|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
ja uważam, że call center jak najbardziej jest pracą biurową. nigdy nie mówiłam, że tak nie jest. chodziło mi o to, że tworząc ogłoszenie ktoś może napisać praca biurowa żeby nie zniechęcić potencjalnych kandydatów. podałam swój przykład. jako studentka szukałam dorobku żeby pomóc przy kserowaniu, poczcie itd. i znalazłam takie ogłoszenie, że szukają kogoś do pracy biurowej. wysłałam cv, a na rozmowie okazało się że call center. i tyle.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
brawo za odwagę
|
|||
|
|
|
#4922 |
|
Konto usunięte
|
Dziś powysyłałam kilka ogłoszeń "w ciemno". Włączyłam sobie mapę firm i powchodziłam na strony biur rachunkowych. Porobiłam dzisiaj kilka wersji CV. Powysyłałam z dopiskiem, że szukam czegoś na kilka godzin, jako studentka. I, że mimo braku prowadzenia rekrutacji - zostawię CV. Oczywiście do każdego biura inne CV
![]() Jutro znów się "pobawię". A nóż z tego coś wyniknie! Trzymajcie kciuki, bo ostatnio przemyślałam całe życie i dokańczam ostatni rok dziennie, zbieram pieniążki i wyjeżdżam do innego miasta za pracą
|
|
|
|
#4923 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Zgadzam się z wami, że jest nadprodukcja prawników, ale z moich obserwacji wynika, że większość tych ludzi nie utrzyma się na rynku, bo są zwyczajnie za słabi, stąd ci lepsi zwykle rządzą branżą, a że jest ich mało, to i kolejki są długie. To już nawet nie chodzi o to, czy ktoś kończy studia z pełnym czy z pustym cv, chodzi o braki w wykształceniu. Kiedyś szukałam praktykanta do kancelarii - zaprosiłam studentów bez doświadczenia, ale oczekiwałam od nich chociaż elementarnej wiedzy, a uwierzcie, że trafiłam na kilka osób, które na IV roku, akurat w trakcie nauki prawa handlowego nie umiały wymienić spółek kapitałowych, co jest absolutną, totalną podstawą tego przedmiotu. Większość absolwentów prawa nie umie myśleć po prawniczemu, kojarzyć faktów i tak dalej, nie mówiąc o tym, że nie znają podstawowych przepisów. Ja jestem bardzo ciekawa jak się potoczą kariery moich znajomych ze studiów. |
|||||
|
|
|
#4924 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Ja jestem bardzo ciekawa jak się potoczą kariery moich znajomych ze studiów.[/QUOTE] Moim zdaniem jest tez tak, że niekoniecznie osoba, która dobrze zdała maturę i dostała się na prawo dzienne z wysokiej pozycji ma predyspozycje do uczenia się i studiowania prawa + siłę do przebicia się w zawodzie. Zgadzam się z Twoją uwagą, to jeden z tych kierunków studiów na którym może i da się zakuć, ale niestety potem trzeba umieć wiedzę wykorzystać, a coraz mniej ludzi umie uczyć się tak by informacje układały się w głowie w całość. Mamy więc masę ludzi po prawie, którzy się po prostu do zawodu nie nadają.
|
|
#4925 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie poddawaj się, jak by w najbliższym czasie nie było odzewu, rób swoje dalej, jak będziesz konsekwentna w swoich postanowieniach to uda się osiągnąć cel ![]() ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4926 |
|
Rozeznanie
|
bo niestety w PL społeczeństwo cały czas myśli jak zarobić, żeby się nie narobić :/ dlatego jesteśmy postrzegani tak, a nie inaczej przez osoby z innych państw. zauważyłam też tendencję, że osoby, które nie mają ukończonych studiów, tylko matury, odnoszą znacznie większe sukcesy niż osoby z mgr na przodzie. Dlaczego? bo są bardziej zdeterminowane do znalezienia pracy i bardziej się przykładają. Mój szef nie ma studiów. teraz dopiero robi licencjat. po prawie 10 latach funkcjonowania firmy. tak więc co mi po moich 3 literkach, skoro to ja pracuje dla niego :/
|
|
|
|
#4927 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciężko jest pogodzić takie sytuacje - kursy finansowane z UE są przeznaczone dla osób z wykszt.średnim, przez co mgr już nie mogą się dokształcać za pieniądze z państwa. Potem jednak przy szukaniu ofert, magistrzy widzą dopisek "Przyjmiemy do pracy osoby z wykształceniem MAX. średnim". Istnieje pogląd, że mgr na kasie zaraz ucieknie-zdobywając kilkumiesięczne, czy -letnie doświadczenie. Widzę po znajomych - nieważne, czy średnie czy wyższe - ciężko obu grupom coś znaleźć, nawet jeśli mają nie za wysokie wymagania. ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- *** Takie małe pytanie - widzę po raz n-ty te same ogłoszenia wrzucane w przeciągu miesiąca czy dwóch. Warto aplikować? Czytałam, że takie firmy nabijają tylko dane. |
|
|
|
|
#4928 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie dostałam dziś pracy bo nie mam wiedzy praktycznej i mogę się do nich odezwać jak już ją nabędę bo podoba im się moje cv. Czyli żeby zdobyć doświadczenie trzeba mieć doświadczenie.
Ale miła atmosfera tam była. Babka od razu powiedziała, że nie może mi dać takiego odpowiedzialnego stanowiska bo mam jednak za małe doświadczenie, a nie owijała w bawełnę tak jak inni, że zadzwoni kiedyś tam. Powiedziała, że zostawia moje cv.Ja co chwila widzę ogłoszenia na jakiś sprzedawców energii (jest tego masa), ale jedna firma to daje po 20 ogłoszeń dziennie na różne stanowiska. Z tego co piszą to dobre warunki dają, więc nie wiem czemu nie mają chętnych od czerwca. Chyba, że to faktycznie ściema i nabijanie sobie bazy danych do wciskania tej energii. ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Jabłuszko jeżeli jest podany nr telefonu to zadzwoń tam i spróbuj podpytać co w trawie piszczy. Oczywiście nie dawaj się spławić na `proszę wysłać cv i czekać`. Ale jak nie ma nawet nr to ja bym odpuściła. ![]()
|
|
|
|
#4929 |
|
Konto usunięte
|
Szefowa - a co masz fajnego z CV, że im się podobało?
![]() Nie, nie ma telefonu, ani maila. Aplikacja ze strony pracuj.pl |
|
|
|
#4930 |
|
Zadomowienie
|
Wita was kolejna bezrobotna
właśnie mija 1,5 miesiąca jak wysyłam cv (codziennie!) i otrzymałam jak dotąd jeden telefon do pracy fizycznej ![]() Na razie jeszcze się nie załamuję, ale dołączam do was coby się motywować
|
|
#4931 |
|
Konto usunięte
|
coccinelle - witamy
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4932 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4933 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4934 |
|
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;47950617]Bzdura, robiłam już kilka kursów finansowanych z UE, a mam mgr.[/QUOTE]
Serio??? Widocznie nie umiem szukać, a chodzi mi o te darmowe, finansowane z EFS/UE. Chyba kilka dni szukałam i przekopywałam internet na darmowe kursy (jako student z licencjatem) i nie mogłam znaleźć. |
|
|
|
#4935 |
|
Zakorzenienie
|
Też szukałam i albo nie umiem szukać albo oferta kursów bezpłatnych jest bardzo okrojona. Nie znalazłam żadnego. Gdzie szukałyście?
|
|
|
|
#4936 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zrobiło się teraz dużo ludzi 'ambitnych' co nawet bez wykształcenia krzyczą bajońskie stawki albo wolą pobierać zasiłek. Historia z zeszłego tygodnia, u mnie w rodzinie człowiek bez wykształcenia ostatnio dostał pracę za 2000 netto, oferty nie przyjął, bo stwierdził, że się nie opłaca Koleżanka pracowała w kawiarni, zarabiała ponad 2000, co prawda w pracy zawsze miała dużo roboty, ale w momencie jak zrezygnowała to szef codziennie do niej dzwonił z błaganiem o powrót, bo chętnych na jej miejsce brak, a ludzie nieprzyzwyczajeni do ciężkiej pracy. Kolega pracował jako ochroniarz, w momencie kiedy zmienili mu warunki, chyba chcąc dać mu umowę zlecenie , zrezygnował z pracy w trybie natychmiastowym. Na następną ofertę nie czekał długo Natomiast do pracy biurowej ludzie biją drzwiami i oknami, a wykształcenie teraz może mieć każdy, więc stąd i zaniżone stawki. [1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;47950617]Bzdura, robiłam już kilka kursów finansowanych z UE, a mam mgr.[/QUOTE] Dokładnie, kto szka ten znajdzie. Edytowane przez sunshinebutterfly Czas edycji: 2014-09-01 o 13:45 |
|
|
|
|
#4937 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Płaca minimalna powinna być wyższa dla wszystkich. I nie ma się co podniecać, że ktoś ma 2 tyś na rękę, bo to wcale nie jest dużo.
|
|
|
|
|
#4938 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4939 |
|
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47952096]Ja się im wcale nie dziwię. To że ktoś nie ma wykształcenia i pracuje fizycznie, nie oznacza, że jest niewolnikiem i ma pracować jak bawół za marne grosze. Jakbym nie miała noża na gardle to też bym wolała powybrzydzać, niż brać pierwszą lepszą pracę, ze świadomością, że mogę spokojnie coś lepiej płatnego znaleźć.
Płaca minimalna powinna być wyższa dla wszystkich. I nie ma się co podniecać, że ktoś ma 2 tyś na rękę, bo to wcale nie jest dużo. [/QUOTE]Otóż to, chociaż ta oferta za 2 tys na cały etat o której wspominałam to była oferta już z wyżywieniem i noclegiem w ciągu tygodnia i to na stanowisku kierowcy samochodu osobowego , więc de facto nie praca stricte fizyczna, ale naprawdę pracodawcy takich ludzi nie mogą znaleźć, bo albo wyjechali do Anglii gdzie mają 3 razy tyle albo ci co szukają wiedzą, że mogą znaleźć lepiej. Dlatego nie ma co płakać, że po studiach nie ma pracy, taki jest rynek, a ldzi po studiach jest masa i dlatego nie obliguje to w tych czasach do nie wiadomo jakiej pensji. |
|
|
|
#4940 |
|
Raczkowanie
|
Bezpłatne kursy dla osób z wyższym wykształceniem są (sama na taki uczęszczam), jednak w większości przypadków trzeba być albo przedsiębiorcą, albo pracownikiem zatrudnionym na umowę o pracę.
Jeśli chodzi o całą resztę, to są to albo kursy dla osób z max. średnikm wykształceniem, albo dla osób 50+ lub dla długotrwale bezrobotnych. U mnie w mieście organizowane są także kursy księgowe, ale jedynie dla klientów MOPS-u. |
|
|
|
#4941 |
|
Konto usunięte
|
Co to znaczy "nie wiadomo jaka pensja"?
|
|
|
|
#4942 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4943 |
|
Wtajemniczenie
|
Na przykładzie osob które znam - skończyli studia na nieprzyszłościowych kierunkach a chcą pracy za średnią krajową przynajmniej i to w wygodnym biurze,od razu na umowę o pracę na czas nieokreślony no i pracę tylko taką w której nie będą musieli się narobić.
Wszystko super, ale jak przychodzi co do czego to okazuje się, że nie znają nawet komunikatywnie języka angielskiego. Dlatego ja pytam - z czym do ludzi??? Ile jest takich osob co pokończyło studia a nic innego nie potrafią tylko liczą na ciepłą posadkę? |
|
|
|
#4944 |
|
Konto usunięte
|
Aha, w ten sposób to się zgadzam. Myślałam, że pijecie do każdego, kto chciałby tej mitycznej średniej krajowej, nawet jeżeli ma duże doświadczenie i umiejętności. Zna sporo osób, które sypią bez opamiętania dziwnymi stawkami, bo po prostu nie mają pojęcia o realiach rynku pracy i wydaje im się, że każdy tyle zarabia.
|
|
|
|
#4945 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4946 |
|
Konto usunięte
|
Miałam kolejny telefon. Po miesiącu i z infopracy, na której wszystkie moje aplikacje (a wysłałam całe 3 stamtąd) ciągle mają status "Otrzymane"
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- A szkoły policealne? Ja się wybieram do takowej, mam nadzieję, że czegoś mnie tam nauczą. |
|
|
|
#4947 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szukam, ale bardziej mnie interesują kursy i szkolenia unijne - chodzi mi o przedmioty i tematy. Nie zawsze z policealnych mogę znaleźć coś, co mnie interesuje ![]() Ale zobaczę, na razie liczę na jakikolwiek odzew z jakiegoś biura |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4949 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie chciałam, bo też uważam, że ma takie prawo, ale dziewczyny wypowiedziały się w taki sposób, z którego wynikało, że właśnie wszyscy powinni robić za miskę ryżu.
|
|
|
|
#4950 | |
|
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47949336]Ja nie dostałam dziś pracy bo nie mam wiedzy praktycznej i mogę się do nich odezwać jak już ją nabędę bo podoba im się moje cv. Czyli żeby zdobyć doświadczenie trzeba mieć doświadczenie.
Ale miła atmosfera tam była. Babka od razu powiedziała, że nie może mi dać takiego odpowiedzialnego stanowiska bo mam jednak za małe doświadczenie, a nie owijała w bawełnę tak jak inni, że zadzwoni kiedyś tam. Powiedziała, że zostawia moje cv.[/QUOTE] a jakie to stanowisko jeśli można wiedzieć? wiesz dla mnie to trochę dziwna argumentacja: nie da Ci tak odpowiedzialnego stanowiska bo masz za małe doświadczenie - ok, ale w takim razie po co Cie zapraszała na rozmowę? Moim zdaniem zmarnowała Ci czas ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.

Dzwonił z auta do jednego pracownika z pytaniem czemu wdał się w rozmowę z innym pracownikiem. Mi się pomysł instalowania kamer nie podoba. Źle się czuje, wiedząc , że ktoś na mnie z góry patrzy cały czas. Czuje dyskomfort , że ktoś patrzy na mnie i np widzi jak jem , ile razy byłam w ubikacji itp.