Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-25, 20:55   #1891
mela1234
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3

Moja umowa kończy się w kwietniu, ale szef ok, zresztą ja też z nim szczerze porozmawiałam i wiem, że mi przedłuża. Ale ja wolę jasne sytuacje, bo inaczej bym się wściekła.

Edytowane przez mela1234
Czas edycji: 2013-01-25 o 20:58
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 20:57   #1892
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
moja umowa kończy się w sierpiniu wiec czuje nóż na karku czy bede miała gdzie wrócić
ja niewiem czy bede miala gdzie wracac bo umowe bede miala tylko do dnia porodu.. a pozniej sie zobaczy niby moge wrocic tam gdzie pracowalam ale nie wiem czy bym chciala praca caly czas zmiany do 21 w weekendy niedziele..zmiany od 11-20 czyli ogolnie nie widzialabym dziecka wogole wiec sobie daruje aczkolwiek zobacze jeszcze jest duzo czasu

Fasolke po bretonsku? (czy jak to sie pisze?) ooo ja alescie mi smaka narobily jutro musze zrobic mmmmm

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 20:58   #1893
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
moja umowa kończy się w sierpiniu wiec czuje nóż na karku czy bede miała gdzie wrócić
i weź tu żyj ....
znajoma, która jest teraz na macierzyńskim miała umowę do końca roku, ale jej przedłużyli na 7lat
tylko też u niej nie wesoło z kasą bo ma umowę o pracę i umowę o dzieło chyba (nie pamiętam dokładnie) ale mówiła, że dostaje tylko to co ma na umowie o pracę

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 20:58   #1894
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Najgorsze w tym jest to, że pracujesz sumiennie, a będziesz stratna finansowo na L4 i późniejszych świadczeniach "bo im tak wygodnie"
u mnie też właśnie taka kicha, że co innego na papierze, a co innego do ręki... A że mam część etatu i kasa cieniutka, to jak przejdę na ZUS, to mi przeleją co miesiąc niecałe 600zł

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 20:59   #1895
mela1234
Zakorzenienie

Dotkaa na szczęście nas obejmuje już ten roczny macierzyński
Stary 2013-01-25, 21:04   #1896
Neni1984
Zakorzenienie

Ale ten roczny macierzyński to już na 100%?

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Pociesze Was tym, że mam męża bezrobotnego i od tego miesiąca jest na moim utrzymaniu, a mamy kredyt.
Aż proboszcz nie wziął dziś od nas koprty "za kolendę"
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 21:04   #1897
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Dotkaa na szczęście nas obejmuje już ten roczny macierzyński
wlasnie niewiem jak to jest bo z tegoco mi wiadomo ja bede miec zasilek mac. bo umowe bede miec przedluzona tylko do dnia porodu wiec to nie urlop mac wiec niewiem czy bd sobie mogla wybrac??

i czy to nie wchodzi od 1wrzesnia 2013?

Zuza

Razem

Edytowane przez d0tkaaa
Czas edycji: 2013-01-25 o 21:06
Stary 2013-01-25, 21:06   #1898
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Pociesze Was tym, że mam męża bezrobotnego i od tego miesiąca jest na moim utrzymaniu, a mamy kredyt.
Wg mojej bratowej (ksiegowej) która też jest w ciaży, ten macierzyński wchodzi we wrześniu ale obejmuje babki które urodzą po 17 marca. Więc nas też

Idę spać.
Dobranoc.
Stary 2013-01-25, 21:08   #1899
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

moj tez szuka pracy..dobrze ze ma odlozone pieniazki a ja dostaje normalnie wyplate...

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:

moj tez szuka pracy..dobrze ze ma odlozone pieniazki a ja dostaje normalnie wyplate...

