|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
Nie my¶la³a¶ te¿ mo¿e nad abonamentem jogurtowym? Nie bêdziesz traci³a czasu na wychodzenie do sklepu i to irytuj±ce stanie w kolejce. Ile¿ Ci ludzie mog± ³adowaæ na t± kasê?! Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2492 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 760
|
R:
1. (ok 6:00) placek owsiany (4 ³y¿ki p³atków + 2 jajka) z jab³kiem i cynamonem; 2. (ok 9:30) twaro¿ek domowy Pi±tnicy (150g); 3. (ok 12:00) sa³atka: jajo, 50g ³ososia wêdzonego, sa³ata lodowa, ogórek zielony, pomidor, kilka pasków papryki czerwonej, kilka oliwek czarnych, 1 ³y¿eczka musztardy kremskiej, 1 ³y¿eczka oliwy, pieprz; 4. (ok 16:00; dzi¶ wyj±tkowo wcze¶niej) tuna wsw + 4 ³y¿ki ry¿u (mieszanka basmati i dzikiego) + 2 ³y¿ki kukurydzy, szczypior, korniszon - w formie sa³atki; Æw. pump/magic bar (zajêcia w grupie ze sztang±) 5. (ok 19:40) 3/4 pojedynczej piersi kurczaka gotowanego + 4 ³y¿ki ry¿u (basmati+dziki) I jak? Nie za ma³o/ nie za du¿o?
|
#2493 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Jemy?
![]() przed: woda z ³y¿eczk± miodu i plasterkiem cytryny I bu³eczka pszenna z mas³em i pomidorem: 1 po³ówka z goud± z pieprzem, druga z szynk± wieprzow± konserwow±; 2 kabanosy z dziczyzny; jogurt naturalny 180 g z 2 ³y¿kami musli bez cukru, 2 suszonymi morelami, miodem, ³y¿eczk± s³onecznika; herbata zielona w miêdzyczasie jab³ko, sok ze ¶liwek i jab³ek 100% - 225 ml, buteleczka II rogal ma¶lany (ten Biedronkowy ) z mas³em i ³y¿k± domowych powide³ ze ¶liwek; gar¶æ mieszanki studenckiejIII 8 pierogów ruskich z duszon± cebulk±; ma³a miseczka barszczu ukraiñskiego; sok jab³kowy 100% 200 ml - buteleczka III banan, serek homogenizowany o smaku banana i straciatelli 150g IV zdrowo ponad 1/2 woreczka kaszy jaglanej z warzywami na patelniê w zio³ach prowansalskich I w³a¶nie skoñczy³am piæ kubek mleka 3.2% z ³y¿eczk± miodu. Odnotowa³am +1 kg, a co to oznacza? ¯e pierwszy raz od baaardzo d³ugiego czasu mam wszystkie parametry w normie, ilo¶æ tkanki t³uszczowej te¿. Teraz byle to utrzymaæ, a¿ za parê miechów pojawi siê samodzielna, niewywo³ywana @ (choæ obecnie nie pogardzi³abym i tak± sztuczn±...).
|
|
|
|
#2494 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
Uwagi jak wy¿ej . Za to baaardzo dobrze jako¶ciowo ![]() Cytat:
Oby¶ wywalczy³a naturaln± @, tak jak mi siê to uda³o...
|
|
#2495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestem szczê¶liwa, ¿e nie dosta³am od niej ani jednego kazania, nawet, kiedy zrobi³am co¶ kompletnie po swojemu, bardziej interesowa³o j± to, jak siê z tym czu³am i to jest piêkne...Co do bia³ka, to tak, to zabieg celowy. Celem by³o zmniejszenie ilo¶ci bia³ka na rzecz t³uszczu. :tak: |
|
|
|
|
#2496 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
i gratulujê dobrych wyników (a i trochê zazdroszczê...) ![]() a o co chodzi z t± wod± z cytryn± rano? chyba kilka osób tutaj co¶ takiego stosuje... |
|
|
|
|
#2497 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Zazdro¶cisz? Ale pysznie? Gratulujesz? Nie wierzê. Przecie¿ ho³ubisz siê faktem bycia a¿ tak wielkim beztalenciem kulinarnym, takim biedakiem i pracusiem, ¿e a¿ musisz przez to wyniszczaæ swój organizm "jedz±c" same jogurty... Oj Ty biedna Zamiast interesowaæ siê, dlaczego ludzie pij± wodê z cytryn± - pomy¶l lepiej, dlaczego jemy ryby, jaja, miêso, str±czki, orzechy itd. itp. Dlaczego JEMY, a nie ch³epczemy badziewia.
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-12-05 o 07:15 |
||
|
|
|
#2498 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 492
|
Dobre ¶niadanie na R?
4 ³y¿ki p³atków jêczmiennych, 2 ³y¿ki b³onnika granulowanego bez cukru, ³y¿eczka siemienia lnianego, jab³ko w kosteczkê, gar¶æ suszonej ¿urawiny, gar¶æ nerkowców i migda³ów (mix) zalane mlekiem ry¿owym w proszku i posypane cynamonem |
|
|
|
#2499 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Samemu nie widzi siê w sobie problemu, to reszta ¶wiata jest odbierana jako "ta dziwna", albo i "ta z³a". Co do badañ, to zabawne, ale wszystkie wyniki by³y poprawne, bardzo korzystne. Po prostu mam cykl... który trwa³by jakie¶ 3 lata. Ale dosta³am tabsy na odtworzenie tego od zera, biorê pod paru dni i zobaczymy, co z tego wyjdzie...Cytat:
Lniane mielone, tak? Ale to mleko w proszku to ju¿ mi nie podchodzi...
|
|||
|
|
|
#2500 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
Ale fajnie by bylo, jakbys dorwala gdzies mleko ryzowe normalne, nie w proszku.
|
|
|
|
|
#2501 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
dziêkujê
|
#2502 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
S± te¿ owsiane, kukurydziane, sojowe. Du¿o ró¿nych.Ry¿owe zwyk³e jest o wiele za drogia dla mnie :x A nie wydaje mi siê, ¿eby z tym by³o co¶ nie tak hehe
|
|
|
|
|
#2503 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
cze¶æ
ale dzi¶ jestem niena¿arta, wczoraj siê trochê skatowa³am na treningu heheheh i mimo ¿e du¿o zjad³am po treningu to dzi¶ dalej wilk mi siê w³±cza ;p w³a¶nie go trochê uspokoi³am, ale musia³am mu daæ kilkana¶cie bubek winogron ;p bo strasznie cukru siê chcia³oDzisiejszy jad³ospis R 7.30 - kawa z mlekiem, 2 jajka sadzone, papryka, kawa³ek bagietki ¿ytniej 11.30 - bu³ka grahamka, 4 plasterki pieczonej polêdwicy wieprzowej, sa³atka (pekinka, ogórek, po ³y¿ce groszku i kukurydzy, pomidor, trochê fety i sos vinegret), 2 gar¶ci winogron <cukro¿erca ;p> 15.00 - pomarañcza, gar¶æ orzechów nerkowca 18.00 - leczo z cukinii papryki i piersi kurczaka, z ry¿em 19.30 - 21.30 ZUMBA 22.00 - znów leczo
|
|
#2504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama pochlone kazda ilosc leczo jaka sie przede mna postawi... Co do pierwszych dwoch posilkow - moglabym sie pluc o pieczywo, ale ja jestem malo "chlebowa", a jak Tobie z tym ok i pieczywo jest sprawdzone, a nie pelne chemii, to jest w porzadku.Seedofwonder, a ile kosztuje Cie to mleko ryzowe, jesli wolno spytac? I w kartonie i w proszku. |
|
|
|
|
#2505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pieczywo mi nie wadzi w utracie tkanki t³uszczoej wiêc faktycznie nie ma siê o co czepiaæ, zw³aszcza ¿e jest w pierwszej po³owie dnia a nawet wcze¶niej bo do 5 godzin po przebudzeniu bia³ka nie potrzebujê ju¿ do owoca i orzechów poniewa¿ dostarczam ilo¶æ zgodn± z zapotrzebowaniem w posi³kach pozosta³ych, licze sobie. plus nie czujê apetytu na nic wiêcej, nawet orzechy jem tu na si³ê w sumie plus- wiele osób zajmuj±cych siê zawodowo treningiem si³owym je takie same posi³ki oko³otreningowe, jest to oszczêdne je¿eli chodzi o czas bo mo¿na od razu po treningu zje¶æ posi³ek. dzi¶ akurat tylko zumbe praktykujê, no alê mówiê ogólnie o tendencji posi³ków oko³otreningowych. skoro s± pe³nowarto¶ciowe, to pozostaje tylko kwestia czy siê danej osobie nie znudz± dwa takie same w ci±gu dnia i to nastêpuj±ce po sobie, ale raczej nie mam takiego problemu bo gotujê tylko to co lubiê a jak co¶ lubieê to mogê je¶æ i je¶æ ) i te¿ jestem leczo¿erc±, dziêkujê za komentarz ;*
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-12-05 o 15:18 |
|
|
|
|
#2506 |
|
Zadomowienie
|
Jak liczysz bialko to nie mam watpliwosci
![]() Ja poza paroma wyjatkami (leczo ) nie dalabym rady jesc tego samego pod rzad, bo za bardzo lubie nowe doznania smakowe. Ale to kwestia gustu i, jak slusznie zauwazylas, bardzo praktyczna sprawa.Ja za to czesto przygotowuje sporo na zapas, porcjuje i zamrazam. |
|
|
|
#2507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak mam czas to te¿ tak staram siê robiæ, ¿e dzielê na porcje i mro¿ê, ale potem mój t¿ np kupuje nowe bo zapomni wyj±æ do rozmro¿enia i ot... ;p heheh
|
|
|
#2508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ale rozumiem, ¿e przy prowadzeniu przez lekarza kontrola masy cia³a jest potrzebna. Jednym kilogramem siê przesadnie nie ekscytuj ani w jedn±, ani w drug± stronê - bo to normalne wahania masy cia³a tak naprawdê...Pogrubione przez Ciebie zdanie to ¶wiêta prawda, esencja ED... Moment, w którym to siê przeskakuje jest kluczowy. Tabsy s± bardzo bardzo pomocne, wierzê, ¿e siê uda! (ju¿ trzecia w pe³ni MOJA i to jeszcze na dodatek przysz³a o czasie co do dnia
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-12-05 o 15:53 |
|
|
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
Poa Ty te¿ mia³a¶ takie jazdy z jedzeniem?
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2510 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
lu¼ne R z dzi¶, jak wygl±da ?
¶n: kakaowa owsianka z 4 ³y¿kami serka wiejskiego, s³onecznikiem przek±ska: jab³ko, 1,5 ³y¿ki orzechów ziemnych ob: pomidorówka z makaronem pe³n., 2 ma³e bu³eczki dro¿dzowe(wielko¶æi piê¶ci), jajecznica z 2 jaj sma¿ona na ³yzce oleju z cebul±, szklanka fasolki szparagowej p: po 50g serka wiejskiego i twarogu wymieszane z kakao i ³y¿eczk± s³onecznika, marchewka k: 2 razowce smarowane mas³em i past± jajeczno-twarogow±, pomidor Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-12-05 o 17:44 |
|
|
|
#2511 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obiad jest spory, kolacja jest ok, ale reszta okrojona.Jest stosunkowo czysto (buleczki drozdzowe domowe czy kupne?), ale nie jest to najlepszy jadlospis. Bialka niewiele i z samego serka wiejskiego i jaj. I malutko warzyw. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-12-05 o 18:02 |
|
|
|
|
#2512 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
kurczê, z tydzieñ mnie tu nie by³o
wczorajsza R: ¦niadanie: owsianka na mleku (szklanka 2%) z po³ow± banana, ³yzka miodu spadziowego i wiórków kokosowych, 5 migda³ów II ¶niadanie: chleb razowy 70g z mas³em szynk± warzywami Obiad: makaron z kurczakiem i warzywami, s³onecznik pra¿ony na sucho (dwa dni to samo, jutro obiad jedzony na uczelni) Podwieczorek: serek homo nat, stewia, pó³ banana Kolacja: jajecznica z pieczark± i cebulk± z 2 jaj, na ³y¿eczce mas³a klarowanego dzisiejsza R: ¦niadanie: omlet z 2 jaj, 2 ³y¿ki m±ki pe³noziarnistej sma¿ony na ³y¿eczce oleju kokosowego, posmarowany ³y¿k± miodu spadziowego, bia³y ser, pó³ kaki. zielona herbata II ¶niadanie: chleb 70g z mas³em szynk± i warzywami, pó³ kaki Obiad: makaron z kurczakiem i warzywami, s³onecznik pra¿ony Podwieczorek: serek homo nat 150g, gar¶æ orzechów, stewia ³y¿eczka Kolacja: serek wiejski 200g z pomidorem, sól pieprz Kochani, powiedzcie mi jaka m±ka jest najlepsza? Bo moja ju¿ siê skoñczy³a i chce kupiæ jak±¶ naprawdê dobr± i zdrow± z tego co czytam du¿o z Was u¿ywa kokosowej, a jak± dodajecie do np. omletu na s³ono?
|
#2513 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
ale i tak uwa¿am, ¿e jest nie¼le bior±c pod uwagê, ¿e dzieñ zaczê³am o 4.30... U I(8.00): jogurt pitny duet II(11.00): wieeelka kawa z mlekiem t³ustym (2%!), dwa herbatniki III(15.00): jab³ko IV((16.00): deser z koron± V(17.00): mandarynka, kawa z mlekiem (0,5%, du¿o lepsze jednak )V(19.00): wegetariañski „gulasz” (150g warzyw na patelniê, 150g pieczarek, 250g przecieru pomidorowego) – mam szczery podj±æ kolejn± próbê znalezienia przyjemno¶ci w staniu przy garach i nawet zrobi³am spore jak na mnie zakupy, ale nie wiem czy kulinarny eksperyment siê powiedzie i czy dam radê tyle zje¶æ
|
|
|
|
|
#2514 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A takie w kartoniku to albo ma³e po 250 ml za 3-4 z³ albo litrowie za ok 10-12, wiêc siê ma³o op³aca... R Okres i nic mi siê nie chce 1. 4 ³y¿ki p³atków jêczmiennych, 2 ³y¿ki b³onnika granulowanego bez cukru, ³y¿eczka siemienia lnianego, jab³ko w kosteczkê, gar¶æ suszonej ¿urawiny, gar¶æ nerkowców i migda³ów (mix) zalane mlekiem ry¿owym w proszku i posypane cynamonem; kawa 2. Banan (tu¿ przed wyj¶ciem) 3. Kanapka z 2 kromek chleba pro body z 2 plastrami chudej wêdliny, ogórkiem i pomidorem; sok marchwiowy jednodniowy 4. Mieszanka fasoli/marchwi "fit mix" ugotowana z wody + pier¶ kurczaka gotowana w rosole; gar¶æ orzechów deser: kawa inka z ³y¿eczk± cukru cynamonowego i 1 kostka extra gorzkiej czekolady 5. 2 kromki chleba tostowego pe³noziarnistej z chud± wêdlin± drobiow±, ogórkiem, pomidorem, pieczark± i oliwkami posypane kminkiem + 1 na sucho zjedzona ![]() Czujê siê ciê¿ko z wiadomych wzglêdów |
|
|
|
|
#2515 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
Jak sie to czyta to sie nó¿ w kieszeni otwiera ![]() Mozesz do jasnej cholery te jogurty powywalac i zastapic je czyms innym? skoro nie chce ci sie gotowac, kup jakies bulki, nie wiem posmaruj maslej, daj szynke, ser zolty, jakis serek, warzywa, to chyba nie jest skomplikowane, owsianke ugotowac tez nie jest trudno wiec sie nie wymiguj ze ci sie przy garach nie chce stac.. albo zapisz sie na jakies obiady, na bank cos znajdziesz.. Juz mnie draznia te Twoje wpisy.. wez siê ogarnij
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2013-12-05 o 20:11 |
||
|
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, karmijcie dalej trola.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2517 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2518 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2519 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Moje U
¦: kawa z mlekiem, du¿a kromka chleba sojowego (taka 100 g z opakowania), pó³ z mas³em orzechowym, mozarell±, pó³ z olejem kokosowym i pomidorem + sa³ata z olejem z pestek dyni II¦:(miêdzy zajêciami)du¿e jab³ko O:(mój ulubiony posi³ek dzisiaj)miska kalafiora, du¿y pomidor, miseczka kus-kus z ³y¿k± zielonego pesto z oliwek i orzechów i kostk± sera grana padano, solidna porcja wêdzonego ³ososia K:kubek ukwaszonego mleka, bu³ka pszenno-¿ytnia na zakwasie z mas³em, sa³at±, ogórkiem i szynk± gotowan± Spojrzycie?
|
#2520 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 76
|
Kolejny bardzo nieidealny dzieñ. Pod znakiem wczorajszych osiemnastych urodzin i @, które nie powinno siê pojawiæ
![]() I: kawa³ek wczorajszego tortu na biszkopcie z kremem czekoladowym; kawa³ek sernika na kakaowym spodzie II: jab³ko, serek wiejski, dwie pralinki III: ¿urek z jajkiem, kawa³kiem kie³basy ¶l±skiej, kromka chleba ¿ytniego IV: kilka kawa³ków bardzo p³askiego, czekoladowego placka-zakalca mojej mamy (w zamy¶le mia³ byæ to mój wczorajszy tort, ale -jak widaæ- nie wyszed³, za to jaki pyszny!) V: bu³ka pszenna z mas³em i twarogiem; pomidor Wiem, kompletny brak warzyw. Moja lodówka nadal ¶wieci pustkami. Jutro koniecznie idê z mam± na zakupy. |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.

) z mas³em i ³y¿k± domowych powide³ ze ¶liwek; gar¶æ mieszanki studenckiej
Teraz byle to utrzymaæ, a¿ za parê miechów pojawi siê samodzielna, niewywo³ywana @ (choæ obecnie nie pogardzi³abym i tak± sztuczn±...).

Obiad jest spory, kolacja jest ok, ale reszta okrojona.
105 --> 102,4