|
|
#4231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy IV :)
Hej, jutro z rana jedziemy do PL.
proszę jeszcze raz o kciuki we wtorek bo już od paru dni mam zawał. obym wróciła do DE jako mgr
|
#4232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiesz moj tata tez tak wczesnie wstawal pol zycia..ale chodzil o 21.00 spac a popoludniu mial 2godziny drzemki codziennie!!! Ja tak nie chce a przede wszystkim nie umiem zyc ... wiec pod koniec tygodnia jestem wykonczona ![]() ja bez kawy nie umiem zyc juz...rano jak wstaje jedna..druga w drodze do pracy trzecia w pracy..jak wracam do domu kawa...duuuzo kawy..duze kubki ![]() Dragusia Powodzenia!!!
|
|
#4233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#4234 |
|
Zakorzenienie
|
Dragusia, 3 mamy podwójnie kciuki!
|
#4235 |
|
Zakorzenienie
|
Ogórek dziekuje
![]() Dragus trzymamy kciuki!!!! |
|
|
|
#4236 |
|
Zadomowienie
|
Dragusia daj czadu na obronie!
Ja mam za to w poniedziałek, 02.03, test A1 w VHS. Nie żebym się jakoś specjalnie denerwowała, ale wiecie - niesamowite jak szybko mi ten cały moduł przeleciał! Dopiero co zaczynałam, a tu już egzamin i moduł 3. Ani się obejrzę, a będzie koniec
|
#4237 |
|
Zakorzenienie
|
trzymam kciuki za obronę i proszę o trzymanie za mnie, bo ja do De wracam jako inż :P
muszę przyspieszyć obroty i wracać do De, Tż skończył malować/tapetować pokój, chcemy nowe łóżko, meble wybrać do sypialni i wielki TV w 3D i tęsknię i chcę już postawić sprawę jasno, że ten nasz utrzymaniec nie wraca do nas na dłużej niż 2 tygodnie, bo to moje i Tż życia, a nie pasożyta.. ![]() no i teraz z innej beczkie : zależne, czy mnie przyjmą do pracy z moim niemieckim, czy od któregoś tam marca ruszam grzecznie na C1 nie stresuj sę testem Chardon! stres w życiu nie pomaga, jesteś tam, mówisz, radzisz sobie. ![]() ps macie moze vodafone? wszystko Wam działa jak należy? u mnie obcnie w Pl nie ma zasiegu a dzownie do salonu, skąd brałam tel na abonament i numery są nieosiągalne. może jakąś awarie mają? |
|
|
|
#4238 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() właśnie dołączyłam do serwisu i melduję się jako jedna z emigrantek w Niemczech dużo osób mieszka w NRW w okolicy Münster? Tak z ciekawości pytam I powodzenia Dragusia na obronie
|
|
|
|
#4239 |
|
Zakorzenienie
|
Dragusia powodzenia!
|
|
|
|
#4240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bede trzymała kciuki ale doskonale wiem że sobie świetnie poradzisz! ![]() ja w tym tygodniu tak z reką na sercu odpuściłam niemiecki pozno wracalam z roboty, kolo 20 dopiero, poki cos zjesc, umyc sie i juz byłam ledwo ciepła ze zmeczenia ![]() ![]() ![]() Ale w ten week postanowiliśmy nigdzie nie wychodzić ani nie robić zakupow itp, bo cały week wtedy ucieka ![]() A tak pospalismy dłużej, wypucowalismy cale mieszkanko i reszta weeku tylko dla nas ![]() Swoja droga kupilismy taki mop na pare i mielismy niezłą zabawe z nim cały piekarnik "odgruzowałam" ze spalonych resztek itp a podłoga aż lśni a teraz cos zrobie na obiadek i siadam do niemieckiego ![]()
|
|
#4241 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4242 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Czarnooka_Paula
Z takim wizażowym wsparciem na pewno sobie poradzę!TŻ dzisiaj w pracy, a ja spakowałam kilka pudeł naszych rzeczy. W sumie zostały już tylko ubrania, rzeczy z kuchni i kosmetyki, ale to przed samą przeprowadzką ogarniemy. Ale chyba w sumie Wam nie pisałam o tym - w najbliższą środę mieszkanie zmieniamy w końcu!
|
#4243 |
|
Zakorzenienie
|
Czarnooka Paula a gdzie pracujesz? W pracy sie nie uczysz języka
Odgruzowanie piekarnika tez mnie czeka! Powodzenia w nauce , ja strzelę espresso i tez sie biorę za naukę ;-) |
|
|
|
#4244 |
|
BAN stały
|
jestem pod wrażeniem, nie wiem, czy ja bym dała sobie radę za granicą
|
|
|
|
#4245 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w necie znalazłam duzo stronek, na YouTybe jest duzo osob które uczy, mam kilka ksiazek itp ![]() miałam niemiecki kilka dobrych lat temu w lo ![]() Cytat:
ooo super ![]() ![]() pełna ekscytacja ![]() ![]() Cytat:
Wiec u mnie po angielsku śmigam
|
|
#4246 |
|
BAN stały
|
ja kiedyś pracowałam w Belgii
i powiem tak, miło to wspominam
|
|
|
|
#4247 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny przypomniało mi sie i gorąco polecam do nauki ImageUploadedByWizaz Forum1424543110.918655.jpg
|
|
|
|
#4248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo nam się nie podobała treść, jakiś taki chaos, bezużyteczne słówka... Dobrze, że przyjęli 'reklamację', bo bym się chyba załamała. Na zamianę wzięliśmy fiszki z wydawnictwa Cztery głowy i są w ogóle bez porównania
|
|
|
|
|
#4249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Paula jaki masz mop? Bo tz załatwił nam piekarnik i niczym nie mogę doczyścić. |
|
|
|
|
#4250 |
|
Raczkowanie
|
Tez przerabiam fiszki z wyd. Cztery glowy i calkiem niezle sa zrobione. Kupilam tez od nich angielski i bardzo pomagaja w uzupelnieniu brakow ze slownictwa, ktore bardzo mi przeszkadzaja (szczegolnie ze moj TZ nie mowi po polsku) :P
Hmm ja znalazlam w internecie tylko zadania z goethe instytutu ale jeszcze poszukam tych filmikow
|
|
|
|
#4251 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam cały komplet fiszek (do B2) z tej serii co bejata i nie są aż takie strasznie złe. Chociaż przykładowe zdania są wyjątkowo dziwaczne często.
|
#4252 |
|
Zakorzenienie
|
Sa dziwaczne momentami to fakt, ale moim zdaniem przez to można poszerzać słownictwo kategorie i zaskakując dziwactwami ja zapamiętuje sporo ;p itd ja jestem zadowolona
drogie były dla mnie, innych nie używałam wiec nie mogę porównać. Ps piekę babkę i pachnie już w całym domu ![]()
|
|
|
|
#4253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego kategorie nie były pełne, więc aby nauczyć się np. nazwy kolejnego miesiąca, musiałabym kupić drugie pudełko Sprytny chwyt marketingowy
|
|
|
|
|
#4254 |
|
Zakorzenienie
|
O masakra ! No to chcą naciągać! Wiadomo..
Ps przyjaralam babkę jednak troszke ;p to co ciemniejsze starłam tarka ;D - dziewczyna brata dała mi pomysł taki fajny No No |
|
|
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam ksiazki z Buchmanna czy jakos tak i jestem zadowolona, wszystko po kolei i tłumacza jak krowie na rowie ;D no i plytki sa, wiec jak do roboty jedziemy to je sluchamy
![]() Wlasnie ogladalam Greya... ja pitole jakie badziewie, dobrze ze do kina nie polazłam na to ;D
|
#4256 |
|
Raczkowanie
|
w Czterech Glowach kategorie są ułożone całkie przyjaźnie. Kolega, który kompletnie nie zna niemieckiego, zaczął od Starteru i też był zadowolony
![]() Oprócz tego mam książkę z gramatyką Bęzy, tylko muszę tam trochę skakać po tematach ![]() Ja piekłam dzisiaj Chocolate Chip Cookies mieszkam w akademiku i teraz całe moje piętro pachnie jak te ciastka
|
|
|
|
#4257 |
|
Raczkowanie
|
Trzymam kciuki za Wasze obrony
![]() Madeline-witaj wsrod nas
|
#4258 |
|
Zadomowienie
|
Jak wreszcie dorobię się piekarnika to też będę piec. Zwłaszcza moje ukochane muffiny i chlebek bananowy. A pisałam Wam, że w nowym mieszkaniu mamy łazienkę i duży, dwuosobowy materac w roli łóżka?
Po meble będziemy jeździć po przeprowadzce już. Całe szczęście, że duże AGD mamy już zamówione i mają dostarczyć w okolicach czwartku, bo chyba żylibyśmy pizzą.
|
#4259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nawet zlewu w kuchni nie było, tylko ściany i kafle ![]()
|
|
#4260 |
|
Zakorzenienie
|
Bęza Stanisław to moja biblia ;D Haha
Powodzenia ba nowym mieszkaniu , my robimy remont to tez na materacu spałam..Teraz tz śpi sam, a nasz pasożyt ma łóżko w pokoju z balkonem Hahahahah. Ja już chciałam zejść na dół do kuchni lub wohnizimmer ale w wohnizimmer nie mamy kanapy, bo znieśliśmy do piwnicy zeby partyraum zrobić ;D Paula jak sobie radziliście bez zlewu? Mycie w łazience ? Gdy meble zamawialiśmy to tez mieliśmy okres mycia naczyń w umywalce :/ na szczęście szybko zmywarka przyjechała.. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

i tęsknię i chcę już postawić sprawę jasno, że ten nasz utrzymaniec nie wraca do nas na dłużej niż 2 tygodnie, bo to moje i Tż życia, a nie pasożyta..