Zuza

Razem
Stary 2013-01-25, 21:09   #1900
roxi1980
Zakorzenienie

cytuję: "Nowe prawo zaczynie obowiązywać 1 września 2013 r. i zgodnie z założeniem Ministerstwa Pracy od tego dnia dwukrotnie dłuższy niż obecnie urlop macierzyński będzie mógł wziąć rodzic, który jeszcze przebywa na macierzyńskim. Dłuższe urlopy będą przysługiwały też tym osobom, które zostaną rodzicem po 1 września 2013 r. Natomiast mamy, które urodzą między styczniem a połową marca, zgodnie z prawem skończą urlop macierzyński przed 1 września. Tym samym tracą więc szansę na dodatkowe pół roku z dzieckiem. Problem dotyczy rodziców ok. 80 tys. dzieci."

Stary 2013-01-25, 21:09   #1901
fiazo
Zakorzenienie

no dokładnie, nas obejmie tylko w postaci
100% - pierwsze 6 miesięcy
60% - kolejne 6 miesięcy

ale mi to już wisi, że mniejsza kasa, ważne że dłużej z dzieckiem będę, aby tylko dla męża przedłużyli umowę bo ma do kwietnia

Synek
Stary 2013-01-25, 21:09   #1902
Neni1984
Zakorzenienie

Mój nie ma odłożonych, bo nie miał z czego odkładać. Mamy ślubne
Stary 2013-01-25, 21:14   #1903
fiazo
Zakorzenienie

dobrze, że możemy się tu tak wygadać i wesprzeć wzajemnie

wiecie co kupiłam dziś książeczkę z imionami i będę siedzieć i wypisywać co mi się podoba i to samo będzie mój tż robił

jutro mam jeszcze 2 zaliczenia, ciężko mi się do nich przygotować

Synek
Stary 2013-01-25, 21:15   #1904
iwona335
Zakorzenienie

widziałyście ile juz mamy postów?
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 21:17   #1905
Neni1984
Zakorzenienie

A uczyłaś się już coś? Z czego te zaliczenia?

A my już wstępnie wybraliśmy imiona Kinga i Kuba.
Moje ulubione to: Kamila i Tomek, ale nie mam wystarczającej siły przebicia, bo mężowi się źle kojarzą
Stary 2013-01-25, 21:19   #1906
d0tkaaa
Zakorzenienie

to co myslicie ze na zasilku macierzysnkim mozna tez sobie wybrac dlugosc tego zasilku tak jak jest przy urlopie?trzeba by bylo isc na prawo zeby ogarnac wszystko...

Zuza

Razem
Stary 2013-01-25, 21:21   #1907
magdalennne
Wtajemniczenie

Dziewczyny dziękuję bardzo za kciuki Niestety nie wiem nic pewnego Dyrektorka była w szoku jak to usłyszała, powiedziała, że zaraz dzwoni do księgowego, żeby to wyjaśnić. W końcu dowiedziałam się tyle, że wg niego wszystko jest ok. Chorobowe mam od 1.12, więc do płatnego L4 trzeba mi jeszcze miesiąca... Tak czy inaczej muszę jeszcze raz pójść do ZUSu, żeby dali mi to na papierze i od niego też będę ciągać dokumenty, bo podobno na wszystko ma kwity. Wygląda na to, że to błąd w Zusie.

Za to mój TŻ w końcu dzisiaj jest cudowny W ramach odstresowywania żonki zabrał mnie na pizzę Wiem, że to nie zdrowo, bo jeszcze popiłam ją colą, ale raz na czas może nie będzie tragedii Powiedziałam mu też dzisiaj, że chciałabym w maju pojechać na wakacje jakieś i bardzo mu się ten pomysł spodobał Oby z kasą było jako tako, to może się uda

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!
mój tż mnie wczoraj zaskocztł, poszedł na nockę do pracy i o północy dostaję od niego smsa:
"mam pomysł!! może być jutro zrobiła taką listę co musimy dziecku kupić, no wiesz, łożeczko, wózek, wanienka itp, i na weekend możemy poszukac tego w necie i zobaczyć jak co wygląda"

aż miałam piękne sny w nocy!!! haha
Oj, bo faceci to tak udają, że nic ich nie interesuje, ale przeżywają wszystko chyba jeszcze bardziej niż my

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
ja też jestem za tym żeby dzieci odwiedzały całą rodzinę nie tylko mamy ale i taty stronę...bo znam kobiety które nie lubią teściów i na złosć nie pojadą z mężem czy dzieckiem on jedzie sam jak to o nas świadczy jedź przemilcz albo chociaż dziecko daj a nie jakieś wymówki...ja zawsze dziecko dawałam na noc do jednych dziadków do drugich uczyłam go niech nie będzie takim mamin synkiem że wszędzie ze mną fakt był taki etap że nie chciał jeździć płakał ale minęło mu. Nie to ze chciałam się dziecka pozbyć, ale czaami chce się gdzieś wyjść odreagować, a jeżeli np. moi rodzice nie mogą, a dajmy na to dziecko do drugich dziadków nie nauczone to co nie zostanie bo będzie płakało...sama mam taki przykład w rodzinie...moja szwagierka tylko jej mamusia i jej mamusia druga babcia beee, tylko tam siedziała a jak przyjechała do teściów chcieli dziecko na spacer to darło się jak by je ze skóry obdzierali, a później pretensje że teście wolą moje dziecko nie ich a kogo to zasługa tylko i wyłacznie jej !!!
I tak jak pisałaś nie daj Boże coś się dzieje to dziecko co ryczy tylko za matką bo nie jest nauczone wizyt np., u babci, cioci itp. moim zdaniem to krzywdzenie dziecka...później rośnie taki dzikus tdo nikogo nie pójdzie a ni nic. i np. teraz jak ja pracuję i mąż przychodzą ferie czy wakacje co m SAMO W DOMU SIEDZIEĆ, nie jedzie do kuzynów czy do dziadków i nie ma płaczu... JESTEM DUMNA Z SIEBIE ŻE TAK POSTĄPIŁAM i nie odizolowałam dziecka od rodziny...
My mieliśmy taki przypadek w rodzinie. Jak mój chrześniak miał lekko ponad roczek, to jego mama się rozchorowała, a że wujek musiał do pracy chodzić, to przeprowadził się z nim do nas. Mieszkali w innym mieście i mały nie był przyzwyczajony. O ile w ciągu dnia było spoko, to jak przychodziła pora spania, to była katastrofa

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Wasze kciuki są niezawodne!! z nogą wszystko ok, widocznie przeciążone. wydała straszne pieniądze na usg, ale nie żałuję, bo jestem spokojna jak wrócę do domu to nadrobie zaległości dziekujeeeee!
Super

Cytat:
I trymestr II trymestrIII trymestr
40–50 kg 4 kg 6 kg 4 kg
50–60 kg 3 kg 6 kg 4 kg
pow. 60 kg 2kg 5 kg 4 kg
pow. 80 kg 2 kg 4 kg 3 kg

Znalazłam taka o tabelke ile mozemy przytyć- II trymestr "tuczy" nas najbardziej
Jakieś to niesprawiedliwe, że "większe" kobiety mogą mniej przytyć...

Cytat:
Napisane przez katarzynkajg Pokaż wiadomość
Byłam dziś w szpitalu i zaszłam zobaczyć do przyszpitalnej szkoły rodzenia, dowiedziałam się że jest darmowa lecz niestety nie było położnej która to prowadzi więc wzięłam numer ale tak się zastanawiam czy się zapisać , w sumie jak jest darmowa to czemu by nie skorzystać o ile byłyby jeszcze miejsca. Jak było z wami długo podejmowałyście decyzje że idziecie do szkoły rodzenia? I jakie były argumenty za?
Ja od początku wiedziałam, że chcę iść. Nie zastanawiałam się nad argumentami. Czuję taką potrzebę po prostu. Przeraża mnie to wszystko i jeśli mogę być spokojniejsza trochę dzięki temu, to będę korzystała.

Cytat:
Napisane przez Katerine2 Pokaż wiadomość
Witam. Podczytuje Was juz od pewnego czasu i wkoncu postanowilam napisac. tzn to jest moja druga proba bo pierwszego posta gdzies wcielo. Mam 26 lat i jestem w 13 tygodniu ciazy. Mam 8 letniego synka i niestety jednego aniolka. Moge do Was dolaczyc? Pozdrawiam wszystkie mamusie
Witaj po raz drugi

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Hejo Mamuśki

Mam na imię Żaneta i mam 25lat. Mam już córeczkę o imieniu Emilie i teraz czekamy w sierpniu na naszego drugiego szkraba Emilie kończy lada dzień 1,5 roku

Witam się !
Witaj

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość

Co do optymistycznych nastawien do porodu... maz mi wczoraj puscil video sprzed i po narodzinach Alicji - bosh, juz teraz mam prawie taka pileczke, jak wtedy w 9 na porodowce ale poza tym - jaka ja bylam spokojna, wesola i wyluzowana, szooook! Kapiel, wloski, makijaz, jeszcze w czasie przyjecia parada w szpitalnym giezelku ("tu mam taka koszulke z pieczatkami, o - tu sie nie zawiazuje, szal") - i zaraz potem minute po calej akcji uchachana z Laleczka przyssana do mleczka, no nic tylko rodzic
Fajnie, że tak łatwo ci poszło Oby teraz było podobnie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
trzymalam reke tam gdzie jest dzidzius i w pewnym momencie poczulam takie cos .. pod reka typowo... hm.. jakby ktos cmoka mi dal od srodka.. myslicie ze to to??
nie mowiac o tym ze ojciec przypalil slonine i prawie wiec moze dziecku to tez niesiadlo.. a dzis wlasnie czulam tak jakby skakal albo ruszal sie i skakal po pecherzu niewiem czy to mozliwe...

chodziaz moze to za wczaas.. to czekam dalej..
Tak Wierzę, że takie coś to nasze dzieci Też tak czułam i nie dopuszczam innej myśli

Jeszcze mi się przypomniała akcja z mojego przedszkola W poniedziałek mamy bal karnawałowy i pytam się dzisiaj dzieciaków za co mam się przebrać. I jedna dziewczynka, lat 3 mówi do mnie tak: "Może się Pani przebrać np za buraka" W zamian zaproponowałam jej ziemniaka, ale stwierdziła, że woli być Dzwoneczkiem
Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
dziewczyny mam doła i potrzebuje pocieszenia, moja firma dobije mnie zupełnie
magdalennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 21:23   #1908
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
A uczyłaś się już coś? Z czego te zaliczenia?

A my już wstępnie wybraliśmy imiona Kinga i Kuba.
Moje ulubione to: Kamila i Tomek, ale nie mam wystarczającej siły przebicia, bo mężowi się źle kojarzą
wczoraj czytałam, a teraz z jednego właśnie wiedzę w wersji mini wydrukowałam, jeszcze poczytam przed snem, no i w zeszłym tyg czytałam też więc jestem w tym przypadku dobrej myśli

Cytat:
to co myslicie ze na zasilku macierzysnkim mozna tez sobie wybrac dlugosc tego zasilku tak jak jest przy urlopie?trzeba by bylo isc na prawo zeby ogarnac wszystko...
mi się wydaje, że tak, ale pewnie dowiemy się wszystkiego w praktyce

Synek
Stary 2013-01-25, 21:29   #1909
enlevee
Zakorzenienie

hej dziewczyny

Witam się i zaczynam nadrabiać..znowu nie tak się czując jak powinnam
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 21:30   #1910
Neni1984
Zakorzenienie

Magdalenne poproś księgowego o ZUS ZCLA. Jeśli uważają, że błąd jest po stronie ZUS`u to idź do ZUS`u, ale z tym dokumentem.

Jak to się przebrać za buraka?
Stary 2013-01-25, 21:33   #1911
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to się przebrać za buraka?
może o posła jej chodziło??? tam sporo buraków...

Edytowane przez roxi1980
Czas edycji: 2013-01-25 o 21:34
Stary 2013-01-25, 21:34   #1912
d0tkaaa
Zakorzenienie

przenioslam sie na telefon juz mam dosc lapka:-P

mysle co by zjesc bo na nic nie mam ochoty..

Zuza

Razem
Stary 2013-01-25, 21:37   #1913
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
może o posła jej chodziło??? tam sporo buraków...
To musiałabyś za barana albo osła się przebrać
Cytat:

A ja niby po kolacji a ciągle coś dojadam
Stary 2013-01-25, 21:40   #1914
fiazo
Zakorzenienie

powiedziałam dziś dla brata i bratowej o swoim stanie to bratowa tak się podniecała.... śmiałam się, że spać nie będzie w nocy (dodam, że sama urodziła 2 córy)

a mój brat jak miał dość już słuchania jej pytań do mnie powiedział do żony
"daj jej spokój bo dziś przyjdę w nocy z pracy i zaleję formę i będziesz miała co robić"

a i już łóżeczko oferowali do oddania

Synek
Stary 2013-01-25, 21:42   #1915
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
powiedziałam dziś dla brata i bratowej o swoim stanie to bratowa tak się podniecała.... śmiałam się, że spać nie będzie w nocy (dodam, że sama urodziła 2 córy)

a mój brat jak miał dość już słuchania jej pytań do mnie powiedział do żony
"daj jej spokój bo dziś przyjdę w nocy z pracy i zaleję formę i będziesz miała co robić"

a i już łóżeczko oferowali do oddania

Miło, że się cieszą i interesują
Stary 2013-01-25, 21:42   #1916
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:

ja zjadłam kanapki z wędliną i serem, a ostatnio chodzi za mną serek topiony

Synek
Stary 2013-01-25, 21:48   #1917
enlevee
Zakorzenienie

Cytat:
To musiałabyś za barana albo osła się przebrać

A ja niby po kolacji a ciągle coś dojadam
Neni wg babystrology moje dziecię tylko dzien starsze od Twojego
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-25, 21:50   #1918
d0tkaaa
Zakorzenienie

ja wedliny i miesa juz dawno nie jadlam..jem z serkiem topionym i ogorkiem i pasztetem..i parowki ostatnio na przekaske...

Zuza

Razem
Stary 2013-01-25, 21:53   #1919
czerwony_balonik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdalennne Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziękuję bardzo za kciuki Niestety nie wiem nic pewnego Dyrektorka była w szoku jak to usłyszała, powiedziała, że zaraz dzwoni do księgowego, żeby to wyjaśnić. W końcu dowiedziałam się tyle, że wg niego wszystko jest ok. Chorobowe mam od 1.12, więc do płatnego L4 trzeba mi jeszcze miesiąca... Tak czy inaczej muszę jeszcze raz pójść do ZUSu, żeby dali mi to na papierze i od niego też będę ciągać dokumenty, bo podobno na wszystko ma kwity. Wygląda na to, że to błąd w Zusie.
Lepszy błąd Zusu niż jakby ona coś kręciła,dobrze że już się mniej więcej wyjaśniło To z tym burakiem świetne Dzieci to mają pomysły

Rany,ale bym się Irish creamu napiła,chyba sobie kupię bezalkoholowy w syropie do kawy/herbaty
Stary 2013-01-25, 21:56   #1920
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enlevee Pokaż wiadomość
Neni wg babystrology moje dziecię tylko dzien starsze od Twojego
A czujesz "coś"?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości