|
|
#241 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grudniowe PM :)
Cytat:
Podobają mi się, ale my nie lubimy być fotografowani Nie mamy też specjalnie kamerzysty żeby siebie za dużo nie oglądać ;-) Cytat:
Pojechaliśmy specjalnie na spowiedź przed 7.00 rano do kościoła w pobliskim mieście Poszłam pierwsza, powiedziałam że to 1 przedślubna spowiedź i grzechy Ksiądz zapytał mnie tylko czy mieszkamy razem, ja że nie, to zaczął mówić dalej, dość ciekawe nawet rzeczy, nie krytykował, nie upominał, nie wzywał do czystości ani nic Podpisał kartę i UFF już po Na pewno pójdę do niego przed samym ślubem drugi raz A nie możecie 2 narzeczeńskich sesji? i jesień i zima? BO obie opcje bardzo ciekawe Cytat:
|
|
|
|
#242 |
|
Raczkowanie
|
Można założyć narty do fotek hehe no i widzę ze większość z nas czeka na mroźną i śnieżna zimę
Zawsze uwielbialam zimę, bardziej niż lato, wiem , że to dziwne ale co mam zrobić ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez kuli1986 Czas edycji: 2013-10-06 o 10:26 |
|
|
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
Ja też wole zimę, w sumie ja kocham zimę
Jak jest dużo śniegu,zimno, siedzimy z Tżtem w domku w górach przy kominku, czytamy książki, leżymy albo gramy na play station A rano i wieczorem spacery na mrozie wielkim <3 Lato nie ma takich uroków
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Wróciliśmy z zakupów !
Tż kupił 2 garnitury (na dwa dni) i płaszcz zimowy ! I Krawat na drugi dzień zostały jeszcze buty ii uff ubrany Będzie bez kamizelek
|
|
|
#245 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
my w następny muszę zadzwonić do vistuli aby ściągneli rozmiary, bo jak ostatnio byliśmy to nie mieli zbytniego wyboru z rozmiarówki.A w jakim salonie kupowaliście garnitury? Koszule też i jki kolorek krawatu i garnituru? My po wczorajszej sesji bardzo zadowleni, fajna przygoda, możemy zacząć prace w modelingu ![]() Sesja narzeczeńska fajna sprawa, można się bardziej z fotografem poznać a co za tym idzie być brdziej wyluzowanym na następnej sesji, wiedzieć czego się spodziewać na sesji po ślubie, dopracować szczegóły i wyjdą jeszcze lepsze fotki każdmu polecam, na początku nie chcieliśmy sesji narzeczeńskiej a póżniej doszłam do wniosku, że ma być i bez takiej sesji sobie nie wyobrażam
|
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się, że sesja się udało ! Super pogoda się Wam udała My byliśmy w SCC w Katowicach w Vistuli. Tata tam kupował swój garnitur miesiąc temu i bardzo zadowoleni byliśmy. Wczoraj już mniej, bo nie było ŻADNEGO garnituru w rozmiarze TŻta który mógłby przymierzyć. Jest dość szczupły, a szczerze powiedziawszy myślałam, że dla niego garnitur kupić to będzie pikuś Więc Pani zaoferowała uszycie za 1650zł ! :O pojechaliśmy do Fashion House'u w Sosnowcu i tak w Vistuli już mieli garnitury na Tżta ale nie podobały nam się W sklepie 'Marshal' kupiliśmy ale jakich marek to nie pamiętam, a w środę będziemy odbierać, bo spodnie trzeba skrócić w obu, a w jednym jeszcze pas zmniejszyć Jeden jest typowo ślubny czarny, śliczny nigdzie nie widziałam takiego z takimi wstawkami ładnymi A drugi niebieski/granatowy Mieliśmy w planie grafitowy lub brązowy, ale ten nas urzekł i bardzo się spodobał Koszuli nie kupowaliśmy, bo 1 ma dostać na imieniny od mamy (na spinki i muchę) a druga dostał już niedawno od babci Obie białe, na 1 dzień gładka + mucha czarna będzie a na drugi ma koszule w cienkie paski też białe, i do tego krawat kupiliśmy wczoraj łososiowy pomarańcz - super to razem wygląda. I do tego od razu ładny płaszcz kupiliśmy, za wszystko zapłaciliśmy niecałe 1400zł :O bo były tam jakieś super wyprzedaże, każdy garnitur 100zł taniej dostaliśmy, a płaszcz -20% co prawie 80zł taniej dało Teraz się zastanawiam jaki kolor butów do niebieskiego garnituru?? Pani nam radziła brązowe .. ale mi to średnio się wydaje !? jak myślicie? Może czarne? Czarny pasek, czarny motyw na spinkach, czarny płaszcz jak zimno będzie ? nie wiem ![]()
|
|
|
|
#247 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i naprawdę w super cenie :ODo granatowego/niebieskiego widziałam jak noszą czarne buty, czarny pasek i świetnie to wygląda, ogólnie granatowo/niebieskie garnitury mi się podobają bardzi, wiadomo,że może nie typowo na dzień ślubu ale na poprawiny i inne okazje super. Też myślimy o takim kolorze ale dodatkowo n inne okazje. |
|
|
|
|
|
#248 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajnie dziewczyny, że tak Wam idzie do przodu. My z garniturem dopiero w listopadzie będziemy chodzić. Sesja narzeczenska będzie jedna, na druga jesienną zawsze przyjdzie czas. Mam fajną fotografkę, więc zawsze za rok moge sprezentować mojemu sesję...albo ciążową
na jesień Zastanawiam się, czy z tym śniegem nie wziąść kogoś znajomego i nie pojechać w góry.....taka ślubno snowbordowa ??? Zdjęcia na wyciągu ? Chociaż muszę się zastanowić czy chciałabym tak....czy może jednak tradycyjnie Jutro jedziemy na protokół i zapewne w pt każą nam na spowiedź... A w przyszły weekend czeka mnie ubieranie mojej mamy, bo oczywiście wymyśliła sobie, że przecięż ona ma....taaaa jakąś starą rozpadającą się kiecę Ja już ją znam!!! Nawet jak sama za to będę musiała zapłacić to jej kupię!!! Pewnie jeszcze będę musiała to samo z teściową A jak się dogadujecie z przyszłymi teściami??? |
|
|
|
|
#249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My niestety ani narty ani snowboard od 8 lat powtarzamy sobie że wreszcie się nauczymy i nic nie wychodzi z tego![]() Pierwszą spowiedź do tygodnia trzeba zrobić Przynajmniej u nas. A na tych karteczkach od księdza jest napisane "zaraz po daniu na zapowiedzi" ![]() Moja Teściowa już zaopatrzyła się w kreacje, mama jeszcze nie. Też wymyślała że cos tam ma starego itd ale przemówiłam jej do rozsądku ! Co do Teściów - dogadujemy się Można im wiele zarzucić, ale na tak ograniczony kontakt są do zniesienia. Jakbym miała z nimi mieszkać i obcować codzienne, lub dzielić z nimi coś - to maksymalnie daje tydzień i była by wielka wojna ! Na pewno zazdroszczę mojemu TŻtowi że z moim tatą się tak super dogadują. Są jak bardzo dobrzy kumple Razem majsterkują, na wzajem jeżdżą do mechanika, pomagają sobie, jeżdżą na mecze ekstraklasy, razem sport oglądają w TV itd... A gdzie po ślubie planujecie mieszkać?
|
|
|
|
#250 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też wolałabym, żeby był bez kamizelki ![]() Cytat:
Cytat:
O też jesteś ze Śląska ? Musiałabyś pokazać garnitur, ciężko tak doradzić Cytat:
![]() Ja kocham moja teściową, jest super, równa kobitka ![]() My mieszkamy już w domku po dziadku i to po ślubie się nie zmieni ![]() Uff ja nadrabiam Was bo wróciłam z weekendu - zapraszaliśmy rodzinę chłopa na nasz ślub - a, że odległość jest duża a do ślubu coraz mniej czasu, to musieliśmy to załatwić w jednym dniu. 8 rodzin! To była makabra |
||||
|
|
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale pogranicze ze Śląskiem z każdej strony praktycznie i wolę Śląsk od małopolski Spowiedzi się nie bój - naprawdę nie ma tak źle Ja też się boję księży itd. ![]() za pracowity weekend Z ciekawostek : byliśmy wczoraj na II spotkaniu w poradni. Trwało 5 min (uff) ale wystarczyło 5 min żeby Pani powiedziała coś co mnie rozśmieszyło Cała rozmowa była o naturalnym planowaniu rodziny I było ok jak pani tłumaczyła i pytała nas o zdanie Ale potem zaczęła porównania dawać, że np. Współżycie powinno być jak kolacja wigilijna - jest rzadko, raz w roku więc jest smaczniejsza.
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśmy byli na pierwszym spotkaniu i cierpiałam, szczególnie, że mam wykształcenie medyczne Dzielnie przetrwałam, tylko wciąż zapominam sobie mierzyć temperatury
|
|
|
|
|
|
#253 |
|
Wtajemniczenie
|
Padłam z tym współżyciem
Ja nawet termometru nie mam w domu Z innej bajki, wczoraj bylismy u proboszcza spisywać protokół. Przemiły proboszcz i do tego dość młody (ok 40 lat), w ogole nie czuliśmy, że rozmawiamy z księdzem. Spędziliśmy u niego półtorej godziny i większość po prostu przegadaliśmy o pierdołach Nie robił nam żadnego problemu z datą (piątek 13stego jest już oficjalny ) , zaliczył mi nauki przedmałżeńskie z liceum (jeśli TŻ swoje odnajdzie to będzie z głowy i zostanie sama poradnia) i stwierdził, że jedna spowiedź wystarczy skoro mieszkamy razem. Możemy to sobie u nich zrobić, dzień przed ślubem.Teraz na szybko szukanie zaproszeń |
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zabieram się do tego jak pies do jeża
|
|
|
|
|
|
#255 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Super ! Tak na marginesie Super macie datę Przewidujecie na swoich weselach jakieś Extra dodatki? Barman, wiejski stół, lampiony, fajerwerki, fontanny czekolady? My w czwartek (o 6.00 rano ! ) mamy załatwiać wiejski stół na 2gi dzień (marzenie i pragnienie Tżta). Zawsze na innych weselach objada się w swojskie przysmaki - jak są oczywiście Jak byliśmy na weselu w Białce Tatrzańskiej to on jadł tylko chleb ze smalcem a ja oscypki <3 Poza tym nic "extra" nie chcemy Kiedyś fajerwerki mi się marzyły ale zrezygnowaliśmy ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() : kciuki:![]() Trzymamy mocno !
|
|
|
|
#256 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Naprawdę nie spodziewałam sie, aż szkoda nam było wychodzić Nie było to takie bla bla bla przejdźmy do rzeczy i miejmy spokój. Gadaliśmy z nim np. o basenie, bo skarżył sie na kręgosłup.Cytat:
Atrakcji za wiele nie przewidujemy, bo to taka mini imprezka, ale skłaniamy sie ku skrzypcom na ślubie i będą dzbaneczki z podgrzewanym grzanym winem. Jeszcze nie wiemy co nam przygotują bracia TŻta bo na bank coś od siebie śmiesznego dorzucą To nieźli jajcarze są.Własnie zamówiłam na all zaproszenia i zamiast wierszyka/cytatu będzie tekst piosenki: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna. Trzynastego każda droga jest prosta. Trzynastego wszystko zdarzyć się może. Trzynastego świat w różowym kolorze. Trzynastego nie smucą mnie łzy. Trzynastego piękniejsze mam sny. Trzynastego nie widzę twych wad Trzynastego piekniejszy jest świat Trzynastego zaśpiewam Ci tak. Nie kojarzyłam tego wersu z grudniem kompletnie
|
||
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super!![]() Dam Wam znać, jak się wybierzemy ![]() Ja bym chciała, żeby jakiś grzaniec był, tylko nie wiem, czy to możliwe jest? I oscypki...ale byłoby fajnie...Widziałyście gdzieś takie oferty? |
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pochwal się jakie zaproszenia wybrałaś
|
|
|
|
#259 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas z grzańcem to akurat jak ostatnim razem byliśmy w naszej restauracji to wzięliśmy sobie, bo było strasznie zimno, a że był pyszny, to nam pani zaproponowała w dzbankach podgrzewanych na ślub. Oscypki fajny pomysł. Myślę, że nawet sama mogłabyś zakupić oscypki, a kuchnia grilla powinna mieć, taka wersja ekonomiczna. Nie wiem czy ktoś się w tym specjalizuje
![]() A zaproszenia takie, tylko w kolorze czerwonym, no i oczywiście inne imiona Też nie lubię wierszyków o czym pisałam wcześniej, ale tekst piosenki może być i fajnie pasuje właśnie http://allegro.pl/zaproszenia-slubne...587369838.html Edytowane przez CoffeeMonster Czas edycji: 2013-10-08 o 12:17 |
|
|
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
Śliczne
![]() My mamy takie ;-)
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Absolutnie booooooskie!!!!!!
Cudo! Ja chciałam zabawnie i tanio Szkoda mi pieniążków na wyszukane zaproszenia, dałam jakies 1,30 zl za sztukę :P
|
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Ja też początkowo nie chciałam dawać więcej niż 2zł za zaproszenie ;-) Ale jak zobaczyłam kartkę, którą ktoś zamówił, u tej dziewczyny, na ślub dla pary o nazwisku związanym z Kotami
to dostałam wizji jakie chce zaproszenia Nasze kosztowały ok 4zł za sztukę ( + menu na stoły i listy gości w cenie). Wydaje mi się jak na ilość materiału, jakoś wykonania i ich wygląd to nie dużo, bo można znaleźć za 5zł zwykłe wydrukowane zaproszenia
|
|
|
#263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#264 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a ile kasy płacicie za ślub księdzu? My dzisiaj byliśmy spisywać protokół i cena to 900zł. Plus w swojej parafii będę jeszcze musiała "dać na zapowiedzi", a to jeszcze nie wiem ile wyniesie. Jestem ciekawa czy te 900zł to dużo czy mało?
---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- PS: zaproszenie z kotkami naprawdę świetne Też zastanawiałam się nad tymi handmadowymi, ale jednak mój TŻ sam zrobił zaproszenia
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
U nas ksiądz 500zł, kościelny 150zł, organista 100-150 (zależy jak dużą ma rolę) i ok 40-50zł ministranci
|
|
|
#266 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o matko, jak dla mnie mega dużo! Przecież to są jaja jakieś...Cytat:
Tu wychodzi tyle samo...Ja pierdziele... |
||
|
|
|
|
#267 |
|
Wtajemniczenie
|
My za ślub "co łaska", ale dajemy 400-500 zl plus organista i kościelny, ale jeszcze nie wiem jakie stawki. Podejrzewam, że też nie dużo.
900 zl to mi się wydaje bardzo dużo! A możecie mi przy okazji powiedzieć czy za zapowiedzi się daje przy zostawieniu tej kartki, czy jak się ją odbiera??? Tu planuję dać 20 zl, bo za zgode na slub w innej parafii dostał ksiądz 50 zl, co jest moim zdaniem za dużo. Ale akurat nie mieliśmy kasy, a na przeciwko jest tylko Biedronka i Euronet... . A nie mogliśmy powiedzieć księdzu, żeby nam wydał |
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
No wychodzi prawie 850, ale za całość, teraz kwestia czy 900 jest tylko dla księdza czy on dzieli się z "resztą ekipy" ;-)
Co do zapowiedzi, to my przy spisywaniu i protokołu i zapowiedzi w mojej parafii nie płaciliśmy jeszcze nic. Dopiero na 2 tyg przed ślubem przy kolejnym spotkaniu z księdzem zapłacimy mu to 500zł. Zapowiedzi w parafii Tż-ta przy dawaniu kartki 50zł księdzu - ale dla niego to i tak mało;/ za sam ślub (tylko dla siebie) żąda "co łaska minimum 700" tak mówi. Nasz podobno za zapowiedzi woła "co łaska ale z honorem" Kiedyś mój kolega dął mi 10zł w dwóch 5złotówkach ! to mu powiedział, żeby to sobie wziął z powrotem
|
|
|
#269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
-open bar (stolik z alkoholami z menu jak zrobić drinki),chcialiśmy barmana ale zrezygnowaliśmy z tego pomysłu bo będzie więcej obsługi niż gości na weselu(na marginesie orkiestra 4 osobowa -candy bar (stolik ze słodkościami) + fontanna, -wiejski stół. Lampionów jak wspomniałaś nie uznaje, ponieważ naoglądałm się w tv co potem się dzieje. A fajerwerki chcieli nam fundnąć rodzice ale też zrezygnowaliśmy, bo kilka minut i w powietrze idzie kilka tysiaków a poztym nie zabardzo lubie fajerwerek :p A Ty coś organizujesz? Na ile osób macie wesele? Dziewczyny a Wy? A propo płacenia w kościele to te 900zł sporo ale z tego co słyszłam to gdzie niegdzie się cenią :p Ciekawe ile u nas ksiądz co łaska powie a jak nie zaproponuje kwoty to przewiduje dać księdzu też coś 400-500 zł plus inne opłaty Edytowane przez kuli1986 Czas edycji: 2013-10-09 o 12:21 |
|
|
|
|
|
#270 |
|
Wtajemniczenie
|
Już uściślam - to 900 zł to jest 700zł dla księdza i 200zł organista. Ksiądz powiedział, że "co łaska, ale tak mniej więcej ustalone jest 700zł, ale możemy się potargować" ot taki żarcik
No i teraz nie wiem czy, aby nie potraktować tego na serio i się nie potargować :PJa na swoim weselu chciałam zamówić pokaz fire-show - taki taniec/akrobatyka z udziałem płonących pochodni. Brat mojej koleżanki zajmuje się czymś takim i bardzo fajnie to wygląda, a już zwłaszcza nocą, na tle śniegu No ale niestety nie mamy kasy na takie dodatkowe atrakcje, więc jednak sobie darujemy.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.

Podobają mi się, ale my nie lubimy być fotografowani
Pojechaliśmy specjalnie na spowiedź przed 7.00 rano do kościoła w pobliskim mieście

Super pogoda się Wam udała 

na jesień
13.12.13
Też wolałabym, żeby był bez kamizelki 

a ja oscypki <3 

o matko, jak dla mnie mega dużo! Przecież to są jaja jakieś...