|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Ciężkie wyzwanie powiem Ci, my na ślub i przyjęcie na 24 osoby wydamy łącznie ok 14-15 tysięcy.. aale fakt faktem mamy parę noclegów, dość drogie obrączki no i w te "koszty" wliczyłam już takie kwestie jak farbowanie włosów etc.
Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-08-18 o 09:59 |
|
|
|
|
#2672 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Moja szwagierka robiła przyjecie na 50 osób, wydali właśnie 10 tysięcy, ale żadnych noclegów w tym nie było.
|
|
|
|
|
#2673 |
|
Rozeznanie
|
Noclegi są niestety drogie, choć to zależy od miasta pewnie. My uznaliśmy, że nie będziemy kombinować z szukaniem hoteli tańszych o 20 czy 30 PLN i rozdzielać gości i wszyscy mają pokoje w jednym miejscu, koszt od osoby to około 140-170 PLN ze śniadaniem (zależy jaki rodzaj pokoju 1 czy 2), przy czym u nas tych gości hotelowych to raptem ok 10 osób. Ale np. moja koleżanka robiła wesele w mniejszej miejscowości i gości rozlokowała w takich pensjonatach agroturystycznych gdzie koszt za osobę bez śniadania to jakieś 40 PLN.
|
|
|
#2674 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie małe miasto, ale miejscowość turystyczna ze słabym zapleczem noclegowym i nie znalazłam pokoju taniej niż 100zł
|
|
|
|
|
#2675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia! zadanie nie najlatwiejsze!
|
|
|
#2676 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#2677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A gości samych sobie nie chcemy zostawiać, bo wszyscy oprócz moich rodziców będą z daleka (min. 100km)... I niby robimy tylko obiad więc teoretycznie mogliby wrócić do siebie na noc, ale mieszkam na takim odludziu, że nie za bardzo jest czym xDGeneralnie chcemy skromnie. Na suknię nie wydam fortuny, bo będzie prosta i uszyta przez mamę. Bez zespołu, muzyka ew. z płyt. Obrączki najprostsze, bo i takie nam się najbardziej podobają
|
|
|
|
#2678 |
|
Raczkowanie
|
My oszczędzamy na obrączkach. Chcemy srebrne. Złote mi się nie podobają (nie noszę z złotej biżuterii w ogóle), a za platynę czy białe złoto nie chce płacić. Nawet nie wiem czy będę ją nosić bo nie lubię mieć nic na dłoniach.
Czytałam w necie co ludzie sądzą o tym - kafeteria itd i wyrok jednoznaczny - tylko młodzież lub "dziady" oszczędzają na tym symbolu ;-))) miałam z tego ubaw |
|
|
|
|
#2679 |
|
Zadomowienie
|
Ja już po ślubie i weselu. Wczoraj podliczyłam wszystkie koszty. Wyszło 30 tysięcy, czyli poszedł nasz cały weselny budżet
. Wesele małe, bo 60 os. dorosłych plus czwórka dzieci i plus orkiestra i kamerzysta, dało razem 71 osób. Z tym, że ja w koszty wliczałam wszystko, każdą duperelkę. Oczywiście, gdyby nie kilka naszych fanaberii, typu ( dobry kamerzysta i fotograf, skrzypce w kościele, dekoratorka na salę, samochód do ślubu), to wyszłoby taniej, jakieś 25 tysięcy. Ale mimo niedużego wesela, goście okazali się hojni. Zebraliśmy troszkę ponad 20 tysięcy, więc wychodzi, że wesele kosztowało nas niecałe 10 tys .
|
|
#2680 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje
|
|
|
|
|
|
#2681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2682 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My już też pod koniec wydajemy sporo nadprogramowej kasy na rzeczy, których początkowo nie było na liście, ale już nie chce Nam się pilnować budżetu.
|
|
|
|
#2683 |
|
Raczkowanie
|
Ale białe złoto po czasie żółknie - chyba że tylko te niebyt dobrej jakości.
Muszę jeszcze w sklepie porównać czy widać różnice pomiędzy białym złotem i srebrem tzn czy się widocznie bardziej błyszczy itd. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Tak z ciekawości o jakie rzeczy chodzi? |
|
|
|
|
#2684 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Srebra nie polecam ze względów praktycznych, jeśli jednak zdecydowalibyście się na noszenie obrączek. Mam srebrny pierścionek zaręczynowy (TŻ nie miał wtedy za dużo kasy i stwierdził po konsultacjach ze mną, że srebro będzie ok) i strasznie go porysowałam a nie noszę codziennie, tylko sporadycznie na jakieś wyjścia i okazje ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Dekoracja sali. W cenie od osoby mamy pokrowce i obrusy plus prosta dekoracja kwiatami tzn jak to w restauracjach jakiś wazonik z goździkiem etc:P Ale stwierdziliśmy, że zapłacimy więcej dziewczynie dekorującej nam kościół i jednak zrobi Nam takie porządne bukiety na salę. A poza tym to pierdoły typu bolerko, księga gości etc
Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-08-18 o 13:55 |
|
|
|
|
|
#2685 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się srebrne obrączki wydają ok, ludzie tak mówią że srebro to tylko ze zbytniej oszczędności itd., ale niektórym się po prostu podoba
Mój TŻ chciałby srebrne, ale ja wolę jednak klasyczne żółte złoto. Gdyby nie to, to chyba też wolałabym srebrne niż białe złoto Rysuje się pewnie podobnie, tzn. złoto 525 chyba w ogóle się szybko rysuje, ja mam pierścionek złoty tylko 333 i przez parę miesięcy się mocno porysował, TŻ ma pierścień srebrny mniej więcej podobny czas i nie jest prawie w ogóle porysowany. Tylko chyba o srebro trzeba bardziej dbać, bo czernieje... Ale np. moja przyszła teściowa ma srebrną obrączkę i wygląda ładnie.
|
|
|
#2686 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc może nie ma aż takiej różnicy.---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2687 |
|
Rozeznanie
|
My jak już wcześniej pisałam płacimy sporo, bo 250 PLN od osoby ( a przyjęcie jest przewidziane na około 6-8h, więc poza obiadem składającym się z zupy, drugiego dania i deseru mamy tylko 2 ciepłe kolacje), dodatkowo alkohol, tort i słodki stół oraz dekoracja ponadpodstawowa. No ale mieliśmy ogromny kłopot ze znalezieniem sali na tak małe przyjęcie więc już nie wybrzydzaliśmy.
|
|
|
#2688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To rzeczywiście sporo bo ja za wesele na ok 130 osób chcę siè zamknąć w 35-37 tys. |
|
|
|
|
|
#2689 |
|
Raczkowanie
|
My płacimy 160zl os bez tortu, alkoholu, soków i napojów gazowanych. W tej cenie są dwie ciepłe kolacje (1. zupa i drugie danie 2. tylko drugie danie), barszcz, owoce i ciasta, zimne przekąski, woda.
Za noclegi 150 zł za 1 osobowy pokój i 180 za 2 osobowy. Wstępni wychodzi mi 22 tys na 45 osób ale to raczej maksymalny pułap. Na razie zapłaciłam tylko za sukienkę i zaproszenia. ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Nie ma takiego czegoś jak białe złoto. Jest to stop złota z dodatkami. 'Białe złoto â stop złota z niklem, cynkiem (25%), czasem srebrem i palladem imitujący barwą platynę. Większość nowych obrączek z białego złota ma srebrny kolor. Spowodowane jest to tym, iż są poddawane rodowaniu, tzn. pokrywa się je warstwą rodu. Z czasem rod się ściera i obrączka ma wtedy również kolor srebrny, ale nie ma już takiego blasku jak z warstwą rodu. Istnieje jednak białe złoto nierodowane i jednocześnie posiadające właściwy kolor i połysk â jest to stop złota z niklem. Właściwości fizyczne białego złota różnią się, ponieważ zawiera ono inne domieszki i może wykazywać np. większą twardość. Właściwości chemiczne są praktycznie takie same jak złota innych kolorów. Mój post odnosił się do czyjeś wypowiedzi o złocie ale ona zniknęła... ??? Edytowane przez strawberry_orange Czas edycji: 2016-08-18 o 15:16 |
|
|
|
|
#2690 | |
|
Rozeznanie
|
No oczywiście, pierwiastkiem podstawowym jest tu złoto a nazwy "białe złoto" tak samo jak "różowe" to nazwy nie odnoszące się do składu chemicznego ale takie uproszczenia nie wymagają od każdego znajomości składu chemicznego ;-) ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
Ja generalnie nic do srebra nie mam Podobają mi się srebrne pierścionki i obrączki dlatego właśnie zdecydowałam sie na białe złoto, przypominające srebro Srebra jednak po złych doświadczeniach z pierścionkiem nie chciałam, chociaż może się przecież okazać że obrączki też mi się będą rysowały
|
|
|
|
#2691 |
|
Zakorzenienie
|
Jak nie ma czegoś takiego jak białe złoto, jak jest to powszechnie używana przez każdego nazwa, nawet zlotnicy nie mówią stop złota z niklem, cynkiem i bla bla
|
|
|
|
|
#2692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2693 | ||
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie widzę nic zdrożnego w oszczędzaniu na obrączkach. Nie każdego musi kręcić obecność palladu w stopie albo większy połysk za dziesięć razy wyższą cenę. Mam swoją drogą koleżankę, która ma już chyba czwartą srebrną obrączke, bo trzy zgubiła |
||
|
|
|
|
#2694 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
Zdradzisz w jakim to mieście?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
|
|
#2696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2697 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, wysoka próba to miękkie złoto. W stopie o próbie 333 będzie zaledwie 33% złota, więc to będzie twarde. Ale dla mnie osobiście to nie jest już złoty wyrób tylko złotopodobny
|
|
|
|
|
#2698 |
|
Zakorzenienie
|
Witam. Zaczynamy myslec wlasnie o slubie i albo wesele albo przyjecie weselne. Ogolnie slub gdzies za 1.5 do 2 lat. Chce zeby corka podrosla i byla swiadomo tej uroczystosci. Wstepnie 62 osoby dorosle i 11 dzieci wiec sporo.
Nie mam pojecia na czym oszczedzac zaczyna, czytac ten wątek. Konkretnego budrzetu nie mam ale wiadomo ze nie chce przesadzac.
|
|
|
#2699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My chcemy skromnego ślubu + mamy mały budżet, więc będzie skromnie. Skromnie, tzn.: 40 osób; brak typowego wesela, tylko obiad; suknia nie typowa z salonu, tylko prosta; bez żadnych wymyślnych fryzur, kosmetyczek, stawiam na naturalność; fotograf nie profesjonalny więc 2-3x tańszy; dekoracje można zrobić samemu (a mnie mama uświadomiła, że na mój ślub kościół będzie już pewnie udekorowany na komunie, które będą w tamtym czasie xD) itd.... Najważniejsze to zastanowić się, czego się tak naprawdę chce
|
|
|
|
#2700 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chce mega wielkiego wesela ale tez nie chce samego obiadu. Suknie skromna,makijaz kolezanka zrobi. Podziekowania dla gosci rodzicow i inne dekoracje bede chciala sama zfobic gdyz uwielbiam hand made i sie tym zajmuje
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.