Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa książka? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-19, 12:33   #1
NataliaSikora
Przyczajenie

Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa książka?

Przypadkiem natrafilam dzis na artykul, z którego wynika, że Adam Malysz odniosl swoj sukces, miedzy innymi, a może głównie, dzięki nazwisku. Chodzi o sylabę "ma", która kojarzy się ze słowem "mama", uzbraja w cierpliwość, daje swego rodzaju "czuja". Tak się chciałam zapytać, co o tym myślicie? Czy rzeczywiście, słowo mogą mieć taką moc? Czy jest to trochę naciągana teoria?

(Tak na marginesie, jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś ciekawą książkę z zakresu psycholingwistyki, nie pobraziłabym się. )

Cytat:
Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich

Naming jest specjalistyczną dziedziną, której przedmiotem jest badanie i tworzenie nazw. Badania namingowe obecnych na rynku nazw mogą dostarczyć wielu interesujących materiałów dla specjalisty tworzącego nazwy dla firm. Pewne charakterystyczne cechy nazw w danej branży mogą nasunąć pomysł jak zbudować nazwę dla całkiem nowego przedsięwzięcia.
W tym jednak artykule mowa będzie nie o samych nazwach firm tylko o nazwiskach, które oczywiście można także traktować jak marki. Rozpatrywana "branża" to skoki narciarskie. W ramach tego badania przyglądam się uważnie sylabie "ma" oraz podobnej do niej w budowie sylabie "am".
Na początek skoczek, o którym można śmiało powiedzieć, że spowodował odrodzenie się popularności skoków w całej Europie - Adam Małysz. W tym imieniu i nazwisku występują obie wcześniej wymienione sylaby. A teraz proszę spojrzeć na imiona i nazwiska innych skoczków, którzy zapisali się złotymi literami w annałach skoków narciarskich: Dieter Thoma,Masahiko Harada, Jens Weissflog, Ernst Vettori, Martin Schmitt, Matti Nykaenen. Z wyżej wymienionych siedmiu skoczków aż pięciu posiada w swoim imieniu lub nazwisku sylabę "ma". Przypadek? Być może, ale proszę wziąć listę wybitnych sportowców w jakiejkolwiek innej dyscyplinie sportowej i zobaczyć ile razy pojawia się tam sylaba "ma". Czy będzie to w 71 % przypadków?
Dźwięki wpływają na system nerwowy i pobudzają odpowiednie części mózgu. Sylaba "ma" jest zazwyczaj pierwszą, którą artykułuje małe dziecko kiedy mówi "mama". I tak jak słowo tata różni się w zależności od języka (papa, dada) to mama w większości języków brzmi dokładnie tak samo.
Po pierwsze brzmienie sylaby "ma" daje poczucie bezpieczeństwa. Daje oparcie, wytrwałość i siłę, co w skokach jest rzeczą bezcenną. Przede wszystkim jednak daje lepsze "czucie". Tak jak dziecko potrzebuje "czuć" swoją mamę, tak skoczek musi dobrze czuć narty, próg, wiatr i przestrzeń. W przypadku wcześniej wspomnianej sylaby "am" można powiedzieć, że jest bardzo miękka, elastyczna. Być może właśnie dlatego matki mówią dziecku "am" kiedy chcą, żeby otworzyło ono usta podczas karmienia. Proszę sobie teraz wyobrazić co się dzieje w mózgu skoczka, kiedy stoi na rozbiegu, a na trybunach 40 tysięcy kibiców krzyczy "Adam Małysz! Adam Małysz!" Czy to nie są właśnie te drobne elementy, które powodują, że skoczek odpowiednio się skoncentruje, odbije się w dobrym momencie i przyjmie właściwą sylwetkę? Tylko odrobinę lepiej od pozostałych, ale w efekcie końcowym wyląduje o parę metrów dalej.
A na co dzień, w czasie treningów czy też w życiu prywatnym, Adam Małysz wciąż słyszy te same sylaby, które mogą oddziaływać na jego postrzeganie świata.
Gdyby trzeba było stworzyć od początku nazwisko dla jakiegoś skoczka, to zrobiłbym tak, że wziąłbym sylabę "am" i "ma" i w zależności od narodowości dodał jakiś sufiks. Na przykład, żeby było symetrycznie i aby osiągnąć harmonię brzmienia można dodać na końcu dwie litery n. Czyli w rezultacie byłoby to nazwisko Ammann. Zaraz, zaraz. A czy przypadkiem już takie nazwisko gdzieś nie istnieje? Czy to nie jest nazwisko szwajcarskiego skoczka, który przeszedł do historii zdobywając dwa złote medale na olimpiadzie w Salt Lake City? W takim wypadku ciekawe jest, kto mu doradzał przy wyborze nazwiska!
Aby nie wyszło na to, że w tym artykule chcę stworzyć pewną teorię do istniejących faktów, podaję listę najlepszych obecnie polskich skoczków, którzy udają się w najbliższą sobotę do niemieckiego Willingen gdzie odbędzie się siedemnasty w tym sezonie konkurs Pucharu Świata. W Niemczech wystąpią: Adam Małysz, Robert Mateja, Marcin Bachleda, Wojciech Skupień i mistrz świata juniorów z norweskiego Strynu Mateusz Rutkowski. Coraz więcej pojawia się różnych spekulacji na temat tego, czy Mateusz będzie wygrywał także w zawodach seniorów. Z punktu widzenia namingu, wschodząca gwiazda polskich skoków, ma także sporą szansę zapisać się złotymi literami w annałach skoków narciarskich.
A siła oddziaływania czegoś tak małego i wydawałoby się nieistotnego jak sylaba "ma" na wyniki w skokach narciarskich przemawia sama za siebie poprzez powyższą statystykę. W tej grupie polskich skoczków "ma" występuje aż w 80% przypadków.
NataliaSikora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:36   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa książ

.................... pozostawię to bez komentarza
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:36   #3
manymanyways
Rozeznanie

Dot.: Sylaba "ma" i sukcesy w skokach narciarskich. Psycholingwistyka - ciekawa książ

Cytat:
Napisane przez NataliaSikora Pokaż wiadomość
Przypadkiem natrafilam dzis na artykul, z którego wynika, że Adam Malysz odniosl swoj sukces, miedzy innymi, a może głównie, dzięki nazwisku. Chodzi o sylabę "ma", która kojarzy się ze słowem "mama", uzbraja w cierpliwość, daje swego rodzaju "czuja". Tak się chciałam zapytać, co o tym myślicie? Czy rzeczywiście, słowo mogą mieć taką moc? Czy jest to trochę naciągana teoria?

(Tak na marginesie, jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś ciekawą książkę z zakresu psycholingwistyki, nie pobraziłabym się. )
a moj ulubieniec Piotr Zyla?
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:38   #4
201604191500
Konto usunięte

to znaczy, że jak wyjdę za Malinowskiego, to zostanę skoczkiem narciarskim?
201604191500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:41   #5
201605301111
Konto usunięte

co do książek do psycholingwistyki kojarzę tylko panią Kurcz "Psychologia języka i komunikacji" oraz "Psycholingwistyka". I "Ssak który mówi".
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:47   #6
NataliaSikora
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość

co do książek do psycholingwistyki kojarzę tylko panią Kurcz "Psychologia języka i komunikacji" oraz "Psycholingwistyka". I "Ssak który mówi".
Dzięki

Tak wlasnie trochę mi się to naciągane wydawało.
NataliaSikora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 12:53   #7
201604181004
Konto usunięte

Mm MAjkel Dzordan
Stary 2013-06-19, 13:14   #8
Dotka90
Zakorzenienie

MAndaryna!
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 13:39   #9
Suvia
Zakorzenienie

Antoś Macierewicz

nawet z twarzy kojarzy się z kochającą mamą

A ja Magdalena jestem, tyle wygrać

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 13:41   #10
201604181004
Konto usunięte

MAngo, MAndarynka to owoce zwycięzców
Stary 2013-06-19, 14:01   #11
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
A ja Magdalena jestem, tyle wygrać
Pjona, jesteśmy ustawione na całe życie
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 14:54   #12
nielubiegrzybow
Raczkowanie

Mam na imię MAja, zasuwam na skocznię w te pędy
nielubiegrzybow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 14:57   #13
Maguda_
Kawaii strona mocy

Właśnie mnie uświadomiłaś, że mam 2 pierwsze imiona na "ma" ... trzecie w sumie też, kurcze, nie wiedziałam wcześniej, że taka świetlana przyszłość mnie czeka
Stary 2013-06-19, 15:02   #14
Suvia
Zakorzenienie

borze, ja przecież też

zaraz sprawdzę konto, może już się zaczęło

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 16:58   #15
nielubiegrzybow
Raczkowanie

O kurczę, nie pomyślałam, że do chrztu miałam Maria. Olewam naukę na egzamin, sylaba zwycięzców nie może mnie zawieść
nielubiegrzybow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 17:59   #16
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

A ja nie mam ani jednego "ma" w personaliach. Mam za to "nie" w imieniu, pewnie dlatego nie wiedzie mi się w życiu .

Aaaaaa....zaraz! Urodziłam się w maju, nada się ?!

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

A tak w ogóle, to idąc tym tokiem, "mamałyga" powinna być określeniem na zwycięzców .

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 18:25   #17
speare
exmod na urlopie:)

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
MAngo, MAndarynka to owoce zwycięzców
Pytanie jak to się ma do MAłyszowej bułki z bananem? A może to był baman?
speare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 20:21   #18
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ElektrycznaMajtka Pokaż wiadomość
No to ja już wiem, skąd się wziął mój nick.
i Romantyczna Skarpeta
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 20:35   #19
kawa_zmlekiem
damn good coffee

A ja jestem Magda urodzona w marcu! Tyle wygrać..
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 20:36   #20
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
i Romantyczna Skarpeta
Przyjmij moje wyrazy wieczystej adoracji
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 20:43   #21
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
A ja jestem Magda urodzona w marcu! Tyle wygrać..
A imieniny w maju?
Stary 2013-06-19, 20:45   #22
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
A imieniny w maju?
już nie za dużo dobrego
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 20:46   #23
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
już nie za dużo dobrego
Szkoda, już myślałam, że masz tak fajnie jak ja

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 20:51   #24
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
i Romantyczna Skarpeta
A nabuszka i koronkowy laczek to dla zmyly bylo

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości