|
|
#2041 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
Cytat:
|
|
|
#2042 | ||
|
Tajka
|
Czy dzieliłyście kiedykolwiek łazienkę np. z dzieciakami ?
Czy zawsze wyjeżdżacie/wybieracie/wybrałyście te, które gwarantują Wam własną łazienkę ?
|
|
|
#2043 |
|
Rozeznanie
|
Ja dzielę łazienkę z dziećmi, chociaż rodzina zapewniała mnie że będę miała własną, nie przeszkadza jednak mi to za bardzo
|
|
#2044 |
|
Raczkowanie
|
Też dzielę łazienkę z dziećmi, ale one korzystają z niej raz, dwa razy w tygodniu, jak się kapią. Problem to by był jak bym dzieliła z nimi sypialnię, wspólna łazienka jest ok
Edytowane przez blanca7 Czas edycji: 2013-09-12 o 10:34 |
|
|
|
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do spędzania przez rodziców czasu z dziećmi - moi ostatni wpadali tylko na chwilę, wycałowali, wyściskali i szli dalej odpoczywać. Tylko potem ja miałam problem, bo dzieciaki chciały za nimi iść i musiałam je jakoś przy sobie zatrzymać Robiłam przy nich wszystko - ubierałam, kąpałam, karmiłam... Żeby nie było - wiedziałam na co się piszę, zgodziłam się ze względu na dobrą kasę.Dostałam maila od hostki z Nicei z pytaniem, jaki jest mój ulubiony kolor i nadzieją, że lubię czerwony, bo kupili mi czerwone dodatki do pokoju A ostatnio podczas rozmowy na skype pytali, czy mam dużo ciuchów, bo nie wiedzą, jaką szafę kupić
|
|
|
#2046 | ||
|
Tajka
|
Czy pytania odnośnie np. opłacania kursów językowych, opłaty za przelot najlepiej zadać od razu, np. już na stronie w wiadomościach, czy dopiero przy kontakcie przez skype ?
|
|
|
#2047 |
|
Rozeznanie
|
Na początku wymienialiśmy z rodziną ogólne maila w których pisaliśmy ja o sobie co lubię, itp. a oni o rodzinie, a dopiero podczas rozmów przez Skype pytałam o ubezpieczenie o kursy itp. Tak wyglądały wszystkie moje kontakty z rodzinami
|
|
#2048 | ||
|
Tajka
|
Dostałam odpowiedź od rodzinki, która bardzo mi się spodobała.
Teraz tylko ich bliżej poznać (mail, skype) i się zobaczy. Także liczę na Waszą pomoc.
|
|
|
#2049 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mała w przedszkolu góra 3, z czego np dzisiaj była godzine i hostka wlasnie po nią pojechala, bo wyłaCytat:
Cytat:
swoją drogą, wow, nieźle się przejmują, jak tak z Tobą szczególy omawiają
|
|
|
#2050 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2051 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
Z tego co czytam, polecacie. Wykupuje się na rok rozumiem ? I razem z tym Euro załatwić sobie również EKUZ ? Jak to jest z tłumaczeniem dokumentów jeżeli jedziemy bez agencji ?
Edytowane przez kisiej25 Czas edycji: 2013-09-12 o 11:01 |
|||
|
|
|
|
#2052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się nie mogę doczekać weekendu, bo znowu jadę do kumpla
|
|
|
#2053 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja czasem po takim całym dniu spędzonym z małymi mam ochotę je pozabijać Ale powoli przywykamy do siebie, tak myślę Jak wyglądają u Was weekendy, które teoretycznie mamy wolne? Wychodzicie gdzieś? Zamykacie się w pokoju? Czy spędzacie czas z rodzinką? Ostatnio host mama była na mnie zła bo postanowiłam w sobotę sobie trochę dłużej pospać, ale weekendy miałam mieć przecież wolne no i oboje rodzice byli w domu, więc mogli zająć się dziećmi
|
|
|
#2054 |
|
Raczkowanie
|
Czytając Wasze opowieści dochodzę do wniosku że mam cholerne szczęście. Może moja mała nie jest aniołkiem bo jak czegoś nie dostanie to robi się strasznie nieznośna ale ja to olewam, te jej humorki
niestety nie mam osobnej łazienki, pokój mam praktycznie tylko dla siebie (praktycznie bo w pokoju są ubrania i zabawki małej). Mała w szkole jest 0d 8:45 do 15:25 wiec mam troche czasu dla siebie, później ją odbieram robie coś do jedzenia, oglądamy bajki i tak nam mija dzień. Ale mimo że mała jest jaka jest to jej mama i siostra bardzo mi pomagają. Dziś np idą ze mną na spotkanie w banku, pomogą mi założyć konto a w poniedziałek mam spotkanie w sprawie kursu językowego. Ponadto w przyszłym tygodniu idą ze mną zapisać mnie do GP Czy wy też tak miałyście?
|
|
|
|
|
#2055 | ||
|
Tajka
|
Po jakim czasie miałyście swoją pierwszą rozmowę na skype z hostami ?
|
|
|
#2056 |
|
Rozeznanie
|
różnie, czasem po 1 dniu nawiązania kontaktu
|
|
#2057 | ||
|
Tajka
|
Dzisiaj mam swoją pierwszą rozmowę. Od razu mam pytać o wszystko ? O dzieci, o obowiązki, o umowę, ubezpieczenie.
Właśnie, jak to jest z umową ? Oni ją jakoś wysyłają ?
|
|
|
#2058 |
|
Raczkowanie
|
Ja kontrakt dostałam meilem uzupełniłam i odesłałam z powrotem. Podczas rozmowy zapytaj się co dzieci lubią robić, co lubią jeść, o obowiązki również zapytaj. Ale o umowę i ubezpieczenie pytaj się poprzez meile, wtedy będziesz miała na piśmie czarno na białym.
|
|
|
|
|
#2059 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
![]() Mam godzinkę
|
|
|
#2060 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2061 | ||
|
Tajka
|
Z Niemiec.
Kierowałam na Niemcy albo Szwajcarię. Rodzinka z Niemiec, mama się tam przeprowadziła ze Stanów ![]() Mają 3 dzieci. Chłopiec i dziewczynka 4 latka. I córka 18 lat studiuje w stanach. _______________________-- usunęło mi taką długaśną wiadomość. jeszcze raz. Jestem po rozmowie. Kobieta jest fantastyczna. Powiedziała mi wszystko, w ogóle nie spodziewałam się, że rozmowa może tak fajnie wyjść. Rozmawiałyśmy trochę ponad godzinę. Pokazała mi cały dom i ogródek i miałam na kartce zapisane pytania, które chciałam zadać i przez cały czas, jak mi opowiadała o sobie, o ich życiu itp, to tylko brałam i skreślałam pytania, bo na wszystko "odpowiadała" zanim zdążyłam jej odpowiedzieć. W ogóle jak marzenie. Dzieciaczki słodkie takie, właśnie szły na zajęcia muzyczne i się przywitały ![]() I nawet poznałam obecną ich au pair (z Ukrainy). Ona właśnie wyjeżdża w połowie października i miałabym tam jechać już na początku listopada. Wgl kobieta cudowna. Opowiedziała mi o wszystkim możliwym chyba. Ubezpieczenie załatwia jej firma, ale chyba i tak sobie sprawię EKUZ, bo to zawsze dodatkowe coś a płacić nie trzeba :P Co więcej była tak sympatyczna, chyba z 3 razy powtarzała "You will come here, I can feel it" "You are like dreams come true" itp. Naprawdę cudownie mi się z nią rozmawiało + jest ze stanów, to nie było takiej bariery językowej. W okolicy jest joga, sala sportowa, basen i las. Wiem, jakie miałabym mniej więcej godziny pracy, ale zaraz ma mi jeszcze całość przesłać. Nie wiem, co mam Wam jeszcze powiedzieć. To jest tak, jakbym trafiła właśnie teraz na idealną rodzinkę. Kursy niemieckiego mam zapewnione, ponoć obecna au pair nauczyła się +/- języka po pół roku i po tym czasie nie chciała już rozmawiać z rodzinę po angielsku, ale po niemiecku Także bardzo mi się podoba. Może za wcześnie się cieszę, ale czuję, że to jest właśnie to. Że to jest to, co sobie wcześniej zaplanowałam. Jutro znowu się zgadamy na skype. Powiedziała, że daje mi czas, aby nie podejmowała decyzji pochopnie, żebym się przespała, przemyślała i nie może się doczekać jutrzejszej rozmowy. Miejsce 20 min od Frankfurtu.
