|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Hej!
Witam się po dłuuugiej przerwie. Leczę niedoczynność i Hashi od 4 lat. Biorę Euthyrox 88. Moje wyniki tarczycowe z kwietnia były ok. Tzn. TSH ok. 1, fT4 też w miarę w górnej granicy. Mimo to nie mam siły do życia, a włosy wypadają garściami. Byłam u rodzinnego i dostałam skierowanie tylko na morfologie i żelazo. Dodatkowo zrobiłam też inne badania. Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Zwłaszcza o żelazo i ferrytyne. Ps. Czy jest ktoś z Was z Pomorskiego? Jakiego endo polecacie? Ja póki byłam zadowolona z mojej pani doktor, ale po pierwsze w ogóle nie patrzy na fT3, no i po drugie na moje pytanie o dietę bezglutenową w Hashi, tylko odburknęła, że to nie pomoże. Edytowane przez aniolekKB Czas edycji: 2016-06-10 o 18:22 |
|
|
|
#872 |
|
.
|
Żelazo i ferrytyna w normie, ale jak na moje to masz anemię :P
obniżenie RDW jest przy anemii właśnie. ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- a badałaś inne hormony?
|
#873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też zauważyłam, że ferrytyna nisko. Jakiś czas temu miałam niedobór żelaza, ale ferrytyna na poziomie 70/80 z tego co pamiętam. W razie czego jaki suplement z żelazem polecacie? Chyba zacznę suplementować. |
|
|
|
|
#874 |
|
.
|
myślałam np. o sprawdzeniu prolaktyny
![]() ferrytyna w normie, więc nie wiem, czy jest za nisko. wiesz, anemia to nie tylko niedobór żelaza, bo są różne powody jej wystąpienia. nie wiem więc, czy przyjmowanie żelaza jest konieczne.
|
#875 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
Oczywiście można się dietą wspomóc ale powiedziała tak bo pewnie potraktowała twoje słowa jako kolejnego pacjenta, który uważa że go olśniło i chce leczyć się dietą (samą dietą, bo tak internety mówią albo pani w telewizji śniadaniowej). A jak lekarz nie wyraża entuzjazmu to ma opinię mało nowoczesnego. A nie łudźmy się żadna dieta nie zastąpi w niedoczynności leków, tak jak i w wielu innych chorobach.
|
|
#876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#877 |
|
nibyżona
|
toc wszystko leczy dieta dr dabrowskiej!
|
#878 | |
|
.
|
Cytat:
jak na moje to lekarze skupiają się za bardzo tylko na jednym elemencie i nie potrafią podejść do pacjenta bardziej holistycznie.
|
|
#879 |
|
czasem troszkę winny
|
Wspomóc = lekko poprawić wyniki parametrów obocznych, tj. wapń, cholesterol, cynk, selen etc. które przy TSH i ft3, ft4 są ważne. Ale z pewnością nie zastąpi syntetycznego hormonu i jak ktoś chce to może stosować diety ale dopóki nie unormuje wyników lekami to te diety nic nie pomogą.
|
#880 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym czytam coraz więcej artykułów o nietolerancji pokarmowej i jej wpływ na nasze ciała. |
||
|
|
|
#881 | |
|
.
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#882 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, proszę polećcie mi dobrego ginekologa-endokrynologa w Warszawie i okolicach - w stronę Pruszkowa.
I ile wcześniej przed zajściem w ciążę, powinnam unormować hormony?
|
#883 | |||
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
Cytat:
Wyraźnie zaznaczyłam, że lekarz tak mógł to odebrać. Sama spotykam wielu pacjentów w ostatnim czasie, którym przychodzą do głowy takie pomysły i myślę, że lekarz spotyka się z tym znacznie częściej. Stąd takie podejście.Cytat:
|
|
#884 |
|
.
|
najlepiej przed samym zajściem. w sensie - hormony ok to wtedy się staracie o dziecko.
|
#885 |
|
Zakorzenienie
|
Mi endo polecala odczekać 3 miesiące po zmianie dawki leku aby upewnić się czy tarczyca utrzyma się na dobrym poziomie i dopiero starania
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#886 |
|
Raczkowanie
|
Hej, Dziewczyny mam kilka pytań:
1. Czy któraś z Was usłyszała od lekarza kiedykolwiek o tym że powinniśmy dodatkowo się suplementować 2. Czy macie poczucie że euthyrox naprawdę Wam pomaga? Ja TSH mam niby ok ale wcale nie czuje się lepiej. Nadal nie mam chęci do życia, zmuszam się do wszystkiego, nie schudłam, i te nocne poty... 3. mam problemy wzięciem głębokiego wdechu, tak jakbym miała za małe płuca. Pojawia się i znika niepostrzeżenie. Czy któraś z Was ma coś takiego. Zastanawiam się czy nie łączyć tego z tarczycą. Z góry dziękuje za odpowiedź |
|
|
|
#887 | |
|
.
|
Cytat:
3. może być powiązane. albo niekoniecznie - objaw nerwicy?
|
|
#888 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#890 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za wypowiedzi. Nerwica jak najbardziej pasuje, ale z drugiej strony leki na uspokojenie dałyby chyba jakiś efekt a nie miały wpływu na to.
Zapalenie mięśnia międzyżebrowego - muszę zgłębić, ale średnio chyba może to trwać przez kilka lat. Ostatnio trafiłam na fajną stronę- zdrowietarczycy. Jest tam duza dawka informacji. Średnio lubię zadawać się z lekarzami więc zaczęłam zgłębiać co nieco. Jest tam mowa o ekstrakcie z świńskiej tarczycy. Rozwiązanie zupełnie naturalne i zawiera T3. Przyznam się - zamówiłam. Przesyłka dziś dotarła z Tajlandii. Trochę się boję bo z tym jednak nie ma żartów, ale sądząc po opiniach na forum, warto. Słyszałyście o tym ekstrakcie? Edytowane przez kasioola81 Czas edycji: 2016-06-13 o 18:54 |
|
|
|
#891 |
|
.
|
Tak. Kolezanka sobie zamowila i jest ok.
|
#892 |
|
dead & alive
|
Pytałam o ten ekstrakt doktor, która leczyła mnie w szpitalu, bo w Niemczech można go kupić na receptę i nie trzeba kombinować z paczkami niewiadomego pochodzenia, ale nie powiedziała niczego pozytywnego, a wręcz odradzała.
|
|
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
i to sie stosuje zamiast euthyroxu? lepsze?
|
|
|
|
#895 |
|
dead & alive
|
|
|
|
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#897 |
|
BAN stały
|
Dawno mnie nie bylo, a przybywam sie chwalic
![]() Bez Eut.... nie wiem jak ten lek sie nazywa i bez le.... tego tez nie pamietam nazwy udalo mi sie nieco poprawic prace tarczycy w ciągu pół roku Anty tpo z 11 na6 Ft4 z 40 % na 75% i TSH z 3,24 na 2,24 Cholesterol w ciagu trzech miechów z 245 na 208 Do tego z 67 kg na 55kg Osiagnelam to dobrymi suplementami i przez ostatnie dwa miech dieta bg, bl, zwiekszenie tłuszczu w diecie. Co myslicie o moich obecnych wynikach ? |
|
|
|
#898 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
![]() Mi też lekarka kazała zwiększyć ilość spożywanych tłuszczy, powiedziała nawet jakie oleje zamówić, które posiadają certyfikaty i jak je dołączać do diety. |
|
|
|
|
#899 |
|
BAN stały
|
u mnie to olej kokosowy nierafinowany, masło klarowane i oliwa z oliwek.
Do tego sporo oliwek, jaj i kielbaska i miesa a zawsze bylo u mnie wszystko odłuszczane,pełnoziarnist e, serki wiejskie a zamiast chudnac to puchlam ;/
|
|
|
|
#900 |
|
czasem troszkę winny
|
Na produkcję przeciwciał mamy znikomy wpływ. Głównie tylko poprzez stres. Ale przeciwciała powstają cyklicznie i wartość ta naturalnie się waha, jeżeli zbadamy akurat po wyrzucie przeciwciał to wynik będzie wysoki. Ale możemy trafić też w "spokojny" okres i wtedy przeciwciała będą niższe.
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.

Oczywiście można się dietą wspomóc ale powiedziała tak bo pewnie potraktowała twoje słowa jako kolejnego pacjenta, który uważa że go olśniło i chce leczyć się dietą (samą dietą, bo tak internety mówią albo pani w telewizji śniadaniowej). A jak lekarz nie wyraża entuzjazmu to ma opinię mało nowoczesnego. A nie łudźmy się żadna dieta nie zastąpi w niedoczynności leków, tak jak i w wielu innych chorobach.

jak na moje to lekarze skupiają się za bardzo tylko na jednym elemencie i nie potrafią podejść do pacjenta bardziej holistycznie.
Wyraźnie zaznaczyłam, że lekarz tak mógł to odebrać. Sama spotykam wielu pacjentów w ostatnim czasie, którym przychodzą do głowy takie pomysły i myślę, że lekarz spotyka się z tym znacznie częściej. Stąd takie podejście.