|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masz pytanie a nie wiesz gdzie je zadac, pisz TUTAJ
może za mało witamin, rutyny?
|
|
#902 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myśle Ze to kiedy kto spożywa białko zarówno z nabiału jak i mięsa powinno byc kwestia indywidualna zależna od godziny treningów etc ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#903 |
|
Konto usunięte
|
dlaczego podczas jazdy na rolkach w środkowej części stopy czuję niezbyt intensywny, ale trochę uciążliwy ból?
|
|
|
|
|
#904 |
|
Raczkowanie
|
Miałam coś podobnego i u mnie to było lekko naciągnięte ścięgno w stopie. Polecam jednak wybranie się do lekarza po prostu
|
|
|
|
|
#905 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Znaczy nie ty sama w domu, tylko u lekarza czy w laboratorium, rzecz jasna
|
|
|
#906 |
|
Raczkowanie
|
Sylwetka A, B czy C?
Hej dziewczyny,
Chciałabym określić swój rodzaj sylwetki, niestety nie umiem. Może któraś z was mogłaby pomóc? W ramionach mam 96 cm, w talii 70 cm, a w biodrach 85 cm. Mierząc nie obwód, a przekrój - ramiona 38 cm, talia 30 cm, biodra 35 cm. Z wymiarów wychodzi C, ale mam masywne uda i tendencje do gromadzenia tłuszczu w biodrach. Jak na siebie patrzę, to od pasa w górę mam sylwetkę C, a od pasa w dół jestem gruszką Ale ponoć każdy powinien się wpasować w któryś z tych trzech podstawowych typów sylwetek. Którym mogę być?
|
|
#907 |
|
Rozeznanie
|
Czy jazdę konną mogę traktować jak aktywność fizyczną? Czy za mało wysiłku tam jest?
|
|
|
|
|
#908 |
|
Zadomowienie
|
pękające sucha skóra na dłoniach i wypadające włosy jak zaradzić? Wzdęcia i bóle po nabiale i pszenicy 😢
|
|
|
|
|
#909 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znam dziewczyny, ktore maja swoje konie, jeżdżą konno i nadal maja nadwagę lub są otyłe, wiec z mojego punktu widzenia jazda konna to taka aktywność fizyczna jak spacer :P Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#910 | |
|
Raczkowanie
|
Masz pytanie a nie wiesz gdzie je zadac, pisz TUTAJ
Cytat:
Nietolerancja laktozy? Spróbuj np. Mleka bez laktozy, ser kozi, jogurt sojowy ( niestety cena wysoka ). Do tego może dieta bezglutenowa. Ja na skore włosy i paznokcie polecam suplementy np. Skrzypowita plus wcierki (Jantar), olejowanie włosów. Wysłane z mojego iPhone'a przez Tapatalk
|
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje, że zależy jak ktoś jeździ (wprawdzie ja od 10 lat pewnie na koniu nie siedziałam, ale...). Takie rzeczy jak anglezowanie czy jazda w półsiadzie wymagają wzmożonej pracy mięśni nóg i brzucha, więc jakaś aktywność to jest.
|
|
|
|
|
#912 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#913 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale i tak nie zbuduje sie tym tak ładnej sylwetki jak połączeniem silowki i interwalow. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sylwetka A, B czy C?
Ja dopiero określiłam swoją sylwetkę na podstawie książki Trinny i Susanny. One tam miały o ile pamiętam 12 typów i dopiero tam znalazłam swój.
|
|
|
#915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, mam problem z białkiem. Zaczęłam bardziej zwracać uwagę na ilość białka w jedzeniu, dwa razy piłam odżywkę białkową, w tamtym tygodniu wychodziło mi łącznie ok. 120 g białka dziennie. Póki ćwiczyłam w domu po ok. godzinę dziennie było ok, problem zaczął się na wyjeździe rowerowym. W sobotę na Roztoczu mieliśmy bardzo ciężką trasę (ponad 800 m przewyższeń do podjechania i trudne, ostre, bardzo techniczne zjazdy). W zasadzie od samego rana było trochę czułam nerki, ale po 40 km to wyłączyło mnie zupełnie. Bolało jakby mi ktoś łopatą przywalił w plecy. Dużo piłam (łącznie poszło ponad 4 l wody na trasie), a nic nie sikałam, wszystko wypociłam (jak zwykle...), więc nerki miałam okropnie przeciążone całą resztą syfu z przemiany materii. Wróciliśmy do kwatery, a wieczorkiem przy ognisku postanowiłam ruszyć nerki piwem. Jedno, drugie... no nic, ani kropelki :/ Dopiero po trzecim coś ruszyło, ale dalej mnie bolą :/ (a po drodze była jeszcze niedziela). Zawsze przy długich dystansach sporo piłam i wszystko wypociłam, ale też dotychczas jadłam mniej białka, więcej węgli. Ostatni weekend był dla mnie katorgą, a ból odebrał przyjemność z kontemplowania przepięknych krajobrazów. Co powinnam robić, żeby było dobrze? Ile tego białka jeść, żeby mi nie szkodziło? Czy iść do lekarza czy to robienie burzy w szklance wody? Dotychczas problemów z nerkami nie miałam (poza okresem dzieciństwa, kiedy wynikały one z przeziębienia- jak dzieciak po pływaniu nigdy dobrze się nie wysuszyłam i raz-dwa załatwiałam nerki i pęcherz). Co robić?
|
|
|
|
|
|
#916 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam pytanie. Czy przysiad ze sztangą z obciążeniem 32 kilogramowym to już ładny wynik? Czy na tym da się już podnieść pośladki?
|
|
|
#917 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam pytanie techniczne
Mam w domu sztangę i dwa obciazenia do niej po 10kg, sztanga wazy 6kg. Jak zalozyc ja na plecy nie majac drazka? Probowalam: polozyc ja na 2 krzesla i "sięgnac" po nia z klęku ale nie wiem czy to sie uda, macie jakis pomysl zeby nie obciazac kregoslupa?+ robilam teraz przyiady z 1hantelm 16 i 18kg, myslicie, ze moge sprobowac ze sztanga 26kg? +Ten sam ciezar do przysiadu co do martwego ciagu (na prostych nogach)? |
|
|
|
|
#918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo może jeszcze snatchem?
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2014-09-01 o 23:23 |
|
|
|
|
|
#919 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
To faktycznie może być problem, dlatego łapki trzeba wzmacniać. Ja np. mam dobrą technikę przy keepingu czego wiele osób nie ma, ale co z tego jak łapki mam słabe i dalej się podciągnąć nie mogę.
|
|
|
#921 |
|
Zadomowienie
|
Sekretny Wachlarz, Ty ze swoim ponad 30 a ja ledwo 20 jestesmy cieniasami zobacz
http://www.sportfan.pl/artykul/rekor...ysiadzie-33035
|
|
|
|
|
#922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#923 |
|
Przyczajenie
|
Hej ! Od 2 tygodni robię squat challenge i dziś zauważyłam, że w prawym udzie, zaraz po rozpoczęciu przysiadów mam okropny ból w prawy udzie, od strony zewnętrznej. Ból przypomina drętwienie, później odnoszę wrażenie, że coś gorącego rozlewa się w środku uda. Czy któraś z Was miała kiedyś coś podobnego i wie co to może być? Rozgrzewkę wykonuję zawsze przed przystąpieniem do przysiadów... |
|
|
|
|
#924 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przyczyn może byc wiele: być może się bardzo odwodniłaś stąd brak moczu, może kolka nerkowa może kamienie zakwaszenie ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Cytat:
obciążenie powinno już być odczuwalne dla tyłeczka, ale wszystko zależy od treningu ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
|
|
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Palący ból
Naciągnęłaś sobie coś.
|
|
|
#926 |
|
Przyczajenie
|
hej mozecie mi powiedziec czy powinnam schudnac i jaki mam rodzaj sylwetki ? Chodze na fintess 3 razy w tyg od 3 miesiacy wczesniej trenowalam karate ale po operacji przestalam moim najwiekszym kompleksem sa uda jak zaczelam intensywniej cwiczyc to uslyszalam ze jeszcze bardziej mi "spuchly" moge je jakos zmniejszyc?
|
|
|
|
|
#927 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, nie jeden, zwykle 5. Potem muszę zrobić przerwę i znowu mogę 5. Bardziej czuję uda niż pupę akurat, w sensie, że mi wszystko trochę drży, bez przesady.
|
|
|
#928 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- [QUOTE=dezett;47879975]Zalezy mi na ksztaltowaniu sylwetki, oczywiscie miesnie, jem wiecej niz zapotrzebowaniem. Mam problem (nadal z doboroem FBW) Generalnie bralam pod uwage takie zestawy: Zaproponowane cwiczenia, po 1 na kazda grupe: 1. Przysiad 2. Martwy ciag na prostych nogach 3. wpsiecia lydek 4. wioslowanie sztangielka 5. wyciskanie na klatke 6. wyciskanie na barki lub wznosy barków 7. francuskie 8. biceps 1. przysiad 2. wejscie na lawke 3. unoszenie bioder w lezniu ze stanga 4. wioslowanie sztangielka 6. rospietki 7. arnoldki 8. odwrotne pompki na lawce 8. biceps uginanie Hm......... lub: trening A 1) Wznosy nóg z leżenia (czy mozna to zastapic czyms innym) dlaczego w tym planie nie ma cwiczen na plecy? 2) Wspięcia na palce obunóż (to zamienic z przysiadami) 3) Przysiady klasyczne z hantlami 4) wejście na ławkę z hantlami 5) wznosy z opadu 6) Pompki klasyczne max powtórzeń (niestety zadnej nie zrobie narazie, moze jakies inne cwiczenie efektywniejsze?) 7) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz 8) Pompki w podporze tyłem trening B 1) plank max czas (dlaczego plan jet na poczatku) 2) Martwy ciąg z hantlami 3) Wykroki z hantlami 4) wiosłowanie hantelką 5) wyciskanie hantli leżąć (jeśli masz możliwość np na taboretach, ławie wąskiej) 6) Wyciskanie hantli stojąc na barki 7) uginanie przedramion (biceps) 8) wyciskanie francuskie stojąc (triceps) LUB ![]() 1a Unoszenie bioder w lezeniu 1b. Wspięcia na palce 2. Martwy na ugietych nogach 3.WYCISKANIE SZTANGIELEK PLASKO 4.WYSIKANIE SZTANGIELEK STOJĄC / SIEDZĄC na barki 5. WYCISKANIE FRANCUSKIE SZTANGIELKI 6. ZGINANIE PRZEDRAMION ze sztangielkami B. 1. Martwy ciag na protych nogach 1 a WYKROKI z hantlami 2. PODCIĄGANIE SZTANGIELKI w opadzie 3. POMPKI DAMSKIE 3 a.ROZPIĘTKI 4. PODCIĄGANIE SZTANGIELEK 5. ODWROTNE POMPKI 6. ZGINANIE PRZEDRAMION ze sztangielkami Powyższy plan rozpisalam zgodnie z zasadami FBW (cw na kazda partie miesn) wzorujac sie na planie cwiczen z pilką- ktory jest obowodowy a ja chcialabym cwiczyc "w seriach" pojedynczo. Dodatkwoo chcialabym dodac cwciczenia na brzuch: pochodza z SFD 1.Allachy 4/5x15/20p 2.Wznosy nóg z rolowaniem tułowia 4 x 15/20p 1.Pallof press 4x15p 2.Side plank 4x maks i ten system 3x w tygodniu, co do ilosci powtorzen 3x 10 wystarczy? czy 4x 10? A na miejsze partie 12 powtórzeń. W DNT bieganie 30 min lub rower 45/60min. Rozklad btw tak jak zostal mi zaprpoonowany 120g bialka (niestety czesto przekraczam ta ilosc), 60g tluszczu i 180g weglowodanów. Praca siedzaca, ogarniczo na aktywnosc codzienna. Fionka_31 zerknekabys proszę? Teraz 2 tyg robie zestaw Przysiad Martwy ciąg na prostych nogach Wznosy lydek wspiecia Wiosłowanie hantelką Wyciskanie płasko Biceps Triceps francuskie I brzuch. Efekry: biceps się wzmocnił a triceps jest słaby. W tyłku zmian Nie ma. ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- .
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-09-03 o 08:25 |
|
|
|
|
|
#929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
popracuj nad techniką, staraj się "wychodzić" z bioder a nie z kolan, powinnaś czuć uda i poślady, zmniejsz ciężar żeby sobie kuku nie zrobić, nie ma sensu więcej skoro technika do dopracowania ciśnij 3x15, jak dasz radę wtedy zwiększaj obciążenie narastajaco ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- dezett - wybierz JEDEN z gotowych zestawów z sfd trening A i B taki, w którym jest najwięcej ćwiczeń, które możesz wykonać (w sensie dostępności sprzętu) to co będzie trzeba zamienimy i nie patrz na to czy są tam ćwiczenia na plecy czy nie ma, czy to obwodowy czy nie ect.
|
|
|
#930 |
|
Zadomowienie
|
To jest z sfd ten klasyczny A/B obowody.
trening A 1) Wznosy nóg z leżenia (czy mozna to zastapic czyms innym) dlaczego w tym planie nie ma cwiczen na plecy? 2) Wspięcia na palce obunóż (to zamienic z przysiadami) 3) Przysiady klasyczne z hantlami 4) wejście na ławkę z hantlami 5) wznosy z opadu (zamniec na inne cwiczenia) 6) Pompki klasyczne max powtórzeń (niestety zadnej nie zrobie narazie, moze jakies inne cwiczenie efektywniejsze?) 7) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz o jakie cw chodzi? 8) Pompki w podporze tyłem trening B 1) plank max czas (dlaczego plan jet na poczatku) powinnny byc plechy chyba na pocztku 2) Martwy ciąg z hantlami 3) Wykroki z hantlami 4) wiosłowanie hantelką 5) wyciskanie hantli leżąć (jeśli masz możliwość np na taboretach, ławie wąskiej) 6) Wyciskanie hantli stojąc na barki 7) uginanie przedramion (biceps) 8) wyciskanie francuskie stojąc (triceps) Ten zesatw B najlepiej lubie. Tylko robie przysiad/martwy ciag/wspiecia i pozniej 4,5,6,7,8 wg planu. Tu sa fbw: TRENING nr 5 klasyczny FBW by agak trening A 1. Przysiad ze sztangą 5x8 (wlasnie, mam wage sztangi lacznie 16kg ale to chyba za malo? bo mam tez jeszcze dwa ciezary do niej po 10kg ale nie dam rady chyba zarzucic jej i musze wymenic te 2x10 na 2x5 wtedy doloze do sztangi ALBO robic przysiad trzymajac przed soba te 10+10. ?) 2. Wiosłowanie sztangą nachwytem 4x8 (waga samej szangi 6 a z obciazkinami 16, alborobic wioslowanie sztangielkami 2x4kg?) 3. Wyciskanie sztangielek skos góra 3x10 (nie mam laweczki pod skosem, wiec na plasko) i tu moge 2x4kg 4. wyciskanie sztangielek na barki stojąc 3x12 12 az?! tu mam 2x3kg i nie m nic na triceps a mam tak watly ze doslownie lata... +ew. 5. wyciskanie wąsko trening B: 1. Martwy Ciąg 5x8 nie umiem poprawnie robic MC a nie chce w domu sobie krzywdy zrobic. 2. ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki 4x8 (nie mam drazka :P ) 3. wyciskanie leżąc 3x10 4. push press 3x12 (co to? ) + ew. 5. jeżyki na brzuch Dziekuje... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.

Ale ponoć każdy powinien się wpasować w któryś z tych trzech podstawowych typów sylwetek. Którym mogę być?