Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-01, 12:36   #4171
magnusia
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość

A jakie? gadaj mi tu prędko

.

a takie http://allegro.pl/lozeczko-radek-ii-...562924371.html
nie z tej aukcji ale ten modeli białe
Stary 2013-10-01, 12:39   #4172
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Na mnie np tzw "głupi Jaś" nie działa. Na moją mamę też nie więc to chyba dziedziczne. Dostałam w czasie porodu i położna powiedziała ze poczuje na chwile ulge ale że moze mi sie w głowie kręcic i ze będę wymiotować pewnie, a u mnie zero objawów.
Na mnie bardzo źle podziałało - było mi bardzo niedobrze (ale na szczęście nie wymiotowałam) i nie chcę już.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 12:41   #4173
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Z IKEI mogę polecić to łóżeczko http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20187879/ siostrzeniec ma i jest naprawdę bardzo ładne , masywne . Tylko tu nie ma wyciąganych szczebelek tylko bok później się likwiduje.
Ja już pisałam o łóżeczku ale może jeszcze komuś wpadnie w oko .
Więc my na to się decydujemy http://atbmeble.pl/lozeczko-dzieciece-z-szuflada-125 biel z zielenią lub pomarańczem i ten przewijak http://atbmeble.pl/komoda-z-przewijakiem-dla-dziecka-27
W sypialni mamy wszystko w kolorze wenge + zielone ściany i dodatki ale w przyszłości chcę żeby mały miał jasne . Taki prawdziwy dziecięcy pokój chcę mu zrobić chyba pomarańczowy też będzie pasował chłopcu ? Chociaż chyba jednak zdecydujemy się na zieleń , żeby chociaż minimalnie nam pasowały meble do sypialni
Stary 2013-10-01, 12:44   #4174
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Z IKEI mogę polecić to łóżeczko http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20187879/ siostrzeniec ma i jest naprawdę bardzo ładne , masywne . Tylko tu nie ma wyciąganych szczebelek tylko bok później się likwiduje.
Więc my na to się decydujemy http://atbmeble.pl/lozeczko-dzieciece-z-szuflada-125 biel z zielenią lub pomarańczem i ten przewijak http://atbmeble.pl/komoda-z-przewijakiem-dla-dziecka-27
W sypialni mamy wszystko w kolorze wenge + zielone ściany i dodatki ale w przyszłości chcę żeby mały miał jasne . Taki prawdziwy dziecięcy pokój chcę mu zrobić chyba pomarańczowy też będzie pasował chłopcu ? Chociaż chyba jednak zdecydujemy się na zieleń , żeby chociaż minimalnie nam pasowały meble do sypialni
Dokładnie to lozeczko mamy tylko ze białe.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 12:51   #4175
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Poka, poka! Jakie?

A propos łóżeczka! Jaki materac? Właśnie się rozglądam i oszalałam - pianka, kokos, gryka, sryka, konopia czego oni tam nie wsadzą?! Jaki wybieracie?
Gryczano-kokosowy

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Uważajcie na te łóżeczka klupś- safari. Chcieliśmy kupic cały zestaw meblowy ale po poczytania opini okazało sie ze meble sa często niedorobione i słabe jakościowo.

Ja też nie polecam Klubś Safarii to jest płyta i często się rozkleja, często mieliśmy reklamacje

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Dziękuję . Z tych linków od Ciebie podobają mi się łóżeczka Radek i Safari. Znalazłam też ciekawe Kacper (dla Kacpra). Z tym, że ja nie szukam zestawów. No, może łóżeczko + materacyk.
A oto Kacper: http://allegro.pl/lozeczko-z-szuflad...581325673.html
Poszukuję w kolorze drewna.

Pokażesz o jakie łóżeczko chodzi? Widzę, że u Lenki królować będą brązy, beże i kremy .
Tak Lenka będzie miała cały pokój beżowo-brązowy
O takie zwykłe proste ale mocne http://www.bocian-meble.pl/ola.htm tylko kolor ciemny orzech
Stary 2013-10-01, 12:51   #4176
Nemezis23
Rozeznanie

Cytat:
W naszym szpitalu w zasadzie nie ma takiej możliwosci , nawet odpłatnie
W moim też nie. Myślę nad tym, żeby pojechać rodzić do szpitala oddalonego o ok. 50 km, w którym można rodzić w "normalnych" warunkach, tj. jest możliwość znieczulenia (koszt to tylko wcześniejsza konsultacja z anestezjologiem) i są jednoosobowe sale porodowe, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 12:51   #4177
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Dziewczyny jeszcze mam pytanie wszystkie który były na tych warsztatach https://mamotoja.pl/mamo-to-ja-warsz...l#spotkanie-16 to przyszła Wam przed warsztatami jakieś info na którą godzinę się odbywają warsztaty czy trzeba gdzieś zadzwonić bo data jest podana ale godzina nie
Stary 2013-10-01, 12:52   #4178
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
a takie http://allegro.pl/lozeczko-radek-ii-...562924371.html
nie z tej aukcji ale ten modeli białe
Też mi się te Radki podobają (pisałam o nich wcześniej). Mój brat ma dla swojego synka i są zadowoleni. Mi bardziej pasuje coś w kolorze drewna.
Cytat:
Ja zwariuję . Niby to tylko łóżeczko, ale dla MOJEGO DZIECKA i chciałabym wybrać jak najlepsze i do tego ładne. Te, które wybrałaś wyglądają świetnie i solidnie, ale do pokoju Kacperka są zbyt nowoczesne . Mały odziedziczy po rodzicach kilka mebelków Leksvik z Ikea. To łóżeczko, które proponujesz też mogłoby się ładnie komponować .
Co do pomarańczowych ścian to też je rozważałam - taką brzoskwinię. Myślę, że to kolor unisex. Zdecydowałam się ostatecznie na słoneczny żółty i zielono-brązowe dodatki.
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 12:57   #4179
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Jeszcze jedna istotna wiadomość - wliczamy dochody za 2012 rok.
bylam przekonana ze jak rodziny w 2014 to dochody za 2013...

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
ja ostatnio przez dwa dni szukałam w allegro fajnych łóżeczek. Na pewno ma być drewniane, z szufladą pod spodem, z baldachimem, ogólnie żeby miało w komplecie takie rzeczy jak: materac, pościele, przybornik ;p - sądzę że w komplecie taniej wyjdzie.
tez sie rozgladalam na allegro i liczylam co wychodzi taniej i jednak komplety sa tansze, ale okazalo sie ze kupimy od znajomych z calym wyposazeniem

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
A czy znacie jakikolwiek przepis na fasolkę typu jaś, poza po bretońsku? Bo mam na nią ochotę, ale po bretońsku już mi się znudziła..
zupa fasolowa
Stary 2013-10-01, 12:58   #4180
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Gryczano-kokosowy

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Ja też nie polecam Klubś Safarii to jest płyta i często się rozkleja, często mieliśmy reklamacje

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Tak Lenka będzie miała cały pokój beżowo-brązowy
O takie zwykłe proste ale mocne http://www.bocian-meble.pl/ola.htm tylko kolor ciemny orzech
Baaardzo mi się podoba . W ogóle dzięki za linka do strony
A czemu wybierasz materacyk gryka-kokos? Sorki, że tak drążę, ale nie znam się, a Ty tak
Stary 2013-10-01, 13:00   #4181
upadly_aniol00
Zakorzenienie

u mnie raczej jak coś nam obojgu z mężem wpadnie w oko to się na to decydujemy .
Było tak właśnie z wózkiem i z meblami . Wystarczy jechać i zamówić . Niby wózki jeszcze oglądaliśmy ale i tak model który wpadł nam na początku jest numerem jeden .
U małego u nas będzie pełen remont ale za rok dopiero jak kasy nam starczy bo mamy do remontu salon + kupno mebli i TV , kuchnia +lodówka piec zmywarka , łazienka i korytarze więc małego pokój będzie na końcu jeśli nam kasy wystarczy i jakoś remont będzie w miarę szedł .
Stary 2013-10-01, 13:08   #4182
magnusia
Zakorzenienie

ale sobie dobre żarcie zrobiłam
makaron spagetti z sosem z : przesmażany szpinak, dwie łyzki zielonego pesto, 3 łyżki serka do sparowania kanapek z rukolą i suszone pomidory.

teraz wchłaniam
Stary 2013-10-01, 13:10   #4183
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość

Gosia co do tych żylaków bo diohespan też można brać w ciąży. A Eryk uroczy jak był malutki.

To chyba będzie coś podobnego do tego Diosminex co biorę. Póki co za bardzo różnicy nie widzę,a biorę od tygodnia. No ale nie wiem ...może by mi się pogarszało gdyby nie to? I tak się zastanawiam czy brać cały czas,czy zrobić przerwę i zobaczyć co będzie się działo?

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
A propos łóżeczka! Jaki materac? Właśnie się rozglądam i oszalałam - pianka, kokos, gryka, sryka, konopia czego oni tam nie wsadzą?! Jaki wybieracie?
Też mam gryczano-kokosowy. Jak pracowałam w branży dziecięcej to mówili,że są najlepsze. Szczególnie ta gryka na którą przekłada się po pół roku dziecka ma fajne właściwości.

Ale ja pracowałam tam kilka lat temu,możliwe że jakieś lepsze są teraz materace.

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj na pobieraniu krwi. Oczywiście bez cyrków i jęczenia, że boli się nie obyło :P
Zakomunikowałam tżtowi, że to on będzie chodził z córką (córką! jak to brzmi ) na szczepienia i pobierania krwi. Mamusia niestety ze swoją wrażliwością ryczałaby razem z maluszkiem :P
Ojej,a dostałaś naklejkę dzielnego pacjenta?
Z moim Erykiem fajnie się chodzi na szczepienia,on jest gruboskórny po tatusiu i nawet nie zdaje sobie sprawy,że coś go ukłuło. Zagadujemy go,odwracamy uwagę,a on po fakcie jest zdziwiony,że ma naklejony plasterek
Stary 2013-10-01, 13:11   #4184
Nemezis23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
bylam przekonana ze jak rodziny w 2014 to dochody za 2013...

tez sie rozgladalam na allegro i liczylam co wychodzi taniej i jednak komplety sa tansze, ale okazalo sie ze kupimy od znajomych z calym wyposazeniem
Też byłam przekonana, że wlicza się dochód za 2013 r., ale dzisiaj czytałam ustawę i wyszło na to, że za 2012 (jeżeli wniosek będziemy składać do końca października 2014).

My dużo rzeczy dla małej kupiliśmy w sklepie stacjonarnym i o dziwo ceny wielu artykułów są tańsze niż na allegro albo porównywalne. Wózek wyszedł nam trochę drożej, ale woleliśmy kupić na miejscu, żeby w razie czego móc bez problemów składać reklamację.
Łóżeczko mieli w promocji, takie proste z drewna bukowego, ładne

Pani w sklepie podpowiedziała nam, że szuflada do łóżeczka jest średnio wygodna i lepiej kupić pojemnik zamykany, który można włożyć pod łóżeczko np. w Castoramie czy w Ikea

Materac wybraliśmy gryka - kokos - wszyscy nam go polecali
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 13:15   #4185
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Też mi się te Radki podobają (pisałam o nich wcześniej). Mój brat ma dla swojego synka i są zadowoleni.

moja koleżanka wychowała w takim córkę a teraz to samo łóżeczko już trzecie dziecko buja nic się nie popsuło, wszystko jest OK więc wydają się solidne

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Też mam gryczano-kokosowy. Jak pracowałam w branży dziecięcej to mówili,że są najlepsze. Szczególnie ta gryka na którą przekłada się po pół roku dziecka ma fajne właściwości.

tzn?? ja kompletnie zielona w temacie jestem
Stary 2013-10-01, 13:19   #4186
forester
Zadomowienie

ja wczoraj wieczorem wracałam od rodziców do siebie, więc jak dojechałam to padłam.
Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Mam wyniki obciążenia glukozą. Cukrzycy nie ma
Super! Gratuluje dobrych wyników!

Cytat:
Ja znalazłam info ze ona prowadzi tez zajęcia w internetowej szkole rodzenia. Myślicie ze to dobre rozwiazanie?? Ja bym chciała chodzić z Tz ale on prace ma jaka ma i bedzie cieżko a tak razem sobie wszystko poogladamy w domu.
Też widziałam tą szkołę, ale ja z tych co muszą mieć kontakt oko w oko
Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Alez złapała mnie rwa kulszowa Chyba juz dzisiaj nie wstanę
Współczuje! ja na razie grzecznie ćwiczę i po ostatnim ostrym ataku, mam względny spokój, więc jak Ci przejdzie proponuje spokojną gimnastykę.

