|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Recenzentka Miesiąca - Maj 2020
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Cytat:
- laska, z którą kiedys pracowałam. Nie znosi dzieci, nie chce mieć swoich, jak jakis dzieciak płakał w lokalu to nie zwracało to niczyjej uwagi, poza jej. Skończyła pedagogikę wczesnoszkolną z 5 na dyplomie, nie wiem czy pracuje w zawodzie, bo urwał nam się kontakt. - dziewczyna, z którą chodziłam do tego samego gimnazjum: co tydzień na melanżu, tłucze się z dziewczynami, które "krzywo się na nią spojrzały". Ma dziecko, skończyła pedo wczesnoszkolną, pracowała w przedszkolu. Od kilku miesięcy wstawia zdjęcia z nowej pracy, gdzie stoi za barem w majtkach i gorsecie ![]() - koleżanka z dawnej pracy: skończyła studia z wyróżnieniem, ma dziewczyna zapał do pracy z dziećmi i pracuje bodajże z klasami 1-3, ale wali takie ortografy, że jak widze jej wpisy na fejsie to mnie przeraża "Pokazuję dziewczynką prace konkursowe", "Pozdrowienia dla pani Sylwi", "To jest prawda autentyczna" Mimo szczerej sympatii, jak analfabeci mogą uczyć moje dzieci ?I jeszcze wiele, wiele innych kwiatków mogłoby się znaleźć. W żadnym innym zawodzie nie zauwazyłam w najbliższym otoczeniu tylu niekompetentnych ludzi
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Ale chodzi o to, aby szanować każda pracę. Mnie zawsze wkurza jak ktoś mówi, że nauczyciele tak mają dobrze - kilkanaście godziny w tygodniu, tyle wolnego, tyle wakacji, że urzędnicy tylko kawę piją i nic nie robią, że robotnik przy taśmie ma tak mało stresu - 8 godzin pracy i ma wszystko z głosy. Łatwo nam jest oceniać zawody w których nas lub naszych rodzin nie ma i patrzeć z pogardą na innych, a prawda jest taka, że praca w żadnym zawodzie nie zasługuje na pogardę i mówienie jak to ktoś ma w życiu łatwo. A ludzie czepiają się każdego zawodu. Już wiele razy słyszałam o pielęgniarkach, że pacjentów mają gdzieś tylko kawę pija albo w nocy śpią. Ludzie są naprawdę okrutni.
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#424 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwestia predyspozycji, moim zdaniem ![]() Osobiście najbardziej mnie męczy stres związany z posiadaniem niesympatycznego, wrogo nastawionego kierownictwa (czyt. świadomość, że co dobrego byś nie zrobił dla firmy, to przełożony i tak podejrzliwie będzie patrzył Ci na ręce, a spróbuj zrobić chociaż coś mniej formalnego to łoho! popamiętasz )Moją fizyczną wytrzymałość oceniam wysoko, tydzień wykopków przy ziemniakach nie robi na mnie wrażenia ![]() Pretensji klientów też potrafię znieść całkiem dużo, jeśli czuję, że mogę taki konfliktu ułagodzić / rozwiązać sprawę itp. i tym samym zrobić coś dobrego dla firmy. Jeśli jednak miałabym do czynienia w lwiej części z bardzo agresywnymi osobami, z którymi nie dałoby się polubownie rozwiązywać spraw, a które chciałyby się głównie wykrzyczeć i pójść dalej, to podejrzewam, że byłoby bardzo ciężko. Ale myślę, że znalazłyby się osoby, po których spływałoby to jak po kaczce ![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
Można? Można!Już nie wspominając o tym, że zupełnie inaczej jest być bezdzietnym zatrudnionym na pół etatu, a zupełnie inaczej rodzicem pracującym na 1,5 etatu lub pracującym i studiującym jednocześnie. Jasne, o swoje ciało trzeba dbać, ale z tym, że zawsze można na sport poświęcać wystarczająco dużo czasu, to akurat bym polemizowała
|
|||
|
|
|
|
#425 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
niee no luba przesadzilas, paraliż gorszy od depresji? wstydu nie masz ani boga w sercu, jezesmarika ple ple ple ![]() tak, zgadzam się z tobą, ale az nie umiem wykrzesac z siebie komentarza ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- moim zdaniem problem z pedagogiką jest taki *jest na każdej prywatnej uczelni przez co spowszedniała *skoro jest wszędzie to i różnej jakości *na uniwersytetach jednak pedagogika specjalna, oligorefno albo pedagogika z logopedią, jest na naprawdę bardzo dobrym poziomie i uwierzcie mi, przygotowanie do pracy z chorymi dziećmi to faktycznie jest lekki hardkor. też zmieniłam zdanie dopiero gdy koleżanka mi otworzyła oczy, że pedagogika to nie tylko ogólna na wyższej szkole kupki z wonzem, ale też oligofreno na uniwersytecie. |
||
|
|
|
|
#426 |
|
Rozeznanie
|
Ale to ironia czy jak? Bo znam 3 osoby po ratownictwie, wszystkie kobiety, niestety nie znalazły pracy w zawodzie, ale studia same w sobie są cięzkie, dają sporo wiedzy, nie wspominając już o tym jaka to ciężka i WAŻNA praca, bo oni ratuja życie codziennie (pomijajac oczywiscie niepotrzebne wezwania do hipochondryków albo pijanych meneli..)
|
|
|
|
|
#427 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pracy dla ratowników mogłoby być bardzo dużo, bo ratownictwo to nie tylko karetki. To też obstawy, szkolenia, praca w szpitalu i nie tylko na izbach przyjęć, ale wszystkie oddziały, które posiadają salę R, OIOM. Możliwości jest wiele, ale mentalność trochę dziwna tych osób, które zatrudniają.
|
|
|
#428 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ironia poniekąd. Jak nie jesteś na bieżąco z wątkiem o SzP to możesz zignorować mój post
|
|
|
|
|
|
#429 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#430 |
|
Konto usunięte
|
A mnie zawsze krew zalewa jak siedzą nauczycielki po jednym kierunku albo żadnym od poprzedniego ustroju w szkole i płaczą, jak im źle, jak niedobrze, jakie dzieci coraz głupsze, jacy rodzice coraz bardziej roszczeniowi, jak ta technologia idiotyczna idzie do przodu, że tablice, że to chcą tamto chcą że stres że siamto.
I zawsze wtedy mam ochotę ryjem trzasnąć o ścianę (własnym) jak sobie pomyślę o naprawdę wielu wielu moich koleżankach które są nauczycielkami z powołania, które kochają i dzieci i taką pracę ale dane im nie będzie bo etaty są blokowane przez malkontentów którzy tam są, bo są, często z przypadku, bo kiedyś dostać się do szkoły to żadna filozofia była, a teraz wyczyn na miarę zdobycia szczytu. |
|
|
|
|
#431 | |
|
Raczkowanie
|
I
Cytat:
W szkole, która znam niektórzy mają po 3zeby tylko nalapac godziny bo nie ma pracy. Prawda jest taka ze dzieci są coraz głupsze, i nauczyciel który pracuje 30lat ma prawo to powiedzieć bo ma porównanie na przestrzeni wielu lat. Wyobraź sobie, że te wszystkie kwoki stare nauczycielki juz dawno by chętnie poszły na emeryturę gdyby tylko mogły albo gdyby ta emerytura wynosiła tyle, by mogły jeszcze utrzymać dzieci na studiach, czy w ogóle godnie żyć. Bo już dawno wypaliły się zawodowo chociażby. A niestety wiem ze jak często patrzą na takie młode z powołania to je krew zalewa i ręce opadają, bo taka technologicznie postepowa nie potrafi lekcji przeprowadzić bez rzutnika albo magnetofonu. A i wydaje mi się ze nawet jak ktoś poszedł bez wyższego wykształcenia to w trakcie pracy musiał je prędzej czy później zrobić, nie ma już tak w szkołach żeby ktoś miał średnie i uczył. Amen, sory musiałam
Edytowane przez Szu_Mil Czas edycji: 2014-12-02 o 22:20 |
|
|
|
|
|
#432 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
większość młodych już na starcie ma przygotowanie do prowadzenia dwóch przedmiotów bo było to określone w podstawie programowej studiów. prawda jest taka że jak ktoś bezczelnie mówi wszem i wobec że dzieci robią coraz głupsze, to najwidoczniej się do tej pracy nie nadaje. takie mam zdanie i nie wiem po co bronisz zaśniedziałej kadry bądź osób które wiecznie mają problem z dziećmi z którymi mają kontakt a że ich emerytura wynosi mało, to mnie totalnie wali. naprawdę. mało kto w tym kraju wyżyje godnie na starość jeśli sam o to nie zadba, a potem takie humorki odbijają się na uczniach. i chciałabyś żeby krew je zalewała dlatego że korzystają z materiałów multimedialnych. choć może trochę. krew ich zalewa bo młodzi robią wszystko by wygryźć staruszków po szkółce pedagogicznej i mają ku temu po pierwsze predyspozycje po drugie błogosławienie programu nauczania. ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
plis
|
||
|
|
|
|
#433 |
|
Raczkowanie
|
Oj bo Ci uczniowie tacy biedni... I pokrzywdzeni przez złych i starych nauczycieli
Szczerze, nie mam żadnych dobrych doświadczeń z tymi młodymi nauczycielami, pełnymi zapału do pracy i w ogóle ![]() Co do tego wykształcenia to niech się ktoś obeznany wypowie ale na 99% jestem pewna że każdy musi mieć wyższe, nawet jeśli zaczął prace bez.
|
|
|
#434 |
|
Konto usunięte
|
to ty jesteś nauczycielką czy nie?
bo nie wiem z kim w tej chwili rozmawiam. czy teoretyzujesz czy siedzisz w temacie.
|
|
|
|
|
#435 |
|
Konto usunięte
|
A mnie rozwala jak stare kwoki i stare koguty mówią że dzieci coraz głupsze, że za ich czasów to matura to było coś, że poziom był wyższy. Taaata srata
Niech mi ktoś powie niby dlaczego są głupsze. Nauczyciele z przejściem na emeryturę raczej problemów nie mają. Jakoś nie kojarzę w szkołach w okolicy nauczycieli po 60. U mojej szkole w zeszłym roku na emeryturę przeszły 2 nauczycielki przed 60. |
|
|
|
|
#436 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no jak ja patrze to u mnie część kadry w liceum się rozsypywała i nigdy na wycieczce nie byliśmy - dla wychowawczyni problemem było dotarcie w zimę na uczelnie bo bała się że się zabije na oblodzonym chodniku, co dopiero wyjechanie poza miasto. także wiesz... |
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Evil olivE
|
Cytat:
Może nie tyle co głupsze. Dzisiejsze dzieci są inne po prostu. Ośmiolatek ma juz telefon (dotykowy), komputer a trzy i czterolatki grają na iPadach. Nie żebym miała cos przeciwko, ale myśle ze to wpływa na rozwój tych dzieci które myślą juz inaczej niż chociażby te pięć lat starsze. A dla starszych osób to jest dziwne. Są przyzwyczajeni do tego ze uczeń sie zachowuje tak i tak a tu przychodzi nowy rocznik i jest jak jest. Ale nazywania tych dzieci głupimi nie rozumiem.
|
|
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
Jasne że to wpływa na ich rozwój. Ale nie da się powiedzieć czy źle czy dobrze, bo to jest wieloaspektowe zjawisko i nie ma ani czarnego ani białego.
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#440 |
|
Konto usunięte
|
W moim osobistym rankingu najlepszych, najlepiej merytorycznie przygotowanych, najbardziej "na czasie" i z najlepszym podejściem do ucznia jest 1:1. Za to, jesli chodzi o tych, którzy zalezli mi za skórę- w gimbazie "młodzi" (po znajomościach), w licbazie zdecydowanie dinozaury.
Także różnie bywa. |
|
|
|
|
#441 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#442 |
|
Raczkowanie
|
To bylo z perspektywy ucznia, że jako uczeń nie mam dobrych doświadczeń z tymi młodymi nauczycielami. Wręcz przeciwnie
|
|
|
#443 |
|
Konto usunięte
|
To akurat nie jest zaden wyznacznik. Zla niedobra pani 25 latka byla niemila. To nic ze w szkole kwitnie patologia biurokratyczna i kadra jest do poprawki. Pani byla zla.
[*] |
|
|
|
|
#444 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie trzeba chodzić na siłownię, moźna poświęcić pdosłownie 30 minut dziennie w domu. Nawet mając dwumiesięczne niemowlę przyssane do piersi non stop jakoś dawałam radę poćwiczyć 30 minut. A jak dzieci dorastają to można uprawiać sport z nim. Chyba, źe woli się jęczeć, że praca za biurkiem wykańcza jak ta z łopatą. Aaa i piszę o pełnej rodzinie, bo wiadomo, źe samotnej matce z kilkorgiem dzieci będzie ciężko znaleźć nawet 15 minut.
|
|
|
#446 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi się zawsze administracja i zarządzanie kojarzy z największymi głąbami ale może tylko ja takich znałem. Ludzie którzy idą na studia dla samego faktu wybierają własnie zarządzanie, pedagogikę etc. Bezsensownych albo grubo przesyconych kierunków jest zbyt dużo, żeby wymieniać, już to zrobiłyście ![]() Pamiętam dwie fajne podyplomówki: -MLM - czyli kierunek o domokrąstwie w stylu FM Group i spotkaniach biznesowych w macdonaldzie ("to nie jest piramida finansowa"! ) -Homeopatia - leczenie chorób kuleczkami cukru
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#448 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-12-03 o 13:04 |
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#450 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.

=>

Kwestia predyspozycji, moim zdaniem 

Można? Można!