|
|
#61 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Psy - cz. IV
Cire, mi się wydaje, że ona ma alergię. Może mieć uczulenie na konserwanty w karmach, a niekoniecznie na rodzaj mięsa. A co lekarz mówi na to drapanie się?
Czy byłaś może z waszymi problemami na forum BARFny Świat??
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
sugarfreeee zakochałam i zaczytałam się w Twoim blogu, jest świetny
! A wpis o wyjeździe na wakacje świetny, my jak jechaliśmy to zabraliśmy tylko 2 piłki, smycz, miski i żarcie Nic więcej naszego psa nie interesowało poza rzucaniem piłki do morza... przez 7 godzin bez przerwy, aż ludzie z Nami zagadywali, żebyśmy mu dali odpocząć czy się napić, że zmarzł na pewno Nawet jeść nie chciał, nic kompletnie. Plaża to raj dla Niego.
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś dostawałam piłki do tenisa, ale to już dawno dawno temu, od tego czasu Kurze zęby starły się jeszcze bardziej, nie mam pojęcia jakim cudem. Kamieni nie nosi, czasem patyki. To jej raczej jeszcze nie boli nie? Mam nadzieję, że to nie będzie postępować.
|
|
|
#65 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Balu stwierdzil, ze jezioro fajniejsze od morza ) bardzo sie martwil jak ktos szedl plywac - siedzial na brzegu i pilnie obserwowal ![]() Cytat:
ale przy moich futrzakach to mam cala armie pielegmacyjnych produktow : dwie szczotki, furminator, trymer hakowy, grzebien i teraz zastanawiam sie nad degazowkami
|
||
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Ja degażówek używam jedynie do brzucha bo ta cześć ciała jest niesamowicie delikatna i boli jesli wyrywam. Reszta u mnie jest wyrywana.
A Sugar masz ten Marsowy trymer(Mars king coat)??? Myśle ze nim spokojnie łatwiej by Ci było wyczesac cały podszerstek. Ja mam jeden dla cairniej sierści ale nie używam go wcale bo pracuje palcami. zreszta ja to mam cała szufladę przyborów do sierści. A tak naprawdę to potrzebuje jedynie grzebienia, naparstkow i degażówki do brzucha No i oczywiście dobrej kości bo inaczej to się wiercą. A jak to jest z tym ustalaniem hierarchii u psów? Z tego co wiem zwykle jest ten który ma mocniejszy charakter a drugi się dostosowuje. A czy może zostac tak ze oboje bedą na jednym poziomie. Staram się zobaczyć jak to jest miedzy Cookie'm a Joy ale widzę jedynie ze w domu raczej Joy trzyma porządek a Cookie odpłaca jej za to na dworze. Nie pozwoli jej przeginać. No i jak sikają to jest tak samo jesli Cookie pierwszy to ona po nim na tym samym miejscu. Jesli ona pierwsza to Cookie za nią. A dziś to już w ogóle się popisała. Cookie na krzaczku nasikał a ta za nim podchodzi w to samo miejsce i ta sama nogę podnosi . I chyba wiosna idzie. Od niedzieli spotkaliśmy 5 rożnych samic na smyczach i wszystkie miały cieczki .
|
|
|
|
#67 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj "Zrozumieć psa" Johna Bradshawa. Dowiesz się, że to wcale nie o żadne ustalanie hierarchii chodzi, a już na pewno nie jest rzecz w sile charakteru ![]() Moim zdaniem to jedna z najmądrzejszych książek o psim pochodzeniu, zwyczajach i psychice.
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-02-25 o 17:54 |
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Ok zamówiłam poczytam, z checia sie dowiem... Ale chwile poczekam bo idzie ze Stanów...
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O kurcze, ja dorwałam w stacjonarnej księgarni W kazdym razie: polecam. Ta książka bardzo zmieniła moje spojrzenie na psy, a w wielu rzeczach mnie utwierdziła (choćby w totalnym braku akceptacji dla teorii, zasad i metod Cesara Millana)
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Karolina - o tym nie slyszalam!
degazowki do ksztaltowanià uszu, lapek tylko ![]() Klempa - ja ja mam! Zaczelam czytac, ake gdzies mi w akcji zginela ![]() ( bardzi lubie z kolei ksiazki pani McConnell i Mrzewinskiej A "szoł" Ceasara przyprawial mnie o zgrzytanie zebow :/ zdecydowanie naleze do zwolennikow pani Stilwell
|
|
|
|
#72 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Sugar, Ty studiujesz weterynarię?
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
McConnell to zdecydowanie podobna szkoła ale w Bradshawie bardzo mi sie podoba, że nawiązuje mocno do historii naturalnej psa jako gatunku i tłumaczy jak krowie na rowie wszystko czytałam z zapartym tchem, rewelacyjna książka. Mam jeszcze trochę anglojęzycznej literatury do przeczytania... teraz akurat dobry czas, mam mocną motywację w oczekiwaniu na Nanę ![]() Ja nie przepadam ani za Ceasarem, ani za Victorią - oboje stosują błedne założenia, ale Victoria odpuściła element przemocy
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem o jakie zalozenia chodzi?
przyznamze az tak sie nie siedze w temacie bo nie mamy telewizji i widzialam moze 2-3 odcinki kazdego, ale z teho co widzialam to cezar mi wyszedl na oszoloma z kompleksami
|
|
|
|
#75 |
|
Naczelna Nastolatka
|
klempaa, jaki jest tytuł tej książki Bradshawa w oryginale?
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
"Dog sense. How the new science of dog behaviour can make you a better friend to your pet" Ale bez problemu znajdziesz ją po polsku Wydana przez wydawnictwo Czarna Owca.Cytat:
Bo i taka prawda. CM kompletnie nie ma pojęcia na temat psów i ich zachowania. Jego odniesienia do badań nad wilkami są tak absurdalne, że zastanawiam się, czy on jest faktycznie tak głupi i nieświadomy, czy po prostu świadomie robi ludzi w bambuko. Ok, jego metody mogą skutkować... ale ryzyko jakie z nich płynie jak dla mnie jest zbyt duże, by je stosować kiedykolwiek i w jakiejkolwiek sytuacji.
|
|
|
#77 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Wolałabym po angielsku. Ale na to mnie raczej nie stać
dzięki za tytuł.
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukaj pdf-a w necie, jak chcesz, to jeszcze znajomego spytam, bo wydaje mi sie, że miał to w oryginale na kompie.
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
O CM akurat wiem, zastanowiło mnie, co nie pasowalo Ci w metodach Vi torii
Dla mnie wydala sie dosc ok, ale tez bez wglebiania sie w istote
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, chodzi o to, ze ona dalej pociąga te wszystkie rzeczy, które mają psu pokazać jego miejsce w stadzie. Zaleca jeść tak, by pies to widział, nie puszczać go pierwszego przez drzwi - no ogólnie powiedziałabym, ze w delikatny i na pewno bardziej kulturalny sposób przemyca teorię dominacji. Mi się to skojarzyło z "Zapomniany język psów" J. Fennel - czytałaś? Takie bardzo łagodne wydanie CM ;-) Na pewno nie używa przemocy, ale niestety wiedzę o istocie zachowania psów ma niewielką. Ja odcinków za wiele nie oglądałam, ale mam jej książkę, to sie mogłam wczytać ![]() CM książkę też mam ostatnio przyjechali do nas nasi przyjaciele i w ramach okrutnego żartu mi to przywieźli Aż wstyd na półce postawić, no ale stoi - jakby co jest na nich
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-02-25 o 19:55 |
|
|
|
|
#81 |
|
Naczelna Nastolatka
|
patrzyłam na pdf w necie, jakieś syfy mi blokował avast przy tym. Będę wdzięczna za zapytanie znajomego
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytamy zobaczymy... Ja szczerze mówiąc zawsze myślałam ze chodzi o charakter psa i pochodzenie (patrząc choćby na psy prymitywne, widzialam mnóstwo dokumentow na ten temat itd...) a nie teorie ludzi ale z chęcią zobaczę jak inni na to patrzą.
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2015-02-25 o 20:15 |
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, poniekąd wszystko jest kwestią teorii... tylko postęp sprawia, że poszczególne teorie sa weryfikowane. Dziś już wiemy, ze teoria dominacji, oparta na obserwacji wilków w niewoli, nie ma nic wspólnego z zachowaniem psów. Ba, stadne zachowania wilków w naturze niewiele mają wspólnego z zachowaniem psów! Dobra, ale nie będę Ci spoilerować, warto poczytać bo książka naprawdę świetna! zakonna, jestem głupia pipa, ja to sama mam w pdfie oryginał, wlaśnie zauważyłam wiedziałam, ze w jakiś sposób musiałam to czytać ![]() daj maila na priv - jak ktoś by jeszcze chciał, to również proszę, podeśle
|
|
|
#84 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Haha naprawde? Tych odcinkow akurat nie widzialam
ja w teorie dominacji nie wierze, ale mam cos innego na mysli to znaczy jestem zdania, ze pies musi respektowac0 swojego przewodnika - z oczywistych wzgledow, dla wlasnego dobra. I zeby to uzyskac trzeba zbudowac autorytet u psa. I nie zawsze sama miloscia da sie go uzyskac - ja Ru musialam brutalnie sprowadzic do parteru kilka razy, gdzie Baloo od szczylka przez nastolatka do teraz jest na samych pozytywnych wzmocnieniach i swiata poza mna nie widzi. Natomiast u Ru pierwsze 2 mce proawadzilam ja jak Bala i nie bylo zadnych efektow. Dopiero jak "wyszlam z nerw" czyli dobitnie pokazalam, ze na mnie sie nie bimba zaczela w coraz wiekszym stopniu respektowac moje zdanie. Oczywiscie nadal pozytywne wzmocnienie rzadzi u nas w domu, ale tylko przy jego pomocy, z jej problemami (agresja, nadmierne ekscytowanie sie, pilnowanie zasobow) mysle, ze nie zaszlibysmy zbyt daleko.Co ciekawe -bardzo musze balansowac z nagrodami/korektami, bo jeszcze nasza relacja jest nie dosc silna, a ja jeszcze nie znam jej na wylot
|
|
|
|
#86 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie masz za co dziękować, teraz będę na Twojego bloga częściej zaglądać ![]() Cytat:
|
|
#87 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym, zdaję sobie sprawę doskonale, że byłby cholernie zazdrosny bo on jest moim oczkiem w głowie a ja jego. Nie ma w stadzie drugiej osoby, którą by tak kochał jak mnie. Z drugiej strony nie wiem jak miałabym pokochać drugiego psa, wiedząc, że tam mam drugiego, którego, no będę szczera, kocham nad życie. W życiu żadne zwierzę nie było dla mnie aż tak ważne. Kocham wszystkie moje zwierzaki ale on mi tak okazuje miłość, że no tęsknię za nim niesamowicie. Btw. kiedyś bardzo lubiłam CM oglądać. Niby u nas się nie stosowało nigdy takich metod wychowawczych, to jednak mi imponowało, że tak sobie daje radę z psami. Ale jak tak zaczęłam się przyglądać co i jak, to faktycznie, macie rację, to nie jest taki ok. |
|
|
|
|
#88 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem Ci tak: ja ogólnie jestem zwolenniczką każdej metody, która jest oparta na wiedzy, jak funkcjonuje psie myślenie oraz nie robi psu krzywdy. Uważam, ze nalezy umiejętnie stosować kary negatywne, ale absolutnie nie używać kar fizycznych... itd itp. Dziewczyny - poszło ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Raz go skurcz złapał, chrzestny ratował. Mama się śmiała, że wbiegł do wody w adidasach bo widział, że pies grunt stracił i się podtapia. Jak go wyniósł z wody okazało się, że to skurcz, łapa podwinięta, miny to podobno łapał przezabawne. Niby nic śmiesznego, bo mógł się utopić i wiadomo jakie skurcze są bolesne no ale dobrze się skończyło to się podśmiewamy
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
Doświadczenie z różnymi rasami często sprowadza na ziemię osoby, które wyznają jedyną słuszną teorię, czy to chodzi o td, czy o szkolenie tylko i wyłącznie pozytywne.
Ja też uważam, że trzeba sobie w pewnym stopniu ten autorytet wyrobić, moje psy doskonale wiedzą, że można mnie wkurzyć i że wtedy nie jest przyjemnie, ale jednocześnie dosłownie wchodzą mi na głowę i mogą bardzo, bardzo dużo. Żyje nam się idealnie, a jak wiecie psy mam bardzo różne ![]() klempaa, ja poproszę, już wysyłam pw
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.

!
Nic więcej naszego psa nie interesowało poza rzucaniem piłki do morza... przez 7 godzin bez przerwy, aż ludzie z Nami zagadywali, żebyśmy mu dali odpocząć czy się napić, że zmarzł na pewno
Nawet jeść nie chciał, nic kompletnie. Plaża to raj dla Niego. 

i może polecicie coś sprawdzonego.
.
.