|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Brak miesiączki od ok.4-5 miesięcy
hejka, tu ja - olemona. Hmm... mieliście rację, po prostu za mało ważyłam. Niestety doszłam do wagi anorektycznej- 35 kg.... nawet nie wiedziałam
|
|
|
|
|
#212 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Brak okresu - wątek zbiorczy
Stres jak najbardziej działa na przesuniecie miesiaczki. Poczekaj jeszcze troche a zjawi sie niedlugo.
Moze przydałoby sie zapisac do ginekologa na badania kontrolne. Uspokoisz sie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#213 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Brak okresu - wątek zbiorczy
Polecam pomoczenie nóg w gorącej wodzie 15 min. ( w takiej gorącej, jak tylko zdołasz wytrzymać) . Mi pomogło już 2 razy. W dużej mierze mój spóźniający się okres zależał własnie od stresowego czasu. Wieczorem moczyłam nogi a rano od razu po przebudzeniu okres
.. i ta radość, że nie jestem w ciąży ; D
Edytowane przez valhalla91 Czas edycji: 2013-06-25 o 16:15 |
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
Rok bez miesiączki... ;/ Nie odwlekaj wizyty u ginekologa na później. Z hormonami masz pewnie problem. Pójdź z mamą (nie masz pewnie 16 lat) i ureguluj ten Twój okres. Z brakiem miesiączki nie ma żartów.
|
|
#215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem najlepiej byłoby iść do ginekologa, ale niewykluczone, że Twoja waga nadal ma wpływ na brak miesiączki - być może po prostu organizm jest zbyt wyniszczony głodówkami, by miesiączkować. Ale to tylko gdybalstwo: tylko ginekolog będzie mógł sprawdzić, czy nie stoi za tym nic poważniejszego ![]() Pierwsza wizyta to może być duże przeżycie, sama to bardzo przeżywałam - ale może spróbuj mimo lęku się przemóc i iść, mi pomaga myślenie o takim trudnym wydarzeniu w perspektywie "prywatnego eksperymentu" ; nie chciałabyś sprawdzić, jak to u tego ginekologa jest? Albo po prostu pomyśl o tym, czy wolisz denerwować się miesiącami brakiem miesiączki? Nie lepiej byłoby zamienić ten długotrwały stres na krótki stres przed wizytą w gabinecie, który pewnie okaże się całkowicie bezpodstawny? ![]() No i - czy Twoja mama wie, że masz takie problemy? Myślę, że gdybym ja w Twoim wieku miała takie problemy i podzieliła się nimi z mamą, to sama nalegałaby na wizytę u specjalisty. Zdrowie jest najważniejsze, a Twój młody wiek nie powoduje, że nie możesz mieć problemów natury ginekologicznej
Edytowane przez busch Czas edycji: 2013-06-26 o 01:14 |
|
|
|
|
|
#216 |
|
Rozeznanie
|
Miesiączka.
Witam, zacznę od tego, że jestem 16nasto letnią młodą kobietą. A moim problemem jest to, dostałam 26czerwca okres, od tego czasu nie przestaje boleć mnie brzuch. Nie śpię ciągle praktycznie od tego czasu, ciągle się budzę, nie mogę zasnąć. Leżę wieczorem w łózku i skręcam się z bólu, czasem przestaje boleć, a pozniej ból wraca z podwojoną siłą. A najgorsze jest to,ze okres praktycznie juz mi się kończy a brzuch nadal nie przestaje boleć zaczynam się bać, że to jakiś torbiel czy coś. Brzuch mnie boli na bole brzucha i okolice środka i juz nie wiem co robić.
|
|
|
|
|
#217 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Miesiączka.
Cytat:
|
|
|
#218 |
|
Wtajemniczenie
|
zanik okresu 6 lat
Witam
Zastanawiam sie jakie powiklania i zaburzenia hormonalne moga sie pojawic (rozwijac?) przez zatrzymanie okresu przez anoreksje. Pierwszy raz sie pojawila w 2006 roku. Normalne cykle, az do polowy 2007 roku. Potem 6 lat w ogole, dalej nic. Czy mial ktos taka sytuacje? |
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zanik okresu 6 lat
Cytat:
Jesteś pod opieką psychologa? |
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie, nie jestem. |
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
no to akurat nic dziwnego, że miesiączka się jeszcze nie pojawiła. Wiesz, takie rzeczy wracają do normy dopiero po zaleczeniu objawów choroby, głównym z nich jest oczywiście niedowaga. bez pomocy psychologa i wsparcia bliskich się nie obejdzie. trzymam za Ciebie kciuki.
|
|
|
|
|
#222 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zanik okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy!
hej, okres spóźnia mi się już tydzień. Czy to możliwe żeby witamina c opóźniła go aż tak bardzo? Piłam tabletki musujące po 1000 mg wit c plus wapno, łącznie zażyłam 5 tych tabletek kilka dni przed okresem. Stosunki miałam, ale tylko 3, zawsze w dni niepłodne(stwierdzam tak z moich obserwacji, wiadomo że mogę się mylić), było to zaraz po poprzednim okresie i teraz, kiedy okresu się spodziewam.Zawsze z zabezpieczeniem, z prezerwatywą, nic nie poszło nie tak. Stresy, przeziębienia i inne tego typu sprawy nie wchodzą raczej w grę, zwykle mam regularne cykle. Czy jest możliwe że ta wit c aż tak opóźniła okres? Czy może lepiej zrobić już test?
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanik okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
|
|
#224 |
|
Przyczajenie
|
problem z miesiączką
Hej dziewczyny
zacznę może od tego, że z mężem zaczeliśmy myśleć o dzidziusiu problem jednak w tym, ze mam troszke problemy z okresem, ale zaczne od poczatku od poczatku 2013 roku okres mialam regularnie do kwietnia ( w kwietniu już nie bylo). Zaczekałam kilka dni po spodziewanej misiaczce i pełna nadziei zrobilam test. Wynik niestety negatywny. Zaczekałam w takim razie na maj, ażeby sprawdzić czy w maju dostane okres (wspomne tylko że kiedyś zdarzało mi się nie mieć okresu przez miesiac dlatego postanowiłam zaczekac do maja). W maju niestety to samo wiec poszlam do gina. Badanie, usg wszystko ok. Przepisał mi zatem luteine dowcipna (wizyta byla 27 maja) dzien pozniej kupilam luteine z zamiarem brania jej od rana dnia nastepnego. Niestety nie zdarzylam jej wziac bo tego dnia dostalam okresu (28 maja). No i niestety od tamtej pory znowu nie dostalam okresu. Od kilku dni mam tylko brązowe plamienie, robilam dwa testy i w ciąży niestety nie jestem. Nie wiem czy powinnam teraz zaczac brać tą luteine? Czy jednak zaczekac na kolejny miesiac? Sama już nie wiem co robić. Edytowane przez medoffka Czas edycji: 2013-07-13 o 11:38 |
|
|
|
|
#225 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: problem z miesiączką
hej dziewczyny mam problem..
Mam 18 lat z moim partnerem kochamy się kilka razy dziennie bez zabezpieczenia od dzisiejszego popołudnia zauważyłam na bieliźnie jasnobrązowy śluz z domieszką krwi, a miesiączkę mam mieć dopiero za dwa tygodnie, czy mogę być w ciąży |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#226 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: problem z miesiączką
Cytat:
W Twoim przypadku na pewno nie, ale w moim jak miałam brązowy śluz, z domieszką krwi,to myślałam, że znów mam krwawienie jak kiedyś w technikum. Niestety, tym razem się okazało, że za kilka dni poroniłam. Jak się pojawi jeszcze krew i śluz,to wybierz się do ginekologa. |
|
|
|
|
|
#227 |
|
Przyczajenie
|
okres
Cześć dziewczyny
jestem tu nowa i jeszcze nie za bardzo ogarniam dlatego założyłam nowy wątek ![]() Zawsze mam regularny okres (co 28 dni) a dzisiaj dostałam w 21 dniu czy coś jest nie tak ze moj cykl tak się skrócił ? Nie byłoby problemu gdybym 10 sierpnia nie szła na wesele i akurat w 21 dniu bym dostała okres. Później 31 też idę na wesele i znów bym go miała ;/ Miałyście kiedyś podobną sytuacje ? |
|
|
|
|
#228 |
|
Zadomowienie
|
Odp: okres
A ile lat masz juz okres?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: okres
Przecież miesiączka to nie szwajcarski zegarek, nie musi całe życie przychodzić tego samego dnia o tej samej porze. Możliwe, że była to jednorazowa sytuacja i kolejny przyjdzie standardowo po 28 dniach... Jeśli nie robiłaś nic z cyklem (czyt. wprowadzanie sztucznych hormonów), to nie ma na razie powodów do niepokoju. Czasami jajeczkowanie jest szybciej, może chorowałaś, bardzo się stresowałaś - jest dużo możliwości.
Niestety, nie można przewidzieć co będzie do czasu wesela, poza antykoncepcją hormonalną nie można przesunąć miesiączki. |
|
|
|
|
#230 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: okres
4 lata mam okres [COLOR="Silver"]
---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Mam nadzieję że w przyszłym miesiącu już będzie w 28 dzień bo jednak jest to pewien dyskomfort tym bardziej na weselu. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy powodem tego wcześniejszego cyklu może być to że zaczęłam intensywnie i regularnie uprawiać sport ? (jeżdżę na rowerze po 45 km dziennie ) Edytowane przez gochagocha26 Czas edycji: 2013-07-20 o 14:36 Powód: niesprcyzowanie |
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Możliwe, naprawdę ciężko powiedzieć co mogło to spowodować. U mnie się cykl rozregulował jednego miesiąca bez powodu, ot. Okazało się, że zaczęłam mieć problem z prolaktyną, ale czemu, to nie wiem... Za dużo stresu? Można gdybać. Dlatego mówię, nie można jednoznacznie określić przyczyny takiej sytuacji.
|
|
|
|
|
#232 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
Mam nadzieję że wszystko jest okey |
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli sytuacja się powtórzy jeszcze z dwa razy, trzeba odwiedzić ginekologa - ale nie szybciej.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 |
|
Przyczajenie
|
Miesiączka
Witam!
Mam pytanie, ile dni może się spóźniać okres? Mi już się spóźnia 2 dni. Od jakiegoś czasu mam nieregularne, ale zazwyczaj jest to 26 dni. Ostatnio miałam okres 23 czerwca. Piersi mnie bolą już 3 dni. |
|
|
|
|
#235 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Miesiączka
Tylko, że ja zawsze mam bóle menstruacyjne. A teraz piersi mnie bardzo bolą. A 2 tygodnie temu było tak że "znalazłam" w pochwie kawałek prezerwatywy. Ale w dniu, w którym pękła ta gumka to mój partner nie doszedł w ogóle. Od razu wyciągnął swojego członka z pochwy gdy tylko poczuł że pękła.
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli podejrzewasz, że jesteś w ciąży to zrób test
|
|
|
#237 |
|
Przyczajenie
|
Jutro będę robić. Mam dopiero 16 lat i strasznie się denerwuje.. dlatego chciałam wiedzieć już dzisiaj.
|
|
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz dobrze, że nikt nie jest w stanie ci odpowiedzieć na to pytanie.
|
|
|
#239 |
|
Przyczajenie
|
Ale czy jest możliwość że po dosłownie chwili gdy mój partner we mnie wszedł to mógł się pojawić ten płyn preejakulacyjny?
|
|
|
|
|
#240 |
|
Przyczajenie
|
Tak jest takie prawdopodobieństwo, bo pojawia się on wtedy gdy mężczyzna jest podniecony.Z tego co wiem w 2011r stwierdzono obecność plemników w tym płynie,ale są one prawdopodobnie chore i bez wici..
Ja ma inne pytanko, martwię się swoim cyklem... Dostałam @ 13 lipca krwawiło obficie i przestało mi we wtorek.. ale w czwartek zauważyłam jak korzystałam z toalety, ze nadal mam brązowe plamienie...wczoraj na papierze zauważyłam, skrzep krwi.., a dziś, znów krwawienie tylko,ze one jest tak jakby wewnątrz pochwy, bo ono mi się nie pokazuje na zewnątrz.. Martwię się tym,bo trwa ta "miesiączka" juz 8 dni.. Edytowane przez Mujer305 Czas edycji: 2013-07-21 o 14:32 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.

; nie chciałabyś sprawdzić, jak to u tego ginekologa jest? Albo po prostu pomyśl o tym, czy wolisz denerwować się miesiącami brakiem miesiączki? Nie lepiej byłoby zamienić ten długotrwały stres na krótki stres przed wizytą w gabinecie, który pewnie okaże się całkowicie bezpodstawny?