|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Remont sąsiada.
Cześć dziewczyny, mam pewien problem. Ostatnio sąsiad zza ściany zaczął remont.. W efekcie o 7:00 mam przymusową pobudkę, trwa to ponad tydzień. Czy da się coś z tym zrobić? Niestety, 7 rano to już nie cisza nocna, więc nie wezwę policji, ale wydaje mi się że istnieje jakaś wzmianka o pracach remontowych w blokach. Ktoś coś?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Remont sąsiada.
Cytat:
Mój sąsiad blisko pół roku robił remont i w tym czasie ciągle wiercił...
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze jakaś godzina będzie kouś przeszkadzać io dtego jest umowna cisza nocna by nie było że nie mozna w ogóle romontu robić bo Pani Jadzia śpi do 11, Krysia pracuje za barem i śpi w dzień a Zosia ma psa co nie lubi hałasu.
|
|
|
#4 | |
|
plum plum
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
U mnie we wspólnocie można remontować w dni powszednie od 8:00. Wisi to w regulaminie na parterze. Dotrzyj do swojego regulaminu.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi, kwestia jest o tyle ciężka że mieszkam z facetem w małej kawalerce a dźwięki są rzędu 100dB
|
|
|
|
|
#7 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Do tego zdejmowali zaczep od drzwi domofonowych, który blokował wejście obcym i kurna go zepsuli " bo meble wnosili". Wywiesiłam kartkę incognito pełną ironii na temat tego, że jak się remontuje to trzeba po sobie posprzątać i drzwi naprawić. Skutek był odwrotny wręcz, gruz im się przypadkiem na klatkę schodową wysypał i jest tak brudno, że cały brud z 20 lat nie był tak grubą warstwą jak teraz. W bloku mieszkają ludzie, którzy tu są od 20 lat łącznie z moją rodziną a oni mają to daleko w d...., że my tu jesteśmy. Remont każdy robi ale są jakieś granice nawet porozmawiać i przeprosić za hałas, poinformowanie ile to będzie trwało czy coś. Ja się zastanawiam czy oni zostawili jakieś ściany w tym domu, bo tyle wiercili, że do tej pory mi szumi w uszach
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
ANkiety nikt nie robi, ale niektórzy informują o remoncie i ile będzie trwał
mój sąsiad był wielce zdziwiony, jak po pół roku remontu, tż nie wytrzymał i poszedł go ochrzanić za wiercenie w niedziele wieczorem O poinformowaniu że remont będzie trwał tyle czy tyle nie było mowy, a po 2krotnym zakurzeniu mi całego mieszkania nie usłyszeliśmy nawet przepraszam. DO tego całą zimę wietrzyli mieszkanie a ja całą zimę przez nich marzłam (ciekawe ile przyjdzie mi dopłacić do CO:/) Teraz my planujemy remont i najbliższych sąsiadów na pewno poinformujemy (poza tym wyżej opisanym) i będziemy starać się zrobić to szybko i w ludzkich godzinach
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A z tym zakurzeniem, to śmiech na sali. |
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie, nie ogrzewałam się sąsiadem tylko całe ciepło ode mnie szło do sąsiada który w tym czasie nie mieszkał. Tak się składa, że w blokach przy miernikach to jak grzeją sąsiedzi (czy raczej wyziębiają) wpływa na moje rachunki ( i nie tylko moje, i nie tylko na rachunki). Mieszka się w bloku to wypada pomyśleć o innych.---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Wyobraź sobie, że kurz przyleciał do mnie wentylacją. Może tę też miałam sobie sama zatkać i przy okazji zatruć się spalinami gazowymi?
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mieszkam w bloku, ale w życiu bym na to nie wpadła. I mieszkanie też można ocieplić, wyobraź sobie. Mieszkanie na parterze można ocieplić od spodu, tak samo ściany, które są np. od klatki schodowej albo od strony północnej. Ale nie, lepiej nic nie robić i jechać po sąsiadach. Masakra. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.No sufity mam sobie ogrzać, skoro sąsiad mieszka nade mną? I przy okazji obniżyć i tak niskie mieszkanie? Mieszkanie nie jest zimne, bo jest dobrze ocieplone i nie jest od północy, poza tym jest środkowe. I oczywiście, to ja miałam się martwić i docieplac sobie sufit, bo sąsiad wyziębił i zakurzył innym ludziom mieszkanie, śmieszna jesteś Mieszkasz z innymi to się z licz, że nie wszystko ci wolnoDocieplanie nie ma sensu bo pokoje od klatki, czy mieszkania parterowe mają inne współczynniki do obliczania zużycia ciepła.
Edytowane przez eibhlin87 Czas edycji: 2015-06-22 o 19:23 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie. Nie grzać mieszkania, w którym nie mieszkam mi wolno.
To Ty jesteś śmieszna w swoich roszczeniach. Remontu nie można zrobić, bo głośno i się kurzy. Mieszkanie każdy musi grzać tak jak Ty chcesz, bo Ci zimno. To chyba Ty nie powinnaś w bloku mieszkać, tylko w chatce na prerii. |
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Mi nawet nie chodzi o to, bo już dobra, muszą zrobić remont, okej. Ale kurde, jakbym ja wiedziała co będę robić i jak głośno będę to robić, to poszłabym po ludzku do sąsiadów i wyjaśniła sprawę. Już by było lepiej. A nie, że jak akurat na uczelni sesja wrze to się nie da uczyćâŚ
edit: dodam jeszcze, że właściciele nawet w tym mieszkaniu nie mieszkają, remontują pod wynajem więc gwiżdżą na to komu i jak bardzo głośno jest ;/ Edytowane przez mulan88 Czas edycji: 2015-06-22 o 19:55 |
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
cóż, niestety nikt nie musi sie dostosowywac do tego, że ktos ma sesje, ktos inny stresujący czas w pracy a ktoś inny pracuje w domu i mu przeszkadza. Już nie przesadzajmy, bo by wyszło, że nidgy remontu nie można, jeśli by sie chciało pod wszystkich dostosowywac. Na jednej ze stancji miałam wymianę pionów wody w budynku, w czasie sesji, nie tylko było głośno jak robili u sąsiadów ale jeszcze jeszcze kuli ściany tez bezposrednio w mojej kuchni. Przeniosłam sie do biblioteki z nauka wtedy. Ale sprawdz, jak mówią dziewczyny, regulamin. U mnie w dni powszednie mozna wiercic od 10 do 18, w soboty 10-14 a w niedziele wcale. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Nie pisałam, że mają grzać bo mi zimno, wystarczyło mieć zamknięte okna przy ujemnych temperaturach . O remont się nie burzyłam a kurz no to wybacz- niech sobie kurzą u siebie jak mają ochotę a ja nie życzę sobie (jak i inni sąsiedzi bo inni też się skarżyli) żeby ktoś brudził mi mieszkanie przez wentylacje. Ale jasne, to ja powinnam mieszkać na prerii Współczuję Twoim sąsiadom, skoro masz takie samo podejście jak mój nielubiany przez wszystkich sąsiad.Oj, jakie podwójne standardy, w innym wątku przeszkadza ci ujadanie psa, czy też zastanawiasz się czy fair jest puszczanie tv i radia na maksa, ale wiercenie w żelbecie pół roku i zabrudzenie mieszkania już jest w porządku ![]()
Edytowane przez eibhlin87 Czas edycji: 2015-06-22 o 20:27 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego mieli mieć zamknięte okna przy ujemnych temperaturach? Nie wolno im mieć zimnego mieszkania, bo Ty musisz mieć ciepło?
Niestety w blokach różnie bywa, ale serio też wietrzę zimą, chociażby żeby zaduchu nie było i zabiłabym śmiechem jakby sąsiad przyszedł i mi wypominał, że mam przez pół dnia uchylone okno w kuchni.
|
|
#23 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oni pewnie też nie życzyli sobie żebyś im brudziła mieszkanie przez wentylację.
|
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
Będę robić remont i raczej zadbam o to, żeby innym nie narobić syfu. A jak nieświadomie narobię to przynajmniej przeproszę i w miarę możliwości zaproponuję sprzątanie. Tak, wietrzyli całą zimę bo w zimie robili remont (choć według mojej wiedzy zimne powietrze nie jest potrzebne przy robieniu ścian, podłóg itd.).
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie dlatego się dziwię po co tak uparcie wietrzyli cały czas. Rozumiem, że coś się napyli itp. ale np. schnięciu tynków wyziębianie nie sprzyja. Właśnie stosuje się nagrzewnice i inne sprzęty do osuszania, a nie wpuszcza mróz.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Człowiek uczy się całe życie, nie pomyślałabym, że mogę nakurzyć komuś przez wentylację..to znaczy może, że znikome ilości mogą się przedostać, ale żeby faktycznie nabrudzić, to bym nie wpadła
![]() Akurat otwierania okien w swoim mieszkaniu nikomu zabronić nie można. A co do tematu wątku, to ja bym się przeszła i porozmawiała z panami od remontu jeśli nie ma możliwości kontaktu z właścicielem i poprosiła o nieco późniejsze wiercenie. Chyba, że faktycznie jest jakiś zapis w regulaminie wspólnoty, to wtedy trzeba by im go podstawić pod nos. |
|
|
|
|
#28 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
głośne zachowanie w ciągu dnia czyli od 7 do 22 też można zgłosić. Kojarzę że dziewczyna która w ciągu dnia ćwiczyła grę na instrumencie musiała mieszanie wyciszyć bo jej gra przeszkadzała sąsiadom. I tak samo remont który przeciąga się i wpada w stan chroniczny, szczekający za dnia pies który komuś przeszkadza - można zgłosić do straży miejskiej. Przyjdą i uciszą. Ale powiedzą imiennie że przeszkadza to konkretnej osobie i ona konkretnie to zgłosiła.
Więc - najpierw bym zajrzała do regulaminu, potem do spółdzielni/ wspólnoty - jak oni nie wyegzekwują od sąsiada odrobiny spokoju - to na policję. " Nie ma takiego pojęcia jak “cisza nocna”. Pojęcie to jest reliktem przeszłości i owszem, obowiązuje, ale jedynie w wewnętrznych przepisach spółdzielni mieszkaniowych. Niestety nie wiedzą o tym bardzo często sami policjanci. Art. 51 kodeksu wykroczeń mówi: “Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny”. Nigdzie nie jest napisane nic o ciszy nocnej, a jedynie o spokoju nocnym. Jest jednak zapis o spokoju publicznym i porządku publicznym." http://supernowosci24.pl/nie-ma-%E2%...ez-caly-dzien/ ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
Wyjaśnię - do pomierników kaloryferów umieszczonych na ścianach zewnętrznych są przypisane inne współczynniki. I dziewczyna ma rację że jest zła - ma ustalony współczynnik przeliczenia jednostek na pomierniku jak dla ściany wewnętrznej a ktoś wyziębia mieszkanie i jednostki naliczają się. Dziwię się że nie zgłosiła sprawy w spółdzielni/ wspólnoty. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.

). Do tego zdejmowali zaczep od drzwi domofonowych, który blokował wejście obcym i kurna go zepsuli " bo meble wnosili".
Wywiesiłam kartkę incognito pełną ironii na temat tego, że jak się remontuje to trzeba po sobie posprzątać i drzwi naprawić. Skutek był odwrotny wręcz, gruz im się przypadkiem na klatkę schodową wysypał i jest tak brudno, że cały brud z 20 lat nie był tak grubą warstwą jak teraz. W bloku mieszkają ludzie, którzy tu są od 20 lat łącznie z moją rodziną a oni mają to daleko w d...., że my tu jesteśmy. Remont każdy robi ale są jakieś granice nawet porozmawiać i przeprosić za hałas, poinformowanie ile to będzie trwało czy coś. Ja się zastanawiam czy oni zostawili jakieś ściany w tym domu, bo tyle wiercili, że do tej pory mi szumi w uszach 

O poinformowaniu że remont będzie trwał tyle czy tyle nie było mowy, a po 2krotnym zakurzeniu mi całego mieszkania nie usłyszeliśmy nawet przepraszam. DO tego całą zimę wietrzyli mieszkanie a ja całą zimę przez nich marzłam (ciekawe ile przyjdzie mi dopłacić do CO:/) Teraz my planujemy remont i najbliższych sąsiadów na pewno poinformujemy (poza tym wyżej opisanym) i będziemy starać się zrobić to szybko i w ludzkich godzinach