Grudniowe mamusie 2014 cz. III - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-18, 09:04   #2431
basiabasia989
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
Basia- z palca? Przeciez to badanie robi sie z krwi zylnej, nie wlośniczkowej?! Mysle ze koniecznie powinnas powtórzyć to badanie!
Linka-w trakcie tego testu NIE WOLNO spacerowac Bo organizm spala ta glukoze dla ruchu wiec wynik moze byc bledny (najczesciej zanizony) Trzeba bezwzględnie siedzieć niestety
No poszłam do labo powiedziałam ze mam wypić 75 g glukozy i wykonać oznaczenie na czczo, po godzinie i po dwóch. To chyba oni powinni wiedzieć jak się wykonuje to badanie a nie ja.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-09-18, 09:10   #2432
alekaz1
Zakorzenienie

Hej wstslam zjadlam i czas sie ogarniac bo na 11 wizyta chce porozmawiac o porodzie bo juz kurde 32 tydzien a ja nic nie wiem. Znaczy o cc.
Stary 2014-09-18, 09:25   #2433
sasia25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
No poszłam do labo powiedziałam ze mam wypić 75 g glukozy i wykonać oznaczenie na czczo, po godzinie i po dwóch. To chyba oni powinni wiedzieć jak się wykonuje to badanie a nie ja.

To dziwne, że miałaś tak zrobione badanie. Myślałam, że nie da się inaczej niż z pobranej krwi (przez co pani w labo - jak sama powiedziała - "znokautowała" mi rękę )

A ja jutro mam drugą wizytę w szpitalu. Konkretnie mam się wstawić na "anatomy scan" więc sobie pooglądam małą szkoda, że tz nie może jechać ze mną
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:30   #2434
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:

Ja liczyłam, że będzie z palca ale niestety Pani w labo sprowadziła mnie na ziemię i kazała rękawek do góry podgiąć
Coś masz pecha do tych lekarzy

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:33   #2435
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
Ja liczyłam, że będzie z palca ale niestety Pani w labo sprowadziła mnie na ziemię i kazała rękawek do góry podgiąć
Coś masz pecha do tych lekarzy
To ja już nie wiem co mam robić...lekarze debile kobiety w labo nie lepsze... Już nie wiem gdzie mam szukać

Stary 2014-09-18, 09:36   #2436
19Inka90
Wtajemniczenie

A u mnie w labo pani mowila ze do niedawna to wlasnie tez z palca pobierali,e niby dopiero teraz zaczeli z zyly...wiec moze spokojnie i bez paniki

Basjenia nawet nic nie mow ja codziennie klade sie na lewym boku a budze albo naplecach albo na prawym boku :/

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:39   #2437
madziqqq
Rozeznanie

bimbunia ja cie proszę weź mnie ze sobą
ja już nawet kiślu zamiast mózgu nie mam ja mam tam pustkę czytam czytam mam coś odpisać i nie pamiętam kompletnie co
aj jakoś doła mam, mąż wyjechał i muszę się przestawić a tak cholernie ciężko, że nie daje rady i rano z płaczem wstałam
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:48   #2438
basiabasia989
Rozeznanie

Ja to przy Was kiedyś na zawał zejdę... Przecież jak się sprawdza w domu poziom cukru to właśnie z palca, a tu nagle ze z palca to źle. Może ja napierw do diabetologa pójdę i wysłucham co ma do powiedzenia a później ewentualnie będę badania powtarzać.

Stary 2014-09-18, 10:09   #2439
19Inka90
Wtajemniczenie

Basia Ja staram sie wlasnie zalagodzic ta panike,bo mowie u mnie pielegniarka mowila ze doniedawna tez z palca u mnie badali,wiec to chyba nie jest zaden powazny blad ani problem To ze gdzie indziej pobieraja z zyly to jeszcze o niczym nie swiadczy... Oni chyba wiedza co robia...
Wiec spokojnie Kochana wrzuc na luz

Emilka
Stary 2014-09-18, 10:16   #2440
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Basia Ja staram sie wlasnie zalagodzic ta panike,bo mowie u mnie pielegniarka mowila ze doniedawna tez z palca u mnie badali,wiec to chyba nie jest zaden powazny blad ani problem To ze gdzie indziej pobieraja z zyly to jeszcze o niczym nie swiadczy... Oni chyba wiedza co robia...
Wiec spokojnie Kochana wrzuc na luz
Dokładnie!
Dlatego basia nie denerwuj sie bo wiadomo, że to niewskazane i na spokojnie porozmawiaj z diabetologiem.

Zaczynam wierzyć, że mam syndrom "białego fartucha".

Stary 2014-09-18, 10:25   #2441
19Inka90
Wtajemniczenie

Jestem dzisiaj slaba jak mucha... normalnie najchetniej polezalabym caly dzien a jednoczesnie wiem ze przydaloby sie posprzatac Obiad na lenia bo mam ochote na makaron z serem
I pierwszy raz w zyciu mam dylemat...bo mam kase zeby isc na zakupy ale z drugiej strony nie wiem co moglabym sobie kupic :/ spodnie nie ma sensu no bo to tylko na te trzy miesiace ...

Emilka
Stary 2014-09-18, 10:25   #2442
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

[/COLOR]Minka co do ciastek...też chce się dzisiaj wziąć bo mój zapas owsianych się skończył... znalazłam jeszcze takie coś na bazie płatków i dzisiaj będę testować http://kreatywnakuchnia.pl/owsiano-s...ki-z-jablkami/

a przy okazji.... całą noc nie spałam prawie bo miałam uczucie duszności mimo leżenia na lewym boku (chociaż wtedy trochę mniej...) a śpię z małym podparciem pod głowę żadnych tam duzych poduch... miewacie tak? to bobo przygniata czy już mi się do reszty w głowie pomieszało?
wyglądają na łatwe, może skuszę się na takie dzięki

Cytat:
To ja już nie wiem co mam robić...lekarze debile kobiety w labo nie lepsze... Już nie wiem gdzie mam szukać
no właśnie dziwne czasem jest podejście ludzi, którzy wydawałoby się powinni to wiedzieć tak samo co za koniował pozwolił np. Lince spacerować przeciez to lekarze i pielęgniarki są od tego żeby wiedzieć ale jak widać trzeba samemu interesować się wszystkim, czytać i pilnować
Stary 2014-09-18, 10:27   #2443
karooka
Raczkowanie

Wg mojego medycznego doświadczenia glukoza z krwi wlośniczkowej może miec zafalszowania rzędu nawet 10-15j. A jak wiadomo przy diagnozowaniu naszej cukrzycy moze to miec ogromne znaczenie. Tak jest u zwierząt, ale nie sądzę by u ludzi byla duza roznica. Basia ja poszlabym do rodzinnego najpierw pogadać
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:28   #2444
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Jestem dzisiaj sla
I pierwszy raz w zyciu mam dylemat...bo mam kase zeby isc na zakupy ale z drugiej strony nie wiem co moglabym sobie kupic :/ spodnie nie ma sensu no bo to tylko na te trzy miesiace ...
inka mam to samo i sama na siebie jestem zła bo tak na dobra sprawę to mam tylko jedne jeansy aż dziwne że się w nie mieszcze bo to nie żadne ciążowe i drugie materiałowe spodnie i nic więcej a kompletnie nie mam natchnienia na zakupy, kurtka by mi się przydała ale z drugiej strony nie chce kupować rzeczy tak na dobra sprawę na 2-3 miesiące
Stary 2014-09-18, 10:39   #2445
Suqub
Zakorzenienie

INKA mam dziś to samo. Nie wiem czy to pogoda czy po prostu to, ze musiałam wstać bardzo rano.
W ogóle dziś dostałam piękny "komplement". Wyglądam bardzo blado,słabo, niekorzystnie... Super pocieszenie

Stary 2014-09-18, 10:48   #2446
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
Wg mojego medycznego doświadczenia glukoza z krwi wlośniczkowej może miec zafalszowania rzędu nawet 10-15j. A jak wiadomo przy diagnozowaniu naszej cukrzycy moze to miec ogromne znaczenie. Tak jest u zwierząt, ale nie sądzę by u ludzi byla duza roznica. Basia ja poszlabym do rodzinnego najpierw pogadać
Właśnie idę dzisiaj do rodzinnego po skierowanie a potem do diabetologa muszę się udać i zobaczymy.

I poklocilam się z mężem, dostało mi się mam nie czytać wizażu bo ja na ogół na luzie podchodzaca do sprawy bo z dzieckiem wszystko dobrze od początku nagle panikować zaczęłam. Przydałyby mi się wakacje i odmóżdżenie...

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Chyba mi dzisiaj hormony szaleją

Stary 2014-09-18, 10:55   #2447
19Inka90
Wtajemniczenie

Basienko kazda z Nas ma lepszy i gorszy dzien Dla wlasnego dobra nie bierz tak do siebie co tu sie pisze ! Wizaz to nie poradnia medyczna,a sama pamietam jak na poczatku panikowalam Moj tesc juz mial dosyc wizazu bo non stop wyczytalam cos i do niego dzwonilam (bieeeedny facet)

Emilka
Stary 2014-09-18, 11:00   #2448
basiabasia989
Rozeznanie

Cytat:
Basienko kazda z Nas ma lepszy i gorszy dzien Dla wlasnego dobra nie bierz tak do siebie co tu sie pisze ! Wizaz to nie poradnia medyczna,a sama pamietam jak na poczatku panikowalam Moj tesc juz mial dosyc wizazu bo non stop wyczytalam cos i do niego dzwonilam (bieeeedny facet)
Dziękuję może rzeczywiście to tylko mój gorszy dzień idę zrobić pranie a potem leżaczek i na słoneczko bo pięknie dzisiaj u mnie miłego dnia mamuśki

Stary 2014-09-18, 11:01   #2449
19Inka90
Wtajemniczenie

Dziewczyny ktoras z Was ma skurcze przepowiadajace ?? U mniezaczely sie w sobote i momentami bywaja naprawde bolesne...

Emilka
Stary 2014-09-18, 11:11   #2450
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny ktoras z Was ma skurcze przepowiadajace ?? U mniezaczely sie w sobote i momentami bywaja naprawde bolesne...
a to nie za wcześnie trochę?
Stary 2014-09-18, 11:15   #2451
19Inka90
Wtajemniczenie

No jak dzwonilam do mojego lekarz to nie byl zbytnio zaskoczony,od lipca mialam juz problemy z twardnieniami,powiedzial ze przy mojej "za chudej" figurze to niemal normalne ze juz sie zaczely...Kazal tylko zwracac uwage na czestotliwosc i bolesnosc z jaka wystepuja...
Ogolnie do tej pory myslalam ze przenosze,a teraz zaczelam miec przeczucie ze chyba jednak Emilka bedzie listopadowa... Bo cos to u mnie wszystko szybko przychodzi w tej ciazy...

Emilka
Stary 2014-09-18, 11:18   #2452
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jedyne skurcze jakie miałam to z nerwów w tamtym tygodniu ale ja to i tak "hektary" za Wami jestem

basiabasia ja jakbym brala tak wszystko do siebie to juz musiala bym 1/5 mieszkania sprzedac aby wyprawke kupic takie tutaj rzeczy sie pojawiaja. Najważniejsze aby zachować zdrowy rozsądek i robić to co sumienie Ci mówi.

Stary 2014-09-18, 11:52   #2453
Justyssia87
Rozeznanie

Poczytałam dziś troche wrześniówki i skopiuje wam cos, chyba sie nie obrazi dziewczyna Ale wzruszyłam sie czytajac to, szkoda ze ja nie mam zabardzo szans na porod sn no ale cóż..

A teraz monolog o nas

No to okazuje się że prawie przespałam porod wieczorem zaczęły mi się skurcze. Nie były mocne. Spałam. W nocy się budziłam na siusiu, ale skurczy nie czułam. Myślałam, że znowu wszystko się rozmyje. O 4:30 zaczęły się konkrety. Mocne skurcze co 8 minut, szybko kolejne co 3. Pogoniło mnie z kupą. Położyłam się chwilę. Poczułam takie pyk i jak wstałam to cos mi się mokro zrobiło. To była żywa krew. O 5 obudziłam położna. Podpięła mnie pod ktg i na każdym skurczu skręcałam się z bólu. Wypadały niemal co minutę jedne słabsze inne mocniejsze w odczuciu. Ale byłam załamana jak pomyślałam, że ma to trwać kilka godzin... Bolało mocniej niż z pierwszą... Bole krzyżowe miałam. Modliłam się o siłę a w trakcie skurczu i tak myślałam żeby mi cc zrobili, bo rady nie dam.

Po jakichs 20 minutach szłam na badanie ginekologiczne. Jak zasiadałam skurcz mnie złapał i nie dałam się położyć choć lekarka mówiła, że na skurczu też musi zbadać. I okazało się że mam prawie pełne rozwarcie! Gazem tel na porodówkę, mnie na wózek i gonitwa przez korytarz. A tu sale zajęte. Ale jedna panią zwinęli i zrobiło się dla mnie miejsce. Sale fajne po remoncie, wyposażone w rożne bajery, które mnie nie dotyczyły. Od razu na fotel i ktg żeby monitorować końcówkę. Dali mi antybiotyk, z racji dodatniego gbs, ale i tak wiedzieli, że za późno. Wagę miałam u Ali wyliczoną na 4500g (4300g się urodziła) więc lekarka mówiła, że faza parta może potrwać nawet 2 godz. A trwała 2 skurcze! Czułam wyraźnie jak rodzi się główka, ramionka, tułów i że pępowina gdzies tam dynda z Martą było inaczej - już ze zmęczenia odlatywałam i miałam podane znieczulenie.

Wody jednak były zielone. Na badaniu wychodziły czyste. Położna powiedziała że w trakcie porodu mogły się zmienic. Ale Ala ma paznokietki zabarwione i łożysko też już stare było. Ważne że nie było żadnego niedotlenienia!

Od razu dostałam małą na siebie. Potem wzięli na pomiary. Ja byłam szyta. Chyba wszystko ładnie, nie boli mnie jakoś strasznie.

Ciężko nam szło pierwsze karmienie, bo trudno było się wygodnie położyć. Ale udało się w miarę. Tak naprawde po 10 minutach jedzenia spała 2 godz to chyba znaczy, że ok (albo była zmęczona po porodzie).

Zdziwiłam się bardzo, bo przyszła położna i zapytała czy szczepic Alę. Wow! Zgodziłam się. Podpisałam papiery. Również na inne badania.

Wstałam na siusiu po 4 godz od porodu, ale wrócić nie mogłam - miałam takie „uderzenie” po uszach, ciemno przed oczami. Położna dowiodły mnie na fotelu biurowym, ktory miały w dyżurce, do łożka po kolejnych dwóch godz pochodziłam po pokoju, ale też zaczęło mnie chwiac. Prysznic wzięłam jak już TŻ u mnie był. koło 15:00.

Marta fajnie przyjęła Ale. Patrzyła najpierw z takim przerażenio-zdziwieniem w oczach. Ale wyjaśniam, że Ali nie ma już w brzuchu u mamy tylko z niego wyskoczyła i będzie spała w łożeczku. Cieszyła się bardzo. Ciumala, głaskała, popychała szpitalne łożeczko po korytarzu. Ja się Martą też zajęłam - siedziała u mnie na kolanach, czytałam jej książeczkę. Muszę dac jej trochę uwagi.

Wróciłyśmy wczoraj do domu. Marta jest super siostrą, tuli, całuje, zagląda czy śpi, podaje butlę. Ciekawe co dalej

Dziś była nawet u nas położna środowiskowa. Ale nas nastraszyła... Pępek nieładny i śmierdzi. dziś, rano poczułam i psikałam octenispetem. Ale położna mnie nastraszyła, że do chirurga trafię jak nie gorzej. Żadnego zaczerwienienie nie ma... Kazała raz wypalić wodą utlenioną, wyczyścić suchym patyczkiem i zalać na początek spirytusem 95% a potem już 75%. Ech!

Karmirnie niby lepiej. Położna poleciła Femaltiker na laktację, bo nadal mało mleka i nawału nie czuję. Z Martą wcale nie miałam nawału... Prawidłowego przykładania się uczę - dziecko ssie jak smok to szkoda zmarnować szansy. Choć dziś rano już byłam bliska podjecia decyzji że będę odciągać laktatorem i podawać z butelki. Jeszcze może powalczę o przystawianie do piersi...
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 12:32   #2454
mysza88
Rozeznanie

witajcie
ja już po glukozie, no wiecie co, byłam tak przerażona tą glukozą bo cześć z was źle ją zniosła a dla mnie pycha jak lemoniadka cytrynowa (wcisnęłam pół cytryny) czułam się po też ok, także kto jeszcze nie miał niech sie nie boi bo to wcale nie jest złe mi smakowało :P
aha, wczoraj zapomniałam wam napisac... zapytałam lekarza o poród i stwierdził że żadnego cc nie będzie tylko sn. z jednej strony się ciesze bo chciałam sn ale boję się o małą powiedział że główka wcale nie jest większa i że w takim przypadku sn... mam mętlik w głowie :/

