Bollywood - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-03, 23:03   #2851
klucha
Rozeznanie

Dot.: Bollywood

Bess jak bedziesz chciala zrobic jakies hinduskie jedzonko jak juz bedziesz miala przyprawy to daj znac to ci napisze proste sa wiec nmie bedziesz miala problemu ze zrobieniem chetnie pomoge a co do tandora (WSTYD SIE PRZYZNAC ALE NIE WIEM CZY TO JEST ULUBINE JEDZONKO SRK ) ale jest bardzo dobry fakt ze robiony na patelni ale za to przyprawy oryginalne wiec .... kup jak mozesz masale to dam ci przepis na chicken masale z roti o jedzenia jedna reka Ja zrobilam max klimat i caly kurczak z sosikiem w odzielej miseczce i roti na talerzu plus kadzidelka oryginalne sie palily fajnie teraz chce sie wybrac do restauracji hinduskiej "Masali" zobaczyy czy moje meczarnie w kuchni sa czegos warte

co do "zachodnich" kobiet no niestety tak to bywa ale wiecie nie ma sie co dziwic my tez mamy jakies glupie stereotypy np: jak Polka wychodzi za maz za Amerykanina to " z pewnosicia dla zielonej karty" nie wiem traz mi nic nie przychodzi do glowy ale cos bez problemu by sie znalazlo NIESTETY!!!
ALE!!!! My Wizazanki nie mamy uprzedzen wiec dalej wielbimy Naszego ( Mojego ) Szaruka!!!!
klucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 08:48   #2852
mikrojustyna
Raczkowanie

GG do mikrojustyna

Cytat:
Napisane przez eternalvoyageur Pokaż wiadomość
Niestety tak !!! nawet slub z kims z innej religii czy innej kasty to hanba, czesto slub z milosci ( a nie zaaranzowany) to tez hanba.
Jak znajomy szwajcar chcial wyjsc za hinduske, to jej siostra plakala ze teraz jej nikt nie bedzie chcial poslubic.

A w wielu czesciach Indii wlasnie tak sie patrzy na biale kobiety. Oczywiscie wielki udzial w tym maja filmy Hollywoodzkie (typu Ametican Pie itp), no i tym ze turystki nieswiadome zwyczajow Indyjskich chodza tam skapo (jak na indie) ubrane, rozmawiaja otwarcie z meszczyznami, itp. Przez to cudzoziemki sa zaczepiane, dotykane... na poludniu nie jest tak, ale na polnocy jest zle.
Np. Hinduski nie odpowiadaja jak obca meszczyzna sie do nich probuje zagadac na ulicy. A cudzoziemka odpowie, i moze nawet pomysli ze hindusi sa tacy przyjazni... a facet pomysli sobie ze ta to jest "latwa".

Niestety takie sa realia...
Wydaje mi się, że hinduskie filmy promują jednak trochę bardziej hmm.... tolerancyjne podejście do np. takich związków, albo zachowań ludzi innych kultur.
mikrojustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 10:39   #2853
Juncia
Zakorzenienie

Dziewczynki, blagam o napisy do Zony dla Zuchwałych.. Bede bardzo wdzieczna!
Juncia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 11:50   #2854
bess
Zakorzenienie

Klucha dzieki ,problem w tym ze ja nie jem kuraka.Dla mne to jakies przepisy wegetarianskie ew z rybą.No i niekoniecznie przepadam za curry Ogolnie to umiem gotowac ale z egzotycznymi potrawami nie mam doswiadczenia

Pewnie,ze wielbimy bo prawdziwa milosc nie zna granic
Szukalam wczoraj tego ujecia SRk z Ishq Kameena,zblizenie twarzy z 1 okiem ,zaraz na poczatku-teledysk w podpisie mozna zerknac dla przypomnienia.Jakby ktos mial to zdjecie to pliz pliz ,bo nie moglam znalesc.Za to znalazlam takie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg shahrukh_khan_083.jpg (33,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg shahrukh_khan_123.jpg (61,4 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg shahrukh_khan_116.jpg (65,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg shahrukh_khan_114.jpg (109,1 KB, 3 załadowań)
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 12:30   #2855
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Tylko ze zadna hinduska sie nie ubieze tak jak Aishwarya wKajra Re. Bluzeczke by mialy dluzsza, no i chusta by zaslaniala biust. Jedyna realistyczna zeczy w tej piosence jest te wycie chlopakow na poczatku. Tak wyli wieksze grupy mlodych osobnikow plci meskiej na ulicy jak zobaczyli jakas laske. Jak na uniwerku zobaczylam taka grupe to staralam sie nie sluchac...

mikrojustyna wlasnie Nollywood "promuje".
W Indiach Bollywood jest nazywany Fabryka Marzen. Czyli wiekszosc filmow pokazuje nie rzeczywistosc U'Indii, ale marzenia Indii: romanse, czyste ulice, bogaci ludzie, skape spodniczki, zachod, luksusowe domy, czyste wioski...

Az do filmow Kisna i Rang De Basanti, to biale kobiety w Bollywood wystepowaly tylko jak czeba bylo pokazac jakies krotkie spodniczki, call girl, albo pocalunek,.
Stary 2007-09-04, 13:02   #2856
Justin Timberlake
Zakorzenienie

Eternalvoyageur czy do Sandesh należy dodać kardamon zielony czy biały, czy to nie ma znaczenia? Bo właśnie wyczytałam, że jest kilka rodzajów, a Hindusi dodają do deserów ten biały

Dzisiaj sie wybieram po przyprawy, myślę, że w Tesco dostanę, ale zobaczymy Nie wiem tylko skąd wytrzasnąć wodę różaną...
Generalnie nie przepadam za czymś co ma pistacje, chociaż same w sobie mi smakują, ale myślę, że to będzie dobre
Justin Timberlake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 13:05   #2857
bess
Zakorzenienie

Justin nie wiem jak w Twoim tesco ale u mnie nie ma kardamonu,nawet mąki z ciecierzycy
Przepis na wode rozana znalazlam taki,mam nadzieje ze to prawda a nie ktos sobie robi jaja

SKLADNIKI:
Składniki
Róża
Cytryna
Woda (nie gorąca!)

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Woda różana – 2 kwiaty świeżo zerwane (przepraszam Cię Różo) zalej szklanką wody, dodaj 3 krople soku z cytryny. Prawda, że pycha?.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 13:13   #2858
Juliett05
Zadomowienie

Do tej pory udało mi się obejrzeć 4 filmy z Bollywood
* Czasem słońce, Czasem deszcz
* Żona dla zuchwałych
* Gdyby jutra nie było
* Asioka Wielki
Juliett05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 13:16   #2859
sheilai
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Juncia Pokaż wiadomość
Dziewczynki, blagam o napisy do Zony dla Zuchwałych.. Bede bardzo wdzieczna!
Do jakiej wersji? 1 czy 2 cd?

Edit: mam już polskie napisy do tara rum pum, jak ktoś chce to PW
sheilai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 13:18   #2860
Justin Timberlake
Zakorzenienie

Kurcze mam nadzieję, że będzie, bo już mam smaka Chciałam kupić taki na wagę, ale jak nie będzie to poszukam z Kamisa, a jak też nie będzie to nie wiem co zrobię
Bess, a Ty skąd weźmiesz przyprawy, na allegro jednak zamawiasz?

A do tej wody różanej, to dać kwiaty dzikiej róży, czy zwykłej? Bo ja gdzieś wyczytalam podobny przepis (więc chyba nie ściema), tylko że właśnie z platkami dzikiej
Stary 2007-09-04, 13:24   #2861
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sheilai Pokaż wiadomość
Do jakiej wersji? 1 czy 2 cd?

Edit: mam już polskie napisy do tara rum pum, jak ktoś chce to PW
ja wyslalam Junci do 2 cd
Justin jeszcze nie wiem,moze jak bede w centrum albo w tesco to jeszcze poszukam.No a w ostatecznosci allegro,bo tam, tego pelno-oprocz maki z ciecierzycy-a to chcialam do ladoo
A co to jest Barfi,teraz szukalam zdjecia i znalazlam takie cos.Zielone moze to z pistacji???
ja chce cos slodkiego

Dzika rozna jest chyba bardziej aromatyczna,ale tak wlasciwie to nie wiem bo nie jadlam kwiatkow
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ladoo.jpg (7,9 KB, 3 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 13:32   #2862
Justin Timberlake
Zakorzenienie

Bess, napiszesz mi przepis na to ladoo? Jak już będę chodzić za przyprawami to kupię od razu do większej ilości potraw
Mają tam w Indiach jakieś słodycze czy ciasta z czekoladą?

O nie, ale sobie teraz smaka narobiłam

hehe to pokrojone Barfi w ten trójkącik konsytencją przypomina mi naszą krówkę
Stary 2007-09-04, 13:44   #2863
bess
Zakorzenienie

ołkej
to z ksiazki kucharskiej z bollywood.pl
Ladoo
Składniki:
4 szklanki mąki z cieciorki
1 szklanka ghee/klarowanego masła/
2 szklanki cukru - najlepiej trzcinowego, a jeszcze lepiej zmielonego
łyżeczka mielonego kardamonu
pół szklanki migdałów w płatkach zmieszanych z rodzynkami

Ghee rozgrzać na patelni. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. "Smażyć" aż masa zrobi się brązowa. Pozostawić do wystygnięcia.
Dodać cukier, dobrze wymieszać.
Dodać kardamon i bakalie.
Uformować kulki/kuleczki i podawać.

Proste i pyszne.

i znalazlam tez barfi nie wiem czy to to ze zdjecia

Dwaraka barfiLegumina z mąki z grochu włoskiego(cieciorki)

400g masła
300g mąki z cieciorki
250 ml mleka
250 ml wody
250 g cukru
garść orzechów cashew(mogą być również rodzynki lub inne bakalie,wg. uznania)
2 Ł startego kokosu

W garnku stopić masło,a następnie wsypać mąkę z cieciorki. Smażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliła, Gdy mąka będzie jasnobrązowa, zdjąć z ognia.
W innym garnku przygotować syrop: zagotować razem mleko, wodę i cukier. Gotować przez chwilkę. Dodać do syropu oraczy(lub inne bakalie)oraz wiórki kokosowe. Wlać następnie do uprażonej mąki. Łagodnie mieszając, gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Kiedy już ostygnie, wyłożyć na tacę i pokroić na kawałki. Każdy przystroić orzechem cashew lub posiekanymi pistacjami.

a i dobre wiesci wyczytalam tam na forum ,ze ktos jednak dostal kardamon w tesco kiedys
Justin jak uda Ci sie wszystko dostac to koniecznie napisz w jakich sklepach bylas to u siebie poszukam
Stary 2007-09-04, 13:58   #2864
Justin Timberlake
Zakorzenienie

Dziękuję

Jak znajdę to koniecznie napiszę

A jest jakaś inna alternatywa dla rodzynek w Ladoo? Bo ja za rodzynkami nie przepadam
Stary 2007-09-04, 14:06   #2865
bess
Zakorzenienie

to tak jak ja normalnie do ciasta zamiast rodzynek dodaje suszone daktyle ew.figi ale nie wiem czy to pasuje do ladoo
Stary 2007-09-04, 14:17   #2866
Justin Timberlake
Zakorzenienie

hehe, zawsze można spróbować, tylko nie wiadomo co z tego wyjdzie
Dobra, no to pora na mnie, jadę do sklepu na poszukiwania <życzcie mi powodzenia..>
Stary 2007-09-04, 16:38   #2867
klucha
Rozeznanie

Bess zamiast kurczaka mozesz sobie zrobic paneer albo uzyc serek tofu znalazlam przepis na paneera (sama jeszcze nie robilam ale sie przymierzam bo teraz czsu nie ma )

A z tym serem paneer to jest tak:
gotujemy tluste mleko (ale nie jakieś uchate tylko takie zwykle, z woreczka)
w czasie gotowania nie zabieramy się za czytanie (mleko zawsze gotuje się szybciej niż ktokolwiek by przypuszczal)
zagotowane mleko odstawiamy na dwie minuty wciskamy do niego sok z cytryny (pol cytryny na litr)
mieszamy, mieszamy, mieszamy i jeszcze troszke mieszamy
wykladamy sitko ściereczka odcedzamy i jesli to ma być zwarte i do usmażenia odciskamy a jeśli takie twarożkowe to nie.
Pyszne. Ale serek z litra mleka miesci sie w calkiem malej miseczce
Pozdrawiam bardzo kasia siemieniu

A ladoo... kurcze przez was bede probowac bo sie "napalilam" na hinduskie slodycze NIE LICZAC NA NAJLEPSZE CIACHO W POSTACI SZARUKA

P.S ktoras ma napisy do Chup Chup Ke?????
Stary 2007-09-04, 17:30   #2868
eternalvoyageur
Wtajemniczenie

Co do paniru. to z litru mleka wychodzi 250 ml serka. A ta wode co sie odcedza radze wypic, to podobno najlepiej wchlanajacy sie bialko.

Co do wody rozanej, to sprobojcie kupic w sklepie biologicznym, albo w sklepie naturalnych kosmetykow. Tak woda rozana jesz uzawana jako tonik to twarzy !

Justin, kardamon mozesz dodawac jaki chcesz, nie mysle ze bedzie wielka roznica w smaku.

Hindusi nie maja ciastek pieczonych ani z czekolada. Czekolada w Indiach jest marna i droga. Slaby smak, i strasznie slodka... Dlatego zawsze w prezecie z Europy przywozilam czekolady, tylko ze sie one odrazu tam rozstapialy...

A co do Laddoo... pierwszy raz slysze o bakaliach ! W Indiach jadlam bez zadnych rodzynek czy migdalow. Bess, po prostu omin te bakalie.

Aha, bylo pytanie co do lassi, przepraszam ze wczesniej nie odpowiedzialam.
Lassi mi nie wychodzi takie jak w Indiach, doczytalam sie ze oni uzywaja podobno innych kultur bakterii do jogurtu. Jak ktos chce zrobic taki jogurt to mozna poprosic o odrobine z jakies restauracji indyjskiej. Nasywa sie to Dahi.
Do tego hindusi ocedzaja ten jogurt, tak ze jest dosyc gesty.
Nie pamietam jakie sa jogorty w polsce, te w niemczech sa raczej plynne, wiec dodaje 1/3 mleka i 2/3 jogurtu. No i trzepie, bo nie mam miksera. Do slodkiego lassi dodaje sie cukru + szczypte soli. Mozna do slonego dodaje sie soli, i tez lyzeczke prazonego kminku. Albo zamiast mleka mozna uzyc soczek np. pomaranczowy. A najlepiej zmiksowac z mango, lub papaja albo bananem... mmmm....
A w Indiach dodaja czasami bhang, to taki typ Cannabis... ja pilam tylko szklanke takiej lekkiej mikstury, i ma sie po tam niezly humorek. Ale podobno po prawidziwym bhang-lassi ma sie niezle przezycia. Pije sie to w swieta Holi i Shivaratri.

A tu przepis na Chai, czyli indyjska herbatke

Wlasnie sobie teraz taka popijam... przyprawe mam jeszcze z Indii, ale niedlugo mi sie skonczy...

Gotojemy rowne ilosci mleka i wody, oraz herbate, i cukier razem za chai masala. Kiedy herbata sie zagotuje, to odstawic na 10 min by przyprawy sie dobrze zapazyly.
A oto chai masala:
kardamon, gozdziki, cynamon, imbir, anyz, odrobine pieprzu

najwazniejszy z tego to jest kardamon, na drugim miejscu gozdziki. Inne przyprawy sa opcjonalne. Imbir wg mnie najlepszy swiezy, a nie w proszku.

Stary 2007-09-04, 17:41   #2869
klucha
Rozeznanie

No wlasnie eternalvoyageur chodzilo mi o lassi z mango pilam takie w restauracji indyjskiej na deser i poprostu sie zakochalam a zaznaczam ze nienawidze jogurtow a ten to moglabym pic hektolitrami

Bhang jak to widac bylo w "Donie" dziala dziala..... sama bym sprobowala
Stary 2007-09-04, 18:09   #2870
201606300930
Konto usunięte

NO TO TERAZ!!!!!!!

Mam zawał, zgon i orgazm i wszystko naraz

Przepraszam NO ALE .......

http://pl.youtube.com/watch?v=zHx5y1...2F41811%2Easpx

TAK, to jest SRK
201606300930 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 18:15   #2871
bess
Zakorzenienie

o w morde jeża jaka ma klate
Czemu ja nic nie wiem o tym filmie,czyli stad ta kitka

to ten film gdzie mial latac bez koszuli czy cos pokićkałam tak wiem takie rzeczyto pamietam innych nie
haha Szaruk z pekaesami haha
http://pl.youtube.com/watch?v=PcXH9g...elated&search=
no jednak nie kojarze
Malinqa o czym to i kiedy bedzie premiera,jakbys miala ta piosenke w calosci na mp3 to podziel sie plizzzzz

EDIT: jak sie opiera gdzie on ta kobiete dotyka ciekawe ile razy powtarzali ta scene

Edytowane przez bess
Czas edycji: 2007-09-04 o 18:51
Stary 2007-09-04, 19:35   #2872
klucha
Rozeznanie

O LA BOGA !!!!!! Malinqa mam nadzieje ze ten teledysk sie znajdzie na telebimie na Bombay Express no to chyba tam wszystkie pomdlejemy albo nie wiem uszy pomdleja od tego krzyku PIEKNY JEST NIESAMOWICIE nawet wiem co mi sie dzisiaj przysni bo chyba bede o tych widokach caly wieczor myslala szczegolnie o wynurzaniu sie z wody

Jak ja zazdroszcze Gauri ze to ona go ma na codzien i noc
Stary 2007-09-04, 19:40   #2873
bess
Zakorzenienie

albo wszystkie bedziecie przyklejone calowaly ekran,az miejsca zabraknieta piosenka jest super i te ruchy od 0:19 do 0:24
Gauri porducentka??bo slabo widze,czyli wlasciwie Szaruś wylozyl kase

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 19:43   #2874
klucha
Rozeznanie

Bess troche trudno bedzie bo on tak troche wysoko ale przy takim widoku to bardzo mozliwe ze takie sceny beda sie dzialy
Stary 2007-09-04, 19:47   #2875
bess
Zakorzenienie

aaaa calosc http://www.erosentertainment.com/corporate/index.asp
Stary 2007-09-04, 19:53   #2876
klucha
Rozeznanie

Cos o Om Shanti Om http://www.omshantiomfilm.com/ warto zagladac moze beda jakies ciekawe zdjatka najlepiej z naszego NAJLEPSZEGO w tej chwili teledysku
Stary 2007-09-04, 20:07   #2877
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klucha Pokaż wiadomość
warto zagladac moze beda jakies ciekawe zdjatka najlepiej z naszego NAJLEPSZEGO w tej chwili teledysku
świeta racja,tym bardziej ze potrzebuje COŚ mmm na avatar
Stary 2007-09-04, 20:58   #2878
201606300930
Konto usunięte

Tak, tak Om Shanti Om. Ja chce ten film! Wychdozi 9 listopada, sciezka 18 wrzesnia.

No ledwo ochłonelam po CDI a tu takie widoki!!!!!

Ja nie wiem, ze on ma tyle lat ile ma. Nie moge sie napatrzeć.

I piosenka boska....

KLUCHA koniecznie musimy teraz sie spotkac! Na BE (21 wrzesnia). A teledysku chyba calego nie bedzie do tego czasu wiec niestety... ale moze piosenke przemyce :P
Moje fotki (niestety) widzialas wiec zagadaj do mnie Ja nie gryze
201606300930 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-04, 22:12   #2879
Justin Timberlake
Zakorzenienie

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Stary 2007-09-04, 22:15   #2880
Justin Timberlake
Zakorzenienie

zanim umrę z moim zawałem chciałam powiedzieć, że znalazłam w Tesco zarówno kardamon jak i szafran, tyle że z Kotanyi a chciałam taki na wagę, no ale i tak jestem happy zapomniałam o wodzie różanej kompletnie (a byłam w sklepie ze zdrową żywnością), bo tak byłam zajęta szukaniem mąki z ciecierzycy, której oczywiście nie znalazłam..
Bess, jak u siebie nie znajdziesz to mogę Ci podesłać, bo to chyba dużo taniej wtedy wyjdzie niż na allegro..

Szkoda, że mi nie będzie dane skosztować tych przysmaków, bo właśnie umieram..
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości