|
|
#691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odebranie papierów z uczelni.
Wydaje mi się, że nie ma możliwości, by Ci je odesłali - musisz się stawić osobiście, albo poprosić kogoś żeby odebrał je w Twoim imieniu.
Ale wiadomo, najlepiej zadzwonić, bo co uczelnia, to inne zasady
|
|
|
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odebranie papierów z uczelni.
Cytat:
|
|
|
#693 |
|
Władca Wizażu
|
Dot.: Rekrutacyjne SOS - wątek zbiorczy!
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#694 |
|
Zadomowienie
|
Ja na UAM wysyłałam wszystko po prostu w kopercie, żadnych teczek i opisów. Nie wiem, czy jest jakaś różnica między tym, na jaki wydział.
|
|
|
|
|
#695 |
|
Przyczajenie
|
Cześć. nie wiem czy dobrze piszę ale może mi pomożecie, a mianowicie rozpoczeła sie dodatkowa rekrutacja na studia i w zależności od uczelni wyniki rekrutacji są w różnych terminach. Dostałem sie na AGH w Krakowie, ale zastanawiam się o Lublinie, tylko że w Lublinie wyniki rekrutacji są w połowie września. Mam do was pytanie, czy mogę zapisać sie do Krakowa i stawać do rekrutacji w Lublinie i w razie gdyby mnie przyjeli zrezygnować z uczelni w Krakowie i zapisać sie do Lublina? są jakieś konsekwencje tego czy nie?
|
|
|
|
|
#696 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy można zrezygnować z jednych studiów
mozesz
|
|
|
|
|
#697 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma żadnych konsekwencji, możesz tak zrobić.
|
|
|
|
|
#698 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
#699 |
|
Zadomowienie
|
Słuchajcie, mam problem. Dostałam się na studia licencjackie, dzienne, z pierwszego naboru. Chciałabym się przenieść na inny wydział, jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego. Macie pomysł, jak to zrobić? Wiem, może trochę głupie pytanie, ale zupełnie nie wiem, gdzie z tym uderzyć. Złożyć jakieś podanie? I gdzie - w dziekanacie wydziału, z którego się przenoszę czy tego, na który się przenoszę, czy może do obu? Albo może można zrobić tak, że normalnie przyjmę się na ten drugi wydział teraz, w drugim naborze, a potem z tego pierwszego się jakoś wypiszę, zrezygnuję? Pomóżcie, bo jestem kompletnie niezorientowana w temacie. Chodzi o UE w Katowicach.
|
|
|
#700 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli jest drugi nabór to startuj, jeżeli nie, to poczytaj w regulaminie jak wygląda przeniesienie się i kiedy to można zrobić - semestrze, roku. W innym przypadku nie liczyłbym, żeby ci się udało przenieść teraz, bo logicznie rzecz biorąc każdy szedł by na kierunek typu farmacja i przed rozpoczęciem przenosił się na medycynę, gdzie zapewne progi są większe.
|
|
#701 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A czy taka praktyka, czyli zapisanie się na drugi kierunek (bo przecież na jeden jestem już przyjęta, więc to będzie jako drugi), a potem zrezygnowanie z pierwszego jest 'dozwolona'? W sensie, nie będę miała z tego powodu jakichś problemów?
|
|
|
|
#702 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie liceum, ze mozna sie przenosc z kierunku na kierunek jak z klasy do klasy. Tak, mozna tak zrobic. Nie, nie powinnas miec problemow. |
|
|
|
|
|
#703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#704 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mam jedną radę: zadzwon do dziekanatu i spytaj |
|
|
|
|
|
#705 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to swoją drogą. ![]() A na forum nie zaszkodzi zapytać, to nic nie kosztuje, a może akurat ktoś bardziej zorientowany coś poradzi. ![]() Bardziej mi chodziło o to, czy po prostu zorientować się, jak jest z przeniesieniem, bo w regulaminie niby jest taka możliwość, czy po prostu brać udział w tej rekrutacji.
|
|
|
|
#706 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
co to za uczelnia? ![]() ja bym brała udział w tej rekrutacji i jutro zadzwoniła (albo jak sie dostaniesz) dopytac o tę rezygnację.
|
|
|
|
|
|
#707 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), jak nie ma miejsc, to przenieść się nie można. No i ciężko też stwierdzić, co to w praktyce znaczy, że 'dziekan ustala zasady'. ![]() No i chyba tak zrobię. Póki co wezmę udział w rekrutacji, a potem, jak się dostanę, to dopytam dokładnie. Ale mówisz, że nie powinnam mieć problemów? Wiem, może głupio pytam, no ale
|
|
|
|
#708 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przeniesienia, o których mowa w ust. 2 - 4 mogą nastąpić nie wcześniej niż po zaliczeniu pierwszego roku studiów pierwszego stopnia lub po zaliczeniu pierwszego semestru studiów drugiego stopnia. czyli musialabys zaliczyc rok i dopiero sie przeniesc pewnie miałabys wymóg sredniej i byc moze brano by pod uwage ilosc przedmiotów jakie sie pokrywają + nadrobienie róznic programowych o ile w ogóle dziekan udzieliłby zgody wiec jak dla mnie lepiej wziac udział w rekrutacji nie, nie powinnas pismo o rezygnacji pewnie starczy, ewentualnie jak sie nie pojawisz na zajeciach/nie podpiszesz umowy to cie sami skreslą
|
|
|
|
|
|
#709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#710 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale chyba wolałabym przed, żeby nie figurować już na liście, bo to tak głupio jednak. A powiedz mi jeszcze: w rekrutacji mam wpisać ten kierunek, na który się dostałam w lipcu, mimo że jeszcze na nim nie studiuję? Bo trzeba albo zaznaczyć, jest się już studentem, albo podpisać oświadczenie, że nie studiuje się na żadnym innym kierunku studiów na uczelni państwowej.
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-09-15 o 00:23 |
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moim zdaniem niw podpisałaś umowy i nie miałaś immatrykulacji, wiec studentem nie jesteś. Ale zadzwon się dopytać najlepiej. |
|
|
|
|
|
#713 |
|
na przekór do celu
|
Nie zaszkodzi też przeczytać pierwszego posta w tym wątku, gdzie jest wyjaśniona kwestia rezygnacji.
|
|
|
#714 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sensie, że wiem, że istnieje taka możliwość złożenia oświadczenia. Tylko, że u mnie na uczelni jest tylko wzmianka o zerwaniu umowy o naukę i jest nawet wzór pisma, natomiast o takiej rezygnacji nic nie ma.---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
A z tamtego kierunku nie mogę jeszcze zrezygnować, bo na ten drugi się jeszcze nie dostałam.
|
|
|
|
#715 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
Bycie przyjętym a bycie studentem to nie to samo.
|
|
|
|
#717 |
|
na przekór do celu
|
Tak.
|
|
|
#719 |
|
Zadomowienie
|
A to pismo o rezygnacji trzeba koniecznie złożyć osobiście czy można na przykład wysłać poleconym czy coś w tym stylu? Jeśli konieczne trzeba osobiście, no to ok, trudno, jakoś będę musiała to załatwić, ale przyznam, że mogę mieć problem, żeby zdążyć tam dotrzeć do godziny 15, więc pytam.
|
|
|
#720 |
|
Zadomowienie
|
Edytowane przez dobrusia8e Czas edycji: 2025-11-07 o 20:55 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.

Mam pewien problem. Otóż rekrutowałam na jedną uczelnię i dostałam się, wpłaciłam już na legitymację i indeks, jednakże chcę też spróbować na innej w drugim naborze (na tej bardziej mi zależy, bliżej domu). No i zakładając że się dostanę, to co zrobić z papierami na tej pierwszej uczelni? Złożyłam tam odpis świadectwa. Czy muszę sama po nie jechać? Aktualnie nie mam takiej możliwości. Czy jest szansa, że mi je odeślą? Ehh, chociażby na mój koszt... Wiem że pewnie muszę sama zadzwonić i się dowiedzieć, ale jeszcze nie ma wyników z tej drugiej uczelni, więc najpierw proszę was o opinie, jakie są szanse na to że nie będę musiała tam jechać...