|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
My tluklismy kieliszki z restauracji- ktore byly w cenie ![]() Na tort nie kupowalismy zadnych ozdob, mialy prawdziwe kwiaty na sobie w cenie, i sztuczne ognie z restauracji. A dla rodzicow kupilismy kosze ze slodyczami, bo kwiaty wlasnie nie sa praktyczne.
|
|
|
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
ja chcialam tort z wstążkami i mi pan powiedział ze 10zł za kazdy poziom... to sama mu przyniosłam za 4zł wstazke ;D
25 zł do przodu ![]() warto pytac o takei rzeczy i sie nie chowac za "no slubne, to musi byc drogie, wstyd pytac o wstazki jak tort 500zł"
|
|
#1443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pytalam po kwiaciarniach to chcieli 100 zł najtaniej za sam bukiet (roze)+ cena butonierek i kwiatka do wlosow. Ja znalazlam osobe ktora robi po domu kwiaty i mialam caly komplet za 100 zł a wyszlo bardzo ladne. i strojenie kosciola zrobilismy tanio- kosciol chcial 300 zł i bylo duzo kwiatow.
|
|
|
|
#1444 |
|
Wtajemniczenie
|
sQuaara, wstawisz zdjęcie tych kul, bo jestem bardzo ciekawa?
|
|
#1445 |
|
❤ bee happy ❤
|
Ja również poproszę
|
|
|
#1446 | |
|
Zakorzenienie
|
wstawie na weekend dobra? w pracy nie mam zdjec, a wieczorem jedziemy na sesje poslubna i wracam w sobote
![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
-bukiet -butonierka (10zł) - K. zamowil dla mnie kwiaty na podziekowanie za slub (niespodzianka ale zaplacilismy planowane 800 mimo to) - 11 bukietów z gipsówek na stoły (zamowilam 10, a w tej przystroiła mi tez stol orkiestry)+ wypożyczenie kielichów do tych gipsówek + materiał/tiul do kielichów + ozdoba krzeseł młodych takim tiulem - kompozycje z kwiatów wysokie na jakies 20cm, szerokie na 60-80cm x2 na stol mlodych ![]() uwazam ze cena spoko bo w innej kwiaciarni pani wlasnie rzucala ze bukiet to ze 150, 1bukiet gipsówki 60 itp.. a w bukiecie mialam rózne kwiaty i niemało ![]() o taki o https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1442927217
|
|
|
#1447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie w ubiegłym tygodniu nasze rodziny skończyły picie napoi z wesela i mogliśmy oddać butelki i odzyskać kaucję - małe szklane buteleczki coli itp.
|
|
|
#1448 |
|
Zakorzenienie
|
o to u mnie na 101 osob poszlo 110l napoi kolorowych (czyli wszystko poza woda
)
|
|
#1449 |
|
Wtajemniczenie
|
My też już po ślubie i weselu.
- mieliśmy po 1,5l napojów gazowanych na osobę i to było za dużo - mieliśmy 0,5l wódki na osobę, co było zbyt dużą ilością przy drink barze - wzięliśmy 4 porcje ciasta na osobę i też okazało się to za dużo przy 1-dniowym weselu - musieliśmy potem rozdawać ciasta po rodzinie, część zawieźliśmy do pracy - zaoszczędziliśmy na wystroju kościoła, bo zostały wielkie bukiety kwiatów z odpustu, który był 4 dni wcześniej. Zapłaciliśmy 140 zł za przygotowanie krzeseł klęcznika, dywanu i kokardek na ławki - buty i torebkę miałam niebieskie, więc mogę je jeszcze gdzieś użyć - suknię ślubną kupiłam używaną za 900 zł i dałam 200 zł za poprawki i uszycie nowego pasa w innym kolorze - paznokcie hybrydowe z koronkowym wzorem robiłam u młodej studentki, której portfolio przejrzałam wcześniej na fb i bardzo mi się podobało. Koszt 40 zł, a mani trzyma się do tej pory (robiłam 17.09) - w związku z tym, że wesele było w piątek Dj wziął 200 zł mniej, była też trochę niższa cena za talerzyk, więc łącznie z ceny sali zeszliśmy ok. 300 zł - nasza sala miała ładne krzesła, więc nie musieliśmy płacić za wypożyczenie pokrowców - rodzicom i dziadkom w ramach podziękowań daliśmy nasze zdjęcia z sesji narzeczeńskiej, słodycze + drobiazgi kupione z myślą o tej konkretnej osobie - nie mieliśmy etykiet, ani wstążek na wódkę, bo mi się na naszych butelkach od wódki nie podobały - moim zdaniem Stock sam w sobie ładnie się prezentuje na stole. W sumie dało się zrobić oszczędniej ten ślub, ale myślę, że i tak wyszło w miare rozsądnie, wszystko wypadło elegancko i jesteśmy naprawdę zadowoleni.