Edytowane przez kisiej25 Czas edycji: 2013-09-12 o 17:04 |
||
|
|
|
|
#2062 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko pamiętaj że nie zawsze jest tak wspaniale życzę powodzenia i daj znać jaką podjęłaś decyzję
|
|
|
|
|
|
#2063 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
Szczerze ? Naprawdę jestem pozytywnie nastawiona na tę rodzinę. Jak tylko znalazłam ich profil, poczytałam o nich i, przyznam, poszukałam nieco informacji w internecie, byłam bardzo szczęśliwa, że się do mnie odezwała. + możliwość poznania au pair obecnej i dzieci. + fakt, że czuję się z nią jakoś...nie wiem. Mamy bardzo podobne spojrzenie na wiele spraw. Jak tak mi mówiła o swoich zamiarach i oczekiwaniach, to czułam, jakbym to mówiła ja za kilkadziesiąt lat
|
|
|
#2064 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2065 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję że to ta idealna, jak u mnie ![]() A propos spędzania z dziećmi czasu przez rodziców... moi hości naprawdę się starali być z nimi jak najwięcej. I jedni i drudzy. ja się niemi zajmowałam tylko wtedy kiedy naprawdę nie mogli. I to chyba jeden z niezłych wyznaczników, czy z rodzinką nam się ułoży. Bo jak rodzicom się nie chce wychowywać i zrzucają wszystkie obowiązki na kogoś to dobrze to nie wróży. To nie reguła... ale jednak dość dobry sygnał, że coś jest nie halo. ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Może sprawy wizowe? |
|
|
|
|
|
#2066 | |||
|
Tajka
|
Idzie na studia do Niemiec i zaczyna niedługo. Jest u nic od prawie półtora roku. Obecnie szuka mieszkania.
Ponoć w maju przyjeżdża też do nich ich była au pair w odwiedziny i "będę miała przyjemność ją poznać" haha. I w okolicy mieszkają au pair i jutro idą na jakiś "piknik sąsiedzki" i właśnie idą do rodziny z jedną au pair, której jeszcze "potencjalna przyszła hostka" nie miała okazji poznać. I ponoć mieszka w okolicy dużo osób w moim wieku, właśnie znajomi tej ich córki. ![]() Cytat:
Edytowane przez kisiej25 Czas edycji: 2013-09-12 o 19:31 |
|||
|
|
|
|
#2067 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zawsze dzielilam lazienke z rodzina ( rodzice, dzieci) i nigdy nie mialam z tym problemu. Cytat:
Cytat:
podwojne ubezpieczenie nic nie zmieni. jakie dokumenty masz na mysli? Cytat:
porozmawiaj jeszcze z ich obecna au pair, moze z byla i wtedy podejmij decyzje.
|
|
|
#2068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziwne, bo hostka codziennie bierze prysznic, a jeśli chodzi o dzieci to jakiejś szczególnej wagi do tego nie przykłada
|
|
|
|
|
|
#2069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dorosli ludzie no.....
|
|
|
#2070 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
![]() Siedziała w "moim potencjalnym pokoju". Bardzo sympatyczna i w ogóle jakoś tak nie wiem, ale mam pozytywne co do tego wszystkiego nastawienie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.

Robiłam przy nich wszystko - ubierałam, kąpałam, karmiłam... Żeby nie było - wiedziałam na co się piszę, zgodziłam się ze względu na dobrą kasę.
A ostatnio podczas rozmowy na skype pytali, czy mam dużo ciuchów, bo nie wiedzą, jaką szafę kupić 

ja się nie mogę doczekać weekendu, bo znowu jadę do kumpla