Co robić Wigilia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-23, 00:07   #31
Narrhien
Zakorzenienie

Dot.: Co robić Wigilia

Jeśli jednak musisz coś wybrać, to oczywiście iść z mężem. To on teraz jest twoją najbliższą rodziną. Z mamą i tak spędzisz czas. Nie ma prawa się na ciebie obrażać i musisz jej to wprost powiedzieć, jak zacznie fochy.

Możesz też powiedzieć teraz, to znaczy na przykład jutro, jeśli mama będzie ci dogryzać, że nie masz zamiaru spędzić Wigilli w atmosferze oskarżeń i wyrzutów, więc jeśli mama będzie dalej się tak zachowywać, to w ogóle nie przyjdziesz i tyle.

Musisz odciąć pępowinę. Nie możesz pozwolić, żeby mama tak tobą manipulowała. Jestes już dorosła, bądź twarda.

---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ----------

Cytat:
Napisane przez koniecswiatam Pokaż wiadomość
Chciałabym tak zrobić, ale słyszę od mamy teksty typu: "teściowa cię wyprosi", "chcesz iść do domu, w którym nie będziesz miała z kim porozmawiać?", "jeśli pójdziesz to będzie znaczyło, że masz mnie w *****", wiem to jest chore każda próba rozmowy kończy się awanturą...

Z rodziną męża mam dobry kontakt, nikt nic do mnie nie ma, jestem lubiana, teściowa zaczami ma muchy w nosie...
To nie próbuj rozmawiać. Nie próbuj tłumaczyć. Oznajmiaj swoje decyzje. Jeśli matka będzie dalej zatruwać atmosferę, po prostu powiedz, ze w tym roku z nią Wigilii nie spędzisz i koniec. Jeśli się obrazi - trudno. To, co ona robi, jest toksyczne.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:09   #32
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Mama ma prawo zapraszać do swojego domu kogo chce, tym bardziej niezbyt lubianego męża swojej córki...tż pierwszy zaprosił mnie na wigilię do swoich rodziców, normalne jest, że ja go do siebie zapraszam w inny dzien...
jakie Ty go zapraszasz do SIEBIE? to nie mieszkacie razem?

niestety ale musisz postawić się mamie, spędzisz z nią popołudnie, zjecie wspólnie kolację i pojedziesz do teściów, mama może trochę się obrazi ale przejdzie jej i może przestanie Cię traktować jak dziecko?

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:14   #33
Lunola
Raczkowanie

A czy ktoś pomyślał nie o tym, że mama się obrazi ale po prostu najzwyczajniej w świecie będzie jej smutno. Wigilia jest świętem, który spędza się z rodziną mąż też rodzina wiadomo, ale mama to mama. Zostanie sama w święta. Może tak się o to awanturuje właśnie przez to, że nie chce się przyznać, że nie chce w taki dzień zostać sama. Kto by chciał być sam w Wigilie?
Stary 2014-12-23, 00:19   #34
koniecswiatam
Przyczajenie

Napisałam, że zapraszam go do siebie w sensie, że do mojego rodzinnego domu...

Może rzeczywiście muszę postawić się mamie, ale gdzieś z tyłu głowy tłucze się "to twoja mama", głupio mi zostawić mamę na cały wieczór samą...
koniecswiatam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:20   #35
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:

Może rzeczywiście muszę postawić się mamie, ale gdzieś z tyłu głowy tłucze się "to twoja mama", głupio mi zostawić mamę na cały wieczór samą...
A spędzić Wigilię bez męża nie jest ci głupio?

Stary 2014-12-23, 00:21   #36
koniecswiatam
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Będzie
koniecswiatam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:21   #37
fast_n_furious
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lunola Pokaż wiadomość
A czy ktoś pomyślał nie o tym, że mama się obrazi ale po prostu najzwyczajniej w świecie będzie jej smutno. Wigilia jest świętem, który spędza się z rodziną mąż też rodzina wiadomo, ale mama to mama. Zostanie sama w święta. Może tak się o to awanturuje właśnie przez to, że nie chce się przyznać, że nie chce w taki dzień zostać sama. Kto by chciał być sam w Wigilie?
Sama... Od godziny 18. Wcześniej zje wigilię z córką. Nie przez cały dzień. Poza tym "mąż też rodzina, ale mama to mama"? No proszę Cię... Szantaż to nie jest rozwiązanie, tylko proszenie się o to, żeby zostać olanym.
fast_n_furious jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:24   #38
Lunola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fast_n_furious Pokaż wiadomość
Sama... Od godziny 18. Wcześniej zje wigilię z córką. Nie przez cały dzień. Poza tym "mąż też rodzina, ale mama to mama"? No proszę Cię... Szantaż to nie jest rozwiązanie, tylko proszenie się o to, żeby zostać olanym.
Może i tak, ale zawsze u mnie pojawia się myśl, że kiedyś tej mamy zabraknie i zostawienie jej w Wigilię byłoby dla mnie przytłaczające psychicznie
Stary 2014-12-23, 00:26   #39
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Tż kończy pracę ok 18...

Mama ma prawo zapraszać do swojego domu kogo chce, tym bardziej niezbyt lubianego męża swojej córki...tż pierwszy zaprosił mnie na wigilię do swoich rodziców, normalne jest, że ja go do siebie zapraszam w inny dzien...

Nienormalne jest, ze będąc małżeństwem masz takie dylematy "do mnie, do niego" o ludzie, po 16 lat macie, ze sie tak zachowujecie ?

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:29   #40
Narrhien
Zakorzenienie

Dziwne to dla mnie. Nie rozumiem relacji w tej rodzinie. Nie rozumiem w ogóle problemu.

Co na to wszystko twój mąż?

Stary 2014-12-23, 00:34   #41
fast_n_furious
Przyczajenie

Cytat:
Może i tak, ale zawsze u mnie pojawia się myśl, że kiedyś tej mamy zabraknie i zostawienie jej w Wigilię byłoby dla mnie przytłaczające psychicznie
A co jeśli Twojego męża zabraknie wcześniej? Poza tym - zostawienie jej PO wigilii (w rozumieniu "kolacja"). Osoby, które mają podobne dylematy, chyba nie powinny zawierać związków, dopóki nie będą w stanie zorganizować wspólnego świętowania dla obu rodzin z przyległościami, bo ZAWSZE pojawiają się takie dylematy (no chyba, że ktoś jest sierotą) i ZAWSZE trzeba znaleźć kompromis. Wybór "siedzę cały wieczór z szantażującą mnie matką, bez męża, bo ona go nie lubi" oznacza mniej więcej tyle, że do zawarcia małżeństwa nie powinno dojść.
fast_n_furious jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 00:55   #42
peach_passion
Zakorzenienie

jej, niepojęte jest to, co piszesz
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 08:05   #43
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Może Cię to zszokuje, ale przynajmniej dla mnie mąż jest nr 1. Potem dopiero inni, w tym moi rodzice. Dlaczego? Rodziców nie wybierałam, natomiast męża wybrałam i uczyniłam go partnerem na życie. Gdybym nie czuła, że jest dla mnie najbliższy i najważniejszy na świecie, to nie byłby moim facetem (w tym mężem). To jest teraz moja podstawowa rodzina. I to z mężem ustalam ważne i mniej ważne sprawy. Oraz kwestie drażliwe.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 08:07   #44
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Kazdego kiedys zabraknie, 4 godziny z mama to nie jest wcale "zostawienie jej w wigilie", bedzie miala swoj czas, potem bedzie mogla sobie odpoczac a autorka spedzi druga cvzesc wieczoru z mezem. Zachowanie matki tutaj to jakas mania kontroli i chec pokazania kto jest gora, nie mozna przystawac na takie rzeczy bo szantaze beda coraz czestsze.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 08:44   #45
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
takie myślenie jest autostradą do rozwodu.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 08:49   #46
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
takie myślenie jest autostradą do rozwodu.
Bez ograniczenia prędkości na prostych odcinkach.
Ps. Ani ja, ani zapewne Salix nie mamy oczywiście na myśli jakichś patologicznych sytuacji, że mąż jest złym człowiekiem i np. matce by kazał mieszkać w piwnicy, albo zakazywał nam widywania się z nią. No, ale z takimi panami to się należy rozstać, a nie życie układać.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 08:59   #47
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Bez ograniczenia prędkości na prostych odcinkach.
Ps. Ani ja, ani zapewne Salix nie mamy oczywiście na myśli jakichś patologicznych sytuacji, że mąż jest złym człowiekiem i np. matce by kazał mieszkać w piwnicy, albo zakazywał nam widywania się z nią. No, ale z takimi panami to się należy rozstać, a nie życie układać.
Oczywiście, że tak. Niesamowite, autorka niby męża kocha a nie poczuła jak by od matki w twarz dostała, gdy usłyszała, że pan mąż ma zakaz wstępu na wigilię? Bawi mnie też niezmiernie hiper-hipokryzja szanownej mamuśki: święta, miłość, przebaczenie, Bóg, honor, ojczyzna i talerzyk dla strudzonego wędrowca ALE MĄŻ MA SIĘ NIE POJAWIAĆ A autorka, jak by 10 lat miała, tańczy jak jej zagrają, tylko zdecydować się nie może, do której melodii gdy słyszy 2 na raz. Gotowości do małżeństwa - zero. Jeszcze parę lat i dylematów nie będzie, bo córeczka po rozwodzie nie tylko z mamusią wigilię będzie spędzać ale i pewnie z nią zamieszka.
Stary 2014-12-23, 09:03   #48
Kat2890
Raczkowanie

Cytat:

Moja babcia ma dwie córki, obie mają mężów a mężowie mają rodziców.
U babci jest wigilia o godzinie 16tej, o 19tnastej jedna córka z mężem jedzie do teściów, druga czyli moja mama z nami do drugiej babci.
Moja babcia jest wdową od czterech lat i też zostaje "sama" Wiemy ,że babci jest przykro zostać samej ale bez przesady...Po to te święta mają w sumie trzy dni ,żeby starczyło czasu na spędzenie ich ze wszystkimi.
Nie pozwalaj sobą manipulować i wmawiać sobie ,że jesteś czemuś winna. Dla mnie to jest normalna sytuacja- prawie wszyscy mają w tym dniu dwie wigilie do "obskoczenia" Małżeństwo to dwie osoby które zazwyczaj mają dwoje rodziców. Brzydko Twoja matka postępuje, bardzo brzydko.
Kat2890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 10:38   #49
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Mąż nie wyrobi się czasowo pogodzić dwóch wigilii...a mamy do rodziny męża nie zabiorę, bo skoro rodzina męża nie uznaje mojej rodziny to nic na siłę...

Nie proszę o ocenę podjętych przez nas decyzji tylko o radę jakich użyć argumentów, żeby przekonać mamę lub męża...

Jak ja nienawidzę świąt to obecna sytuacja przekonuje mnie w tym stwierdzeniu....
Szukasz wymówek i tyle.
Dla mnie też jest to chora sytuacja, założyłaś WŁASNĄ rodzinę z MĘŻEM i powinna ona być na pierwszym miejscu dla Ciebie. Ile Ty masz lat w ogóle? Mam wrażenie, że jesteś strasznie niedojrzała i chyba faktycznie niezbyt gotowa do zakładania rodziny i ślubu.

Do czego chcesz przekonywać? Matkę do tego by się nie obrażała "śmiertelnie", a męża do tego, by dał Ci spokój i nie zapraszał do swojej rodziny, byś mogła cały wieczór spędzić z mamą?

Obecna sytuacja jest ciężka bo sama na to pozwalasz. Zamiast powiedzieć matce "Mamo, jestem dorosła, mam męża, jesteśmy rodziną. Święta spędzam z nim, jeśli chcesz nas zaprosić to chętnie przyjdziemy, razem. Potem odwiedzimy też jego rodzinę."... to Ty zachowujesz się jakbyś w ogóle nie miała własnego zdania. Szukasz wykrętów, żeby tylko się nie postawić - a to, że mąż nie da rady obskoczyć 2 domów w wigilię, a to że mama go mnie lubi więc ma prawo nie zapraszać.
Niestety poddajesz się szantażowi i próbie kontroli, prosta droga do problemów. Powinnaś dorosnąć i zmienić podejście.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 10:40   #50
kennedy
Zakorzenienie

dla mnie to jakis bajzel.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 10:47   #51
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
prawda, że ręce opadają?
autorko wątku ciesz się, że i tak dziewczyny są na tyle miłe. gdyby pojawił się tutaj facet maminsynek z identycznym problemem, miałby urwaną głowę.
weź się ogarnij bo to jest aż przykro czytać.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 10:55   #52
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Co mam robić, iść i wiedzieć, że mama obrazi się śmiertelnie na mnie,
- iść i pozwolić spełnić się wiecznemu strachowi przed obrazą mamy- niech się obrazi.
Mnie uderza i szokuje takie rozumienie, CO i KTO jest Twoją rodziną nr 1- bo po ślubie Twoją pierwszą rodziną jest Twój mąż, a potem są rodzice/teściowie/rodzeństwo i cała reszta, to że będąc dorosłą osobą, tak pozwalasz sobą kierować- mnie to szokuje.
Tym bardziej, że o rodzinie męża piszesz tak:
Cytat:
Z rodziną męża mam dobry kontakt, nikt nic do mnie nie ma, jestem lubiana, teściowa zaczami ma muchy w nosie...
- ludzie lubią Ciebie , akceptują, nie lubi Ciebie Twoja matka, która robi jazdy o to, że "będziesz mnie miała w dupie, jak tam pójdziesz"- czyli klasyka manipulacji emocjonalnej.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2014-12-23 o 11:02
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 11:17   #53
maryanna3
Zakorzenienie

Opisałaś problem tak nieskładnie, ze nie wiem w zasadzie kto tu kogo nie lubi i kto tu kogo nie zaprasza. Totalny burdel na kolkach.

Przeciez ta mama nie zostanie sama-będziesz z nia pare godzin a pozniej będziesz u męża. Miliony ludzi ma 2 wigilie i to godzi np. ja.

Czy Ty jesteś do matki przyspawana? Masz 5 lat? Męża sadystę? Matkę sadystkę, której nie umiesz zakomunikować prostej rzeczy bo przywiąże Cie do kaloryfera? Jeśli na wszystkie pytania jest odpowiedz nie, to nie rozumiem Twojego 'problemu'. Moze weź wytłumacz jeszcze raz tylko tym razem porządnie bo widze, ze nie tylko ja sie gubię.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 12:25   #54
201607040940
Konto usunięte

Pytasz się co masz zrobić - moim zdaniem po prostu dorosnąć. I zacząć podejmować decyzje i ich się trzymać.

Jesteście zaproszeni na Wigilię do rodziców Twojego męża a na 1 szy dzień świąt do Twojej matki. Zgadzając się iść oddzielnie, bez męża na wigilię do swojej matki pokazujesz jej że jesteś podatna na manipulacje, że nie tworzycie z mężem wspólnego frontu.
Masz dobre serce że chcesz z mamą tego wieczora posiedzieć ale czego ona oczekuje? Że będziesz u niej siedziała do pasterki a mąż będzie u swoich rodziców? Że nie spędzisz z mężem wigilii?

Ogarnij się dziewczyno.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 15:00   #55
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Coś strasznego.
Mam wrażenie, że Twoja matka nie zaakceptowała w ogóle faktu, że dorosłaś, usamodzielniłaś się i wyszłaś za mąż. I w zasadzie chyba trochę wykreowała taką rzeczywistość.
Przypomina mi się film "Czarny Łabędź".

Ja jestem po ślubie piąty rok i chyba tylko raz spędzaliśmy wigilię raz tu, a raz tu (oczywiście razem, do głowy by nikomu nie przyszło, by nie zapraszać któregoś z nas, małżonków). Potem - sami, jedno święto u jednych rodziców, drugie u drugich.

