubelmart Czas edycji: 2012-12-02 o 18:29 Powód: dopisek |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
Tylko ja myślę, że to nie kwestia nieśmiałości. Nigdy nie miałam z tym problemów. Natomiast chodzi o konkretne towarzystwo, gdy kogoś postrzegam za bardzo inteligentnego, ustawionego życiowo - podziwiam go, w tym momencie się blokuje. A takie właśnie jest towarzystwo mojego partnera. Uważam ich za jakiś "bogów", a tak naprawdę są to zwyczajni ludzie i myślę, że to właśnie w tym tkwi problem.
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli boisz się, że nie potrafisz np. rzucić jakiejś błyskotliwej czy dowcipnej uwagi, to po prostu mów cokolwiek, byle uprzejmie. I tak ludzie najbardziej lubią miłe i niekonfliktowe osoby, a nie te najbardziej dowcipne czy wykazujące się wiedzą.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.

, jak jesteś sztuczna, cyniczna i olewająca w stosunku do innych ludzi, to przypisujesz im podobne cechy.