Jaką książkę obecnie czytacie? II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-21, 15:39   #811
Germini
Zakorzenienie

Dot.: jaką książkę obecnie czytacie? II

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Chłoniesz, czyli się podoba?...
Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
ja czytalam imprimatur i szalenie mi sie podobal, jestem w trakcie secretum, ale juz mnie troche meczy. jak veritas? to juz ostatni tom, prawda?
Na początku mi się podobał, ale teraz trochę męczę. Niby ciekawe, niby potencjał ma, ale sprawia wrażenie ciągniętego na siłę. Tak jak "Imprimatur" wciągnął mnie i oczarował, tak "Veritas" mnie zawiódł

Jak na razie to jest ostatni tom, ale Ana puściła w innym wątku plotkę że mają być w sumie cztery. Szukałam informacji na ten temat w sieci, ale nie znalazłam (sierota ze mnie ).
Stary 2007-12-21, 17:24   #812
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość

OK, obiecuję, że przeczytam "Królową deszczu", jak tylko będę miała możliwość
Amy Tan i Frechesa jeszcze nie czytałam, ale od dawna mam na liście książek-to-buy
Dużo Amy Tan czytałaś? Możesz szczególnie polecić jakiś tytuł?
A o Frechesie też mogłabyś coś napisać? A "Jedwabną cesarzową" też może czytałaś - bo głównie na to się zgrzewam?

Teraz chłonę "Veritas" Monaldi & Sorti
Germini, czytałam 4 ksiażki Amy Tan :
"Klub radości i szczęścia"
"Żona kuchennego boga"
"Sto tajemnych zmysłów"
"Córka składacza kości" ( zdaje sie ,ze wyszla tez pod lekko zmienionym tytułem.)
Ksiażki Tan maja nieco podobna konstrukcję. Zwykle akcja zaczyna sie USA ,a córki z matkami lub same wracaja do Chin, poznaja wiele róznych sekretów , widzą swe matki w zupełnie innym świetle , rozumieją pobudki ich poczynan, decyzji.Tak jakby obraz został dopełniony. Mnie najbardziej podobala sie powieśc "Sto tajemnych zmysłow", toczaca sie na nieco innym planie czasowym - współczesnosc i wiek XIX. Bardzo wciągajaca, potem "Żona kuchennego boga".
O powieściach Frechesa trochę trudno pisac bez zdradzania fabuły. Powieści fascynujące. Masz tam wszystko - miłośc ,zdradę wszystkiego i wszystkich w imię władzy, dla jej osiagniecia , wielkie ambicje i wielkie marzenia. Czy bohaterowie, którzy poswięcili tak wiele , beda szczęsliwi, czy jeszce wiedza, co to w ogóle znaczy? W bardzo ciekawy sposob ukazana kultura tamtego czasu.
Do "Jedwabnej cesarzowej " dopiero sie przymierzam.
A czytałas " Ostatnią cesarzową"?
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-21, 17:36   #813
jvlka900
Zakorzenienie

GG do jvlka900

"Zabójczy żart" Petera James'a A wlasciwie juz skonczylam

Aparatka
góra: 23.03.12
dół : 28.06.12

jvlka900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-21, 20:40   #814
karolinka86
Zakorzenienie

Ja z trochę innej beczki- znacie jakieś fajne zagraniczne fora książkowe? Typu biblionetka?Obojętnie, byleby można było tam wymieniać poglądy o książkach
Z góry dziękuję!!!

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-21, 20:45   #815
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
"Córka składacza kości" ( zdaje sie ,ze wyszla tez pod lekko zmienionym tytułem.)
z
Tak... "Córka nastawiacza kości" Mam ją ale jeszcze nie czytałam
Stary 2007-12-21, 22:29   #816
Klariska
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikozja_dg Pokaż wiadomość
polecam wszystkie książki nothomb są świetne - szczególnie lubię rtęć
Wszystko po kolei

Teraz czytam "Nawiedzony dom" Joanny Chmielewskiej

Klariska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-21, 22:38   #817
nikozja_dg
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klariska Pokaż wiadomość
Wszystko po kolei

Teraz czytam "Nawiedzony dom" Joanny Chmielewskiej
Chmielewską ubóstwiam !!!! nawiedzony dom jest bardzo fajny i inni bo tez o przygodach dzieci a nie doroslych, ale naprawde wszystkim polecam

http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę

nikozja_dg jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-21, 22:40   #818
Klariska
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikozja_dg Pokaż wiadomość
Chmielewską ubóstwiam !!!! nawiedzony dom jest bardzo fajny i inni bo tez o przygodach dzieci a nie doroslych, ale naprawde wszystkim polecam
Tez ja uwielbiam Lubie jeszcze Christie
Ta ksiazke wyjatkowo przyjemnie sie czyta

