|
|
#31 |
|
astro-loszka
|
Dot.: Lubisz swoją pracę?
Lubię. Choć nie pracuję w zawodzie i musiałam kolejny raz się przekwalifikować, ale naprawdę nie narzekam.
Wcześniej pracowałam w trzech korporacjach i było różnie. W pierwszej byłam mało doświadczona, oszołomił mnie ten klimat, praca w międzynarodowym środowisku, poczucie, że firma tak inwestuje w pracowników itp. Z drugiej wyniosłam wspomnienie życia i pracy w państewku o ustroju totalitarnym - indoktrynacja, inwigilacja, życie w domu Wielkiego Brata, ludzie zwalniani z dnia na dzień bo złamali jakiś tam punkt regulaminu. Pracę w trzeciej przypłaciłam niestety zdrowiem i to ostatecznie przeświadczyło o zakończeniu przygód z korporacjami.
|
|
#32 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
P.S. nie umniejszam tutaj ludziom pracującym w wymienionych przeze mnie miejscach
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Problemem jest to, gdy pracując na tą śmieciową umowę nie ma się kompletnie czasu na szukanie czegoś lepszego... I niech mi nikt nie mówi, że to niemożliwe - jest to możliwe jak najbardziej. Zwłaszcza firmy, które polują na młode osoby oferując im "ogromne zarobki przy ogromnym wkładzie własnym". Praca na umowę o dzieło, żadnych składek, żadnego ubezpieczenia.. No nic.. A tu wymagają, żeby na 8 być w biurze, na 21 znów.. I pracują tak młodzi, naiwni, którzy twierdzą, że fajnie, bo się rozwijają.. Yhm.. Pranie mózgu trudno nazywać rozwojem, ale ludzie na manipulacje są podatni.
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Ostre wasabi: Masz rację, niektórzy po studiach mogą czuć się mocno rozgoryczeni, że jak to? Nie ma pracy? Przecież mówili, że potrzebują inżynierów, prawników, ekonomistów czy kogokolwiek innego... Dlatego wychodzę z założenia, że lepiej próbować coś robić już w czasie studiów... Wtedy pracodawca (ten normalny) jest bardziej przychylny, bo wie że się uczysz, nie wiesz jeszcze wszystkiego, a po studiach, jeśli sprawdza się taka osoba, ma szanse zostać... Nawet jeśli nie, to już ma coś na start w cv. Nie jestem znawcą kadr, ale tak mi się wydaje, że prędzej zaproszą na rozmowę kogoś, kto choćby przez kilka miesięcy w czasie studiów coś robił, niż tego co nie robił nic, nawet w innym zawodzie, ale może jestem w błędzie...
Jeśli ktoś jest pewien swoich umiejętności, potrafi się "sprzedać", to i z gąszczu chętnych wybiorą właśnie jego... Mój znajomy miał podobne zdanie do Twojego, że nie ma szans przy tak ogromnej rekrutacji, jednak to właśnie jego wybrali spośród innych 273 osób, więc da się i nadzieję trzeba mieć do końca ![]() kolorowatecza: wiadomo, nigdy łatwo dużej kasy się nie zarobi uczciwie pracując, mając znikome doświadczenie i 20 lat na karku... Inaczej niż naiwniactwo takiego wyzysku nazwać się nie da... Przełożeni to wykorzystują, wzbogacają się, a z czasem i ci naiwni idą po rozum do głowy, bo gdzie te obiecywane kokosy? Czysto technicznie nie da się pracować przez 365 dni po 12h... |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
lubię swoją pracę, choć zarobki na razie mam takie, że mozna by to bardziej zakwalifikować jako wolontariat
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Buc
|
Cytat:
kurczę, przykro to słyszeć. z ciekawości zapytam a w jakiej branży pracujesz, że na takie korpo (te dwie ostatnie) trafiałaś? oczywiście jak nie chcesz nie pisz.
|
|
|
#39 |
|
astro-loszka
|
Odpisałam na pw
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Mam świetną pracę, ale bardzo stresującą i absorbującą. Kończę tak wymięta, że nie mam siły na nic innego. Dlatego myślę o własnym biznesie, podobnym do tego który ogarniam teraz, bo jak mam się tak zażynać, to lepiej dla siebie
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam
Mam luzna atmosfere i fajnego wspolpracownika ( a tylko my tam pracujemy) Jezeli nie ma klientow, a wszystko mamy ogarnięte to gadamy sobie, pijemy herbatę/kawę, siedzimy na necie A na dodatek mam świetnego szefa. Wymagający, ale zarazem wyrozumiały i doceniający starania
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Lubię
Plusy: praca zgodna z wykształceniem, bardzo fajna atmosfera, świetni (nie mylić z brakiem wymagań) szefowie, dobre warunki pracy, itd.Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
To w dużej mierze zależy od specyfikacji zawodu. Wiadomo, że są różne dziedziny, jedne bardziej stresowe (gdzie ludzie po prostu sypią do siebie k***ami) drugie mniej. Podchodząc jednak do tematu ogólnie myślę, że nie jest jednak aż tak źle w naszym kraju
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś w jednej z książek Joanny Chmielewskiej był taki cytat, którego teraz bez książki nie umiem zacytować w pełni - mniej więcej, ze piąta rano to za późna pora do udoju krów, a za wczesna do udoju architektów. Architektem nie jestem, ale się z tym zgadzam w całości
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego tak mówię? Pracowałam jako pracownik biurowy w wielkim przedsiębiorstwie drzewnym. Zatrudniona byłam jak pracownik biurowy, a byłam tam również fakturzystką, pomocą księgowej, sprzątaczką, kelnerką, uczyłam stażystki a na koniec jak raz się upomniałam o jedną sobotę wolną usłyszałam, że szef i tak rozważał zwolnienie mnie bo się nie sprawdzam i od tego momentu będę miała wszytskie soboty wolne. Co się okazało? Za trzy dni pracowała tam dziewczyna z rodziny.... Nawiązując do całej tej chorej sytuacji postanowiłam szukać państwówki ale czy mi się to uda to wielka niewiadoma. Tyle się słyszy złego na temat pracy u prywatnych przedsiębiorców, że ja już naprawdę boję się kolejnego poniżania. A najgorsze jest to, ze będąc w urzędzie pracy otrzymujesz skierowanie na staż jako pracownik biurowy, a szefem okazuje się facet z podstawowym, który założył sobie firmę i chce pokazać kto tu rządzi i uczyć wykwalifikowanych pracowników administracyjnych, na czym polega jego praca. Co za chora polityka zatrudnienia w tych urzędach, to poniżenie ludzi, którzy troszkę oleju w głowie mają. Moim zdaniem w urzedach pracy powinna być jakaś segregacja. Przedsiębiorca chcący zatrudnić na staż powinien coś preznetować, no bo przecież staż to nabywanie nowych kwalifikacji, prawda? A kto nam je przekaze? Ktoś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia? Absurdalna polityka zatrudnienia.
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Hej..
Postanowilam tu napisac bo meczy mnie moja praca tj atmosfera w niej. Pracuje w korporacji..obsluga klientow.. i najgorsza w tym wszystkim jest atmosfera pracy.. (to nie moja 1 praca w zyciu a chyba tu jest najgorsza atmosfera) godziny pracy,zarobki sa dobre.. i to jedyne co mnie tu trzyma. Codziennie jak wstaje mowie sobie"nie chce tam isc" Falsz/obgadywanie za plecami(nawet tak ze wiem kto co o mnie mowi) poczucie starszych pracownikow ze sa Bogami.. Co mi poradzicie?zlewke? Pracowalam kiedys w Mcdonals.. i atmosfera miedzy pracownikami byla super..
|
|
|
#47 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie nie tyle chodzi o przelozonych..szefowa mam naprawde fajna co atmosfere w mojej grupie i ogolnie firmie. W mojej grupie jest 8 osob.. rozmawiam z 2..reszta zajmuje sie obgadywaniem mnie i wszystkich w kolo. Moja grupa nie trzyma z innymi grupami i ogolnie (poza wyjatkami..z niektorymi gadamy) i jesli chodzi o sprawe jakiegos klienta to jedni na drugich zrzucaja i sie wyzywaja (nie koniecznie dla dobra klienta.. )Starsi pracownicy nienawidza mlodszych(my jestesmy kotami).. Wiadomo jest wiele pozytywnych osob w tej pracy i wyplata byla fajna..ale atmosfera do kitu..wolalabym mniej zarabiac a lepsza atmosfere.
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
Raczej lubię swoją pracę chociaż czasem mam skrajne odczucia - jest zgoda z wykształceniem, daje satysfakcję i mnóstwo się uczę, a z drugiej strony chwilami wysysa wszystkie siły i pozbawia życia prywatnego
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

Mam luzna atmosfere i fajnego wspolpracownika ( a tylko my tam pracujemy) Jezeli nie ma klientow, a wszystko mamy ogarnięte to gadamy sobie, pijemy herbatę/kawę, siedzimy na necie 

)