|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Zgadzam się oczywiście. Tylko o ile śmieszne jest jęczenie "olaboga, zarabiam tylko tyle, a myślałam, że dadzą mi 6 tysięcy", to pisanie przekwalifikuj się, wyjedź, do kogoś, kto nie jęczy tylko stwierdza fakt, też jest bez sensu.
|
|
#182 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Probowalam sie cenic, szlam do dobrych firm na rozmowy, mowilam ze na poczatek chce 2000, mam 7 lat doświadczenia. 2000 to zarabia kierownik, moze Pani dostać 2 ale brutto. To freelansuje w innym zawodzie, lepiej na tym wychodze, aczkolwiek zus to jakiś zart. Do tego z racji pracy czesto jestem na rozmowach kwalifikacyjnych, stawke 4k może dostać mezczyzna z 30letnim stażem w zawodzie, o ile zgodzi się na degradacje do najnizszego stanowiska. Najwiecej zarabiają pracownicy pracujący na godziny, ktorzy biorą milion zmian. I tak wyszlo, ze z miasta uciekło ok. 100tyś osob. Bo nie ma głupich, albo to, albo 1350 z opcją podwyżki kolo 40stki. Jestem też dzialkowcem, naleze do zwiazku, i potwierdzam, ze to sie robi dla przyjemnosci, zysku na tym nie ma. |
|
|
|
|
|
#183 |
|
Konto usunięte
|
Również się zgodzę. Zapomniałas tylko, ze Oye to Oye. Jej "styl" jest niereformowalny i żeby nie rozkręcila się kolejna gunwoburza w watku ekonomicznym, należy po prostu przymknac oko na niefortunne "wyrazenie mysli" przez nia. Zrzucam na karb braków w jezyku polskim xd bo przecież nie czego innego...
|
|
|
|
|
#184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
pytanie Autorki powinno być doprecyzowane.
Bo nie wiemy czy chodziło jej o "Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie na przeżycie to dużo czy mało ?", czy o "Czy wg Was zarobki, które zaproponował mi pracodawca czyli 2,5 tysiąca miesięcznie to na dzisiejsze realia dużo czy mało ?
|
|
#186 |
|
Zakorzeniona
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50890857]Dla osób, które ledwo wiążą koniec z końcem, bo zarabiają np. 1300, czy 1500 złotych to JEST bardzo dużo (w ich obecnej sytuacji), zrozumcie... Znam takie osoby, bliskie mnie, i wiem, że gdyby im zaproponowano taką kasę na rękę to by chyba ich normanie do Tworek w kaftanie bezpieczeństwa odwieźli z radości.[/QUOTE]
Gdzie by Cię odwieźli? ![]() Ja rozumiem odpowiedzi: "Chciałabym tyle zarabiać, niestety nie mam co na to liczyć", ale twierdzić, że to bardzo dużo? To może 1000 zł też będzie bardzo dużo, bo są i tacy, którzy nie mają pracy w ogóle? 2500 zł to żadna kwota z kosmosu i tak - w małym mieście, jeśli ktoś ma mieszkanie po dziadkach i żyje bez kredytu, będzie go stać na całkiem sporo, ale nigdy to nie będzie dla mnie bardzo dużo. Ile w takim razie to byłoby 10.000? |
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#188 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem jak sie ma meza, ktory zarabia drugie tyle to starczy spokojnie na rate kredytu i na wakacje moze zostanie. Jak sie ma dziecko to juz na rate nie starczy.
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ustalcie w koncu czy maz w Polsce to koszt czy dodatkowy przychod bo czesc z Was pisze jakby Wasi misiowe byli na utrzymaniu partnerek albo co najmniej generowali Wam dodatkowe wydatki.
|
|
|
|
|
#190 |
|
Konto usunięte
|
Rena - zalezy jaki maz, wielu jest misiaczkow, ktorzy sa na utrzymaniu. Wielu misiaczków utrzymuje.
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
2500 zł na rękę to mało, kasjerka na kasie powinna minimum 4 tyś na rękę zarabiać.
Niestety ludzie mało zarabiają i w sumie sami sobie są winni bo wierzą politykom, którzy obiecują im złote góry. Nie rozumiejąc, że to najbiedniejsi najwięcej wpłacają do budżetu państwa i to głownie oni utrzymują urzędników. Urzędnicy w podziękowaniu produkują jeszcze więcej idiotycznych przepisów aby zatrudniać wciąż nowych, co powoduje coraz więcej biedy.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2015-04-02 o 15:56 |
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
To tylko się Ci tak wydaje bo nie masz kredytu na dom, dwójki dzieci i wielu innych stałych wydatków. I wtedy się zastanawiasz czy jechać na tydz. czy 2 tyg. wakacji z rodziną (polskie morze lub góry).
|
|
#194 |
|
Konto usunięte
|
Prawda na dzis: bo mezowie/misiowie sa rozni i nie da się tego ustalic? Oczywiście, ze dwom osobom zarabiajacym po 2,5k łatwiej się razem utrzymać niz osobno. A gdy jedna osoba zarabia 2,5, a druga 1,5 to wiadomo, ze ta druga "generuje koszty" dla pierwszej jesli mają wspolny budzet. We Francji chyba do podobnie dziala ne?
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ratę bodajże mi mówiła, że mają 1500 zł. Ja nie wiem jak ona to robiła Ale nie jeździła na wakacje, nie jadła kawioru itp Ubrania kupuje w tanich sklepach, nie w Zarze, czasami na szmateks zajrzy, ubrania dla dziecka dostała po innych dzieciach . Na obiad robi naleśniki, sos grzybowy, rosół itp Nie jada po restauracjach Nie chodzi do teatru itp bo w jej mieścinie nie ma takich rozrywek. Teraz będą mieć więcej kasy, bo mąż na misje wyjechał
Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-04-02 o 16:33 |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
Masz 10 000, zakladam, ze ta matka tych dzieci tez zarabia, nawet minimalnie. Uwazasz ze to minimum 11-12tys to kwota, z której nie da się oszczędzić na dłuższe wakacje i musisz się zastanawiac czy co? Xd z całego serca życzę ci takiej sytuacji i takich problemów i takiej pensji.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-04-02 o 16:39 |
|
|
|
|
#197 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Chyba czas dodać pierwszego ignora.
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I o zgrozo udaje nam się teraz mieć zapas finansowy na tyle duży, że dziecko ( o ile nei wymagałoby specjalistycznego leczenia) nie obniżyłoby nam standardu życia. Dlatego jakbyśmy mieli 10 tysiecy to wiem ze spokojnie cała nadwyżka w stosunku do tego, co teraz zarbiamy mogłaby iść na inwestycje. |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Konto usunięte
|
No wlasnie ja trzymam rezerwy bo potrzebuje leczenia, co jakis czas cos wyjdzie, musze isc prywatnie, kupic leki itd. Nie odwazylabym sie brac kredytu/miec dziecka, kiedy wychodze co miesiac na 0.
|
|
|
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie. Zgadzam się z tobą. Ja nie wiem co ludzie muszą jeść, gdzie się ubierać, że z 10 000 nie zaoszczędzą nic. No chyba, że kobiety kupują torebki za 6000 zł ( była kiedyś na wizażu laska, co się chwaliła, że kupuje torebki po 6000 zł) . Nawet mając 3 dzieci jesteśmy w stanie co miesiąc dużo zaoszczędzić.
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jedni żyją oszczędnie, jedzą makaron, wakacje spędzają na działce rodziców inni co drugi dzień idą do restauracji, mają drogie hobby i dwa razy do roku wyjeżdżają w tropiki. Dlatego jedni z 10000 zaoszczędzą dużo, innym nie zostanie nic.
|
|
|
#204 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#205 |
|
Konto usunięte
|
To zależy od miejsca zamieszkania, jak juz wielu pisało. Na wsi to całkiem sporo (zakładając, że ktoś pracuje tam gdzie mieszka i nie musi wydawać horrendalnych sum na do dojazdy 30 km w jedną stronę), w małym miasteczku jakoś ujdzie, w większym mieście moim zdaniem masakra, sorry. Wynajem mieszkania i rachunki to połowa pensji, do tego jedzenie, utrzymanie samochodu, no i zostanie może na kino raz w miesiącu. Życie od pierwszego do pierwszego, a ja jednak chciałabym czegoś więcej. Pensja, która by mnie całkowicie satysfakcjonowała, to 8 tys miesięcznie przy założeniu, że żyję sama. Stać by mnie było na mieszkanie, przyjemności, wakacje i jeszcze coś bym odłożyła. Ale do w miarę wygodnego życia w pojedynkę wystarczyłyby mi ok. 4 tysiące. 2,5 to trochę za mało, da się przeżyć, jasne, za 1500 też się da, od biedy nawet za 1000, ale w moim odczuciu na poziomie dużo niższym niż średni.
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Szok ze z takim angielskim nie ruszasz w swiat. Desperatka, wspolczuje
Cytat:
Jak robisz dyplom/szkole/zawod to warto sie dowiedziec ile placa I czy warto inwestowac swoj czas I wysilek. Wiesz jak dobrze by bylo dla zawodu, pensje odrazu by poszly w gore jak by nie bylo ludzi do pracy. |
|
|
|
|
|
#207 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A wiesz, jak wygląda sytuacja w tzw, popegeerowskich wsiach zabitych dechami, gdzie jeździ jeden PKS dziennie a nauka kończy się na podstawówce/gimnazjum? I tak z pokolenia na pokolenie. Kto więc niby ma być wzorcem do zmian dla młodego pokolenia, skoro od małego uczą się jedynie stawać w kolejce po zasiłek? Kto im ma pokazać, czym jest świadome podejmowanie decyzji? No i powiedz: "wyjedź" pani Jadzi, która uczciwie, na miarę swojego wykształcenia (a raczej jego braku) i sił całe życie uczciwie zasuwała. Miałabyś siłę i odwagę zaczynać wszystko od nowa, od zera, w nowym miejscu jako 50-60 latka? A gdyby nie te "biedne nauczycielki" to do tej pory jedynym źródłem wiedzy byłaby dla Ciebie Biblia Pauperum, o ile wiesz, co to jest, w co wątpię sądząc po farmazonach, które tu wypisujesz. Podobnie, jak Małgorzata jestem gotowa przyjąć karę od moda za powyższe słowa ale są jakieś granice indolencji, które jestem w stanie tolerować. ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
|
|
|
|
#208 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#209 |
|
Konto usunięte
|
Obecnie wsie się wyludniają, wszyscy walą do miasta. Ja proponuję wrócić do tematu osób młodych i odciać kreską ludzi z poprzedniego ustroju politycznego, układali sobie życie w innym ustroju. Zostawmy Panią Jadzię, wroćmy do Nikoli i Brajana, lat 20- 30, ktorzy wyksztalcenie wybieraja w gospodarce wolnorynkowej, gdzie wiadomo ile dany zawod zarabia.
|
|
|
|
|
#210 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nie, to nie bohaterstwo. To kwestia odpowiedzialności za słowo. Też skorzystaj czasem z tej opcji, OYE. ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
Myślę, że w większym mieście to rzeczywiście, masz rację. Nikolki i Brajanki mają więcej możliwości i perspektyw. Nawet, jeśli w domu nie ma wzorca poza szlacheckimi paczkami i comiesięcznymi wycieczkami do MOPSu to jednak mają większe szanse wyrwania się z zaklętego kręgu i negatywnych nawyków wpojonych im w domu. Jednak o wiele trudniej jest rozstać się z poprzednim ustrojem (czy tokiem myślenia z poprzedniego ustroju) w takich zapomnianych przez Boga i ludzi wioskach Polski B, gdzie jest jeden sklep na trzy wsie i nic poza tym. A, i obowiązkowo jeszcze kosciół i dzieci produkuje się w ramach jedynej dostępnej rozrywki i nie zawsze po trzeźwemu. W sumie ani rodzice, ani państwo tymi Brajankami się tam nie zajmuje a jeśli już to w większości są to działania pozorowane.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.

Ratę bodajże mi mówiła, że mają 1500 zł. Ja nie wiem jak ona to robiła
Chyba czas dodać pierwszego ignora.

Haters Gonna Hate