Klariska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-21, 23:27   #819
nikozja_dg
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klariska Pokaż wiadomość
Tez ja uwielbiam Lubie jeszcze Christie
Ta ksiazke wyjatkowo przyjemnie sie czyta
widze, ze lubimy podobne klimaty (przynajmniej książkowe ) ja oprocz madonny z blutenburga jestem na etapie "domu przestepcow" wlasnie christie, aczkolwiek ta ksiazke slucham ;p gdyz mam audiobooka na mp3

http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę

Stary 2007-12-22, 09:42   #820
lir391
Zakorzenienie

"Smierc w przebraniu" Caroline Graham - juz trzecia ksiazka tej autorki, ktora czytam, spodziewalam sie czegos wiecej po tej pani, ale nie jest zle ;>

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 09:44   #821
gasta18
Wtajemniczenie

czytam:
"Czasami wołam w niebo" Tamara Zwierzyńska-Matzke & Sven Matzke

Ta książka miała być historią młodej kobiety, która ciężko choruje, ale szczęśliwie wyzdrowieje. Tak się nie stało. Tamara Matzke dowiedziała się o swojej chorobie pod koniec 1999 roku. Miała wtedy 31 lat, za sobą kilka lat szczęśliwego małżeństwa i pierwsze doświadczenia dziennikarskie, przed sobą rozległe plany. Mimo cierpień i uciążliwej terapii długo wierzyła w zwycięstwo nad chorobą. Rak okazał się silniejszy, Tamara umarła w grudniu 2000 roku. Książka zawiera fragmenty jej pamiętnika, korespondencję z czasów choroby z przyjaciółmi i rodziną oraz wspomnienia męża. Wszystko to składa się na obraz godnej podziwu walki i braku rezygnacji wobec nieuchronności śmierci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-22, 09:50   #822
1141655
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
czytam:
"Czasami wołam w niebo" Tamara Zwierzyńska-Matzke & Sven Matzke
oo gasta czytalam tą ksiazke i naprawde jest fajna

a ja teraz nie czytam nic, bo zapomnialam wejsc do biblioteki przed swietami
no coz , poczytam e-booka ktorego mam na komputerze : " Mężczyźni kochają zołzy"

http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/
Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach
1141655 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 10:33   #823
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

"Smażone zielone pomidory" juz skończyłam, teraz czytam "Odwyk" Terri Paddock.
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 11:27   #824
wesna
Wtajemniczenie

Jak to mam w zwyczaju, zaczynam czytac kilka ksiazek jednoczesnie, a potem wybieram je w zaleznosci od nastroju

Obecnie na mojej półce ksiazek "oczekujących" są:

- "PS I Love You" Cecylii Adhern - przeobrzydliwie ckliwie i nieprawdopodobne, aczkolwiek skoro zaczelam czytac, to skoncze. (Jeszcze raz upewniajac sie w przekonaniu, ze czytanie romansów to rzecz absolutnie nie dla mnie )

- "101 postaci, które zmieniłąy świat chodź nigdy nie żyły". Bardzo pouczajaca i dość zabawna ksiazka, ktora opisuje "w pigułce" kim byli m.in lalka Barbie, Promoteusz, Batman, Kopciuszek, Adam i Ewa... oraz jak wpłyneli swoim (nie)istnieniem na losy świata.

- "Sto lat samotności" Marquza. Czyli czas na klasyke! Jestem pod wrazeniem tej prozy, tych opisów i nagromadzenia tylu bohaterów, tylu detali i ponadnaturalnych wydarzeń w jednej książce. Zwykle tego nie robie, ale te ksiazke zamierzam polecać innym.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 11:36   #825
nikozja_dg
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Jak to mam w zwyczaju, zaczynam czytac kilka ksiazek jednoczesnie, a potem wybieram je w zaleznosci od nastroju

Obecnie na mojej półce ksiazek "oczekujących" są:

- "PS I Love You" Cecylii Adhern - przeobrzydliwie ckliwie i nieprawdopodobne, aczkolwiek skoro zaczelam czytac, to skoncze. (Jeszcze raz upewniajac sie w przekonaniu, ze czytanie romansów to rzecz absolutnie nie dla mnie )

- "101 postaci, które zmieniłąy świat chodź nigdy nie żyły". Bardzo pouczajaca i dość zabawna ksiazka, ktora opisuje "w pigułce" kim byli m.in lalka Barbie, Promoteusz, Batman, Kopciuszek, Adam i Ewa... oraz jak wpłyneli swoim (nie)istnieniem na losy świata.

- "Sto lat samotności" Marquza. Czyli czas na klasyke! Jestem pod wrazeniem tej prozy, tych opisów i nagromadzenia tylu bohaterów, tylu detali i ponadnaturalnych wydarzeń w jednej książce. Zwykle tego nie robie, ale te ksiazke zamierzam polecać innym.
Sto lat smaotnosci - nie czytalam, aczkolwiek widzialam film - polecam

Stary 2007-12-22, 13:19   #826
corka_rosy
Wtajemniczenie

"Jadąc do Babadag" Stasiuka

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 14:01   #827
Mariah
Zakorzenienie

Karolinko86 kliknij link w moim podpisie
Stary 2007-12-22, 18:10   #828
freedka
Zakorzenienie

Własnie skończyłam "Oskar i pani Róża" , bardzo krótka książka, ale naprawdę świetna
i zabieram się teraz za "ukryty wymiar"
Stary 2007-12-22, 18:29   #829
Ondine
Rozeznanie

Czytam teraz "Zabójca z Tokio" B.Eislera .Potrzebowałam czegoś lżejszego, a lubię sensację. Tylko ta nie do końca jest w moim stylu , troche za duzo polityki.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-22, 18:29   #830
kate1991
Wtajemniczenie

Janusz Wiśniewski- Zespoły napięć
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 18:52   #831
gasta18
Wtajemniczenie

Skończyłam "Czasami wołam w niebo" troszkę sobie popłakałam czytając

A teraz czytam: "Saga o czarnoksiężniku" tom 10 - Margit Sandemo
Stary 2007-12-22, 18:53   #832
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Na początku mi się podobał, ale teraz trochę męczę. Niby ciekawe, niby potencjał ma, ale sprawia wrażenie ciągniętego na siłę. Tak jak "Imprimatur" wciągnął mnie i oczarował, tak "Veritas" mnie zawiódł
W sumie nie wiem, co się od wczoraj zmieniło, ale wreszcie wciągnęłam się w "Veritas" - mimo że już ponad połowę książki przeczytałam

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Germini, czytałam 4 ksiażki Amy Tan :
"Klub radości i szczęścia"
"Żona kuchennego boga"
"Sto tajemnych zmysłów"
Ksiażki Tan maja nieco podobna konstrukcję. Zwykle akcja zaczyna sie USA ,a córki z matkami lub same wracaja do Chin, poznaja wiele róznych sekretów , widzą swe matki w zupełnie innym świetle , rozumieją pobudki ich poczynan, decyzji.Tak jakby obraz został dopełniony. Mnie najbardziej podobala sie powieśc "Sto tajemnych zmysłow", toczaca sie na nieco innym planie czasowym - współczesnosc i wiek XIX. Bardzo wciągajaca, potem "Żona kuchennego boga".
O powieściach Frechesa trochę trudno pisac bez zdradzania fabuły. Powieści fascynujące. Masz tam wszystko - miłośc ,zdradę wszystkiego i wszystkich w imię władzy, dla jej osiagniecia , wielkie ambicje i wielkie marzenia. Czy bohaterowie, którzy poswięcili tak wiele , beda szczęsliwi, czy jeszce wiedza, co to w ogóle znaczy? W bardzo ciekawy sposob ukazana kultura tamtego czasu.
Do "Jedwabnej cesarzowej " dopiero sie przymierzam.
A czytałas " Ostatnią cesarzową"?
Dziękuję za tak wyczerpujące opisy
Jak już pisałam wcześniej - na Amy Tan i Frechesa przyczajam się już od dłuższego czasu, o "Ostatniej cesarzowej" natomiast nigdy wcześniej nie słyszałam
Tan postaram się zamówić przy najbliższym zakupie Pratchetta - bo przyczaiłam małą księgarnię internetową, w której nie ma zbyt wielu pozycji, ale te co są, są tańsze niż zwykle "Sto tajemnych zmysłów" kosztuje tam niecałe 10zł, więc będę mogła sobie pozwolić na dorzucenie tej pozycji do kilku tomów "Świata Dysku"
Freches natomiast z jednej strony strasznie mnie kusi, z drugiej jednak trochę się obawiam, że nie przypadnie mi do gustu - bo jest to dość specyficzna tematyka. No ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem
A czytałaś coś T. Matsuoki? (Dobija mnie odmiana japońskich nazwisk... )
Stary 2007-12-22, 22:44   #833
Narek
Zakorzenienie

Niedawno skończyłam czytać "Lux perpetua" A. Sapkowskiego. Wszystkie książki z tej serii spodobały mi się
Teraz czytam, a raczej męczę się z "Syzyfowymi pracami" Żeromskiego. Ah, ta szkoła

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-22, 23:20   #834
Taverney
Zakorzenienie

Ja teraz czytam "Zamachowcy-samobójcy. Współczesność i historia" Christopha Reutera

i już czeka następna w kolejce (kupiłam sobie na gwiazdkę): "Nowe technologie w służbie terrorystów" Jacka Adamskiego.

Czytał ktoś "Katedrę w Barcelonie"? Jaka jest?
Kupiłam babci pod choinkę, poczytałam trochę początku: nieciekawie, dwa gwałty...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-22, 23:32   #835
mex
Zadomowienie

Fragmentarycznie znowu drugi tom "Burzy nad Pacyfikiem" Flisowskiego oraz autobiografię Polańskiego zaczęłam.

Taverney, "Katedry" nie znam
mex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-23, 09:49   #836
basilissa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Niedawno skończyłam czytać "Lux perpetua" A. Sapkowskiego. Wszystkie książki z tej serii spodobały mi się
Teraz czytam, a raczej męczę się z "Syzyfowymi pracami" Żeromskiego. Ah, ta szkoła
Ja dopiero zaczynam Lux perpetua. Biskup wrocławski rzuca na Reynevana anatemę w katedrze.

Do Syzyfowych prac trzeba podejść z sercem i badawczo - dostrzeżesz wtedy ludzi z krwi i kości. No cóż, znajomość historii (niekoniecznie podręcznikowej) jest potrzebna.
Stary 2007-12-23, 09:50   #837
basilissa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Ja dopiero zaczynam Lux perpetua. Biskup wrocławski rzuca na Reynevana anatemę w katedrze.

Do Syzyfowych prac trzeba podejść z sercem i badawczo - dostrzeżesz wtedy ludzi z krwi i kości. No cóż, znajomość historii (niekoniecznie podręcznikowej) jest potrzebna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-23, 11:56   #838
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość

O, to jeszcze sporo przed Tobą. Pod koniec książki radzę się zaopatrzyć w chusteczki higieniczne
Mam taki problem z lekturami, że do każdej podchodzę jak do jeża. Nie wiem czemu, ale w mojej głowie jest takie równanie- lektura=nuda. Może dlatego, że tematyka tych książek nie podchodzi mi? Trudno, przeczytałam "Krzyżaków"(całych! Trzy osoby w klasie to zrobiły, łącznie ze mną ), to i "Syzyfowe prace" przeczytam
A w kolejce czeka na mnie cała saga "Wiedźmina"

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-23, 14:19   #839
Shiny_Diamond
Raczkowanie

Dawno nie odwiedzałam tego wątku, ale przez ten czas sporo czytałam
-"Jedenaśnie minut" Paolo Coelho - bardzo mi się podobała, zawiera wiele mądrośći.
- "Gorący lód" Nora Roberts - moim zdaniem jak dotąd najlepsza książka tej autorki. Akcja już od samego początku, dowcipne dialogi, klejnoty Marii Antoniny, historia w tle... Jak dla mnie świetna powieść na zimowe wieczory.

Obecnie czytam:
- "Demon i panna Prym" Paolo Coelho - bardzo mnie wciągnęła już od samego początku. Opisuje odwieczną walkę dobra ze złem. Bardzo mi się podoba
- "Mężczyzna ze snu" Jayne Ann Krentz - z początku troche nudnawa, dlatego zniechęciła mnie. Przeczytałam narazie coś około 100 stron, ale moja mama przeczytała całą i mówi, że świetna. Musze doczytac do końca

Na półce czeka:
- "Zagubiona przeszłość" Jodi Picoult - to będzie moja pierwsza książka tej autorki. Mam nadzieje że przypadnie mi do gustu bo opis z tyłu książki mnie zainteresował
Stary 2007-12-23, 16:12   #840
meredith91
Wtajemniczenie

a ja zaczynam "Chłopak na niepogodę" Marii Józefackiej
full time traveller, somewhere in the sky in love with my life , books, learning new languages, law (hopefully becoming a future lawyer soon) and visiting new countries currently living in the Middle East, but my heart is in Poland
meredith91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości