melba - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-04, 20:17   #1
dora74
Przyczajenie

melba

Czy znacie przepis na ciasto MELBA?
dora74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-04, 21:22   #2
lullaby22
Zakorzenienie

Dot.: melba

Na pewno ciasto? Może deser?
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 14:56   #3
miskowa
Zakorzenienie

ciato, ciasto - moje ulubione zresztą
za zgodność przepisu z efektem końcowym gwarantować w 100% nie mogę, bo mam go od mamy a ona lubi coś pozmieniać na lepsze, nie mówiąc nikomu o tych zmianach i w efekcie przepis na kartce odbiega trochę od tego, co robi naprawdę. Ale z grubsza wygląda to tak:
SKŁADNIKI -2l mleka
-2 śmietany (mozna trochę więcej jak jest jakaś resztka w lodówce)
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-kostka masła
-herbatniki na spód lub biszkopty
-owoce, które się nadają do galaretki i galaretka
-aromat
Mleko gotuje się w garnku i do zagotowanego wlewa się zmiksowaną śmietanę z jajkami i to się gotuje na małym gazie ok. 10 min. Trzeba to mieszać, co jakiś czas. Powstaje ser, który trzeba odcedzić od reszty mleka i wystudzić.
Cukier miksuje się z masłem (masło musi być miękkie, więc musi poleżeć wcześniej poza lodówką, ale nie rozpuszcza się go np. w mikrofali. Do tego masła dodaje się ser.
potem rozdziela się ten ser na 2 części i do jednej dosypuje się kakao, można pododawać też rodzynki czy orzeszki do tego.
W tortownicy trzeba wyłożyć spód ciastkami i na to obie warstwy sera, na ten ser układamy owoce i nakładamy lekko zżelowaną galaretkę i do lodówy.
Nie wiem, co z aromatem, ale specjalistki, które robią ciasta, będą wiedziały. Ciasto jest pycha, bo ten ser to w sumie taki krem wychodzi, mi bardzo to smakuje. Sama nigdy nie robiłam, bo mama się tym zajmuje ale spróbujcie
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 17:18   #4
dora74
Przyczajenie

wielkie dzięki,mam chęć takie zrobić z dużą ilośćą orzechów włoskich.Jadłam te ciasto na weselu było pyszne.Śmietana rozumiem kwaśna(obojętnie ile % tłuszczu)?
dora74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 17:42   #5
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dora74 Pokaż wiadomość
wielkie dzięki,mam chęć takie zrobić z dużą ilośćą orzechów włoskich.Jadłam te ciasto na weselu było pyszne.Śmietana rozumiem kwaśna(obojętnie ile % tłuszczu)?
nie ma za co, daj znać, czy wyszło i smakowało
kwaśna, kwaśna - chyba 18% zawsze mama kupuje
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 20:21   #6
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Moja Melba. Pychota.
Melba (porcja na jedna tortownice)

Skladniki:

1 litr pelnego mleka
0,5 litra smietany gestej 22% (kubek)
4 jajka
margaryna w kostce (np. Palma)
1 szklanka cukru
herbatniki
galaretka brzoskwiniowa
orzechy ziemne solone okolo 1/2 paczki
brzoskwinie z puszki

Przygotowanie

Zagotowac mleko, zmiksowac smietane z jajkami i wlac to na gotujace sie mleko. Gotowac na wolnym ogniu, az sie zrobi twarozek (grudki) mieszac od dna. Zestawc z ognia.

Na durszlak polozyc dwa razy zlozona gaze i odciskac twarog od serwatki. Jak twarog ostygnie to dodac cukier z margaryna (margaryne wyjac wczesniej z lodowki, zeby nie byla zbyt twarda). Chwile zmiksowac na jednolita mase. Dodac do tej masy orzechy i wymieszac.

Na spod tortownicy ulozyc zamoczone w serwatce herbatniki, na herbatniki wylozyc 1/2 masy i na tej masie ulozyc druga warstwe herbatnikow zamoczonych w serwatce. Na te druga warstwe herbatnikow, wylozyc druga polowe masy.

Wstawic ciasto do lodowki zeby zastyglo. Jak dobrze zastygnie to ulozyc na ciescie brzoskwinie z puszki i zalac ciasto tezejaca galaretka. Wstawic do lodowki, zeby galaretka dobrze zastygla.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-19, 09:24   #7
Kucharka2013
Rozeznanie

Ja nie znam ,ale u mnie jest fajna lodziarnia Melba :0
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości