|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
KUCHNIA - remont, POMOCY
Witam, planuję remont kuchni.
Wszystko wymieniam, pierwszy raz od jakiś 20 lat. Od tego czasu wszystko się zmieniło, a ja nie bardzo potrafię się w tym połapać. W związku z tym bardzo proszę o pomoc. Po 1: jakie meble? Był już jeden pan, który zrobił wymiar i projekt mebli mdf oklejanych folią. Spodobały mi sie, ALE czy oby na pewno będą one dobre? Jak z wytrzymałością? Po 2: Zmywarka do zabudowy - wiadomo dobra i tania. Jakie posiadacie, co polecacie? Proszę o podanie dokładnie nazwy. Po 3: Kuchenka do zabudowy. Palniki gazowe, piekarnik z termoobiegiem i funkcją grill. I tu znów proszę o dokładną firmę, co macie, ile lat, czy były problemy jakieś? Po 4: Zlew i bateria. Zlew chcę 2-komorowy. Na kilku forach zauważyłam że często padała nazwa Blanco. Jeśli chodzi o baterię to czytałam trochę o tych z wyciąganą wylewką (ale wtedy koniecznie tylko metalową). Sprawdza się to? Czy polecacie może coś innego? Ponownie proszę o nazwę firmy zlewu, który chwalicie ;-) Wiadomo liczy się cena, nie mam zbyt wysokiego budżetu na wszystko, ale nie chce mieć później problemów ze sprzętem i meblami. Kuchnie chcę kupić do max.1000 zł zmywarkę ok.1000 zł i jak najmniej przekroczyć tę kwotę. Da radę kupić coś dobrego po tej cenie? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: KUCHNIA - remont, POMOCY
Cytat:
Zmywarki w tej cenie (ok. tysiąca złotych): Hotpoint-Ariston, Mastercook, Indesit, podobno i Amica daje radę. Zlewozmywaki obejrzyj w Castoramie lub Leroy Merlin, wyrób sobie opinię, zobacz je na żywo. Za 200 - 300 zł coś powinnaś znaleźć. Bateria: Ferro, świetna jakość. Kup prostą, bez bajerów, wylewek, bo tego mając zmywarkę nie potrzebujesz, ale na baterię licz nawet 400 zł - lepiej kupić raz, a porządną. Skoro masz tak mały budżet, to nie masz wyboru: tylko meble z mdf. A pan od pomiaru był z firmy, czy "prywatny fachowiec"? Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-07-26 o 19:49 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam baterię wyciągana i jestem bardzo zadowolona nie ma problemu z opłukaniem większego garnka z nalaniem wody bo stawiasz na blacie np garnek i spokojnie nalewasz wody. Jak dla mnie świetna sprawa. Jakiej firmy nie pamiętam musiałam bym sprawdzić, Te sa jeszcze fajne ale już sporo droższe
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Doris1981 pan z Radomska, który robi meble na zamówienia.
Jest targ w Piastowie gdzie zjeżdżają się ludzie z meblami, można podpatrzeć co mają do zaoferowania, podpytać, umówić się i on wszystko zrobi (sprzęt też załatwia z hurtowni, ma być tanio, ale boje się, żeby nie wcisnął jakiegoś złomu) |
|
|
|
|
#5 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko upewnij się, że do pana jest dobry kontakt i w razie jakichś poprawek, niedoróbek (zdarzają się najlepszym), nie będziesz musiała ścigać go po świecie i miesiącami prosić się o przyjazd. Pan z polecenia czyjegoś, czy przypadek? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2. ze zmywarki zrezygnowałam. Zastanów się czy przy zmywarce potrzeba Ci aż dwie komory w zlewozmywaku. (używając zmywarki dwie komory to dużo moim zdaniem) Dużo miejsca na to stracisz, chyba, że masz dużą kuchnię ![]() 3. Nie ma kuchenek do zabudowy. Osobno kupuje się płytę, osobno piekarnik. Teraz modne są piekarniki zabudowane na wysokości około klatki piersiowej, żeby było łatwiej go obsługiwać. ja preferuję tylko samsunga - troche są droższe ale nie psują się i je polecam. 4. Bateria wyciagana jest praktyczna -polecam
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Do mnie dzisiaj przyszedł piekarnik Samsung i zmywarka Bosch, ale nie w tym przedziale cenowym, co szukasz, więc nie opisuję wrażeń. ![]() Ps. i oczywiście możesz zastanowić się nad wkomponowaniem w zabudowę kuchenki gazowo-elektrycznej, bez rozbijania na płytę i piekarnik do zabudowy. Wtedy rzeczywiście na spokojnie zmieścisz się w 1000 zł. Pierwsza z brzegu: http://www.ceneo.pl/17300338 Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-07-29 o 22:53 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Na czasie sa kuchnie z wyspą. Tu zobaczysz projekty http://muratordom.pl/kuchnia/meble-i...k,59_1046.html
http://muratordom.pl/kuchnia/projekt...=32146#gallery |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się, czy wybór dwukomorowego zlewu nie wynika u Ciebie z przyzwyczajenia?
Z własnego doświadczenia wiem, że mając zmywarkę naprawdę bardzo rzadko zmywam jakiekolwiek naczynia w zlewie. Mam jednokomorowy okrągły zlew z malutkim rękawkiem, na którym stoi płyn do mycia naczyń i gąbka.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2013-08-13 o 22:46 Powód: stylistyka |
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Odświeżam wątek- również planuje remont kuchni
![]() Moje pytania: -nie planuje zmywarki, a podobaja mi sie zlewy jednokomorowe, czy to dobry pomysł?? -chce mieć meble kuchenne na lata, zależy mi na niezawodności i wytrzymałości na ścieranie, rysy itd. Czym się kierować w sklepie/przy planowaniu mebli na wymiar? Edytowane przez 201604280909 Czas edycji: 2013-08-19 o 12:19 |
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Baby_Spice, zmywarka jest bardzo przydatnym sprzętem, jeśli nie planujesz zakupu, bo obawiasz się, że Ci się nie przyda, to może Cię przekonam, chyba, że kierują Tobą zupełnie inne powody.
Mam małą zmywarkę 45 cm, jesteśmy tylko we dwoje, i jeśli gotujemy obiad wstawiamy ją codziennie, a jeśli nie, to co drugi dzień. Oszczędność wody i czasu.. Jest tania w eksploatacji, naprawdę polecam! ![]() Edit.: W którymś rossmannowskim "Skarbie" przeczytałam ciekawą rzecz, 99% gospodarstw domowych w Polsce posiada pralkę, z kolei zmywarkę tylko znikomy procent, a przecież zmywarka to nic innego jak pralka - tylko do naczyń.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2013-08-20 o 09:48 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
, trzeba dołożyć szorowanko ręczne w pewnych sytuacjach), ale przede wszystkim zdezynfekowane wysoką temperaturą. Normalnie tony wody laliśmy na większe mycie, a tak program ekonomiczny = 9 litrów. Sól, nabłyszczacz i proszek mam z Rossmanna, więc wcale nie trzeba inwestować w drogie tabletki 3 w 1, czy inne takie. Jak się człowiek nauczy prawidłowo ładować zmywarkę, to naprawdę idzie to szybko. A wyładowywanie wręcz błyskawicznie.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-08-20 o 16:47 Powód: Literówki |
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
Najlepiej skorzystaj z jakiejs firmy remontowej, zrobia wszystko za Cb a po drugie doradza i przedstawia swoje propozycje, ktore z pewnoscia beda dobre - xxxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-10-23 o 15:19 Powód: Nieopłacona reklama |
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie,że możesz spytać
![]() Wydaje mi się,że jest niepotrzebna dla 2ch osob, na bieżąco myje talerze, garnki.Nie uzywamy na raz duzo naczyn, jest ich kilka. Po drugie boje sie ze zacznie sie psuc,"woda twarda", a to dodatkowe koszta, jakies tabletki do zmywarek itd. |
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Wierzaj, przy dwóch osobach jak najbardziej ma to sens. A pewnie nie widzisz, że jednak nieco tych naczyń zużywacie, bo myjecie (a raczej myjesz) na bieżąco. Przemyślcie sprawę, bo to naprawdę wspaniała rzecz. I dobrze użytkowana (przede wszystkim dbanie o to, aby była sól i regularne czyszczenie) posłuży Wam kilka ładnych lat.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mąż się krzywił, że bez sensu przy dwóch osobach, ale ja się uparłam, bo widziałam jak zmywarka zdaje egzamin u moich rodziców. Oszczędność wody i czasu.
|
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sorki ale jestem kompletnym laikiem w tej kwestii. A czyszczenie dotyczy filtra tak?Pomysle nad tym. W dodatku te mieszkanie zapisane jest na mnie, moja mama pojdzie na inne, a zamieszka ze mna TZ ktory niecierpi zmywania. W dodatku sa male zmywarki o szer 45cm wiec akurat do malej kuchni. Czy zmywarka jak pralka moze ucierpiec z powodu kamienia? Macie na to jakies sposoby? |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sól w zmywarce służy regeneracji podzespołów, dlatego zawsze musi być. Kosztuje np. tyle: http://www.rossnet.pl/Produkt/Domol-...2kg,98344,1624 Czyli jak widać groszowe sprawy. Nabłyszczacz pomaga zmywarce lepiej dosuszać naczynia plus jest ładny efekt na kieliszkach, szklankach: http://www.rossnet.pl/Produkt/Domol-...mywarek,112208 Same naczynia są czyszczone tabletkami (droższa wersja, dla niektórych bardziej poręczna) lub proszkiem (tańsza wersja i wg mnie wystarczająca): http://www.rossnet.pl/Produkt/Domol-...ek,114943,1623 Mam taką plastikową łyżkę z kompletu do jedzenia zup chińskich i tym sobie nasypuję proszek - najczęściej tak z dwie czubate łyżki. Nie wiem jak w innych, ale w mojej zmywarce zarówno zdejmowanie ramion myjących (przećwiczyłam na wszelki wypadek i sprawdziłam, czy są na pewno drożne pod strumieniem wody) i wyciąganie filtra to zadanie dla ok. 10-letniego dziecka, czyli dziecinnie proste. Naczynia trzeba układać pod kątami, tak aby nie blokować ramion, aby woda mogła swobodnie krążyć i żeby potem mogła wypłukać i dosuszyć naczynia. Doszłam już (po zaledwie ok. 2 tygodniach używania zmywarki) do dużej wprawy. Szczególnie cieszą super domyte kubki, które normalnie z osadów herbaty i kawy musiałam szorować, talerze na których było dużo ketchupu, sosu, tłuszcz, a potem czyściutko, nic nie ma, jakieś takie pierdoły, na które de facto potem schodzi najwięcej wody (mieszadła do ciasta z automatu do chleba, brudne widelce, łyżeczki). Oprócz oszczędności wody (nie umiem myć naczyń zużywając jej bardzo mało, bo nie cierpię mycia w stylu "nalewanie wody do zlewozmywaka" - od moczenia w tym rąk schodzi mi skóra, generalnie bleee) najważniejsza sprawa to oszczędność czasu. I naprawdę to odczuwam. Przychodzę do domu i nie zaczynam od mycia naczyń (często TŻ to robił, ale nie zawsze miał czas), domywania czegoś, tylko od razu biorę się do roboty. A po obiedzie praktycznie wszystko do zmywarki i idę sobie książkę czytać. Bajka. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Od siebie dodam, że zmywarka oprócz ogromnego komfortu na co dzień, idealnie sprawdza się przy odwiedzinach gości, po imprezie, etc.
Wrzucasz wszystko i nie sterczysz przy zlewie po przyjęciu wieczorem, ewentualnie nie zaczynasz dnia z ogromną masą naczyń.. Przy dwóch osobach 45 jest fantastyczna, gorąco polecam.
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.

Sorki ale jestem kompletnym laikiem w tej kwestii. A czyszczenie dotyczy filtra tak?