|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
![]() Cytat:
wyżalę się teraz ja. miałam dziś rozmowę po 3 miesiącach stażu. powiedzieli dokładnie słowo w słowo jakich się spodziewałam. czyli że nikt po 3 miesiącach nie został zatrudniony, więc proponują mi przedłużenie stażu na umowie o dzieło z 1000zł netto za cały etat. oczywiście za brakiem propozycji przemawia też to, że na poprzedniej rozmowie wykłócałam się, że na umowie dzieło nie ma odpracowywania godzin. czyli moje doświadczenie życiowe i zaradność przemówiły na niekorzyść |
||
|
|
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3813 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3814 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3815 |
|
Perfumoholik z wyboru
|
Sama siedzę teraz na bezrobociu, wcześniej robiłam za 8 stów msc, w maju minął rok jak nie pracuję.
Pisałam też za free dla portalu kobiecego, potem udało mi się nawiązać współpracę z firmą kosmetyczną - pisałam artykuły (z reklamą), treści na stronę, ale co z tego jak z takich pieniędzy nie pożyjesz. Traktowałam ją bardziej jako zarobek na drobnostki. Śmieje się, że bije rekordy w wysłanych CV. Potrafię siedzieć cały dzień i przeglądać oferty. Raz miewam dni, że jestem mega zmotywowana, że już na hurra, ambicja, ślę i idę robić, a potem ogarnia mnie taka francowata niechęć, że mam ochotę wybyć do puszczy i zbudować sobie szałas. Też myślałam nad wyjazdem, ale Tż póki co ma stałą pracę, dobrze zarabia. Nie chcę żeby rezygnował z niej dla mojej niepewnej pobudki. No i minusem wyjazdu jest brak rodziny, znajomych. Tęsknota pewnie by mnie zabiła. Eh, trzymajcie się ciepło dziewczyny
|
#3816 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a pozytywne myślenie jest ważne. w końcu trzeba siebie jakoś podbudować ![]() podjęłam decyzję, że nie zostaję. jest to ewidentne wykorzystywanie. niby taka "polityka" firmy, ale nie uważam, żeby akurat każdy kto był na stażu był taki sam, że historia przy każdym stażyście się powtarzała. a tak wyszło po wczorajszej rozmowie. gdyby to było chociaż 1300zł na zlecenie z odprowadzanymi składkami to pewnie bym została. ale 1000zł na dzieło to nie dla mnie. jeśli ja nie zacznę siebie szanować i znać swojej wartości, to żaden pracodawca też mnie nie będzie szanował. nie ma za co
|
|
|
|
|
#3817 |
|
Konto usunięte
|
Czasem myślę, że trzeba się urodzić pod szczęśliwą gwiazdą.
Moja znajoma dostała pracę tuż po licencjacie, bez żadnych znajomości i bez doświadczenia. Całe studia przesiedziała, również jak ja, nic nie robiąc. Nie wspominam o obowiązkowej praktyce studenckiej, bo to każdy musi mieć ![]() Po roku postanowiła zmienić pracę. Przeszła ona - jeden etap, drugi etap. W końcu została ona i jakaś dziewczyna i teraz tak: Koleżanka: bez mgr (bo w trakcie), 1 rok doświadczenia, brak certyfikatów "Przeciwniczka": kilka lat doświadczenia, mgr, certyfikat MF Kto dostał pracę? Koleżanka... Wiecie, ja nie życzę jej źle, wręcz przeciwnie, cieszę się, że ma pracę, ale z drugiej strony patrząc z perspektywy "przeciwniczki" - byłabym nieźle wkurzona... I tak zapytam - gdzie można kupić farta życiowego?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3818 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Czasami tak bywa
Czasami bardziej się opłaca wziąć osobę, którą widać, że będzie łatwiej wyszkolić i z którą prawdopodobnie będzie się lepiej pracować niż kogoś innego tylko dlatego, że ma certyfikat X czy Y (czasem też jest tak, że certyfikaty odstraszają - pracodawcy sie boją, że taki pracownik będzie mieć większe wymagania).
|
#3819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ja szukałam pracy, przechodziłam różne etapy. Początkowo, kierowana nadzieją i entuzjazmem, wysyłałam mnóstwo CV. Gdy trafiłam na stanowisko które szczególnie mi się spodobało, czytałam o firmie i nastawiałam się, że niedługo będę tam pracować - głupota, ale tak już miałam. Faza euforii zakończyła się gdy tylko zaczęłam chodzić na rozmowy kwalifikacyjne. Pamiętam trzy takie, po których cały wieczór wyłam. Na jednej z nich (praca pt. zrób wszystko i dostań 1300 zł) miałam robione testy umiejętności matematycznych, komputerowych, językowych, badanie profilu psychologicznego, ogółem pół dnia straconego, żeby pod koniec zobaczyć stertę CV na biurku szefowej i usłyszeć, że odpowiedź otrzymam w ciągu dwóch miesięcy, bo mają jeszcze sporo osób do przesłuchania Aż pewnego dnia nastąpił zwrot akcji ![]() Wysłałam CV do jednej z większych korporacji w moim mieście. Gdy do mnie zadzwonili, byłam zaskoczona. Przez wszystkie etapy rekrutacji przechodziłam niemal beznamiętnie - nauczyłam się, aby nie wiązać z niczym nadmiernych nadziei, co pomogło mi zachować spokój w trudnych momentach rozmów. Dzięki tym okropnym doświadczeniom moje zachowanie zmieniło się na bardziej profesjonalne i dojrzałe. Udało mi się dostać na stanowisko, na które aplikowałam i w tej chwili pracuję już w tej firmie drugi miesiąc i jestem bardzo zadowolona z warunków i możliwości rozwoju. A teraz uwaga, konkluzja Jak sobie pomyślę, że trzy miesiące temu płakałam bo nie dostałam pracy za 1300 zł u szefa który był kawałkiem ścierwa, to chce mi się rozbiec i zatrzymać na najbliższej ścianie. DZIĘKI BOGU nie dostałam tych prac!Dlatego dziewczyny, ja wiem i rozumiem, że jest ciężko, ale uczcie się ze swoich doświadczeń, tych dobrych i tych złych! Nie zamykajcie się w domu, uprawiajcie sport, uczcie się języków, excela, grafiki komputerowej, czy innych rzeczy które lubicie i w których jesteście dobre. Rozgadałam się jak nienormalna powodzenia!
|
|
#3820 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3821 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3822 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja znajoma wciska mi ciemnoty, że dostała się do policji bez doświadczenia od tak. Po protu miała 2 rozmowy jedną z komendantem, druga w kadrach a dowiedziała się o tym, ze szukają pracownika od znajomego. A ja całe życie myślałam, ze na takie stanowiska rozpisywane są konkursy ogłaszane w biuletynie informacji publicznej. Dalej zastanawiam się gdzie mój chlebodawca zrobił błąd, że zatrudnił mnie na staż. Jestem jedyną z 5 osób, które nie maja nikogo z rodziny w tym urzędzie. |
|
|
|
|
#3823 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4727124 5]Dalej zastanawiam się gdzie mój chlebodawca zrobił błąd, że zatrudnił mnie na staż. Jestem jedyną z 5 osób, które nie maja nikogo z rodziny w tym urzędzie.[/QUOTE]
Hehe, po co się zastanawiać Po prostu urzekłaś go swoją osobą Ale tak serio to rzeczywiście, znajomości dają o wiele więcej możliwości. A masz szanse, aby po stażu tam zostać? Podoba Ci się to, co robisz?Vault101, i znów potwierdzasz tezę, że "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło" Fajnie, że Ci się wiedzie.girlonthebridge, częściowo mogę zrozumieć Twoją sytuację, bo sama pracuję w takiej firmie, że roboty jest ogrom. I rzeczywiście, wolę jak jest więcej, niż mniej. Natomiast poważnie bym się zastanowiła nad Twoim miejscem pracy, bo pomyśl - musimy pracować do 65 roku życia, do końca zamierzasz tak harować? Potem możesz założyć rodzinę i wtedy taka "spokojniejsza" praca byłaby lepsza. No ale co kto lubi. Zresztą piramida Maslowa w tym momencie się kłania
|
|
|
|
#3824 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4727124 5]kochana wystarczą kontakty czy znajomości jak kto woli.
[/QUOTE] Może i masz rację, koleżanki AŻ tak na wylot nie znam... troszkę rozmyślając o pracy, przypomniał mi się epizod sprzed studiów - bardzo chciałam pracować, a że ówczesny chłopak miał szerokie grono rodziny z biznesami (sklepy, etc) to zaczęłam po nich chodzić i pytać o staż - dobrze mnie znali i wiedzieli kim jestem. Nie dostałam żadnej pracy. Jeszcze byłam u jego wujka - powiedział, że oddzwoni do mnie, po czym po kilku dniach zobaczyłam, że zatrudnił ciężarną dziewczynę (bo wpadła i nie miała środków do życia), więc takiej musieli pomóc, a u innych ciotek i wujków pozatrudniali po rodzinie (najczęściej dzieci sióstr/braci, czyli po prostu kuzynki mojego wtedy chłopaka). Pamiętam do tej pory, minęło kilka lat, a odpowiedzi od tego wuja nie dostałam po dziś dzień ![]() Znajomości znajomościami, ale szczęście bardzo jest potrzebne. |
|
|
|
#3825 |
|
Konto usunięte
|
Haha, to ja mam tak, że mi nikt z rodziny (poza ofc rodzicami i rodzeństwem) nie załatwiłby pracy, ale wszyscy chętnie walą do mnie, żebym to ja im załatwiała
|
|
|
|
#3826 |
|
Konto usunięte
|
Ja się ostatnimi czasy nauczyłam, że trzeba tylko na SIEBIE liczyć, na nikogo innego...
To ma swoje plusy Nauczyłam się kilku męskich spraw, bo wiem, że nikt mi nie pomoże. A od czego jest internet? Odpalam youtube i jadę ![]() Kto wie, może lepiej być samą, skoro prawie wszystko się umie Napaliłam się na kursy, ale wszystkie są płatne, ALBO dla osób ze średnim wykształceniem. Nie łapię się nigdzie, a tak z chęcią bym zrobiła sobie jakąś dietetykę. Zagapiłam się, bo zdjęli płatne kierunki i mogłam zapisać się znów na studia - na dietetykę albo żywienie, ale przegapiłam rejestrację... Kurczę. W szkołach policealnych przeglądałam plany zajęć - jakoś wcale nie mają tego, co mi odpowiada
Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2014-07-12 o 12:58 |
|
|
|
#3827 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba musiałby stać się cud, żeby tam dostać, najprędzej, gdyby jakiś pracownik zszedł tego świata i nie miał dziecka które zajmie jego miejsce. TO JEST URZĄD ![]() 2 pracownice są w ciąży, ale na ich miejscu już są stażystki (zeby było śmiesznie spokrewnione z pracownicami) i będą miały umowy na zastepstwo. a ja pracuje na takim stanowisku że nie mam szans. na moje miejsce przyjdzie potem inny stażysta. Trochę to dołujące, ze pracuje się jak normalny pracownik jeszcze wyręczając innych a nawet pełnego 1000zł się nie zarabia. Cytat:
tez tak bywa. Ja na przykład swojej rodziny bym nie zatrudniła. Wole obcego z ulicy niż fałszywą familie. Znajomości nie są bezinteresowne. ty zatrudniasz mojego człowieka, ja pomagam twojemu człowiekowi. Tak to działa. Chodzi o korzyści a nie dobre nazwisko. a w takim urzędzie wszystko znajomym znajomych można załatwić bez kolejki i w najszybszym terminie, można nawet dać datę wsteczna na piśmie. Wiem bo już kilka razy tak robiłam. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-07-12 o 13:00 |
||
|
|
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No całe życie nie chcę zarabiać najniższej krajowej bo na nic mnie nie będzie stać, jestem sama, nie szukam sponsora czy osoby, która będzie mnie utrzymywała bo znam wiele takich związków gdzie mężczyzna utrzymuje rodzinę bo żona nie zarabia/mało zarabia i ciągle są kłótnie o kasę. Nie chcę tak żyć. Chciałabym zarobić na tyle aby się utrzymać nawet na niskim poziomie. ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4727124 5]kochana wystarczą kontakty czy znajomości jak kto woli. Moja znajoma wciska mi ciemnoty, że dostała się do policji bez doświadczenia od tak. Po protu miała 2 rozmowy jedną z komendantem, druga w kadrach a dowiedziała się o tym, ze szukają pracownika od znajomego. A ja całe życie myślałam, ze na takie stanowiska rozpisywane są konkursy ogłaszane w biuletynie informacji publicznej. Dalej zastanawiam się gdzie mój chlebodawca zrobił błąd, że zatrudnił mnie na staż. Jestem jedyną z 5 osób, które nie maja nikogo z rodziny w tym urzędzie.[/QUOTE] konkursy muszą być rozpisywane i ogłoszenia muszą być dawane do BIP, ale nawet jeżeli ten konkurs jest organizowany to jest to tzw. konkurs widmo. Byłam obecna na ok 4 konkursach tego typu w policji (pracowałam już w policji po prostu jako obserwator) i zawsze KTOŚ określony już był, zazwyczaj dostawał wcześniej pytania, bądź sam klucz odpowiedzi.
|
|
#3829 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
Podczytuję Was od niedawna i muszę przyznać, że świetny wątek! Ja za rok będę szukała pełnoetatowej pracy. Niedługo będę na V roku studiów (od października), pierwsze trzy lata- doradztwo zawodowe i personalne, kolejne 2- pedagogika opiekuńcza. Moje doświadczenie w zawodzie to tylko praktyki, czyli zerowe obecnie robię przygotowanie pedagogiczne w przedszkolu. Dostałam pracę w zawodzie, jednak tylko na week i jej nie przyjęłam, wiem zawaliłam, ale się nie poddam, oj nie![]() I właśnie mam pytanie, mam teraz wakacje i czy nie znacie kursów/szkoleń online? Obecnie przeszłam tylko jeden o motywacji i część brokera informacyjnego Przydałaby mi się jakaś strona z językiem angielskim lub niemieckim, ale pewnie o jakimkolwiek certyfikacie przez internet mogę zapomnieć...mam czas, więc chętnie skorzystałabym
Edytowane przez nellady Czas edycji: 2014-07-13 o 10:44 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3830 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kursów w internecie jest cała masa, ale musiałabyś doprecyzować w czym dokładnie chcesz się rozwijać .
|
|
|
|
|
#3831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym rozwinąć swój język niemiecki (obecnie po nauce w szkole i na studiach mimo w miarę ocen mam raczej tylko podstawy ). Szukałam szkoleń związanych również z moim zawodem na licencjacie, czyli HR, ale znalazłam niestety tylko płatne. Może nie potrafię szukać tych kursów, dlatego spytałam Interesowałoby mnie również wszystko co związane jest z pracą biurową
|
|
|
#3832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wpisanie "dietetyk" na portalu pracuj daje w wyniku ~13 ofert na cała Polskę... prawie wyłącznie pseudopraca w Naturhouse ![]() Dietetyk w szpitalu, ogolnie w publicznych instytucjach zarabia grosze, a tych etatow jest bardzo mało. Tak prywatnie to do dietetyka mało kto chodzi. |
|
|
|
|
#3833 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3834 |
|
Konto usunięte
|
Jeszcze jakiś czas temu wierzyłam naiwnie, że PiS to zmieni gdy dojdzie do władzy, ale teraz, patrząc na kondycję ZUS, wątpię.
|
|
|
|
#3835 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
#3836 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i czasami osoby na dorywcze prace. Nie przemyślałam tego... Cytat:
Na rozmowie rekrutacyjnej rzucił mi pytanie, czy mam dzieci... Stąd moje obawy. Wiem, że bez ślubu też można zajść w ciążę Boję się, że jeśli mu wspomnę o ślubie to może pomyśleć iż zaraz mogą pojawić się dzieci...jestem w takim wieku, że to najwyższa pora.Wcześniej pracowałam w dużych firmach, wszystko było rozliczane co do złotówki i obowiązki jasno określone. Pierwszy raz pracuję w takiej małej prywatnej firmie. Z pracownika biurowego z najniższą pensję stałam się : sekretarką, pracownikiem produkcyjnym, grafikiem, sprzątaczką i przedstawicielem handlowym...jeszcze mam swoje auto eksploatować, co mnie wkurza, bo daje mi 50 zł do ręki za benzynę ( w tym miesiącu nie dostałam!) jak tu się sprzeciwić? Wizja bezrobocia mnie przeraża... nie chcę już tego przechodzić...Człowiek godzi się na wszystko, nie można być za dobrym i być do przodu, bo inni to wykorzystują.
|
|
#3837 |
|
Konto usunięte
|
Ale teczkę osobową i tak powinnaś mieć, nawet w takiej firmie
|
|
|
|
#3838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze odnośnie emerytury nowe zasady są mocno krzywdzące, osoby starsze, którym nie udało się załapać na stare zasady tracą po kilkaset zł nawet. Kiedyś brało się pod uwagę zarobki z najkorzystniejszego okresu w życiu tj. 10 kolejnych lat z 20lecia sprzed złożenia wniosku lub z 20 najkorzystniejszych lat w trakcie całego okresu podlegania ubezpieczeniu. I ludzie naprawdę na tym spoko wychodzili. Teraz bierze się wszystkie lata. Nie wiem czy jest wśród nas osoba, która pracowała jeszcze przed 99 rokiem. Wtedy emeryturę wylicza się z kapitału początkowego + składki + to co na OFE/subkoncie dzielone przez średnie dalsze trwanie życia. Dla mnie (czyli osoby pracującej po 99) są to tylko składki + OFE/subkonto przez średnie dalsze trwanie życia. G**no zarabiam to moje składki też są mizerne. Nie wiem co to dalej będzie jak na samym starcie kiedy jeszcze wiele mogę zarabiam tak słabo. Jedyny plus pracy w ZUSie to dowiedzieć się jak mi będzie kiepsko jak będę dobijała 60tki :P
|
|
#3839 |
|
Zadomowienie
|
girlonthebridge - jak przeczytałam Twojego posta, to mi motywacja spadła
|
|
|
|
#3840 |
|
Konto usunięte
|
I nie dostałam tej pracy, na której tak bardzo mi zależało. Przegrałam z 1 osobą. Trochę mi przykro, bo było tak blisko, wykosiłam po drodze z 50 konkurentów, a nie wyszło. Ale nie poddaję się, dopóki mam obecną pracę, to nie ma co się załamywać.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.

a pozytywne myślenie jest ważne. w końcu trzeba siebie jakoś podbudować