26.04.2019 - 9tc[*] Edytowane przez zawiechaczarny Czas edycji: 2015-10-02 o 17:14 |
|
|
|
|
#1450 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny, jestem na etapie poszukiwania sali - ręce opadają, mało która sala ma na stronie porządną ofertę, a rozbieżność bywa taka, że np. w Internecie na forach o pewnej sali znalazłam info, że talerzyk kosztuje 250 zł, podczas gdy ktoś z rodziny przyjaciół moich rodziców miał w tym miejscu wesele i płacił 150
![]() Czy macie jakieś pomysły na negocjowanie cen z salami albo możecie coś podpowiedzieć? Czy raczej mają sztywne cenniki i mało co da się ugrać? Na pewno nie chcę żadnych pokrowców ani dodatkowych dekoracji - pokrowce mi się nie podobają, dekoracje kwiatowe zrobi rodzinna ekipa ciotek, które już się z tym same zaofiarowały, a ewentualne inne dekoracje przygotujemy z uzdolnioną artystycznie świadkową we dwie ![]() Czy możecie podpowiedzieć: - czy wesela w lipcu są tańsze niż czerwiec/sierpień przez ten brak "r", czy cenowo bez żadnej różnicy? - na jaką różnicę w cenie można liczyć w przypadku wesel krótszych (np. 1-2 w nocy)? Planuje któraś z Was takie krótsze przyjęcie weselne? Dodam, że chodzi o wesele na ok. 90 osób.
|
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
Co do ceny to na pewno można negocjować, tym bardziej, że chcecie krótkie wesele czyli mniej ciepłych posiłków co wpływa na cenę od razu. Natomiast zależy to pewnie też od właściciela. Nie wszyscy chcą się zgodzić na wesele do 2 w nocy i wezmą mniejsza kaske jak na Twoje miejsce będzie para która zrobi wesele calonocne. Na miejscu właściciela wolałabym druga parę.
Co do cen w miesiącach bez "r to bzdura. Najbardziej pożądane są miesiące letnie licząc od czerwca do końca września. Potem sezon się kończy ale wątpię żeby ceny były niższe. Taniej jest z tego co wiem to na tygodniu. Można wtedy negocjować rabat i słyszałam, że niektórzy nawet schodzą o 30% w dół. Także może warto pomyśleć o takim rozwiązaniu. A najlepiej to trzeba pojeździć po salach i porozmawiać z właścicielami. Wtedy wszystko będzie wiadomo co do ceny i rabatów.
|
|
#1452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1453 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
natomiast są sale w których wesele w piątek kosztuje mniej albo wiąże się z jakimiś dodatkowymi korzyściami np. ciasto za darmo od sali (tak jest u nas) ![]() różnica w cenie przy krótszym weselu jest tak naprawdę uwarunkowana ilością posiłków ale nie licz na dużą różnicę bo jeśli zwykle wesele trwa do 4 czy 5 rano a Ty chcesz swoje do 1 czy 2 to jedyne na czym możesz zaoszczędzić to na jednej kolacji ![]() co do wystroju i pokrowców to wszystko zależy od sali, np. na naszej sali nie ma możliwości zrobienia samemu wystroju czy wprowadzenia florystki z zewnątrz, zrobią Ci wszystko co chcesz ale na swoich warunkach finansowych (na szczęście nie mają dużej przebitki i mają ileś opcji do wyboru tj. wystrój podstawowy, powiększony itd.) tak samo z pokrowcami, mi się pokrowce nie podobają a że sala ma bardzo ładne krzesła to nie ma problemu by były bez ale już np. koleżanka brała ślub w takim miejscu gdzie krzesła wyglądały okropnie i pokrowce były obowiązkowe w cenie 10zł/szt myślę, że jak mocno poszukasz to uda Ci się znaleźć miejsce gdzie zaoszczędzisz ale nie liczyłabym na duże oszczędności z tego tytułu
|
|
|
|
|
|
#1454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z racji wesela w lipcu w naszej sali nie bylo zadnych rabatow.
Edytowane przez ~Veronique Czas edycji: 2015-10-02 o 08:35 |
|
|
|
|
|
#1455 |
|
Konto usunięte
|
Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omaw...
A ja mam nieco inne spostrzeżenia. Znalazłam niedawno bardzo ładna restauracje, która ma osobny cennik weselny i osobny na przyjecie weselne. To drugie zakłada czas trwania do 1 rano przy prostszym menu a maksymalnie do ok 3 przy menu rozbudowanym o dodatkowe kolacje itd, ale to mnie nie interesuje wiec podam Wam tylko porównanie tego skromnego pakietu z podobnym w opcji weselnej. "Przyjecie" ma w standardzie proste eleganckie przybranie stołów, świece i świeże kwiaty plus lampkę wina musującego na powitanie. Opcja podstawowa zakłada rownież deser - ciasto 1 porcja na osobę. Napoje gorące i woda bez ograniczen, sok 0.5l/os. Obiad dwudaniowy plus rożne ciepłe i zimne zakąski. Taka podstawowa opcja to 115zl/os. Na moje miasto to taniocha. Dla porównania, gdyby chcieć podobny pakiet ale w opcji weselnej (z tymi samymi dekoracjami i tym toastem winem musującym) to ceny zaczynaja sie od 220zl talerzyk. A to dalej nie najbardziej rozbudowane menu, bez wielu dodatków. Także ponieważ nam raczej na weselu nie zależy, to wyłącznie te oferty przyjęcia wchodzą w grę - oszczędza nam to polowe kwoty w porównaniu z weselem. Co więcej uważam ze ta najbardziej podstawowa opcja przyjęcia wystarczy w zupełności jesli chodzi tylko o uroczysty obiad, bo tych zakasek tam jest duzo, a ile mozna siedzieć i biesiadowac. Do tej 1 rano to i tak długo. Także nie widzę sensu dodatkowych kolacji (tańców przecież nie bedzie na obiedzie :P )
Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 Czas edycji: 2015-10-02 o 09:18 |
|
|
|
|
#1456 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Spotkałam się z tym, że taniej jest poza sezonem - czyli od stycznia do kwietnia i w listopadzie. Bardzo często tańsze się piątki. Możliwości negocjacji, niestety, moim zdaniem w tych fajniejszych salach praktycznie żadne Ale w sumie im się nie dziwię - jak na "mój" miesiąc na półtora roku przed mieli już trzy soboty na cztery sprzedane, to mogli spokojnie oczekiwać, że ostatnia też pójdzie bez zniżek.Spotkałam się za to z tym, że sala może zejść z ceny przy rezygnacji z jakiegoś dania itp. Ale tutaj bym jednak uważała. Jedna moja koleżanka tak zrobiła, dokłądnie to, o czym pisałaś - talerzyk niby kosztował 250 zł, ale tutaj jedno danie wyrzuciła, zupy też nie warto, z połowy ciasta zrezygnowała, z połowy zimnej płyty też, fonatnna czekoladowa była w cenie, ale też nie chciała - i z ceny zeszła dużo, ale szczerze, to wyszlismy głodni. W tej samej cenie myślę, że dużo fajniej by wyszło, gdyby zrobiła przyjęcie. Niby na weselach zawsze jest za dużo jedzenia, więc nic się nie stanie, jak będzie mniej, ale ta koleżanka akurat przedobrzyła ![]() Co do krótszych przyjęć - uderzaj raczej w miejskie restauracje, które nie specjalizują się w całonocnych weselach. Takim typowym salom weselnym krótsza impreza faktycznie może się nie opłacać. |
|
|
|
|
|
#1457 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy 5 dań gorących, 7 przystawek (w zasadzie 9 bo dwie wstawiaja tesciowie) i zapłaciliśmy 100 zł od talerzyka. Jedna przystawkę dostaliśmy gratis
pokrowce na krzesła mamy w cenie, wystrój sali tez bardzo jestem zadowolona. Kupiliśmy owoce (300zl), alkohol (około 2500 zl), ciasta + tort (1000zl). Wydaje mi się, że jak za przyjęcie na 70 osób to super nas wyszło Już jutro się bawimy
|
|
#1458 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1460 |
|
Zakorzenienie
|
Też ciężko mi w to uwierzyć, bo nawet w barze mlecznym mało gdzie zjesz obiad mięsny za mniej niż 10zl. A sala z tej kasy musi nie tylko kupić jedzenie, ale opłacić obsługę i jeszcze coś zrobić
|
|
|
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
dzis jest slub to Ania pochwali sie jak wyszło
))))laski tu te kule o ktorych mowilam zrobiona kula + to gdzie lezala na stole i jedno zdjecie gdzie widac ze lezaly ot tak sobie na slodkim stole + nasz plan stolow w gratisie
|
|
#1462 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
fajnie to wygląda
|
|
|
|
#1463 |
|
Zakorzenienie
|
Dziurkaczem
na all jest za15-20zl rozne ksztalty 2,5cm Kule 10szt za jakies30zl chyba byly.. szpilki na alliexpress800szt za2$
|
|
#1464 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
ale trochę przesada, żeby rok leżały
|
|
|
|
#1465 |
|
Konto usunięte
|
Aaaa znajoma sala, byłam tam na weselu dzień przed Twoim sQuarra
|
|
|
|
|
#1466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dziurkowałam po 3 kartki na raz i bylam w stanie zrobic 3 takie komplety... i siedzialam raz 9 kartek, raz 5... raz cos innego i tak styczen minal... a wbijanie szpilek to tez w 1 zajmuje z godzine podczas jakiegos serialu (no 45min..jak serial) wiec no ja zaczelam w styczniu.. po dzurkowaniu nie moglam na nie patrzec.. wiec kolo marca-kwietnia zaczelismy wbijac kwiatki.. kulka-dwie na dzien/tydzien... jak nam sie chcialo. skonczylismy w sierpniu robilismy prawie 30kul ![]() inna kwestia ze szpilki z chin ida 1miesiac ![]() wez to pod uwage ![]() [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;52984949]Aaaa znajoma sala, byłam tam na weselu dzień przed Twoim sQuarra tak wiem, juz kiedys chyba nawet na tm watku przy temacie cen na salach sie w tym temacie zgadałysmy ![]() dzieki ze sala stała
|
|
|
#1467 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
dlatego zacznę od zamówienia dziurkacza i szpilek.Zastanawiam się jakby wyglądała taka kula z serduszkami zamiast kwiatków. Bo widzę, że są dziurkacze wycinające różne kształty. Czy jednak lepsze będą kwiatki o regularnym kształcie?
|
|
|
|
#1468 |
|
Konto usunięte
|
Podobają mi się te kule, ale wiem, że mogłabym nie mieć do nich cierpliwości... Aczkolwiek idą długie, zimowe wieczory, więc może akurat...
|
|
|
|
|
#1469 |
|
❤ bee happy ❤
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;52985189]Podobają mi się te kule, ale wiem, że mogłabym nie mieć do nich cierpliwości... Aczkolwiek idą długie, zimowe wieczory, więc może akurat...
[/QUOTE]Jak zdobędę dziurkacz to chętnie takie zrobię bo już widzę u siebie zielone i fioletowe kule
|
|
|
#1470 |
|
Konto usunięte
|
A te szpilki mają perełki na końcach tak? Były jakieś inne łebki do wyboru?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:50.

natomiast są sale w których wesele w piątek kosztuje mniej albo wiąże się z jakimiś dodatkowymi korzyściami np. ciasto za darmo od sali (tak jest u nas)
Ale w sumie im się nie dziwię - jak na "mój" miesiąc na półtora roku przed mieli już trzy soboty na cztery sprzedane, to mogli spokojnie oczekiwać, że ostatnia też pójdzie bez zniżek.