Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem -mamy V-VI 2013 - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-08, 15:58   #211
esskapada
Zadomowienie

Dot.: Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem -mamy V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Vujka brawo za wizytę, jutro na kompie uzupelnie Twoj tp: )
U nas też wszystko ok, mały waży już 1300g, pokazał mi siusiaka, a potem oglądaliśmy buzię dopóki nie zaczął zasłaniać jej ręką, a potem to nawet nogi na głowę zarzucał
Następna wizyta dzień przed urodzinami Antka 30 maja bo muszę przejść na zwolnienie: )

A teraz Spadam spać bo jestem strasznie zmęczona, trochę dzisiaj posprzatalam i wieczorem brzuch mnie bolał i dostałam opier%#@ od męża, że mam nic nie robić. . . Antek też dał popalić, nie chciał zasnąć chociaż ewidentnie był śpiący. Na łóżku wyl, na rękach wył, bawić się nie chciał- dla odmiany wył.Chyba zeby mu dokuczaja. .w końcu zasnął po prawie 2 h walce...
Lonely Antek też ma bunt na jedzenie, zresztą ostatnio ma bunt na wszystko :/

Dobra spadam, dobranoc: )

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a to jak bedziesz dopisywac to jeszcze moj tp na 16.06 sn i mm nan pro 2

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Do tej pory tez nie nielusmy peoblemow, w pidrozy sie zaognila pupa ehh

super fajnie by bylk jak bys 6.12 urodzila hee i P. By mial prezent hii

biedny pewnie zeby go mecza oby przeszlo i zaczal jesc ...

Nam tez nie pomaga
;(

banka, wietrz mu pupke jak najczesciej, kladz go na ceratce czy czyms zeby ci nie zasiusial calego domu z dziewczynkami latwiej :P moja jak nie chodzila a tylko lezala to czesto z gola pupka byla na tej oslonce do lozeczka

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość

Ala ja wogóle tego nie czytam, bo jeszcze zmienisz zdanie 100005636 razy

tesciowa powiedziala dokladnie to samo :P ze znajac mnie zaraz cos innego znajde i zdanie zmienie ale chyba sie wpasowalam w ich rodzine

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68473.png
esskapada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 16:03   #212
mamami88
Raczkowanie

Na odparzona dupke jak bylismy w szpitalu to kazali tormentiolem i myc dupke po kazdej kupce

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& &&&&&&&&&

mamami88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 16:21   #213
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mamami88 Pokaż wiadomość
Moje dzieciątko ma dzsiaj roczek jaka jetem wzruszona szok i caly czas przypominam sobie jak to bylo rok temu

sto lat!

Stary 2014-05-08, 16:22   #214
mamami88
Raczkowanie

Esskaada dziękujemy )

Stary 2014-05-08, 16:30   #215
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość

Kurde dziewczyny, ja nie czuję żadnych objawów, żebym miała być w ciązy... No dobra-jestem zmęczona, nie wyszły mi syfy, ale żadnych mdłości etc.
tez tak mowilam:P a jak przyszedl tydzien 7my to masakra byla.. potem w 8 i 12 tyg szpital z odwodnienia bo nic nie moglam jesc a jak zjadlam to... nawet wody moj organizm odmawial :/ i w dobe dostalam 7 litrowych kroplowek i 3 dni bez jedzenia ale za to pozniej to az mus ziemniaczany jak delicje smakowal

---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
oj nie, przetrzymanie nie na wszystkie dzieci dziala moj mlody nawet po 8h aktywnosci musial byc lulany no ale wierze, ze wyrosnie z tego... (wyrosnie, nie?)

nuna, tylko sie nie nakrecaj mdlosci moga pojawic sie pozniej. a wcale nie musza - wiekszosc nie ma ich przez cala ciaze. a moze chociaz wzdecia masz? to byly pierwsze objawy u mnie, jeszcze nawet przed brakujaca @ strasznie to bylo uporczywe, szczegolnie w pracy...

pozniej to zona bedzie go lulac moja juz nie chce byc lulana

Stary 2014-05-08, 17:55   #216
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
oj nie, przetrzymanie nie na wszystkie dzieci dziala moj mlody nawet po 8h aktywnosci musial byc lulany no ale wierze, ze wyrosnie z tego... (wyrosnie, nie?)

nuna, tylko sie nie nakrecaj mdlosci moga pojawic sie pozniej. a wcale nie musza - wiekszosc nie ma ich przez cala ciaze. a moze chociaz wzdecia masz? to byly pierwsze objawy u mnie, jeszcze nawet przed brakujaca @ strasznie to bylo uporczywe, szczegolnie w pracy...

Calkiem mozliwe ze te ktore sa lulane to nawet przetrzymanie nie powstrzyma ich od checi lulania ale . Moj san zasypia a po przetrzymaniu pada poprostu w minute

Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez esskapada Pokaż wiadomość
a to jak bedziesz dopisywac to jeszcze moj tp na 16.06 sn i mm nan pro 2

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

banka, wietrz mu pupke jak najczesciej, kladz go na ceratce czy czyms zeby ci nie zasiusial calego domu z dziewczynkami latwiej :P moja jak nie chodzila a tylko lezala to czesto z gola pupka byla na tej oslonce do lozeczka

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

tesciowa powiedziala dokladnie to samo :P ze znajac mnie zaraz cos innego znajde i zdanie zmienie ale chyba sie wpasowalam w ich rodzine
Kochana wietrze chwile bo dluzej nie wyttrzyma w jednym miejscu a ceraty na cale mieszkanko nie mam a on jak perszing min i w innym pokoju. Smaruje poki co alantanem i jest lepiej i cEsto zmieniam pampki
Dzieki dziewczyny za rady

Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 18:29   #217
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dziekuje w imieni Sofii za pamiec i zyczenia nie wiem o co cho,ze rok to juz nie niemowle moje dziecko nie mowi to dalej niemowle nie? Taka mala jeszcze jest, najchetniej bym ja tulila calymi dniami

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Ucielo mi posta! A to cholerstwo!
Tyle sie naprodukowalam i Agnes i Clo napisalam epistoly ech pozniej napisze jeszcze raz bo nie mam do tego cierpliwosci teraz.

Teraz tylko sto lat!!! Dla Rafalka i Filipka! Rosnijcie zdrowo chlopaki!

Sent from my XT1032 using Tapatalk
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 19:18   #218
cloche
Zakorzenienie

Aaaaaaaaaaaaash, alez jestem ciekawa, co dla mnie naprodukowalas ide niedlugo na zumbe, potem sobie poczytam chyba juz z lozka...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 20:36   #219
ankaaa206
Wtajemniczenie

sto lat dla solenizantów!! zdrówka chłopki

mnie uraczyła swoją obecnością teściowa... mąż z tej okazji wyregulował mi zawiasy w szafkach - które obiecał zrobić już rok temu

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 20:45   #220
diabli
Zakorzenienie

STO LAT również dla Filipka!

Cytat:
diabli ta dziewczynka szukała oparcia jak nic...Jula się nie boi mikserów etc bo ich chyba za często używam.A powiedz mi Nela nie chodzi co??Mówił coś lekarz o noszeniu??.
Nela nie boi się suszarki, pralki, odkurzacza, blendera to tej pory tez

tak, Nela jeszcze nie chodzi a etapie wstawania wszędzie i przesuwa się powoli na boki. pytasz o moje noszenie jej? jeczalam ostatnio u gina, ze bola mnie pachwiny i chyba wiezadla. po całym dniu z mloda (gdzie najczęściej zapominam, ze jestem w ciąży :P) czuje kregoslup i nie jestem w stanie stać np. na jednej nodze. lekarz stwierdził, żeby oszczedzac się na ile mogę i mniej dzwigac. mowilam mu, ze przy roczniaku to ciezka sprawa, ale na ile mogę wykorzystuje umiejetnosci Neli i jakos dajemy rade

Cytat:
marchewka u nas karmienie, jak Jula jest śpiąca niemożliwe....
u nas tez. mam wrazenie, ze u Neli przetrzymywanie nie daloby rady. ma swoje pory i jak jest spiaca to spac musi - choćby na siedząco

Cytat:
MysiaMysz a nie szkoda Ci będzie, że Piotruś będzie siedział u babci, jak będziesz w domu??.
mnie byłoby nie chciałabym żeby Nela dostala komunikat "urodzil się dzidziuś to mama zajmuje się nim, a babcia mna".
przykład może sredni, bo to skrajność, ale kolezanka w dzieciństwie mieszkala u babci, "bo mam dwie młodsze siostry i mama musi się nimi zajmowac". i tak najpierw podrzucana była na weekendy, później podstawowka kolo babci, bo latwiej odebrać, az w końcu do 18stki mieszkala sobie z babcia...

Cytat:
Kurde dziewczyny, ja nie czuję żadnych objawów, żebym miała być w ciązy... No dobra-jestem zmęczona, nie wyszły mi syfy, ale żadnych mdłości etc.
to tylko się ciesz! ja tez calkiem dobrze się czuje w porównaniu do 1 ciąży. mdlosci pojawily się, ale tylko na trochę

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
To, że wszystko ogarniam to stanowczo za dużo powiedziane ja byłam śpiąca nawet jak nie bylam w ciązy. Paweł nadal bardzo często budzi się na cyca w nocy. Chyba przywykłam jak jestem bardzo zmęczona to moja mama bierze Pawła na spacer a ja idę spać na godzinę. Dom ogarniam też jak ktoś się P. zajmie, bo inaczej nie da rady.

Co do pracy, to ja jestem straszny panikarz. W ciąży z P. poszłam na L4 zaraz na początku, bo w przedszkolu była ospa. Teraz mam zamiar popracować trochę dłużej, dzieci aż tak nie chorują. Dużo gorzej było w zimę. Na pewno jak zacznie się coś dziaĆ i będzie pogrom w przedszkolu to pójdę na L4
podnosisz mi poprzeczke
diabli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 21:00   #221
Wis26
Raczkowanie

Witam się w nowym wątku!
Ktoś mi dziecko podmienił od kilku dni wszystko jest na nie. Jak chce go ubrać to ryk, zmienić pieluchę ryk. Jak mu czegoś zabronię to albo się wygina w łuk i macha wszystkimi łapkami, albo się rzuca na podłogę na czworaka i bije rękami w podłogę Nie wiem co mu się podziało, a na bunt dwulatka to chyba za wcześnie?

Jak nic postanowił wykończyć matkę. Zjem coś dobrego i zabieram się za nadrabianie

Sto lat dla wszystkich solenizantów
Wis26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 21:01   #222
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wis26 Pokaż wiadomość
Witam się w nowym wątku!
Ktoś mi dziecko podmienił od kilku dni wszystko jest na nie. Jak chce go ubrać to ryk, zmienić pieluchę ryk. Jak mu czegoś zabronię to albo się wygina w łuk i macha wszystkimi łapkami, albo się rzuca na podłogę na czworaka i bije rękami w podłogę Nie wiem co mu się podziało, a na bunt dwulatka to chyba za wcześnie?

Jak nic postanowił wykończyć matkę. Zjem coś dobrego i zabieram się za nadrabianie

u nas jest to samo

Stary 2014-05-08, 21:31   #223
mamami88
Raczkowanie

[QUOTE=Ashyshqa;

Teraz tylko sto lat!!! Dla Rafalka i Filipka! Rosnijcie zdrowo chlopaki!

Sent from my XT1032 using Tapatalk[/QUOTE]

dziękuję w imieniu Filipa

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość

mnie uraczyła swoją obecnością teściowa... mąż z tej okazji wyregulował mi zawiasy w szafkach - które obiecał zrobić już rok temu

dziekujemy i wszystkiego najlepszego dla rafalka bo doczytalam ze tez świętuje dzisiaj )

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
STO LAT również dla Filipka!

Nela nie boi się suszarki, pralki, odkurzacza, blendera to tej pory tez

tak, Nela jeszcze nie chodzi a etapie wstawania wszędzie i przesuwa się powoli na boki. pytasz o moje noszenie jej? jeczalam ostatnio u gina, ze bola mnie pachwiny i chyba wiezadla. po całym dniu z mloda (gdzie najczęściej zapominam, ze jestem w ciąży :P) czuje kregoslup i nie jestem w stanie stać np. na jednej nodze. lekarz stwierdził, żeby oszczedzac się na ile mogę i mniej dzwigac. mowilam mu, ze przy roczniaku to ciezka sprawa, ale na ile mogę wykorzystuje umiejetnosci Neli i jakos dajemy rade

u nas tez. mam wrazenie, ze u Neli przetrzymywanie nie daloby rady. ma swoje pory i jak jest spiaca to spac musi - choćby na siedząco

mnie byłoby nie chciałabym żeby Nela dostala komunikat "urodzil się dzidziuś to mama zajmuje się nim, a babcia mna".
przykład może sredni, bo to skrajność, ale kolezanka w dzieciństwie mieszkala u babci, "bo mam dwie młodsze siostry i mama musi się nimi zajmowac". i tak najpierw podrzucana była na weekendy, później podstawowka kolo babci, bo latwiej odebrać, az w końcu do 18stki mieszkala sobie z babcia...

to tylko się ciesz! ja tez calkiem dobrze się czuje w porównaniu do 1 ciąży. mdlosci pojawily się, ale tylko na trochę

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

podnosisz mi poprzeczke
Filip dziekuje))

Szkoda ze dzisiejszy dzien sie już skończył bo bylo bardzo miło. Do Filipka prZyszli dziadkowie chrzestny i ciocia małym kuzynem młodszym o miesiac. Kupiliśmy torcik maly zdmuchnal swieczke popisywal sie i chodZil jak nakrecony a na codZien nie chodZi haha ) cwaniak jeden. Teraz czekamy na 17 maja na roczek wyprawiany ))

Stary 2014-05-08, 21:35   #224
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam się w nowym wątku!

Sto lat dla wszystkich solenizatów
może skok rozwojowy??
u nas było podobnie i wszystko minęło, po tych akcjach zaczął bardziej kumać że nie to znaczy nie, tzn mi się tak wydaje bo podchodząc do pralki, kuchenki, krzyczy nie nie i odchodzi

w ogóle fajnie tak patrzeć jak taki mały człowiek się rozwija, z takiego okruszka który cały dzień jadl i spał robi się całkiem kumate dziecko, dziś chcialam dać Nikiemu resztę obiadu którego nie dojadł, żeby mu rażniej było wyjęłam sobie z lodówki jogurt, no i mały krzyczy z krzeselka i pokazuje palcem: to to! próbowałam dać mu jego jedzenie, odepchnął ręką, mówił nie nie i pokazywał dalej paluchem na jogurt wołając to to to

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 21:51   #225
Wis26
Raczkowanie

Cytat:
może skok rozwojowy??
u nas było podobnie i wszystko minęło, po tych akcjach zaczął bardziej kumać że nie to znaczy nie, tzn mi się tak wydaje bo podchodząc do pralki, kuchenki, krzyczy nie nie i odchodzi

w ogóle fajnie tak patrzeć jak taki mały człowiek się rozwija, z takiego okruszka który cały dzień jadl i spał robi się całkiem kumate dziecko, dziś chcialam dać Nikiemu resztę obiadu którego nie dojadł, żeby mu rażniej było wyjęłam sobie z lodówki jogurt, no i mały krzyczy z krzeselka i pokazuje palcem: to to! próbowałam dać mu jego jedzenie, odepchnął ręką, mówił nie nie i pokazywał dalej paluchem na jogurt wołając to to to
Mój jak słyszy nie to przyśpiesza żeby czegoś dotknąć zanim go mama dogoni No ale mam nadzieję, że mu miną te dziwne akcje

Ale super, że już Niki tak umie pokazać i jeszcze powiedzieć co chce Daniel na razie pokazuje paluszkiem jak go coś interesuje, a jak nie chce jeść to kręci głową na nie i wpycha kciuka do buzi.
Stary 2014-05-08, 21:56   #226
deb
Zakorzenienie

CZeść
Sto lat dla wszystkich solenizantów!

Zaglądam żebyście mnie nie skreśliły i nie umieściły na liście zaginionych mamusiek
Spieszę donieść, że niestety nie udało mi się Heli odstawić od cycka...będę jej wprowadzać posiłki w zamian za cycek bo mm nie chce pić. Mam nadzieję, że jakoś to pójdzie
Stary 2014-05-08, 21:57   #227
cloche
Zakorzenienie

ankaa, ale czad z tym twoim Nikim ma juz swoje widzimisie i to jasno pokazuje, brawo!
a jak reagowalas na jego akcje dramatyczne z waleniem piesciami w podloge? moj teraz tez na tym etapie. albo sie wygina i robi przenajslodsza skwaszona minke i zaczyna cos jakby plakac, albo niczym wloski pilkarz rzuca sie na plasko i wali czym sie da o podloge widowisko cudaczne i zawsze chce mi sie smiac, ale chyba nie tak powinnam reagowac, tylko byc stanowcza, nie?

diabli, co do tego komentarza o zostawianiu starszego dziecka u babci - ty podalas ekstremalny przyklad. u Mysi zupelnie inna sprawa. mlody nie bedzie nagle oddawany do babci, bo sie urodzi nowy dzidzius, tylko od malego tam chodzi i to jest jego dzien. po prostu ten dzien bedzie zachowany az babci nie zmieni sie na przedszkole.
moja kumpela ma 4latka i roczniaka i jak starszego nie moze do przedszkola dac, bo swieto albo chory, to ona wysiada - mowi mi, ze ma dosyc i odlicza godziny do wieczora. a ten mlodszy to aniol, gdzie go posadzisz tam sie bawi, zasypia sam... starszy juz rozumny, ale go wszedzie pelno i nie ma chwili wytchnienia. on sie chce bawic, potrzebuje towarzystwa, uwielbia przedszkole. a w domu nie ma takich atrakcji, wiec mamusi leb peka

cloche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 22:16   #228
Wis26
Raczkowanie

Cytat:

No i teściowa się na coś przydała Moja mnie nawiedza w czerwcu na 2 tygodnie

Cytat:
Napisane przez mamami88 Pokaż wiadomość
Na odparzona dupke jak bylismy w szpitalu to kazali tormentiolem i myc dupke po kazdej kupce

Tormentiolu chyba nie można u takich maluszków, bo ma to samo co aphtin w składzie.

Cytat:

ja sobie dzisiaj narobiłam problemów! Nela zazwyczaj zasypia kolo 15 i mam czas na dokończenie obiadu, bo o 16 wraca tatuś. polozylam ja, ale brykala i średnio jej pasowalo spanie, wiec wrocila do zabawek, a ja uparlam się na zupe-krem i w ruch poszedł blender. zmiksowalam co miałam, wylaczam, a tu wielki lament. az się biedna zanosila tak wystraszyla się tego blendera myslalam, ze skoro nie rusza jej suszarka, pralka, odkurzacz to blender tez nie i do 16 tulilysmy się był lament. obiad konczylam z wielkim opóźnieniem...a o 17:30 trzeba gnac na rehabilitacje. Nela prawie zasnela w samochodzie, na miejscu wszystko było na nie, nawet huśtawki i basen z pilkami nie daly rady. w końcu uratowalo nas "idziemy do zoo" na yt i trochę udało się ja pomeczyc. w drodze powrotnej znow prawie drzemka w aucie...szybka kapiel i myśleliśmy, ze odpłynie. a tu kolejna rozpacz i ani mowy o spaniu. do tego gorne jedynki...uhh.
U nas jest taka reakcja na odkurzacz, ostatnio małego zapakowałam do nosidła i wtedy mogłam z nim odkurzać na klacie.

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
a u nas to rozpacz jest gdy wyłączam sprzęt typu mikser..odkurzacz..blende r..czy mikser..im dłużej włączony tym lepiej..
moze dlatego ze ja by nie wystraszyć dziecka tym hałasem robie przy tym z siebie wariata..spiewam..wygłupi am sie..robie minki no i radocha jest
i Wiktor i Gabriel tak zareagował pozytywnie na to..nie pamietam jak Krystian miał sie z tym..ale raczej nie bał sie niczego bo to dziecko szalone i ciekawe życia było.. Nawet mając niecałe dwa lata zwiał mi ze sklepu i po 40 minutach znalazlam go na przystanku autobusowym oddalonego od miejsca zniknięcia o pól kilometra..o zgrozo co ja wtedy przeżyłam

gosiulka ślicznie wyglądałaś w tym pieknym dniu
Jak mi kiedyś Daniel taki numer wywinie to zawału dostanę!

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
pisz pisz jak najwiecej co u Was bom ciekawa

mi się podobalas w tej woalce co sobie zrobilas na cywilny

maly wariat z tego Kostka

Ej dziewczyny mam nadzieje,że nie zapesze, ale chyba odkrylam tajemnice dlaczego w żlobku tak dzieci latwo zasypiają... Zmienilam nam plan dnia z wielkiego chaosu na plan żlobkowy i dziec spi jak marzenie...Wyglada to tak:

6- pobudka, cyc
8.30 kaszka
10.00 owoc
potem jest juz marudny i senny, ale nie klade go spac, tylko przebieram na dwór i idziemy na plac zabaw. Tam dostaje drugiego zycia.. Siedzimy az ledwo lazi, pakuje go w samochodzik - tu jest kluczowe, jakbym zapakowala go w wozek to by zasnąl po drodze do domu, a chodzi o to zeby nie zasnąl. Potem szybko do krzeselka do karmienia ok. 12 - 13.00 kaszka (to najszybciej udaje mi sie zrobic a i tak nic innego nie lubi jesc, ale moze byc i zupka) na szybciora ile da rade wrzucic, wyciagam dzecko, wkladam smoczka, dziecka nie ma....tadam!
juz 3 dzien z rzedu....

dzisiaj to juz prawie zasnąl w foteliku przed kaszka, ale jeszcze go ocucilam i nakarmilam kaszka

a potem to juz wsio ryba
Jak dałaś radę go nakarmić jak mu się chciało spać? U nas jak jest senny to tylko butlą można nakarmić. Żeby zjadł z łyżeczki to musi być w super formie i super humorze.

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
ankaa, ale czad z tym twoim Nikim ma juz swoje widzimisie i to jasno pokazuje, brawo!
a jak reagowalas na jego akcje dramatyczne z waleniem piesciami w podloge? moj teraz tez na tym etapie. albo sie wygina i robi przenajslodsza skwaszona minke i zaczyna cos jakby plakac, albo niczym wloski pilkarz rzuca sie na plasko i wali czym sie da o podloge widowisko cudaczne i zawsze chce mi sie smiac, ale chyba nie tak powinnam reagowac, tylko byc stanowcza, nie?
Mnie Daniela akcje śmieszyły na początku Teraz się zastanawiam czy już skakać z okna czy może mu przejdzie za parę dni. Ogólnie takie kryzysy to staram się ignorować, a potem jak się już uspokoi to go pocieszyć czymś innym. Co mi dzisiaj wyczyniał na placu zabaw jak go nie puściłam do mokrego piasku to się w głowie nie mieści.
Stary 2014-05-08, 22:47   #229
vujka
Raczkowanie

Halo Halo karota11 kiedy Ty się wybierasz na Giszowiec? coś pominęłam? Maj przecież i komunie niebawem!
vujka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 23:07   #230
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cloche pisalam Ci wczesniej pocieszenie odnosnie usypiania przy bujaniu. Nam wizyta tesciow niespodziewanie stworzyla mega warunki do nowego sposobu zasypiania. Otoz usypiam Sofcie na podlodze. Karmimy sie na lezaco,jak zje to sobie idzie czyms sie zajac, a ja leze i czekam na nia, co pare minut przychodzi do mnie,kladzie sie mnie lub kolo mnie i znow idzie zwiedzac pokoj, czy cos tam ogladac i wraca, kladzie glowke i tak w kolko kilka razy, spiewajac sobie przy tym. Ja sobie wygodnie leze i medytuje ostatecznie Sofia zasypia, a ja moge wyjsc z pokoju. Czasem to trwa 10min czasem 30 ale nie jest to dla mnie stracony czas bo to taki wspolny chillout. Z reszta odkad Sofka sie urodzila to jest moja prywatna specjalistka od spraw rekreacji i relaksu. Nigdy wczesniej nie spedzalam tyle czasu w wyrku z ksiazka czy na necie <3 i to jeszcze w poczuciu,ze wyswiadczam przysluge ludzkosci!

Anka, Niki wymiata! Sofia nie posluguje sie jeszcze zadnym ze znanych mi jezykow i nie zawsze wiem co ma na mysli. U Nikosia nie mozna sie pomylic
Clo, ta skwaszona minka jest przecudna! Moze gdzies Sofke znajde z nia

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 23:45   #231
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
może skok rozwojowy??

Wow jaki madrala: )

Oczywiście pół dnia wybierałam wyprawke,a jak młody zasnie miałam ostatecznie się zdecydować i kupić, a zasnelam razem z nim... może jutro się wreszcie uda.

Dobranoc: )

Stary 2014-05-09, 08:11   #232
karolina2121
siedzę i myślę

Jeszcze spicie? Hello juz 8!

Stary 2014-05-09, 08:13   #233
esskapada
Zadomowienie

Cytat:

Już nie :-D nie można pospać :p

Stary 2014-05-09, 08:50   #234
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
MysiaMysz a nie szkoda Ci będzie, że Piotruś będzie siedział u babci, jak będziesz w domu??
wiesz co on ma taki dzien teraz ze idzie na 8h do babci, boję się, że zabiorę go od babci, a potem znowu pójdzie do przedskzola i będzie przeżywał rozłąkę ze mną teraz jets super, nigdy nie płacze jak idę do pracy więc nie chce mu wywracać świata do góry nogami, może np. go teściowa wcześniej przywiezie czy coś jak będę w domu

poza tym szczerze? nie mam pojęcia jak karmić 40 minut noworodka z 1,5 czy 2 latie w domu, którym w tym czasie puści chatę z dymem

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Dziekuje w imieni Sofii za pamiec i zyczenia nie wiem o co cho,ze rok to juz nie niemowle moje dziecko nie mowi to dalej niemowle nie? Taka mala jeszcze jest, najchetniej bym ja tulila calymi dniami
wg. wikipedii niemowlakiem dziekco przestaje być jak potrafi samo stać bez podparcia

Cytat:

tak jak pisałam wyżej, ja nie oddałabym go do babci z pwoodu bobasa tylko maly juz ma rytm, że jeździ do babci, poza tym osobiście uważam, że skoro on mial mnie na 100% to drugi bobas tez powinien miec mnie na 100% kilka h dziennie, żebym mogła go nakarmić i wyprzytulać bez biegania za dwulatkiem

Cytat:
Witam się w nowym wątku!

u nas to samo dzieciaki poczuły niezależność

Cytat:
diabli, co do tego komentarza o zostawianiu starszego dziecka u babci - ty podalas ekstremalny przyklad. u Mysi zupelnie inna sprawa. mlody nie bedzie nagle oddawany do babci, bo sie urodzi nowy dzidzius, tylko od malego tam chodzi i to jest jego dzien. po prostu ten dzien bedzie zachowany az babci nie zmieni sie na przedszkole.
moja kumpela ma 4latka i roczniaka i jak starszego nie moze do przedszkola dac, bo swieto albo chory, to ona wysiada - mowi mi, ze ma dosyc i odlicza godziny do wieczora. a ten mlodszy to aniol, gdzie go posadzisz tam sie bawi, zasypia sam... starszy juz rozumny, ale go wszedzie pelno i nie ma chwili wytchnienia. on sie chce bawic, potrzebuje towarzystwa, uwielbia przedszkole. a w domu nie ma takich atrakcji, wiec mamusi leb peka

otóż to, bałabym się go zabrać do domu na pół roku a ptoem znowu odrywać od mamy do przedszkola, poza tmy babcia będzie się z nim abwić spacerować itp. a ja z nowordkiem to mu rozrywek nie zapewnie za bardzo
Stary 2014-05-09, 08:55   #235
ada32
Wtajemniczenie

Cytat:

no hej
ja zawsze o siódmej pije kawe i jem śniadanko..Wiktor dogorywa w moim łóżku.. ogląda bajkę Dora..i pije kakao..Gabryś stoi przy mnie zerka na Dore..podskakuje i zajada moje kanapki...uwielbiam poranki i wyspane ..wesołe dzieci...
no i oczywiscie ja..w telefonie Was czytam

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-09, 09:22   #236
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
moja kumpela ma 4latka i roczniaka i jak starszego nie moze do przedszkola dac, bo swieto albo chory, to ona wysiada - mowi mi, ze ma dosyc i odlicza godziny do wieczora. a ten mlodszy to aniol, gdzie go posadzisz tam sie bawi, zasypia sam... starszy juz rozumny, ale go wszedzie pelno i nie ma chwili wytchnienia. on sie chce bawic, potrzebuje towarzystwa, uwielbia przedszkole. a w domu nie ma takich atrakcji, wiec mamusi leb peka .
napisałam, ze to skrajność i nie chciałam żeby było w jakiś sposób powiazane z Mysia
co nie zmienia faktu, ze tak jak Nuna nie mogłabym poslac Neli do babci wiedzac, ze siedze w domu to moje dziecko i ja sie nim zajmuje jeśli moge. jeśli nie (praca, szpital itd.) potrzebna pomoc babci. na codzien wolalabym babcie sciagnac do nas, żeby uczestniczyla w zyciu naszej rodziny, wspierala, zabrala na spacer, ale jednak dzieci wole mieć pod swoimi skrzydlami
Stary 2014-05-09, 09:23   #237
Mysia mysz
Zakorzenienie

Jeszcze tu napiszę

dziewczyny z KRK świetne warsztaty ja sie wybieram

http://krakow.miastodzieci.pl/wydarz...wienie-i-dieta
Stary 2014-05-09, 09:31   #238
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
pięknie jej to wyszlo!
i brawo za postępy w usypianiu! Nela ostatnio odkryla, ze z lozeczka może dociegnac do rolety...odsuwa ja sobie i podziwia swiat już kilka razy dalam się nabrać - cisza, wiec mysle spi! a ona z uśmiechem na buzi stoi sobie jak gdyby nic i zerka za okno robiąc non stop papa

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
no hej
ja zawsze o siódmej pije kawe i jem śniadanko..Wiktor dogorywa w moim łóżku.. ogląda bajkę Dora..i pije kakao..Gabryś stoi przy mnie zerka na Dore..podskakuje i zajada moje kanapki...uwielbiam poranki i wyspane ..wesołe dzieci...
sielanka
Stary 2014-05-09, 09:34   #239
mamami88
Raczkowanie

Cytat:

Tormentiolu chyba nie można u takich maluszków, bo ma to samo co aphtin w składzie.

no ja tylko mowie co pielegnarki mi na odparzona dupke Filipa kazly robic

Cytat:
Cloche pisalam Ci wczesniej pocieszenie odnosnie usypiania przy bujaniu. Nam wizyta tesciow niespodziewanie stworzyla mega warunki do nowego sposobu zasypiania. Otoz usypiam Sofcie na podlodze. Karmimy sie na lezaco,jak zje to sobie idzie czyms sie zajac, a ja leze i czekam na nia, co pare minut przychodzi do mnie,kladzie sie mnie lub kolo mnie i znow idzie zwiedzac pokoj, czy cos tam ogladac i wraca, kladzie glowke i tak w kolko kilka razy, spiewajac sobie przy tym. Ja sobie wygodnie leze i medytuje ostatecznie Sofia zasypia, a ja moge wyjsc z pokoju. Czasem to trwa 10min czasem 30 ale nie jest to dla mnie stracony czas bo to taki wspolny chillout. Z reszta odkad Sofka sie urodzila to jest moja prywatna specjalistka od spraw rekreacji i relaksu. Nigdy wczesniej nie spedzalam tyle czasu w wyrku z ksiazka czy na necie <3 i to jeszcze w poczuciu,ze wyswiadczam przysluge ludzkosci!

Anka, Niki wymiata! Sofia nie posluguje sie jeszcze zadnym ze znanych mi jezykow i nie zawsze wiem co ma na mysli. U Nikosia nie mozna sie pomylic

Sliczna dziewczynka ))

A my wstalismy o 6.30 i teraz maly ma pierwsza drzemke dziwnie szybko no le najwidoczniej potrzebowal jej ) dzien zapowiada sie deszczowo wiec nie zaciekawie ale jakos damy rade )

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Co najlepsze moje dziecko chodZi wrecz biega jak prychodza goscie chyba sie popisuje masakea a rano juz sie boi isc sam czY ktos to portrafi wyjasnic ?:-/

Stary 2014-05-09, 09:35   #240
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
wiesz co on ma taki dzien teraz ze idzie na 8h do babci, boję się, że zabiorę go od babci, a potem znowu pójdzie do przedskzola i będzie przeżywał rozłąkę ze mną teraz jets super, nigdy nie płacze jak idę do pracy więc nie chce mu wywracać świata do góry nogami, może np. go teściowa wcześniej przywiezie czy coś jak będę w domu

poza tym szczerze? nie mam pojęcia jak karmić 40 minut noworodka z 1,5 czy 2 latie w domu, którym w tym czasie puści chatę z dymem

tak jak pisałam wyżej, ja nie oddałabym go do babci z pwoodu bobasa tylko maly juz ma rytm, że jeździ do babci, poza tym osobiście uważam, że skoro on mial mnie na 100% to drugi bobas tez powinien miec mnie na 100% kilka h dziennie, żebym mogła go nakarmić i wyprzytulać bez biegania za dwulatkiem

otóż to, bałabym się go zabrać do domu na pół roku a ptoem znowu odrywać od mamy do przedszkola, poza tmy babcia będzie się z nim abwić spacerować itp. a ja z nowordkiem to mu rozrywek nie zapewnie za bardzo
kazda ma swój punkt widzenia mnie na chwile obecna baaardzo "kreci" to, ze będę miała możliwość obserwowania Neli w nowej roli, relacja ona-dzidziuś. sposobow na rozwiązanie trudnych sytuacji będziemy szukac w trakcie :P
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości