|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Tak, niektórym lekarz na pewno zaleciłby takie coś ze względu na zdrowie albo fakt, że może coś się stać, ale jeśli Ona nie miała przeciwwskazań to się jej nie dziwię, że je urodziła, na pewno była pod stałą opieką lekarską. Zresztą cierpieniu przy aborcji i tak by nie ulżyła.
|
|
|
#152 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to już wiesz ze pewne argumenty są na poziomie zerowym , niezależnie czy to Hitler czy "jak ci sie nie podoba to nie patrz"
|
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#154 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Ta mama uważa, że jej dziecko było piękne i chciała upamiętnić jego krótkie życie. Do tego sama pisze, że nie rozumie czemu jej dziecko uznawane jest za odrażające... dlatego chyba też chce oswoić ludzi z tą chorobą.
Ten film nie był opublikowany od razu po śmierci dziecka. Ono zmarło 1,5 roku temu. I zmarło w obecności jedynie rodziców i pielęgniarek - nie było wtedy kamer. Do tego podejrzewam, że ten film został upubliczniony też w związku z fundacją, którą założyli - pomagającą ludziom, których dzieci są chore. Dla mnie film jest piękny i zmuszający do refleksji. P.S. co do terminacji ciąży - wydaje mi się, że chrześcijanie nawet nie dopuszczają takiej możliwości. I inaczej przeżywają śmierć i tragedie - jako jesteśmy rodziną, którą Bóg wybrał jako wystarczająco silną, żeby wesprzeć tego małego chłopczyka w tych ostatnich godzinach.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2013-11-30 o 19:23 |
|
|
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Konto usunięte
|
Pfffffffff, uważasz, że właśnie to robimy? To ty nie jesteś w stanie zrozumieć naszego punktu widzenia, że nam może się to nie podobać i że mamy prawo to krytykować i oceniać. To ty ciągle usiłujesz naprowadzić nas na "jedynie słuszną" drogę.
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Zakorzenienie
|
Akurat o zajeżdżanie poglądami się nie martwię
Każdy ma swoje. Choć nieustająco dziwi mnie jak łatwo jest oceniać innych, posiadając więcej wyobrażeń niż informacji, nie będąc nawet nigdy w takiej sytuacji. Ja pewnie nie nagrałabym takiego filmu i nie udostępniłabym go. Ale daje pełne prawo innym, żeby to zrobili, skoro nie narusza to wolności i praw innych osób. ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
Ja się w większości zgadzam. Ale wydaje mi się, że ta matka nie zastanawiała się, że ten film może zrobić im więcej szkody niż pożytku... Czytając jej bloga, widać, że często zachowywała się bardzo emocjonalnie. Widziała, że ludzie wrzucają zdjęcia dzieci, więc wrzuciła też zdjęcie swojego dziecka. Facebook je zbanował. Więc poczuła się zraniona i oburzona. Facebook ją przeprosił - więc wrzuciła więcej zdjęć, broniąc honoru swojego synka, że "on nie jest gorszy". Wydaje mi się, że film początkowo miał być tylko dla nich. Ale nie oceniam jej zachowania. Straciła dziecko. Sama pisze, że chce, żeby świat o nim nie zapomniał, że ciągle wspomina ten dzień i ogląda ten film, bo wierzy, że ten chłopiec "czuł miłość rodziców". Po prostu ona sobie radzi z tą sytuacją jak umie.
|
|
|
#160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam swoje zdanie, Ty masz swoje. I żadne zdania nie zmieni. Ale jechanie mi że piszę teksty nawiązujące do nazistów i hitlera było po prostu chamskie. I tyle w tym temacie.
|
|
|
#162 |
|
Raczkowanie
|
Rodzice byli na to przygotowani wiedzieli juz szybciej że maleństwo umrze przy narodzinach , matka pewnie nie chciała pokazać po sobie swojego żalu i chciała spędzić ostatnie chwile z dzieckiem z uśmiechem na twarzy . Nie jest to łatwe wiadomo ;(
|
|
#163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I trzeba tylko Bogu dziękować, że to nie nas dotknęła taka tragedia, i zamiast palić świeczki na grobie dziecka, możemy poplotkować o tym przy kawie na forum. Ale na litość Boską, nie zapominajmy w tym ferworze udowadniania kolejny raz czyja racja jest najmojsza, że to odeszło DZIECKO.
|
|
|
#164 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Wg mnie nikt tutaj nie oceniał decyzji matki/rodziców w kwestii donoszenie ciąży, porodu czy nakręcenia filmu. Chodzi tylko i wyłącznie o kwestie publikacji filmu na portalu społecznościowym. Jak słusznie zauważyłaś AniaKW chodzi o dziecko, a wg mnie jego umieranie nie powinno być wystawione na widok publiczny.
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie jak np. film o "Chustce", nagrany kilka miesięcy przed śmiercią, kiedy było już właściwie pewne, że umrze. Ktoś mógłby powiedzieć, że to film o umieraniu i po co go nakręcili i upublicznili, ale to film właśnie o życiu. Zaznaczę, że niekoniecznie uważam, że film powinien być upubliczniony. Ale np. ja się cieszę, że dane mi było go zobaczyć. Lubię oglądać tak piękne rzeczy i miłość
|
|
|
#166 |
|
Rozeznanie
|
Nie mam odwagi obejrzeć tego filmu.1,5roku temu urodziłam martwe dziecko i do dziś nie mogę się po tym otrząsnąć. Kto tego nie przeżył nigdy nie zrozumie, tego bólu, tych niespełnionych marzeń, kiedy umiera dziecko w donoszonej ciąży
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyno, skup się teraz przez chwilę. Ja nie napisałam, że piszesz teksty nawiązujące do nazistów i Hitlera. Ja napisałam, że argument "Polacy to coś tam" powinien być traktowany tak samo jak argument o Hitlerze i nazistach. Drabineczka wkleiła ci link wyjaśniający jak traktuje się taki argument. Przeczytaj na spokojnie i ze zrozumieniem. |
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Przykro mi,wierzę że z czasem będzie lepiej. Trochę niestety wiem jak to jest.
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie był argument a stwierdzenie. Więc również go nie porównuj bo coś wyolbrzymiasz w tym momencie i szukasz dziury tam gdzie jej nie ma podsyłając mi linka do tego co nie ma odwzorowania w rzeczywistości.
Edytowane przez Magari91 Czas edycji: 2013-11-30 o 21:59 |
|
|
|
|
|
#170 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#171 |
|
Naczelna Nastolatka
|
nie ma znaczenia czym się kierowali, ja mam prawo napisać, że W MOJEJ OCENIE to upublicznienie czegoś co powinno być intymną sprawą rodziny.
|
|
#172 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie tłumaczyłam ci dlaczego to ma ci się nie podobać. Ja tłumaczyłam dlaczego to MI się nie podoba. A ty usiłowałaś pokazać nam, że nie może nam się to nie podobać i nie możemy tego oceniać. Drugą część porzucam, bo jak widzę nie zrozumiesz. |
|
|
|
|
|
#173 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Jeżeli chcieli pokazać, że życie takiego dziecka jest równie ważne jak każde inne, to źle do tego podeszli. Właśnie odebrali mu prawo do prywatności, które przecież i jemu się należy, pokazując w internecie film z tych ostatnich chwil. Jeżeli chcieli go nagrać dla siebie jak najbardziej to rozumiem, ich wybór, ale już publikacja na fb to według mnie za dużo. |
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale z drugiej strony. W internecie jest mnóstwo filmów z dziećmi, zdjęć, i nikt się nie oburza, że odbiera się im prawo do prywatności. ( )
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem, mnie, tak jak pisałam, może nie oburza, bo to za mocne słowo, ale wywołuje negatywne zdziwienie zamieszczanie zdjęć dzieci w intymnych sytuacjach, nagich, zaraz po porodzie, na nocniku, w kąpieli czy co tam rodzice sobie wymyślą. Fb kojarzy się właśnie ze zdjęciami tego typu, głupkowatymi grami i takimi pierdołami, może stąd wrzucenie tam omawianego filmu wywołuje taki dysonans.
|
|
|
|
|
#176 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nawet twoja pozytywna ocena to jednak ocena. Do której wedle twoich słów, nie masz prawa.
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
BAN stały
|
A ja uważam, że film wzbudził kontrowersje, bo zakłócił niektórym poczucie bezpieczeństwa i nachalnie przypomniał, że śmierć jest nie tylko w telewizji, że dzieci także niekiedy umierają (co dla rodziców jest lub powinno być największą traumą i to do nich powinna należeć decyzja, jak sobie z nią próbować radzić), że może zdarzyć się nagle i posypać rodzinę, która potem musi jakoś się sklejać; i niekoniecznie musi jej się to udać.
Miesiąc temu była piękna dyskusja o fajności Helołin, dyniach, jak to trzeba umieć mieć luz (ach, jak to inni bardziej światowi umieją), oswajać pojęcie śmierci i tak dalej. Teraz się okazuje, że rodzina, która raczyła podejść do osobistej własnej tragedii w sposób naturalny, i NIE UDAWAĆ, że jej ona nie dotknęła i się nie zdarzyła, postąpiła wielce fe i be bo, zachwiała niektórym ich tzw. poczuciem ''dobrego'' smaku. Sorry. Jak dla mnie to chyba raczej humoru. A propos tych dyni, dzisiaj zresztą są andrzejki i jak było do przewidzenia jakoś wątek o nich nie rzuca się w oczy. Na portalach społecznościowych ludzie dzielą się różnymi tematami. Blogach, forach. Jestem taka tępa, że nie widzę żadnej różnicy między wrzuceniem takiego filmu na konto na portalu społecznościowym, pokazywaniem zdjęć własnego domu, ślubnych czy opisywaniem problemów w małżeństwie. Sorry, ale nie. |
|
|
|
|
#179 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A zdjęcia własnego domu gdy ktoś zajmuje się aranżacją wnętrz albo chciałby to robić - nie widzę żadnego problemu. Mimo wszystko zdjęcie przedpokoju jest trochę mniej intymne niż zdjęcie własnego martwego dziecka, no ale to jestem ja i ja widzę różnice. |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
Drabienczko, ale nigdzie nie ma zdjęcia martwego dziecka. W filmie też nie ma martwego dziecka.
Ja ogólnie się zgadzam z Hultajem. Uważam, że rodzice mieli do tego prawo i nie mnie oceniać ich wybory. Dodatkowo wydaje mi się, że zrobili to bo nie chcą, żeby ich dziecko było tabu, ktorym sie nie wolno chwalić, nie wolno o nim mówić, nie wolno go pokazywać.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2013-12-01 o 01:45 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.

, niezależnie czy to Hitler czy "jak ci sie nie podoba to nie patrz"

Ja nie tłumaczyłam ci dlaczego to ma ci się nie podobać. Ja tłumaczyłam dlaczego to MI się nie podoba. A ty usiłowałaś pokazać nam, że nie może nam się to nie podobać i nie możemy tego oceniać.
.