|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
No wlasnie dlatego nie chce w to wlaczac ludzi z ustroju, gdzie sie szlo do pracy i sie w niej zostawalo do emerytury, a zawodu uczyli na miejscu. Zaklady upadly i jest kijowo, to inna sytuacja zupelnie, nikt nie mogl tego przewidziec kiedy wybieral sobie sciezke. Od tamtej pory minęło już 26 lat.
|
|
|
|
|
#212 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No fajnie. Rozumiem, że jak pani Jadzia pójdzie na emeryturę to nie będzie już zapotrzebowania na sprzątaczki? Bo kiedyś te starsze pokolenia się wykrusza z tych prac. I co wtedy jeśli każdy brajanek będzie informatykiem?
|
|
#213 |
|
Konto usunięte
|
Pani Jadzia będzie mieć na imię Dżessika i dyplom z socjologii, nie martw się, panie Jadzie są w każdym pokoleniu. Poza tym każdy Brajanek nie bezdzie informatykiem, ktos zostanie.
|
|
|
|
|
#214 | |
|
Konto usunięte
|
Oglądałaś "Misia"?
Jeśli nie, to polecam wklepanie w wujka Google hasła "odwiozą mnie do Tworek" to Ci wyskoczy rzeczony fragment na YT.---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
), bo inaczej to tylko kłaść się do trumny i czekać na śmierć. Mnie to przeraża - to i sytuacja w naszym kraju. Nie każdy będzie informatykiem, czy księgową, ale każdy powinien dostać taką pensję, żeby mógł z niej spokojnie wyżyć, a nie wegetować. Co managerom po pieniążkach jak nie będzie im miał kto podać obiadu w restauracji, wysprzątać domu, lub uczyć dzieci? Wszystkie zawody są potrzebne i pani Jadzia-sprzątaczka może i pracy ambitnej nie ma, ale jej zawód jest potrzebny żeby wszystko poprawnie funkcjonowało i powinna za niego otrzymywać wynagrodzenie pozwalające na utrzymanie się, tak jak jest w niektórych krajach.Czasami to mam wrażenie, że w naszym kraju musiałaby nastąpić jakaś rewolucja, przewrót, żeby się w końcu coś zmieniło w tym temacie
|
|
|
|
|
|
#215 |
|
Naczelna Nastolatka
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50912492]
Mam wrażenie, że jak w każdym wątku dotyczącym finansów dochodzimy do jednej, uniwersalnej w dzisiejszych czasach prawdy - że trzeba albo pracować w IT, albo w finansach, ewentualnie wyjechać za granicę (obojętne w jakim wieku i w jakiej sytuacji ), bo inaczej to tylko kłaść się do trumny i czekać na śmierć. Mnie to przeraża - to i sytuacja w naszym kraju. Nie każdy będzie informatykiem, czy księgową, ale każdy powinien dostać taką pensję, żeby mógł z niej spokojnie wyżyć, a nie wegetować. Co managerom po pieniążkach jak nie będzie im miał kto podać obiadu w restauracji, wysprzątać domu, lub uczyć dzieci? Wszystkie zawody są potrzebne i pani Jadzia-sprzątaczka może i pracy ambitnej nie ma, ale jej zawód jest potrzebny żeby wszystko poprawnie funkcjonowało i powinna za niego otrzymywać wynagrodzenie pozwalające na utrzymanie się, tak jak jest w niektórych krajach.Czasami to mam wrażenie, że w naszym kraju musiałaby nastąpić jakaś rewolucja, przewrót, żeby się w końcu coś zmieniło w tym temacie [/QUOTE]![]()
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
a ja sie boje przewrotu, bo sie skonczy jak na Ukrainie, nie ma partii z programem, ktora wkroczy i naprawi, jak zdejmiemy obecna
|
|
|
|
|
#217 |
|
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50912492]Oglądałaś "Misia"?
Jeśli nie, to polecam wklepanie w wujka Google hasła "odwiozą mnie do Tworek" to Ci wyskoczy rzeczony fragment na YT.---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Mam wrażenie, że jak w każdym wątku dotyczącym finansów dochodzimy do jednej, uniwersalnej w dzisiejszych czasach prawdy - że trzeba albo pracować w IT, albo w finansach, ewentualnie wyjechać za granicę (obojętne w jakim wieku i w jakiej sytuacji ), bo inaczej to tylko kłaść się do trumny i czekać na śmierć. Mnie to przeraża - to i sytuacja w naszym kraju. Nie każdy będzie informatykiem, czy księgową, ale każdy powinien dostać taką pensję, żeby mógł z niej spokojnie wyżyć, a nie wegetować. Co managerom po pieniążkach jak nie będzie im miał kto podać obiadu w restauracji, wysprzątać domu, lub uczyć dzieci? Wszystkie zawody są potrzebne i pani Jadzia-sprzątaczka może i pracy ambitnej nie ma, ale jej zawód jest potrzebny żeby wszystko poprawnie funkcjonowało i powinna za niego otrzymywać wynagrodzenie pozwalające na utrzymanie się, tak jak jest w niektórych krajach.Czasami to mam wrażenie, że w naszym kraju musiałaby nastąpić jakaś rewolucja, przewrót, żeby się w końcu coś zmieniło w tym temacie [/QUOTE]Nie wiem skąd taki wniosek pod moim postem.. Przecież jeśli ktoś chce to proszę bardzo, praca nauczyciela nie jest uwlaczajaca, wręcz przeciwnie, nie napisałam tez nigdzie, ze nauczycielska pensja to w ogóle bieda i suchy chleb, zarobki sa przeciętne, alw na pewno nie niskie, to o co chodzi? Co do meritum się zgadzam, tym bardziej dziwi mnie twoja mapa skojarzeń jak to powiazalas. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-04-03 o 10:02 |
|
|
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zadomowienie
|
Spokojnie ja bym się o Panie Jadzie nie martwiła. Widać co dzieje się w krajach zachodnich. Niemiec, czy Anglik nie chcą sprzątać, jest wiele prac, których zwyczajnie wykonywać nie chcą. Za to przyjeżdżają tam Polacy, Ukraińcy itd i oni te ulice zamiatają. Rynek sobie poradzi.
Najważniejsze, żebyśmy wyszli z tej pokomunistycznej ciemnoty i zaczęli dbać o swoje tyłki a nie narzekali, że państwo o nas nie dba. Bo ja skończyłam socjologię i jak to, nie ma pracy? Złe beznadziejne państwo, ludzie z mgr muszą iść na zmywak, nic tylko wyjeżdżać za granice. Każdy ma oczy, widzi co się dzieje i jak jest mądry swoją karierą pokieruje tak, żeby biedy nie klepać. Źle mu w biednej wsi na wschodzie, to niech ruszy tyłek i jedzie gdzie indziej, przecież do tej wsi przykuty nie jest.
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-04-03 o 10:11 |
|
|
|
|
#220 |
|
Rozeznanie
|
a ja nie rozumiem, skąd wzięło się przekonanie, że aby dobrze zarabiać, trzeba pracować albo w IT albo w finansach. Setki księgowych pracuje za najniższą krajową albo za 2000 na rękę siedzą w korpo i wklepują dane z faktur do komputera. Tak samo informatycy, są tacy, co 10000 zarabiają, a są tacy, co za 2000 brutto we wsparciu technicznym siedzą. Przecież nawet w tym wątku jakaś dziewczyna napisała, że mąż informatyk zarabia trochę więcej 1800 zł.
---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- ale ile lat temu to było? od razu mi się przypomniało, jak w jakimś wątku o pensjach jedna dziewczyna wszystkich chciała przekonać, że za 2000 można utrzymać rodzinę, bo jej samotna matka właśnie mogła, ale to było 15 lat temu, kiedy najniższa była 500 zł, czyli za 4 najniższe, to tak, jakby teraz zarabiała 5144,64 na rękę... |
|
|
|
|
#221 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Spoko. Masz 2,500 na rękę, dorobisz 500 korkami. Masz 3 tysie na cztery osoby. Żyć nie umierać...
|
|
#222 |
|
Konto usunięte
|
Troche temu, ale wyciagal z 4,5. No żyć skromnie, ale nie umierać od razu, potem matka poszla do pracy, byly dwie pensje i juz bylo na frykasy. Jest jak jest, ale bez przesady z tym kladzeniem sie w trumnie od razu, to nie sa takie grosze, grosze to 1350zl.
|
|
|
|
|
#223 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Nauczyciel 4,5 tysiąca? To może dyrektor. Ale zwykły nauczycielski szara tyle nie zarabia.
|
|
#224 |
|
Rozeznanie
|
4,5 tyś to nawet dyrektor szkoły nie zarabia. Pracowałam w szkole, to wiem jakie zarobki są. Nie raz rozdawałam pracownikom kwitki z zarobkami. 4,5 tyś to może w jakieś prywatnej szkole zarabiają nauczyciele.
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uniperfect - zwykle szkoly maja tez wersje wieczorowa i zaoczna, w ktorej mozna pracowac jak dzienna to malo. |
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co do nauczycieli się zgadzam - są tacy, którzy ucza w 3 szkolach i potrafia zarobic, a sa tacy, ktorzy wyrabiaja podstawy i tyle Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2015-04-03 o 12:30 |
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Też bym sobie chętnie w domu posiedziała zamiast pracować. Po co mam wstawać codziennie o 5.30? Niech tylko Tż pracuje. (btw bardzo lubię swoją pracę )
|
|
|
|
|
|
#228 |
|
Rozeznanie
|
Wieczorowe i zaoczne to są szkoły policealne, czyli taki osobnik ma 2 etaty. Rano pracuje np w gimnazjum a potem np w każdy weekend w szkole policealnej lub korki. Czyli żyją tylko pracą, niczym po za tym.
Za jeden weekend ma 1600 zł ? Nie wierzę. Chyba, że źle zrozumiałam. Chyba, że chodziło ci , że za wszystkie weekendy w miesiącu ma 1600 zł- 2 etacik. |
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Wy tu o nauczycielach, ale niemal w każdym zawodzie jest tak, że można robić swoje i dostawać minimum, albo robić więcej/dłużej/dodatkowo i mieć więcej.
Rozbrajają mnie osoby twierdzące, że są zawody gdzie się za 8 godzin siedzenie na tyłku zarabia kokosy za nic. Zazwyczaj te "kokosy" czy tez owa "godziwa pensja" jest jednak wypracowana, studiami, kursami, szkoleniami, pracą ponad wymagane minimum. |
|
|
|
|
#230 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt nie mowil, ze bedzie lekko, zalezy jakie masz priorytety. Ja jestem przyzwyczajona juz, ze wszystkie weekendy pracuje. Moge sobie zrobic wolne, ale wtedy ZUS mi wszystko zezre. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#231 |
|
Rozeznanie
|
Nie możliwe . Prosta matematyka. 1600 zł /2 = 800 zł Czyli 800 zł zarabia w sobotę , 800 zł w niedziele. Za godz bierze 30 zł według tego co pisałaś . 800 zł / 30= 26,666.. Czyli 26, 66 h pracuje w soboty ? Doba ma 24 h tylko. No chyba, że on za godz trzepie 0d 80-100 zł to wtedy rozumiem, ze wyciągnie 800 zł w sobotę. Albo robi w prywatnej szkole i ma za weekend 1600 zł
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
I komentarze, że Marek syn ciotki Jadźki codziennie na magazynie tyra i tyle ni dostaje!
|
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i problemem jest definicja godziwego zycia- bo dla jednego to będzie stac mnie by jeść zbilansowanie i zdrowo, stać mnie na ciuchy chociażby z promocji/sh, i mogę sobaie pojechac na wakacje chociażby pod namiot nad jezioro. A dla innych będzie to mogę jeść co chcę, ubeirać się tylkow nowe ciuchy po regularnych cenach i mogę pojechac sobie na wakacje do hotelu. I jedni drugim wmawiają burżujstwo, a drudzy pierwszym zbyt niskie oczekiwania. |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
8h dziennie pracy |
|
|
|
|
|
#235 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Już pomijając inne kwestie. Nie w każdym mieście i nie z każdego przedmiotu jest możliwe dawanie takiej ilości korepetycji.
|
|
#236 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pytania jak jest we Francji - tez dochody zaleza czy to wies czy duze miasto. W Paryzu sa wyzsze pensje niz np. w Lyonie. I tez zjezdza tlum do stolicy. Co do mojej torebki - ostatnio kupilam w lumpeksie super torebke za 10 euro. I to taka duza miesci A4. |
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba w każdym państwie tak jest, że w stolicy zarabia się najwięcej ale i życie tam jest najdroższe. Co do nauczycieli. Każdy wie ile nauczyciel zarabia, jak nie wie łatwo to sprawdzić. Więc aż coś się we mnie gotuje jak słyszę marudzenie nauczycieli, szczególnie tych młodych bo starzy to wiadomo, zawód w innym ustroju wybierali. Za to młodzi mieli wybór. To po jaką ch... szli na nauczyciela, żeby teraz jęczeć i kwiczeć jak to oni mało zarabiają.
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Biedne nauczycielki na wsi maja dodatek wiejski i ich pensja wynosi wiecej niz tych miastowych.
|
|
|
|
|
#240 |
|
Rozeznanie
|
Aha czyli każdy powinien wybierac studia techniczne itp , które pozwalają na lepsze zarobki ? Ludzie wgl nie powinny studiować niczego innego niż budownictwo, medycyna ? Myślisz, że jak wszyscy skończyli by budownictwo , to każdy miałby pracę ? Nie bo więcej byłoby chętnych do pracy niż popyt - zapotrzebowanie ze strony pracodawców , ilość pracy jaką pracodawcy mogli by zaoferować . No i nie możliwe jest aby całe społeczeństwo było po studiach technicznych. W szkole też nie są potrzebni tylko nauczyciele od biologi, chemii. Od języka polskiego, historii też musi być nauczyciel.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.

Jeśli nie, to polecam wklepanie w wujka Google hasła "odwiozą mnie do Tworek" to Ci wyskoczy rzeczony fragment na YT.

)