|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Cześć ,mam nadzieję że mogę podłączyć się do rozmowy. Ja również wpadłam na szalony pomysł aby w rok ( już nawet nie cały...) przygotować się do matury żeby zdać na studia medyczne . Nigdy wcześniej nie uczyłam się chemii i nie studiowałam ( mam 21 lat) szczerze mówiąc jestem załamana od października przerobiłam połowę 1 tomu Witowskiego (stechiometria i te sprawy ) boję się że po prostu nic nie rozumiem . Z biologią idzie mi całkiem spoko . Uczę się po 12-14 h dziennie specjalnie wzięłam kredyt żeby siedzieć rok i mieć na korki ...
Moje książki z których korzystam : biologia podręczniki : PWN I-V Tom WSIP I-V Tom + Hoser fizjologia organizmów Operon I Tom Ćwiczenia : Witowski i Persona Chemia : Podręcznik Operon I-III Tom + Repetytorium Persona - ale tylko repetytorium no i mam jeszcze I-III nowe zbiory Witowskiego + arkusze maturalne oraz zbiór zadań Pazdro Stronę z której ja korzystam teraz gdy czegoś nie wiem - zadane.pl ( zwłaszcza jeżeli chodzi o chemię ) A jak wam idzie ? czy również jesteście zestresowane ? Zwłaszcza że w 2014 będzie ostatnia 'stara nowa matura ' i od 2015 wchodzą nowe matury w życie .. pozdrawiam ))
Edytowane przez MoonLost Czas edycji: 2013-10-11 o 15:22 |
|
|
|
|
#2102 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
zestresowana może nie jestem, ale mój pomysł o zdawaniu matury z poziomu, wydawałoby się, dość abstrakcyjnego robi się coraz bardziej realny i przekształca się w świadomą decyzję i dojrzewa we mnie pewność, że ta decyzja jest dobra
z biologii jestem po botanice i zoologii z Operonu, chemię po zastoju zaczęłam od nowa z Rożaka (budowa materii obecnie) i tak jakoś idzie do przodu ![]() jestem bardzo ciekawa, jak różnić się będzie ta nowa matura od obecnej (podobno biologia nie będzie już oceniana pod klucz), czy wymagania zmienią się znacznie - wiecie coś na ten temat? |
|
|
|
|
#2103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Swoją drogą witam wszystkich Jest tu jeszcze ktoś z rocznika '96?
|
|
|
|
|
|
#2104 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny piszę do Was z prośbą o radę. Wiem, że to musi być moja decyzja, ale nie zaszkodzi zapoznać się z opiniami innych. We wstępnej deklaracji maturalnej napisałam, że będę zdawać rozszerzoną biologię i chemię. Jednak los tak się potoczył, że rodzice woleliby, żebym poszła na studia zaoczne. Jeśli zaoczne to zapewne finanse i rachunkowość. I tu pojawia się moje pytanie. Czy zrezygnować z biologii i chemii? Myślę, że nikomu tutaj nie trzeba tłumaczyć ile pracy trzeba włożyć do przygotowania się do tych egzaminów. A będę też zdawać dodatkowy język i nie wiem czy po prostu nie skupić się na tym plus podstawie. Co myślicie?
|
|
|
|
|
#2105 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny korzystające z vademecum Pyłki-Gutowskiej..powiedzcie mi czy wasze książki też mają taką lukę, że jest strona 216, a potem nagle 249? Dopiero teraz to zauważyłam
|
|
|
|
|
#2106 |
|
Przyczajenie
|
Ewelina1995 , moim zdaniem jeżeli faktycznie nie chcesz wiązać swojej przyszłości ze studiami gdzie jest biologia i chemia to szkoda się męczyć .
I lepiej zrezygnować . Masz jeszcze trochę czasu więc przemyśl decyzję Wybierz takie studia które faktycznie będą Ciebie interesować i dadzą możliwość w przyszłości zarobienia pieniędzy
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego " -Marek Aureliusz Edytowane przez MoonLost Czas edycji: 2013-10-14 o 08:31 |
|
|
|
|
#2107 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Źródło: http://www.cke.edu.pl/files/file/Mat...5/Biologia.pdf
|
|
|
#2108 |
|
Raczkowanie
|
Jest też: "Rozwiązanie określa wymagany zakres merytoryczny odpowiedzi i nie jest
ścisłym wzorcem oczekiwanego sformułowania (za wyjątkiem nazw procesów, zależności, grup organizmów, struktur itp.). Każda merytorycznie poprawna odpowiedź, spełniająca warunki zadania, zostanie oceniona pozytywnie" - moim zdaniem wynika z tego, że klucz nie będzie tak "sztywno" przestrzegany |
|
|
|
|
#2109 |
|
.
|
Czy mozecie mi polecic jakies dobre ksiazki do matury podstawowej z matmy? Ja jeszcze z rocznika bez obowiazkowej z matmy, a bede probowac dostac sie do wrocka...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2110 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2111 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
powodzenia.
|
|
|
|
#2112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ps.czy Ty zmieniasz profesję? Dzięki. W końcu ktoś odpisał zobaczę co sie da zrobić w tej kwestii.
|
|
|
|
|
|
#2113 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
skazana, czy planujesz dokończyć weterynarię i dopiero wtedy cisnąć na lekarski?Radioactiv - z moim vademecum także wszystko ok
|
|
|
|
#2114 |
|
.
|
u mnie to skomplikowane
to nie jest tak,że teraz już kończę wetę, bo mam trochę w plecy. więc jeśli dostanę się do wrocławia to chcę ciągnąć w miarę możliwości oba kierunki. jeśli się nie uda to chcę zrezygnować z wety, chociaż trochę szkoda. plus mam taki, że bardzo sporo z nauk przedklinicznych mi się powtarza, więc część to będzie powtórka a część doszlifowanie.---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- dzięki za podpowiedź z podręcznikami będę szukać na jakiś allegro...
|
|
#2115 |
|
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny
jestem w 2 klasie LO, ja profilu mat-fiz., zawsze myślałam, że spełnię się na tym profilu, wiele osob mówiło, że jest tyle możliwosci po nim. Ja dla siebie do końca nie widzę. Od tegorocznych wakacji chodzi po mnie stomatologia, miałam zmieniać profil na inny, ale ostatecznie zostałam, bo stwierdziłam, że to tylko taki chwilowy pomysł na życie. Pewnie wiecie, że człowiek będać w LO nie ma pojęcia co chce robi, cały czas to się zmienia. Myślałam, że ze mną będzie podobnie, ale chyba nie jest, no i dodatkową u mnie barierą była chemia. Jestem z tego noga, nic nie umiem. Z zazdrościa patrzę na osoby, które są na biol-chemie, chociaż gdy biorę ich podręcznik do ręki to wcale mi się nie uśmiecha to wszystko.. Jednak starałam się pogodzić z tym, że pewnie nigdy nie wyląduje na żadnej medycznej uczelni. Ostatnio z ciekawości patrzyłam na różne uczelnie, zauważyłam że na Uniwersytetcie Medycznym w Łodzi biorą pod uwagę matemtyke i fizykę R! Co mnie niezmiernie ucieszyło, bo pomyślałam, że może jest jakaś szansa. Nie wiem tylko czy od 2015 to się nie zmieni, przez nową podstawę programową. Jestem pelna zapału uczyć się biologi w domu, a mat. i fiz. zdawać na maturze, będe jedynie potrzebować korepetycji, ale rodzice postarają się żebym miała jak najlepiej.. Jeżeli się w tym wszystkim, ze tak powiem zakocham i będe czuła ogromną potrzebę iśc na stomatologię to zostanę rok w domu i będe poprawiała maturkę, ale może w dwa lata dam radę, oby!
|
|
|
|
|
#2116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
do tej pory były 3 przedmioty R i każdemu pasowało, nagle zmienili nie wiedzieć po co i są już tylko dwa... szkoda, że uczelnie odchodzą od 3 PR, bo dawało to większe szanse również pozostałym osobom, które mogły sobie nadrobić wynik dzięki temu.. za chwilę kończę inż., myślałam sobie po cichu o woj-leku, no i co? i klop
|
|
|
|
#2117 |
|
.
|
ja na woj-lek też będę składać. na zwykły lek do łodzi nie chcę, bo się trochę nasłuchałam
|
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2119 |
|
.
|
wydział woj-lek jest bardziej przyjazny
|
|
#2120 |
|
Rozeznanie
|
cześć! można dołączyć?
jestem w klasie maturalnej. zdaję biologię, chemię i angielski na rozszerzeniu. marzy mi się stomatologia albo biotechnologia. biotechnologia zwłaszcza. jeśli chodzi o podręczniki/zbiory, to mam ich sporo, bo kompletowałam od pierwszej klasy liceum. ale moje perełki to jedynie zbiory Witowskiego (z obu przedmiotów, chociaż z biologią nieźle dowalił ), Pazdro z chemii i podręczniki z Operonu + Vademecum z biologii. moje pytanie - jaki zbiór z biologii, poza Witowskim, polecacie? wydrukuję sobie arkusze z zeszłych lat, ale wolałabym mieć coś jeszcze - coś podzielone na działy.
|
|
|
#2121 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
podczytuję Was czasem, też zdaję biologię i chemię. Mam pytanie, czy znacie może książki, w których znalazłabym opis wszystkich obowiązujących doświadczeń z chemii, razem z kolorami, obserwacjami, wnioskami i reakcjami ? Będę wdzięczna za pomoc.
|
|
|
|
|
#2122 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
być może zakupię
|
|
|
|
|
|
#2124 |
|
Raczkowanie
|
Hej maturzystki,
Jak tam Wam idą przygotowania? Osobiście jestem w strasznym dołku Mam wrażenie, że już październik a ja tak mało zrobiłam, zwłaszcza z chemii. Mam wrażenie, ze wszystko czego się nauczę, zapomnę. Poprawiam wyniki,zostałam w domu na rok, więc mam naprawdę niezłe ciśnienie, żeby wyszło dobrze.
|
|
|
|
|
#2125 |
|
Zadomowienie
|
Ja korszystam z Witowskiego z bio i chem, bardziej skupiam sie na bio wiec zbior Pazdry. Robie dzial i zadanka, dzis dostalam jeszcze vademecum z operonu, ktorego do tej pory nie mialam.
No i dala nam jakas probna maturke i bez przygotowania do niej napisalam na 44 %Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2126 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam do sprzedania sporo książek do biologii i chemii, jeżeli bylibyście zainteresowani to mogę podać dokładne tytuły
|
|
|
|
|
#2127 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2128 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2129 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez bede miala maaaase ksiazek do sprzedania ale w wakacje, po maturze
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czyli jednak nie piszesz matury z biologii i chemii? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.

))

21.08.2021
do tej pory były 3 przedmioty R i każdemu pasowało, nagle zmienili nie wiedzieć po co i są już tylko dwa... szkoda, że uczelnie odchodzą od 3 PR, bo dawało to większe szanse również pozostałym osobom, które mogły sobie nadrobić wynik dzięki temu..
), Pazdro z chemii i podręczniki z Operonu + Vademecum z biologii.
Mam wrażenie, że już październik a ja tak mało zrobiłam, zwłaszcza z chemii. Mam wrażenie, ze wszystko czego się nauczę, zapomnę. Poprawiam wyniki,zostałam w domu na rok, więc mam naprawdę niezłe ciśnienie, żeby wyszło dobrze.