|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Styczniowo - lutowe mamusie 2013 - część... kolejna :D
Dziewczyny, mam problem - spójrzcie na to proszę chłodnym okiem. Do Mychy często, praktycznie codziennie, przychodzi jej 11-letnia koleżanka. Fajnie się bawią, wszystko spoko, ALE pokój młodej wygląda po tej zabawie jak pobojowisko. Dziś na przykład: ślady farbki na ścianie, na krześle, na podłodze, kolory pomieszane, kartki porwane. W ubiegłym tygodniu: ciastolina w dywanie, na ścianach, pomieszana, wyschnięta. Klej rozsmarowany, lalka pomalowana lakierem do paznokci. Inne przykłady: wspólne grzebanie w szafie na dole w poszukiwaniu słodyczy.
Ja wiem, że to wszystko w sumie brzmi banalnie, ale nie podoba mi się to, że jak one są razem, to ja od razu wiem, że czeka mnie sprzątanie i kupowanie nowej ciastoliny, farbek, kleju, kolorowego papieru itp. Nie mam nic przeciwko tej dziewczynie, jest miła dla Młodej, ale wydaje mi się, że to nie tak wiele, żeby 11-latka wiedziała, że np. jak się pomaluje lakierem włosy lalki, to to raczej nie zejdzie albo że jak się maluje farbką, to fajnie by było nie zachlapać mebli czy ścian. Mycha łyka każdą propozycję zabawy jak młody pelikan i już kilkakrotnie z nią rozmawiałam, że jak połamią kredki czy wytracą farbki albo pomalują lalki, to tak naprawdę ona będzie stratna. Z drugiej strony myślę sobie, że w końcu to rzeczy Młodej i jej pokój, więc może ograniczam ją w zabawie. Generalnie nawet jak dziewczyny po sobie sprzątają (bo już z nimi o tym rozmawiałam), to i tak dla mnie zostaje robota typu wyczyszczenie ścian. Poza tym Mycha robi taki syf tylko w towarzystwie tej dziewczyny. Przepraszam za długi wywód, generalnie pytanie brzmi: czy ja przesadzam i powinnam odpuścić i przymknąć oko? Wkurza mnie ta sytuacja. |
|
|
|
#1802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od Julki raczej nie masz, co cudow wymagac, ale moim zdaniem kolezanka moglaby sie opamietac. Rozmawialas z nia/jej mama? |
|
|
|
|
#1803 |
|
Rozeznanie
|
Meneq, jasne, że rozmawiałam, i z koleżanką, i z Mychą. Odpowiedź koleżanki: bo Julia chciała/ zgodziła się/ nie mówiła, że nie wolno. Powiedziałam, czy ona zdaje sobie sprawę, że Julia nie do końca ma świadomość, na co się zgadza.
Mycha zresztą i tak ostatnio zaczyna zabawę z nią mówiąc, że "ale na końcu posprzątamy, dobra?", bo jak ja sprzątam, Mycha musi sprzątać ze mną, więc zapamiętała, że warto ogarniać wcześniej. Nie chcę im ograniczać kontaktów, bo to i tak nic nie da - zawsze może się znaleźć jakaś koleżanka, której zachowanie nie będzie mi się podobało, więc postawiłam na tłumaczenie Młodej, że pewnych rzeczy się nie robi. Nie zmienia to faktu, że cała ta sytuacja mi się nie podoba. Nie bez znaczenia jest też fakt, że jak koleżanka przyjdzie, to zostaje na parę godzin, więc podejrzewam, że część tych zabaw to już po prostu z nudów, bo nie wiedzą, co mają robić. Edytowane przez Ultra81 Czas edycji: 2016-08-17 o 14:32 |
|
|
|
#1804 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda ze tak wyszlo. a mama nie moglaby wziac P. do reszty ferajny? czy to za duzo "szczescia" na raz?
![]() we trojke na pewno tez bedzie fajnie |
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
Marsi gdzieś tak po dwóch tygodniach poczułam, że naprawdę jest lepiej, prawie jak przed "chorobą". Na początku byłam załamana, bo wcale nie było lepiej. Dopiero z każdym dniem była mała poprawa, także nie denerwuj się jak od razu ból nie ustąpi.
Gojka no szkoda tego weekendu, bo pewnie już się nastawiłaś. Mój mąż w poniedziałek kładzie się do szpitala, we wtorek ma operację przepukliny i też myślę, żeby w niedzielę gdzieś wyrwać bez dzieci... |
|
|
|
#1806 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej
miałam najazd szwagra z dwójką dzieci i po takim szalonym przedpołudniu stwierdzam jednak, ze dwójka dzieci to pikuś ![]() Cytat:
z butami mnie rozwaliłaś my 25/26Cytat:
nieźle; to ja myslałam, że Fifi jest wysoki na swój wiek ![]() własnie ostatnio tak zrobiłam, tylko wyniosłam go, bo nie współpracował za bardzo no i zasnął momentalnie na kanapie; Ola niestety się obudziła, ale może jakbym od razu go zabrała...a może tej dziewczynce w domu nie pozwalają na takie zabawy i korzysta z okazji u Was, bo ewentualnie jest na kogo złożyć ja bym zwróciła najpierw uwagę jej, może się ogarnie; może podczas kolejnej zabawy nie daj im farb/ kredek itd., powiedz, że poprzednio zniszczyły i teraz nie ma?Filip ma takiego kuzyna, tez gdzieś ok. 10-11 lat, straszny rozrabiaka, który w ogóle nie szanuje swoich/kogoś rzeczy; jak przychodził do nas kąpać się w basenie, to ciągle podpuszczał młodego do różnych wygłupów (np. przebili dmuchane piłki, wypuścili wodę z basenu itd.); ochrzaniłam go za to, wykład zrobiłam - przestał przychodzić niestety także chyba trzeba baaaardzo delikatnie![]() Zapisz
|
|
#1807 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale to prawda, wszystko jest tak cholernie droge ze szok teraz jestesmy doszczetnie splukani tym malowaniem i jeszcze glugo bedziemy wychodzic spod kreski wiec tez moze inaczej patzre na to wszystko ale jakbym mialam kupowac teraz wszystko od zera to masakra ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1808 |
|
Konto usunięte
|
Ulstra absolutnie masz rację i co to za tłumaczenie, że 3,5 latka chciała?
A jakby chciała napić się piwa, to 11latka da? a jakby chciała bawić się prawdziwym nożem, to da? Od 11latki spokojnie masz prawo żądać, by ogarniała rzeczywistość - czy w domu jak coś robi to też nie patrzy i syfi ściany, podłogi - bo ma na to ochotę? To już 5 klasa jest, to nie malutki dzidziuś. Ja wymagam uwagi od 6latki - i jak coś robią brudnego razem a Dorota zaczyna przesadzać to Agatka mnie woła. Skoro 6latka może, to 11 tym bardziej. i wiesz, nie zawsze musisz godzić się na daną koleżankę - przede wszystkim jest u ciebie w domu i ma respektować wasze zasady |
|
|
|
#1809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1811 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny kochane, bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi i za to, że mogłam się wygadać
Rozmawiałam dziś z tą koleżanką raz jeszcze, tak na spokojnie, Julia, ona i ja poszłyśmy na spacer, wzięłyśmy psy i tłumaczyłam, tłumaczyłam, tłumaczyłam... Zobaczymy, jaki efekt to przyniesie. Może metoda zdartej płyty poskutkuje.Idę oglądać Friendsów - cisnę od pierwszego sezonu
|
|
|
|
#1812 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny , które zamawiały na ebutik jak z jakoscia tych ubrań kika rzeczy mi sie podoba ale boje sie bubli
|
#1813 |
|
Konto usunięte
|
Mika, ja lubię
długo mam ich ciuchy - kilka sukienek, wcześniej miałam bluzki gładkie z długim po kilka lat.
|
|
|
|
#1814 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1815 |
|
Konto usunięte
|
Pochwalę się ogródkiem
fotki cykane z rogu:
|
|
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
Mika-to chyba zależy co kupujesz. Brałam tam kilka/naście?
rzeczy i niektóre są bardzo dobre gatunkowo a niektóre już słabsze,ale nie tragiczne A jeśli o bluzki na długi rękaw chodzi to zamawiam tylko z denley-bardzo podoba mi się jakość. Właśnie jutro dotrze do mnie bluza na którą polowałam i udało mi się ją kupić -20% . Byłam dziś u lekarza-jestem na antybiotyku. I innych gratisach
|
#1817 | |
|
Lurker ;)
|
Cytat:
) Kupilam malej plaszczyk w Kiku za 35 zl wiec moge jeszcze dokupic jej cos ala puchowke i dzieciok z glowy ![]() Podobno Deichmann ma teraz duze wyprzedaze butkow np Elefanteny za 34 zl ale nie wiem czy to nadal rozmiarowka naszych dzieciakow. U mnie w miescie juz wymiecione raczej, bo babki na grupie mam sprzedawaly sobie info na biezaco.
|
|
#1818 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam jakie rozmiary noszą wasze dzieci i szok. Moja potrafi się mieścić w 92 nadal ( ale już końcówka ), oprócz tego 98 w trakcie.
Chyba mam serio drobniutkie dziecko.. Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() little, sliczny ten plaszczyk! Dla chlpcow poki co same koszmarki widze. Jesli chodzi o rozmiar, to Kuba wciaz nosi 98/104, z tym z 104 czesto za duzy jest. |
|
|
|
|
#1820 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64229486]Deli, 104-110, zależnie od firmy
A dziewczyny, jak chcecie legginsy zwyklaki - to polecam, do ciorania idealne są i naprawdę wytrzymałe. Dorka donasza po Agatce: http://allegro.pl/legginsy-dzieciece...408785837.html różne rozmiary są tylko nie na szczuplaki - tzn. te krótkie albo 3/4 to super, ale dłuższe - są dość szerokie w nogawkach. Chociaż ja chyba zadzwonię i spytam, czy uszyliby węższe. Elllmi, to normalne i wiesz, Fifiol śpi - Agatka miała takie akcje, że buczała na śpiąco, musiałam potrząsnąć nią mocniej by się w miarę ocknęła i dopiero dawała się ogarnąć jakoś. Nie działało zwykłe głaskanie, tulenie, budzenie.[/QUOTE] oooo dzięki za link, na pewno jej jakieś zamówie, u nas leginsy ostatnio na potęgesię niszczą;/ Cytat:
Wiecie co, ostatnio mam ciśnienie 90/50 wczoraj miałam 80/60 i czuje się beznadziejnie... wczoraj mi sąsiadka dała coś na podwyższenie i było ciut lepiej;/ Esz, ide sie ogarniać do pracy;p
|
|
|
#1821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Yae tak samo. Nosi 92 i 98, ale jakas bardzo drobna nie jest |
|
|
|
|
#1822 | |
|
Rozeznanie
|
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64274981]Pochwalę się ogródkiem fotki cykane z rogu:[/QUOTE]Super! Cytat:
Co do rozmiarówki, to Mycha legginsy raczej 110, buty r. 26. |
|
|
|
|
#1823 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też dotąd sądziłam ze moja nie jest ;-) zaliczyłam szok wczoraj ;-)
Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1824 |
|
Zakorzenienie
|
moj też drobny aczkolwiek nie chude
koszulki nosi 98, spodnie 104 bluzy woli obszerniejsze w ogóle jaką on ma faze, jak słyszę długi rękawek to mnie telepie codziennie od wiosny muszę mu tłumaczyć dlaczego ubieramy krótkie rękawy, natomiast jak zdarzy się chlodny dzień i dorwie w końcu bluzę to jakby obłędu dostał- mamo w końcu długi rękawek. Szaja, ale raj macie! Mala- zdrowka! |
|
|
|
#1825 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co pamietam, to poza waga urodzeniowa bardzo podobnie rosly ![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Cytat:
Pamietam motyw bluzy
|
||
|
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja-super ogrodek! Slicznie! To wasz ogrodek dzialkowy, tak?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1827 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ona widzę jak Agatka moja - teraz aż na fotki spojrzałam, piżamka w której dzisiaj spała Dorka w wieku 3l. 7mcy - jest na Dorkę opięta, na Agatce wisiała ![]() W tym samym wieku Agatka chodziła w bluzeczce, która już rok temu na Dorkę była za mała. Zresztą nieraz wam pisałam, że dla Dorki większość rzeczy musiałam nowych i muszę kupować, bo dla Agatki szukałam bardzo wąskich ciuszków. Cytat:
Ma większą stopę, niż Agatka - Agatka mając 5 lat nosiła 26, na koniec wakacji zaczęła 27 nosić, teraz - czyli po roku 28. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1828 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64289596]do przewidzenia antybiol
![]() Debrah, ale ty sama jesteś drobniutka przecież, to Ami też będzie ![]() Ona widzę jak Agatka moja - teraz aż na fotki spojrzałam, piżamka w której dzisiaj spała Dorka w wieku 3l. 7mcy - jest na Dorkę opięta, na Agatce wisiała ![]() W tym samym wieku Agatka chodziła w bluzeczce, która już rok temu na Dorkę była za mała. Zresztą nieraz wam pisałam, że dla Dorki większość rzeczy musiałam nowych i muszę kupować, bo dla Agatki szukałam bardzo wąskich ciuszków. Dorka też buty 26 Ma większą stopę, niż Agatka - Agatka mając 5 lat nosiła 26, na koniec wakacji zaczęła 27 nosić, teraz - czyli po roku 28. Marsi, ale tak teraz patrzę - dresowe spodnie ze smyka mamy na 98, bluzę do kompletu na 104. Sukienki letnie hm na 98/104 od zeszłego roku ![]() nie, to normalna działka budowlana jest, na osiedlu domków jednorodzinnych - teren kupił mój dziadek razem z kamienicą na mieście - teoretycznie możemy się tam budować, ale nie mamy ani chęci na razie, ani kasy, ani potrzeby [/QUOTE]Pewnie tak ale się serio zdziwiłam. 110 to by się utopila Buty : 25 Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie mnie Yae swoim tekstem powalila. Wyjatkowo byla woda gazowana w domu i Yae chciala sie napic. Pierwszy raz pila w Pl i jej bardzo nie smakowala. Dzis byl drugi raz. Pierwszy lyk twierdzila, ze pyszny, ale reszte oddala mnie. I mowi: lubie wode, nie lubie wody gazowanej, ale najbardziej lubie "lepsza wode". Troche mi zeszlo zanim zrozumialam; chodzilo o sprite
|
|
|
|
#1830 |
|
Zakorzenienie
|
Marsi-dziękuje i wzajemnie kochana :-*
U nas też był moment że O. wychodząc na podwórko w upał kazał sobie zakładać długie spodnie i bluzkę na długi rękaw Mika-jeszcze odnośnie tych ubrań to uważaj na rozmiarówke. Ja zamawiałam koszulki S-ki a rozmiarowo wychodzą tak jak M nawet L. Tylko te z kolekcji pink rozmiar mają taki jaki faktycznie jest. Szajka-piękny ogród. Duża przestrzeń dla dziewczynek. Ja też miałam się wam kiedyś pochwalić bo mąż zrobił O. w ogrodzie domek (ale jeszcze go dopracujemy) a mi ławkę drewnianą bujaną oooogromną i piękną ale jakoś tak wyszło że w końcu nie zrobiłam zdjęć i nie pokazałam efektów :-P Przyjechali sąsiedzi z Niemiec i tak jak przypuszczałam zaczęły się problemy. Wczoraj miałam okazję wymienić się kilkoma niemiłymi zdaniami z przemądrzałą bratową. Drugiej tak bezczelnej osoby to ze świecą szukać.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.

my 25/26
no i zasnął momentalnie na kanapie; Ola niestety się obudziła, ale może jakbym od razu go zabrała...
ja bym zwróciła najpierw uwagę jej, może się ogarnie; może podczas kolejnej zabawy nie daj im farb/ kredek itd., powiedz, że poprzednio zniszczyły i teraz nie ma?

udanego wypoczynku I pieknej pogody zycze
jutro bedzie u mnie
Rozmawiałam dziś z tą koleżanką raz jeszcze, tak na spokojnie, Julia, ona i ja poszłyśmy na spacer, wzięłyśmy psy i tłumaczyłam, tłumaczyłam, tłumaczyłam... Zobaczymy, jaki efekt to przyniesie. Może metoda zdartej płyty poskutkuje.