basjena co do duszności to ja wczoraj wieczorem miałam to samo. tak mi ciężko się oddychało że aż zasnąć nie mogłam, więc to chyba normalne

basiabasia powiem Ci że zgłupiałam po tym co napisałaś. pobranie z palca hmmm, może tak u was to robią więc nie martw sie na zapas, poczekaj co lekarz powie

madziqq bidulko, nie płacz, zobaczysz miesiąc szybko zleci i już mąż będzie z powrotem przez ten czas zajmij się ubrankami, prasowaniem jak już coś masz i głowa do góry
mysza88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 12:42   #2455
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysza88 Pokaż wiadomość

madziqq bidulko, nie płacz, zobaczysz miesiąc szybko zleci i już mąż będzie z powrotem przez ten czas zajmij się ubrankami, prasowaniem jak już coś masz i głowa do góry
oj niby szybko zleci ale posiedzi w domu tydzień i znowu wyjazd aj marudny dziś mam dzień
Stary 2014-09-18, 12:45   #2456
Basjenia
Zadomowienie

a mi się zamarzyły dziś gruszki.... przy wyjściu z metra jest taki mini straganik więc się zatrzymałam. niestety ze schylaniem problem więc sprzedawczyni szybciutko zareagowała i spakowała żądane produktyuśmiechnęła się pocieszając że już niedługo....
tia...
jak usłyszała że w grudniu to z uśmiechem na twarzy stwierdziła że"no tak..przy bliźniakach to ten brzuszek dużo szybciej rośnie"

chyba naprawdę jest spory

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
oj niby szybko zleci ale posiedzi w domu tydzień i znowu wyjazd aj marudny dziś mam dzień
nie będę pocieszać bo ja też dzisiaj do bani nastój mam... nie dość że nie wyspana to jeszcze jakaś taka bleee....
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 13:03   #2457
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
No jak dzwonilam do mojego lekarz to nie byl zbytnio zaskoczony,od lipca mialam juz problemy z twardnieniami,powiedzial ze przy mojej "za chudej" figurze to niemal normalne ze juz sie zaczely...Kazal tylko zwracac uwage na czestotliwosc i bolesnosc z jaka wystepuja...
Ogolnie do tej pory myslalam ze przenosze,a teraz zaczelam miec przeczucie ze chyba jednak Emilka bedzie listopadowa... Bo cos to u mnie wszystko szybko przychodzi w tej ciazy...
Ja też mam twardnienia brzucha i skurcze - u mnie regularnie codziennie wieczorem. Wg lekarza to normalne. Mam tak od 26 tc. Już się przyzwyczaiłam, choć twardnienie mnie boli...
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 13:04   #2458
Suqub
Zakorzenienie

Widzę, ze większość z Nas dziś nie w humorze. U mnie nawet mąż marudny także solidarny ze mną
Basjenia duży chłopak rośnie

Stary 2014-09-18, 13:05   #2459
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basjenia Pokaż wiadomość
a mi się zamarzyły dziś gruszki.... przy wyjściu z metra jest taki mini straganik więc się zatrzymałam. niestety ze schylaniem problem więc sprzedawczyni szybciutko zareagowała i spakowała żądane produktyuśmiechnęła się pocieszając że już niedługo....
tia...
jak usłyszała że w grudniu to z uśmiechem na twarzy stwierdziła że"no tak..przy bliźniakach to ten brzuszek dużo szybciej rośnie"

chyba naprawdę jest spory
aż weszłam na pocztę obczaić jeszcze raz twój brzuszek i nie wygląda jakoś na wielki, taki ładny zgrabny
i co masz już pomysł na sesję?
Stary 2014-09-18, 13:09   #2460
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
aż weszłam na pocztę obczaić jeszcze raz twój brzuszek i nie wygląda jakoś na wielki, taki ładny zgrabny
i co masz już pomysł na sesję?
w obwodzie mam praiwe 105cm... a wy??
sesja ma być taka na luzie... wybierzemy się do parku, nad wisłe z kocykiem koszykiem tak jak na piknik. widziałam w internetach że można brzuszek wstążką przewiązać i nawet taką sobie przygotowałam. podoba mi się też pomysł ułożenia na brzuchu napisu z literek do scrabbli... też już wybrałam
i kiedyś w kinder niespodziance trafił mi się samochodzik taki mały.... bo bucików nie mam:P
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości