|
|
#211 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wymarzony domek
Cytat:
Nie wiemy jaka jest jego sytuacja, może i do firmy dołożą się jego rodzice, nie wiadomo jak to jest. Swoją drogą madzia_15 co studiujesz? że wolisz zajść tak szybko w ciążę zamiast zacząć pracę? Edytowane przez Alsou Czas edycji: 2014-08-05 o 21:54 |
|
|
|
|
#212 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ceny (bez robocizny przy wykończeniówce) to: Stan surowy otwarty ( fundamenty, mury, dach) - 105tys, do zamknięcia (okna, drzwi, pokrycia scian, komin, podbitki itp) - 60tys, wykończenie (kafle, panele, malowanie, elektryka, schody, drzwi wewnątrz) - 95tys, wszystkie instalacje + piec - 45tys... Czyli samo wybudowanie to ok. 300tys, a gdzie jeszcze meble, wyposażenie łazienki, sprzęt agd rtv... Przedstawiłam Ci to najbardziej realnie jak się da, ceny są z tego roku, budowa to naprawdę nie takie hop siup, tym bardziej finansowo.. Mam porównanie co do kupna mieszkania,a budowy domu i na początek zdecydowanie polecam mieszkanie.. |
|
|
|
|
#213 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To nie chodzi o to, tylko o wmawianie na siłę, że 600zł na życie z dwójką dzieci jest spoko, i jeszcze odłożyć można. Wiadomo, że się da, tylko nie wciskaj, że z palcem w nosie. I pisane w tonie chwalenia się, tak, ja dałam radę, dzieci słoikami karmiłam, mąż rok na bezrobociu siedział za granicą, a jeszcze odłożyłam! Na prawdę, nie ma się czym chwalić... |
|
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
firma- jak się zwróci w rok to można uznać za ogromny, ogromny sukces, trzeba w nią włożyć z regóły pieniądze no chyba ze to branża informatyczna to jest ciut inaczej . Nie zmienia to faktu że zanim firma zacznie na siebie zarabiać mija z sporo czasu, nie mówiąc o kosztach bierzących prowadzenia działalności gospodarczej.
Studiując elitarny kierunek na elitarnej uczleni - Wawa SGH ?? - to mi tylko przychodzi do głowy , mam kilku znajomuch po tej uczleni lub innych "elitarnych" i są to również kobiety żadna z nich nie chciała od razu po studiach zachodzić w ciąże, co lepsze żadna z moich koleżanek po studiach nie zaszła w ciąże tylko poszła do pracy. Wychodzi na to że lepiej zaciązyć po studiach kij z pracą, kij z macierzyńskim na rok , kij ze będzie miała doświaczenie i gdyby chciała wrócić do obiegu po urodzeniu dziecka to byłoby troszke prościej. Niech chłop tyra - nie wiem czy wiesz że prowadzenie firmy to praca 24h/dobę, dużo nerwów i stresu, a nie jak wychodzi z Twojej wypowiedzi góra pieniędzy na już. |
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Alez tu jadu w tym wątku. Brrrr.. odpuszczę sobie czytanie calosci
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
Jesteś matką zmuszoną do oszczędzania na zdrowiu dziecka bo masz taką a nie inną sytuację finansową - zdarza się. Ale nie próbuj tu wmawiać, że oszczędzanie na jego zdrowiu jest godne naśladowania w warunkach, które pozwoliłyby na zakup lepszych szczepionek. Na nowe, wygodne buty, by się stopy dobrze ukształtowały. Na dobre jakościowo mleko. I na pierdyliard innych istotnych dla rozwoju dziecka rzeczach. W sumie nie wiem co te Twoje posty mają na celu - udowodnienie autorce, że za jej rentę da radę z dzieckiem wyżyć bez pracy? W sumie to wszystko się da, tylko nie wszystko się powinno jeśli się nie musi.
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że mało. Ja na jedzenie+picie tylko dla siebie (na przeciętnym poziomie, żadne luksusy) wydaję nieco więcej niż 600zł. Jakbym miała za taką kwotę utrzymać jeszcze dwójkę dzieci tak jak ty to chyba by umarły z głodu. Naprawdę nie wiem jak można decydować się na dwójkę dzieci mając miesięcznie 600zł na utrzymanie. Przecież to wychodzi 6zł/dziennie na osobę. To nie starcza nawet na jedzenie, a co dopiero pampersy/kosmetyki/leki/ubrania/lekarze/środki czystości itp.
Edytowane przez _czarny_kot Czas edycji: 2014-08-05 o 22:07 |
|
|
|
#218 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nie bój się nikt z nas nigdy na zasiłku nie był-sytuacja życiowa to nie zawsze utrata pracym życie za darowiznę-żebranie, nie chwalę się też że dzieci słoikowe-napisałam wyraźnie-nie miał mi kto pomóć-miałam problem wnosić zakupy wykrzywiaj posty na swoją modłę dalej Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-05 o 22:08 |
|
|
|
|
#221 |
|
Konto usunięte
|
Żeby nie mieszkać z teściami. Zrozumiesz jak się radośnie wyprowadzisz do domku mamusi przyszłego męża. Ja Cię przestrzegam już teraz - hardkor, chociaż teściową mam całkiem spoko, niekonfliktową i miłą - ciężko mi jest czasem parę dni wytrzymać w odwiedzinach w NIE SWOIM domu na podsłuchu.
|
|
|
|
#222 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Jakbyś przeczytała uważnie wątek, to byś wiedziała o co jest nagonka na autorkę. Cytat:
Jeśli to sytuacja przejściowa to wiadomo, zacisnąć pasa i jakoś do przodu. Ale np. świadomie decydować się w takich warunkach na dziecko/dzieci to głupota moim zdaniem, nawet jak ktoś umie dobrze gospodarować pieniędzmi. |
|||
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#226 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
napisałam, że miałam taką sytuację przez jakiś czas a nagle jestem kłamczuchą i złą matką |
|
|
|
|
#227 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dżizasie, chyba śnię |
|
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
zacytuj proszę, kto Ci tak napisał - bo póki co to widzę, że sama na swój temat tak jojczysz. Robiłaś co mogłaś i chwała Ci za to. Ja Ci sytuacji współczuję bo nie do pozazdroszczenia ale też nie oznacza to, że należy do powstania takowej dążyć.
|
|
|
|
#229 |
|
and cigarettes
|
Pisała, że południe, więc pewnie UJocik i prawo.
![]() Nie u Ciebie czy u niego. U Waszych rodziców. Po to mieszkanie, byście mieszkali u siebie |
|
|
|
#230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
No fakt faktem, że jadu jest tu sporo. Ale ja się nie dziwię, że niektórym ręce opadają, skoro u autorki refleksji jakiejś nie widać tylko coraz lepsze wyliczenia, nadzieje itp.
Mnie to w sumie wisi aczkolwiek uważam, że z jadu można wychwycić parę rad które naprawdę są sensowne, ale ona chyba nie przyszła tu po to a przynajmniej nie wygląda na to. Jej sprawa. Natomiast mjos nie rozumiem. Bo piszesz mądrze, że trzeba się liczyć że na opłaty jakieś pierdoły to najwięcej schodzi i nie jest tak kolorowo. A z drugiej strony o tym, że można mieć dziecko i wydawać grosze piszesz jak o jakiejś wzorcowej postawie. W zamyśle: wcale nie trzeba dużo na dziecko wydawać więc bierzcie i płodźcie się. No jasne, jak już sytuacja zmusi to chwała Ci za to i nie neguję że dałaś radę za tak niską kwotę. Ale jednak jak się planuje i nas sytuacja nie zaskakuje to może lepiej jednak takiego czegoś nie zakładać świadomie nie uważasz? Bo taka sytuacja to jest ogromne ryzyko, gdy dziecko zachoruje chociażby a to już nie są problemy z tyłka wzięte. |
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
#234 |
|
Konto usunięte
|
nie nie nie-zupełnie nie o to mi chodziło
chodziło mi o pokazanie, że dziecko to nie taki koszt "luksusowy", (jak padło, że trzeba tysiące)a jednocześnie, że w "nagłej jak moja" sytuacji te "żarówki" do domu są problemem i autorka jest nieświadoma strasznie starałam się to podkreślać, ale uczepiono się tego, że ponoć mój mąż jest do dupy i żyjemy z zasiłku (mimo że podkreślałam że nie korzystamy z pomocy) |
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po prostu obawiałabym się że autorka ze swoim podejściem z tego gąszczu rad wcale nie wychwyci, że rzeczy do urządzenia to wieczne koszty a jedynie przeczyta, że da się z dzieckiem wyżyć za te 1300 i to zakreśli na czerwono w głowie i zapamięta jako kolejny argument. |
|
|
|
|
#237 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
). Z tego co się wyedukowałam, są lepsze, po prostu. Ale mniejsza - chodzi o to, że jak masz zapewnione odpowiednie fundusze, to masz wybór i możesz zapewnić dziecku i sobie to, co uważasz za dobre (w jakimś tam zakresie). Jak nie masz funduszy, nie masz wyboru i bierzesz tylko to na co Cię stać.
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie, to tylko widzę, że powtarzasz farmazony typu "dom jest tańszy niż mieszkanie", a w cenach czy sytuacji prawnej się dalej nie orientujesz (dlatego też wizażanki, podważam prawo na UJ ).Zresztą, to wszystko dopiero za tyle czasu, że nawet nie wiadomo, czy Wam się plany nie zmienią. Chociaż tu widzę upór w trzymaniu się "marzeń", bez miejsca na granicę błędu ![]() I ponawiam pytanie - jak to jest, że nie boisz się wyjść za człowieka, z którym nawet nie umiesz porozmawiać o kwestii własności, wspólności lub rozdzielności majątkowej po ślubie? |
|
|
|
|
#239 |
|
Rozeznanie
|
Może wyjdę na pesymistkę, ale porywanie się na dom prze studentów, w międzyczasie wielkie wesele, mieszkanie kątem u teściów, zakładanie i utrzymanie firmy i wiara, że szybko zacznie przynosić zyski-no czarno to widzę
Nie wróżę dziewczynie szczęścia z takim podejściem. Naiwność, pójście na łatwiznę, wszystko na hop siup, bo z domem nie ma co czekać, zero rozsądku, tylko kalkulacja, kto ile da i u kogo przezimują dopóki dom nie stanie, a na wykończenie domu to tylko mały kredycik. Idealny materiał na kolejne wątaski. |
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:20.

dość aktywnie udzielam się na forum dlatego też założyłam nowe konto bo potrzebuje porad a chodzi o delikatną sprawę. 

Dżizasie, chyba śnię