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
O 16:30 prosze o kciuki
kciuki są Twoje

gosia261282 bardzo zgrabnie w ostatniej ciąży wyglądałaś.

Muminek1991
gratuluje decyzji o ślubie i czucia ruchów

Ja dziś jestem po glukozie- ohyda!!! czekam na wyniki cukrowe, także mojej morfologii i mam nadzieję, że będzie lepiej niż ostatnio.

W temacie łóżeczek- moim faworytem jest białe ikeowe.

Ostatnio wywiązała się dyskusja o żłobkach i przedszkolach. Przedszkole do którego pójdzie nasze dziecię organizuje zapisy dzieci urodzonych w 2013 i początku 2014 w marcu 2014 , bo mają zawsze tak dużo chętnych. Także Tż już grzeje kopyta zapisać małą
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 13:20   #4187
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
moja koleżanka wychowała w takim córkę a teraz to samo łóżeczko już trzecie dziecko buja nic się nie popsuło, wszystko jest OK więc wydają się solidne

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

tzn?? ja kompletnie zielona w temacie jestem
Nie odgniata się,jest zdrowy dla kręgosłupa, ekologiczny, jest antyalergiczny i oddycha wiec dziecko sie nie poci na nim. To tak po krótce. Nie wiem czemu nie jest zalecany od urodzenia tylko dopiero od 6 miesiąca ale właśnie dlatego jest ta strona kokosowa na początek
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 13:20   #4188
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Ojej,a dostałaś naklejkę dzielnego pacjenta?
Nie

Mam nadzieje, ze moja córka będzie taka dzielna jak Twój syn
Stary 2013-10-01, 13:23   #4189
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie odgniata się,jest zdrowy dla kręgosłupa, ekologiczny, jest antyalergiczny i oddycha wiec dziecko sie nie poci na nim. To tak po krótce. Nie wiem czemu nie jest zalecany od urodzenia tylko dopiero od 6 miesiąca ale właśnie dlatego jest ta strona kokosowa na początek

aha no to kupię kaszę z kokosem dzięki
Stary 2013-10-01, 13:36   #4190
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Baaardzo mi się podoba . W ogóle dzięki za linka do strony
A czemu wybierasz materacyk gryka-kokos? Sorki, że tak drążę, ale nie znam się, a Ty tak
Na początku dzidziuś spi na stronie kokosowej,czyli tej bardziej płaskiej a tak ok. roku obracamy na stronę gryczaną,tą przepikowaną.
Kokos i gryka mają własciwosci lecznicze na pewno antypotliwe, antyodleżeniowe, antyalergiczne i zapobiegają wadom kręgosłupa

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Odnosnie materaca jeszcze to wydaje mi się że ten gryczano-kokosowy nie robi się tak szybko płaski,porównując te pianko kokosy czy same pianki
Stary 2013-10-01, 13:37   #4191
PawMaj13
Rozeznanie

Dla zainteresowanych moją przygodą z WOSKIEM.
Otóż... zabieg się nie odbył

5 min przed wyjściem zadzwoniła do mnie kosmetyczka przepraszając, że przygotowywała woskownicę do naszego spotkania i okazało się, że jest zepsuta zabieg przełożony nie wiadomo na kiedy, powiedziała, że zadzwoni jak naprawią. Nosz ku... a ja tyle dni się zapuszczałam.

Od drzwi wejściowych przeszłam do łazienkowych, postanowiłam pożegnać się z kłakami w sposób tradycyjny maszynkowo. Jestem rozczarowana, bo już oczyma wyobraźni widziałam tą satynową gładkość o której wspominała Ambrella.

a teraz, właśnie w chwili, kiedy piszę tego posta, dzwoni Pani znów i mówi, że woskownica jest już naprawiona i że ma okienko o 16 i może mnie wypatroszyć, tylko, że już nie ma co

No, więc teraz się znów trochę pozapuszczam i może za kilka dni wam zdam relację już z przeprowadzonego zabiegu.

Cytat:
wszystkie urodzimy zdrowe różowe paróweczki i wszystko będzie dobrze
abstrahując od rodzenia - zjadłabym parówkę

Cytat:
Ok. Ale wypłata która dostajesz w grudniu jest za listopad prawda?? Wiec grudniowe wynagrodzenie wypłacane w styczniu wlicza sie do kolejnego roku rozliczeniowego.
Pozatym tylko od Ciebie zależy kiedy dostaniesz PIT. Pracodawca ma 14 dni na wydanie takiego dokumentu na wniosek pracownika niepozniej jednak niż do ostatniego dnia lutego. Dodatkowo zdaje sie ze przy becikowym składasz oświadczenie o dochodzie ale pewna nie jestem.
Pobożne życzenie z tym pitem na żądanie, zapis zdaje się być zupełnie nieżyciowy. U mnie to pal licho bo generalnie pracuję u siebie i tyle, ale mówię ogólnie - marzenie ściętej głowy sobie tak rościć żądania o takie standardowe dokumenty w niestandardowych terminach, jak pracodawca zatrudnia 30 osob i codziennie każdy by mu dupe zawracał papierami, które biedak może hurtem wystawić wszystkim w 1 dzien, to można sie pochlastać.
A wypłatę można też dostać ostatniego dnia przepracowanego miesiąca, de facto 31 grudnia i co. To też jest sprawa elastyczna. Pracując na zleceniu tak miałam, pracodawca robił dwie wypłaty w grudniu - 10.12. za listopad i ostatniego dnia roboczego bieżącego roku za grudzień. Żeby właśnie nie mieszać wydatków i budżetów w różnych latach. Więc na to też nie ma reguły przy takiej wielości i elastyczności sposobów rozliczeń w naszym kraju.

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Co do becikowego... Ustawa mówi o dochodach w okresie zasiłkowym, a okres zasiłkowy to jest okres od 1.11. do 31.10. Jeżeli dziecko urodzi się w styczniu/lutym 2014 i składamy wniosek zaraz po urodzeniu to łapiemy się na okres zasiłkowy od 1.11.2013 do 31.10.2014, a więc uwzględnia się dochody za 2012 r. (jeżeli wniosek składamy do końca października 2014). Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłam
a jeżeli dziecię urodzi się w grudniu? To łapiemy się na ten sam okres zasiłkowy, zgadza się?

A jeśli rodzi się np. 31.10.2013 to załapuje się na okres zasiłkowy wcześniejszy do naszego, zatem brany pod uwagę jest dochód z 2011? wiem, że nas to nie dotyczy, ale sprawdzam, czy dobrze to rozumiem.

Czuję, że trzeba będzie przedzwonić tam, skąd becikowe leci, żeby się wywiedzieć o własną sytuację.

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Dziewczyny współczuję Wam tego bólu,mnie póki co- odpukać-nic nie boli.

I znów mnie gardło boli...
Kobieca logika

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
A czy znacie jakikolwiek przepis na fasolkę typu jaś, poza po bretońsku? Bo mam na nią ochotę, ale po bretońsku już mi się znudziła..
Ja znam na super gęstą gulaszową, której fasola jest jednym z głównych składników. Bardziej pasuje na solidne drugie danie, niż na zupę ale u nas mawiamy na to zupa gulaszowa. Dla chętnych

Składniki: 1 kg karkówki, 2 duże cebule, 2-3surowe papryki,2 puszki fasoli (jedna czerwona, druga biała), 1 słoik litrowy ogórków konserwowych, 5 sztuk średnich ziemniaków, Keczup pikantny Kotlin (mały słoiczek 170 gram), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, wegeta, kostka rosolowa drobiowa, papryka ostra, papryka słodka, 3 ząbki czosnku i masło do podsmażenia mięsa

Przepis:
pokrojone mięśko podsmazyć na maśle, dodać cebulkę i podsmażać dalej z cebulką.
Dodać wodę ok 1/2 szklanki, kostkę rosołową i wegetę.

potem dodawać po kolei pokrojone (ważna kolejność z uwagi na czas potrzebny do gotowania poszczególnych składników) paprykę, ziemniaki, ogórki (wraz z wodą z ogórków) oraz puszki z fasolą także z zaprawą. Dodać resztę przypraw, keczup i koncentrat. rozetrzeć czosnek z solą na gładką miazgę i dodać do potrawy. Nie wymaga długiego gotowania (najlepiej sprawdzać właśnie po fasoli, czy się nie rozgotowała za bardzo, i po mięsku, czy miękkie)

Zupa bardziej "męska" i czujna, głównie przez dodanie składników wraz z ich naturalnym środowiskiem (ocet z ogórków). Fasolą też ostro zapodaje Ale mi odpowiada

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 13:38   #4192
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość

gosia261282 bardzo zgrabnie w ostatniej ciąży wyglądałaś.
[B]
Dziękuję

Cytat:
Na początku dzidziuś spi na stronie kokosowej,czyli tej bardziej płaskiej a tak ok. roku obracamy na stronę gryczaną,tą przepikowaną.
Kokos i gryka mają własciwosci lecznicze na pewno antypotliwe, antyodleżeniowe, antyalergiczne i zapobiegają wadom kręgosłupa

Od roku? Jak miałam szkolenie o materacach to mówili,że od pół roczku.
Stary 2013-10-01, 13:40   #4193
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
początku jest numerem jeden .
U małego u nas będzie pełen remont ale za rok dopiero jak kasy nam starczy bo mamy do remontu salon + kupno mebli i TV , kuchnia +lodówka piec zmywarka , łazienka i korytarze więc małego pokój będzie na końcu jeśli nam kasy wystarczy i jakoś remont będzie w miarę szedł .
Rzeczywiście kawał remonciska przed Wami. Ale jak później będzie pięknie...
Cytat:
ale sobie dobre żarcie zrobiłam
makaron spagetti z sosem z : przesmażany szpinak, dwie łyzki zielonego pesto, 3 łyżki serka do sparowania kanapek z rukolą i suszone pomidory.

teraz wchłaniam
namówiłaś mnie , właśnie pociskam kanapki, bo na takie pyszności o jakich piszesz nie mam produktów
Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Ostatnio wywiązała się dyskusja o żłobkach i przedszkolach. Przedszkole do którego pójdzie nasze dziecię organizuje zapisy dzieci urodzonych w 2013 i początku 2014 w marcu 2014 , bo mają zawsze tak dużo chętnych. Także Tż już grzeje kopyta zapisać małą
Chyba muszę się poważnie zainteresować tematem jak jest u mnie z przedszkolami.
Cytat:
Dzięki ekspercie . Też w takim razie zakupię materacyk gryka-kokos. A jak jeszcze Lidka popiera to już przesądzone .
Stary 2013-10-01, 13:48   #4194
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Dziękuję

Od roku? Jak miałam szkolenie o materacach to mówili,że od pół roczku.
Mi mówili ze ok 10 miesiąca
Stary 2013-10-01, 13:49   #4195
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Ambrella no na głowe nam się jeszcze nie sypie ale jak zrobimy to już będziemy mieli znów na kilka lat . Ale w tym roku jak dobrze pójdzie to tylko robimy salon i kupujemy lodówkę , piec i pralkę . Więc może pod koniec przyszłego roku będę mieć pięknie w domu
Stary 2013-10-01, 13:50   #4196
lidkaa82
Zadomowienie

A u mnie właśnie ugotował się chłopski garnek. Mam nadzieję że starczy dla męża na jutro jeszcze bo ja mam jutro tyle planów że z obiadem się raczej nie wyrobie
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 13:51   #4197
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość

Czuję, że trzeba będzie przedzwonić tam, skąd becikowe leci, żeby się wywiedzieć o własną sytuację.

Ja znam na super gęstą gulaszową, której fasola jest jednym z głównych składników.

Chyba najlepiej będzie właśnie zadzwonić,zeby nie było wątpliwości. Ja tak zawsze robię.

Mojemu małżowi pewnie by smakowała. Tylko dla Eryka nie bardzo,a jak on wyczai,że ktoś je coś innego to też chce,bo my wszystko jadamy wspólnie.
Stary 2013-10-01, 13:52   #4198
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
abstrahując od rodzenia - zjadłabym parówkę

Pobożne życzenie z tym pitem na żądanie, zapis zdaje się być zupełnie nieżyciowy. U mnie to pal licho bo generalnie pracuję u siebie i tyle, ale mówię ogólnie - marzenie ściętej głowy sobie tak rościć żądania o takie standardowe dokumenty w niestandardowych terminach, jak pracodawca zatrudnia 30 osob i codziennie każdy by mu dupe zawracał papierami, które biedak może hurtem wystawić wszystkim w 1 dzien, to można sie pochlastać.
A wypłatę można też dostać ostatniego dnia przepracowanego miesiąca, de facto 31 grudnia i co. To też jest sprawa elastyczna. Pracując na zleceniu tak miałam, pracodawca robił dwie wypłaty w grudniu - 10.12. za listopad i ostatniego dnia roboczego bieżącego roku za grudzień. Żeby właśnie nie mieszać wydatków i budżetów w różnych latach. Więc na to też nie ma reguły przy takiej wielości i elastyczności sposobów rozliczeń w naszym kraju.

a jeżeli dziecię urodzi się w grudniu? To łapiemy się na ten sam okres zasiłkowy, zgadza się?

A jeśli rodzi się np. 31.10.2013 to załapuje się na okres zasiłkowy wcześniejszy do naszego, zatem brany pod uwagę jest dochód z 2011? wiem, że nas to nie dotyczy, ale sprawdzam, czy dobrze to rozumiem.

Kobi

Ja znam na super gęstą gulaszową, której fasola jest jednym z głównych składników. Bardziej pasuje na solidne drugie danie, niż na zupę ale u nas mawiamy na to zupa gulaszowa. Dla chętnych

Składniki: 1 kg karkówki, 2 duże cebule, 2-3surowe papryki,2 puszki fasoli (jedna czerwona, druga biała), 1 słoik litrowy ogórków konserwowych, 5 sztuk średnich ziemniaków, Keczup pikantny Kotlin (mały słoiczek 170 gram), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, wegeta, kostka rosolowa drobiowa, papryka ostra, papryka słodka, 3 ząbki czosnku i masło do podsmażenia mięsa

Przepis:
pokrojone mięśko podsmazyć na maśle, dodać cebulkę i podsmażać dalej z cebulką.
Dodać wodę ok 1/2 szklanki, kostkę rosołową i wegetę.

potem dodawać po kolei pokrojone (ważna kolejność z uwagi na czas potrzebny do gotowania poszczególnych składników) paprykę, ziemniaki, ogórki (wraz z wodą z ogórków) oraz puszki z fasolą także z zaprawą. Dodać resztę przypraw, keczup i koncentrat. rozetrzeć czosnek z solą na gładką miazgę i dodać do potrawy. Nie wymaga długiego gotowania (najlepiej sprawdzać właśnie po fasoli, czy się nie rozgotowała za bardzo, i po mięsku, czy miękkie)

Zupa bardziej "męska" i czujna, głównie przez dodanie składników wraz z ich naturalnym środowiskiem (ocet z ogórków). Fasolą też ostro zapodaje Ale mi odpowiada
Oj tez bym parówkę zjadła z keczupem i bułka z masełkiem. A ta zupa "wyglada" pyszne. Zrobię kiedyś mojemu Tz.

A co do PIT to ja nie miałam najmniejszych problemów z uzyskaniem dokumentacji mimo ze firma zatrudniała około 80 pracownikow.
A co so wypłat to uz kieruje sie nieco innymi prawami. W każdym razie to nieistotne mniejwiecej już wiemy jakie kwoty za jaki okres bedą brane pod uwagę.
Z pewnością telefon do odpowiedniej instytucji bedzie musiał byc niejeden.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-01, 13:53   #4199
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
A u mnie właśnie ugotował się chłopski garnek. Mam nadzieję że starczy dla męża na jutro jeszcze bo ja mam jutro tyle planów że z obiadem się raczej nie wyrobie

Co to za chłopski garnek? Pewno coś z kiełbachą i jakieś warzywa? Dawaj przepis! Lubię takie dania jednogarnkowe,to dobry patent jak się pracuje,tylko odgrzać i z głowy.
Stary 2013-10-01, 13:58   #4200
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Lolita, a powiedz mi jeszcze proszę, ile mniej więcej te łóżeczka z Bociana kosztują?

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Cytat:
Ambrella no na głowe nam się jeszcze nie sypie ale jak zrobimy to już będziemy mieli znów na kilka lat . Ale w tym roku jak dobrze pójdzie to tylko robimy salon i kupujemy lodówkę , piec i pralkę . Więc może pod koniec przyszłego roku będę mieć pięknie w domu
Pewnie, że będziecie
Cytat:
Co to za chłopski garnek? Pewno coś z kiełbachą i jakieś warzywa? Dawaj przepis!
O, ja też jestem ciekawa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości