|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4862 |
|
Konto usunięte
|
Dużo osób chciałoby pracować w biurze, nawet na tym wątku co i rusz pojawia się ktoś, kto szuka pracy, najlepiej biurowej albo w sklepie. Do takiej pracy zwykle nie wymagają wielkich umiejętności, wystarczy byle jaki kierunek studiów i trochę życiowego ogarnięcia, stąd te tłumy kandydatów, bo tak na chłopski rozum - gdzie mają się podziać te całe chmary ludzi po administracji, socjologii i innym zarządzaniu (bez urazy dla kogokolwiek, ale chyba każdy widzi jaka jest sytuacja po większości podobnych kierunków), którzy akurat nie mieli szczęścia dostać pracy w swoim zawodzie?
|
|
|
|
#4863 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj, mogłabyś się bardzo zdziwić .... bardzo. ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4864 | |
|
Kawaii strona mocy
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47908479]Wydrukuj jeszcze raz z pdf do pdf tylko z zaznaczeniem ile str ma drukować.
[/QUOTE]Nie wpadłam na to, mundre, dziękuję Cytat:
Po to są widełki, żeby pensji z kosmosu nie wymyślać.
|
|
|
|
|
#4865 |
|
Raczkowanie
|
Ale tak jest, bo jest przez rząd ustalona tylko minimalna wysokość wynagrodzenia jaka przysługuje na danym stanowisku. Nie mówie o nauczycielach i lekarzach, bo oni się żądzą swoimi prawami, nie wiem jak jest z prawnikami w budżetówce.
|
|
|
|
#4866 |
|
Kawaii strona mocy
|
Na stanowiska, na które aplikuję, zawsze podane są 2 graniczne wartości mnożnika.
|
|
|
|
#4867 |
|
Raczkowanie
|
Mam 2 kumpele, które pracują w sądzie jako " sekretarki sędziów ", pracują w różnych miastach (miasta są obok siebie na Śląsku )mają taki sam staż pracy i wykształcenie, i to wszystko co je łączy.
Wynagrodzenie i warunki pracy całkiem inne. Teoretycznie praca od 8 do 16, w praktyce u jednej z nich praca od 8 do ....dokąd nie zrobi. |
|
|
|
#4868 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4869 |
|
Raczkowanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4791133 6]Ja kiedyś pojechałam na rozmowę do miasta oddalonego o 90 km. Wstałam o 5 pojechałam o 6, był straszny mróz chyba z -30 stopni. Na miejscu okazało się że praca biurowa polega na łażeniu po chałupach i naciąganiu ludzi na podpisane drugiej umowy na dostawę prądu, co skutkowałoby tym, ze ludzie płaciliby podwójne rachunki.[/QUOTE]
Masakra, naciągacze !!! |
|
|
|
#4870 |
|
Zadomowienie
|
Mnie też w budzetowce pytali o pensje. Oni mają widełki ale niby dają czasem więcej a czasem mniej w zależności od swojego widzimisię.
|
#4871 |
|
Rozeznanie
|
W przypadku pracy biurowej bardzo często używa się tego określenia zbyt ogólnie. Call center, akwizycja telefoniczna, ubezpieczenia, budżetówka, copywriting, marketing, pr itd. Kiedyś poszłam na rozmowę na tajemniczo nazwane stanowisko "praca biurowa". Wymagania standardowe: podst. angielski, znajomość komputera itd. Zadania: pomoc w pracach biurowych, administracyjnych itd. Idę na rozmowę, a pani do mnie że trzeba chodzić po domach i szukać sponsorów . Ja na to "ale co to ma wspólnego z pracą biurową?", a ona na to, "no bo firma ma siedzibę w biurze i do biura przychodzi pani rano, dostaję listę z adresami i wychodzi pani z biura"
Innym razem praca biurowa okazała się być call center. Ale przyjęłam tą posadę i nie żałuje, bo to było bardzo lajtowe, a zarazem profesjonalne call center banku i nic nie wciskaliśmy ludziom, tylko oddzwanialiśmy na ich prośbę. A stawka była tak za☠☠☠ista że chyba nigdy już w żadnej firmie nie zarabiałam tyle co tam ![]() Co do konkursu na najniższą stawkę: w nowej firmie pracuje od początku sierpnia. Ze względu na moją dodatkową pracę szef poprosił mnie żebym napisała dodatkowo, poza pracą, artykuły dotyczące tego mojego dorobku. Dla mnie czysta przyjemność a i kasę dodatkową zaproponował za to. Zapytał mnie ile chce za tekst. Ja mu na to że 20zł netto, a on do mnie drogo. A że była przy tym koleżanka z pracy, to zapytał ją "a ty za ile napiszesz?za tyle samo czy mniej?". My wielkie oczy, koleżanka zrezygnowała, bo powiedziała, że nie ma czasu, a po drugie nie zna się na tym tak jak ja. Chcąc nie chcąc musiał wybrać mnie, bo nie miał wyboru. A ja mu tylko przypomniałam, że skoro mają te teksty iść na stronę zawodowców, to lepiej żeby zapłacił więcej komuś, kto ma o tym pojęcie, niż zapłacił kilka złotych i otrzymał stek bzdur, które tego zawodowca pogrążą |
|
|
|
#4872 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj wysłałam jeszcze jedno cv, również ciekawa oferta.
|
#4873 |
|
Konto usunięte
|
U mnie w końcu się coś ruszyło. Byłam w tym tyg na rozmowie we Wrocławiu (nie udało się), wczoraj miałam mieć rozmowę na szczęście blisko domu, ale przesunęłam na poniedziałek i przed chwilą miałam telefon i mam iść na rozmowę w środę.
Z tym, że ta rozmowa w środę ma być na praktykanta (średnio mi się to widzi, ale w dużej znanej firmie). Napisane było w ogłoszeniu, że praktyki płatne i w formularzu zgłoszeniowym zaznaczyłam, że chcę zarabiać 2-3tyś. Oczywiście interesuje mnie ta górna granica, bo praca jest pod Warszawą i pewnie dla praktykanta nie przewidują zakwaterowania, więc musiałabym coś wynająć. Pani, która dzwoniła dała mi nr tel. do panów z którymi mam rozmawiać. Myślicie, że wypada zadzwonić i wypytać o kwestie finansowe? W sumie dobrze by było wiedzieć, niż jechać przez pół Polski i dowiedzieć się, że mogą mi tylko zaproponować warunki, do których będę musiała dopłacać.
|
|
|
|
#4874 |
|
Zakorzenienie
|
A nie pytacie sie o mozliwosc rozmowy przez skype zamiast jezdzic?
Ja we wloszech nie mam nigdy z tym problemu a oszczedzam czas i pieniadze. |
|
|
|
#4875 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcza, ja nie wiem, co się dzieje, ale nie ma dla mnie ogloszeń. A to szukają kogoś z niemickim, a tego nie znam, a to status studenta, a to praca np. w Piasecznie. Zawsze coś. A szukam tej słynnej pracy biurowej, o której piszecie, że tak mało wymagająca. Wiecie, praca biurowa pracy nie jest równa. Ja zawsze, żeby zdobyć pracę biurową musiałam wykazać się biegłym angielskim, czasami sprawdzali znajomość drugiego języka, testy z power pointa, excela, pytania merytoryczne, etc. W każdej z prac biurowych uczestniczyłam w dużych projektach, często międzynarodowych, prowadziłam też swoje mniejsze projekty. Także nie wiem dlaczego zakładacie, że praca biurowa to parzenie kawy i przekładanie papierków. Ja praktycznie nie pracowałam na żadnych papierach, a na bazach danych i SAP, także wiecie taka praca biurowa. A mam wrażenie, że niektóre osoby tutaj sugerują, że praca biurowa jest dla mało ambitnych. Tak jak napisałam praca biurowa może wygladać baaardzo różnie. Peace
|
|
|
|
#4876 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego właśnie nie ma czegoś takiego jak "praca biurowa", bo pod to pojęcie podpadają różne rodzaje pracy.
Coś nie dzwoni ta moja rekruterka. Mówiła, że pod koniec tygodnia powinno już być wiadomo, więc nie wiem, może klient jeszcze nie zdecydował
|
|
|
|
#4877 |
|
Konto usunięte
|
Zadzwoniła. Znowu odmowa. Teraz to już się naprawdę załamałam, nie wiem już co mam robić, żeby wreszcie się udało.
|
|
|
|
#4878 |
|
Rozeznanie
|
A ja dzisiaj uświadomiłam sobie ze jeśli chodzi o zawodową sferę mojego życia, to jestem tak wielkim pechowcem że większego już być nie może. Wczoraj byłam w PUP'ie, miałam wyznaczony termin, ale i tak jak się spodziewałam nie dostałam nawet stażu (przeglądam codziennie ich stronę i nie widziałam żadnych ofert więc miałam świadomość ze idę tylko po podpis i wyznaczenie kolejnej daty). A dzisiaj, wchodzę na ich stronę a tu 4 potencjalne staże dla mnie (słynna "praca biurowa"
) Ale co mnie bardziej zastanawia, przy tych ofertach jest podana data ukazania się oferty i data jej ważności i przy każdej z nich datą ukazania i ważności jest ten sam dzień, dzisiaj - 29.08.2014 a dniem rozpoczęcia każdego z tych staży jest 1.09.2014 Czy to w ogóle możliwe żeby oferta była ważna tylko w tym jednym dniu w którym się ukazała - w dodatku piątek, a data rozpoczęcia to następujący po nim poniedziałek? Eeeeeeehhh, tak się zdenerwowałam że szok...W poniedziałek oczywiście rano zaraz tam dzwonię i będę próbowała się załapać, ale jakoś dziwnie to wszystko wygląda ![]() nouvelle90, w końcu się uda, nie poddawaj się
Edytowane przez Catacomb_Kitten Czas edycji: 2014-08-29 o 17:24 |
|
|
|
#4879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4880 |
|
Konto usunięte
|
Ne wpadłabym na to, żeby poprosić o rozmowę kwalifikacyjną przez skype. Właściwie nie słyszałam nigdy o tym, żeby w Polsce ktoś to praktykował.
Nou nie ma co się poddawać, w końcu znajdziesz to czego szukasz. Pewnie szukają kogoś na szybko, a już pierwszego dnia pojawienia się ogłoszenia spływa dużo zgłoszeń, zwłaszcza na prace biurowe, więc pewnie przez to taki krótki okres. |
|
|
|
#4881 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4882 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
To staże tylko dla osób zarejestrowanych będących w tej grupie bezrobotnych do której i ja się zaliczam (do 25 roku życia, niezatrudnione i bez doświadczenia), w dodatku płatne 759 zł netto ![]() Zorzoli, gratulacje dzisiaj ciężko się przebić w tym ogromie konkurencji
|
|
|
#4883 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4884 |
|
Konto usunięte
|
To co to w końcu jest ta mityczna "praca biurowa"? Według mnie to jest praca, w której siedzi się za biurkiem.
|
|
|
|
#4885 |
|
Rozeznanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47918813]A nie możesz teraz zadzwonić? Jak jest podana komórka to bym dzwoniła. Do mnie np. ostatnio zadzwonił pan z zaproszeniem na rozmowę ok. 19. Powiedz, że przeprasza, że tak późno ale bardzo ci zależy.[/QUOTE]
Dzwoniłam parę minut po 15, na stacjonarny nr kontaktowy podany w ogłoszeniu, niestety odpowiedział mi tylko automat ze Urząd pracuje w godzinach 7-15 i żeby skontaktować się w tych godzinach. To i tak dobrze że telefony odbierają do 15, bo petentów przyjmują tylko do 14 Pozostaje mi czekać do poniedziałku i z rana zadzwonić..
|
|
#4886 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przynajmniej masz dużo czasu na przygotowanie mowy.
|
|
|
|
|
#4887 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jestem jakimś cudem na stażu i żałuję, marnuje tam swój czas. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4888 | |
|
Rozeznanie
|
No i sprawa się wyjaśniła - weszłam przed chwilą na stronę Urzędu sprawdzić raz jeszcze te daty, a tu właśnie te 4 staże które mnie interesowały zniknęły
No i dziwne, że aktualizuja oferty na stronie w piątki o 17 skoro pracują tylko do 15 Cytat:
|
|
|
#4889 |
|
Konto usunięte
|
Wg Eurostatu stopa bezrobocia spadła w lipcu do 9,0 %
W całej UE stopa bezrobocia 10,2 % Wierzycie w to? No chyba że wszyscy bezrobotni wyjechali na saksy. |
|
|
|
#4890 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra, jako prwanik też siedzisz za biurkiem, od czasu do czasu pójdziesz do sądu. Ale pewnie nie powiedziałabyś o swojej pracy, że jest biurowa, bo to takie mało ambitne i nie wymaga wielkich umiejętności. W Twoich postach to określenie ma wydźwięk wyraźnie pejoratywny. No sorry, ale tak jest.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.

boszzzzz, brak słów....

Tam są ludzkie warunki pracy.
Dobrze, że jutro już piątek, ostatni dzień i 2 dni odpoczynku.

To staże tylko dla osób zarejestrowanych będących w tej grupie bezrobotnych do której i ja się zaliczam (do 25 roku życia, niezatrudnione i bez doświadczenia), w dodatku płatne 759 zł netto