Albo postawisz na swoim i będziecie spędzać te święta w normalnej atmosferze, albo do końca życia będziesz ciągle miała dylematy, mama czy mąż. I tak, jak piszą dziewczyny - na pewno źle się to skończy dla męża.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 15:53   #56
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Troll jak nic
Jaka normalna kochająca matka by tak postąpiła??? Można iść do swojej rodziny i rodziny męża ale RAZEM!!! A jeżeli to prawda... współczuję Ci autorko ja od takiej rodzicielki bym zwiała gdzie pieprz rośnie. Uświadom jej może jak naprawdę jest, i że sprawia Ci przykrość swoimi warunkami.
Serio nie wierzę że to prawda
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 15:55   #57
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Troll jak nic
Jaka normalna kochająca matka by tak postąpiła??? Można iść do swojej rodziny i rodziny męża ale RAZEM!!! A jeżeli to prawda... współczuję Ci autorko ja od takiej rodzicielki bym zwiała gdzie pieprz rośnie. Uświadom jej może jak naprawdę jest, i że sprawia Ci przykrość swoimi warunkami.
Serio nie wierzę że to prawda
Może Cię to zdziwi, ale wiele matek, ojców, sióstr, bratów, kuzynów, mężów... to istoty pokrzywione.
Stary 2014-12-23, 16:23   #58
201607050913
Konto usunięte

A ja Cię rozumiem i współczuję sytuacji. Wiem, że to nie takie proste. Ja bym chyba "zachorowała" na grypę i olala wszystko, ALE zaczęła pracować w ciągu roku nad poprawą sytuacji, żeby to się nie powtórzyło.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 16:23   #59
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Może Cię to zdziwi, ale wiele matek, ojców, sióstr, bratów, kuzynów, mężów... to istoty pokrzywione.
Niestety... Ja bym widziała dwa wyjścia: terapia/leczenie lub całkowite ocięcie się od takiej osoby. Inaczej skończysz w domu z mamą która dalej będzie Ci prała mózg...
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 16:24   #60
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:
Mam problem z Wigilią, moją mamą i moim mężem...
Mąż zaprosił mnie do swoich rodziców na kolację wigilijną, wcześniej muszę zjeść kolację z moją mamą, która zawsze robi ok godz. 16, do męża jestem zaproszona na godz. 20, więc spokojnie mogłabym być i tu i tu...
Powiedziałam mamie jaki ma plan mój mąż, mama zdenerwowała się i cały czas dogryza mi, że chcę iść do teściów na kolację, krytykuje moją decyzję etc...jestem niechętna, aby tam pójść, ale zrobię to dla męża...
Co mam robić, iść i wiedzieć, że mama obrazi się śmiertelnie na mnie, czy nie iść i zrobić przykrość mojemu mężowi...z mężem nie będę o tym rozmawiała i tłumaczyła co i jak, nie mogę a nie chcę mówić dlaczego...
Pomóżcie mi jakoś rozwiązać niby prostą a jednak zagmatwaną sprawę...
Cytat:
Tż kończy pracę ok 18...

Cytat:

Podkreślone wypowiedzi świadczą że jesteś niedojrzała i problem leży także w Tobie.Jak to nie będziesz rozmawiać z MĘŻEM na ten temat. To jest Twój mąż, człowiek, którego wybrałaś na partnera do końca życia, macie mieć wspólną przyszłość i Ty nie możesz z nim porozmawiać o planach na spędzenie świąt? To mają być WASZE święta a nie TWOJE i JEGO. WASZE WSPÓLNE, więc siadacie i RAZEM ustalacie co, gdzie i jak. Jeśli tego nie potraficie to coś jest nie tak z waszym związkiem.

Rozumiem że skoro jesteście po ślubie to mieszkacie sami, oddzielnie. Jeśli mieszkacie razem to ani on ani Ty nie możecie zaprosić kogoś do swojego rodzinnego domu, bo teraz już tam nie mieszkacie. Wy możecie zaprosić kogoś do waszego mieszkania, a zaprosić was do siebie mogą wasi rodzice. Zaprosili was teściowie na późniejszą wigilie, a twoja mam zaprosiła na wcześniejszą (Twój mąż nie może tam iść bo pracuje do 18). I masz wielki problem co teraz zrobić? Jak to co? Siadasz i wspólnie z mężem ustalasz co robicie. I Tyle.

Według mnie najprościej w tej sytuacji były było: Ty idziesz na 16 do mamy, po pracy Twój mąż przyjeżdża do was, siedzicie razem powiedzmy do 20, a później razem z mężem jedziecie do jego rodziców.
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości