|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przeciwniczki antykoncepcji hormonalnej
Dziewczyny idzcie do ginekologa niech on wam zbada piersi sam i oceni czy wszystko jest w porzadku, w miedzy czasie pytajcie jak macie to robic
W samobadaniu piersi chodzi o to by dostrzegać wszelkie zmiany które sie pojawiają, bo przecież w piersi da sie wyczuć wiele zaokrągleń, trzeba tylko obserwować czy nic sie dziwnego nie dzieje Moja ginekolog powiedziała mi ze dopiero po kilku badaniach "naucze się" swoich piersi Więc nie ma sie co stresować że nie potraficie tego robić, bo jeśli bedziecie to robić to zauważycie że coś sie zmieniło Ale najpierw musicie być pewne ze teraz wszystko jest ok, wiec badania u lekarza należy zrobić jak najszybciej |
|
|
|
|
#92 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja biore tabletki i właściwie się niczym nie przejmuje.
Powiem tak.. Wszystko niszczy zdrowie. Palenie papierosów-a mimo tego wiele osób pali. Alkohol tez ma wiele skutków ubocznych- jeszcze więcej osób pije.. Nie popadajmy w paranoje.. bo w dzisiejszych czasach wszystko jest niezdrowe! ![]() I wszyscy przeraźeni sytuacją jaka spotkała autorke wątku, ale takie rzeczy zdarzaja się rzadko..
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi dlaczego już od 11, 14 r. ż. brałyście tabletki? Trochę nie dowierzam, że w celu antykoncepcji i szczerze, to nie znam się za bardzo na tabletkach i pewnie dlatego też ich nie biorę..
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hm, myślę, że 14-latce mógł je zapisać lekarz w celach medycznych. Np. regulacja krwawień lub w przypadku obfitycch, bolesnych miesiączek... |
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i przede wszystkim mieć pewnośc, że jestem dobrze zabezpieczona |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, zawsze można iść do lekarza i porozmawiać o swoich wątpliwościach, zadać pytania. Będziesz miała kompetentne odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No, to fakt. Ale muszę jeszcze porozmawiać z moim chłopakiem co on o tym myśli i jeśli odbydwoje zdecydujemy się na tabletki, to dokładnie spytam się o wszystko lekarza |
|
|
|
|
|
#98 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od 28 do 42 dni.
|
|
|
#99 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#100 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie kwiestionuję Twojej opinii w tym względzie, ale jednak takie przypadki mają miejsce, więc spekulowałam dlaczego. Ja miałam pigułki zapisane, kiedy skończyłam 17.5 roku życia, miesiączkowałam od 11, więc antykoncepcja hormonalna była dla mnie ok i tyle, do dzisiaj jest. |
|
|
|
|
|
#102 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okej, w przypadku gdy dziewczynka ma lat 14 i miesiaczkuje od roku to nie ma sensu. Ale gdy ma 16 i miesiaczkuje 6 lat i cierpi tak jak ja cierpialam, to niech dostanie te tabletki.
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
No i tak wątek o przeciwniczkach antykoncepcji hormonalnej zamienił sie w wątek o zwolenniczkach....
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo chętnie zrezygnowałabym z antykoncepcji hormonalnej. Tylko pytanie brzmi: co w zamian? |
|
|
|
|
|
#106 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Ale nie krzycz, ja wyraziłam swoje zdanie na ten temat, każdy ma swoje... ja nie biorę i nie będę gdyż pomimo zapewnień że to takie spoko i w ogóle luzik to naprawdę obawiam się jakiś powikłąń po nich... zdrowie ważniejsze podkreślam dla mni to jest moje zdanie...
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
zatruwać organizm?... heh, może po to by nie mieć dziecka w nieodpowiednim momencie? ( zaraz zostanę zakrzyczana, że nie ma czegoś takiego jak odpowiedni moment na dziecko). Może również dlatego by być pewnym, że się nie wpadnie? Nie ufam metodom naturalnym, na lateks jestem uczulona, nie chcę mieć teraz dziecka-więc zabezpieczam się najlepszym znanym mi sposobem-pigułkami (będąc pod stałą opieką ginekologa, rzecz jasna).
Edytowane przez agatka-szoszonka Czas edycji: 2008-02-18 o 21:27 Powód: literówki |
|
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
"wydaje mi się jednak że jak ktoś bierz tabsy to poprostu zawsze będzie mówił że to jest cacy bo nik przecież nie bedzie kwestionował tego co robi" - nie zgodzę się z tym. Zresztą wiele dziewczyn na forum mówi, że wcale nie są z tego zadowolone, a jednak biorą tabletki. Ja biorę i jestem zadowolona. Biorę z własnej woli.
|
|
|
|
|
#112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
jak powiedziałam to jest moje zdanie jak dziewczynki chcecie to bierzcie hormony... wolny i demokratyczny kraj mamy... tylko chyba nazwę wątku trzeba zmienić
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszyć się, że jesteś zadowolona, ale nie obawiasz się, że po kilku latach mogą wyjść jakieś skutki uboczne stosowania tabletek? |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
IWesz, my tu usiłujemy dyskutować. A Ty nawet nie próbowałaś odpowiedzieć na pytanie, któe Ci zadałam.
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tak na serio niunia naprawdę to jest moje zdanie, ja uważam że prezerwatywa czy coś w tym stylu, chyba są takie dla osób uczulonych
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-02-18 o 22:41 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem entuzjastką tabsów. Jestem niejako na nie skazana. |
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=Fuxia83;6603276]z tym pierszym nie moge sie zgodzic, bo skąd wiadomo ze te kobiety przed braniem tabletek nie były już bezpłodne??? Czy miały robione badania na płodność przed braniem tabletek?? Niestety u nas takich badań sie nie robi, dopiero wtedy gdy sie stara o dziecko a wtedy to mozna szukac przyczyn bezpłodności a najlepiej zwalić wine na pigułki
Zgadzam się. Nie sadzę by branie tabletek mialo coś wspolnego z bezpłodnością. ja brałam tabletki 5 lat, potem odstawiłam, poczekałam 4 miesiące i po tym okresie staralam się o dziecko. Udało się praktycznie od razu. Mam kolezankę która poł roku się stara i nic, nigdy w zyciu nie brała hormonów. Co do raka szyjki macicy to przecież kobiety biorace tabletki muszą regularnie robić cytologię, badać się. Te stosujące gumy czy inne laki bez recepty pewnie nawet do lekarza nie chodza w wiekszosci, bez obrazy.
|
|
#119 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [quote=ona1981;6633825] Cytat:
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-02-18 o 22:39 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
||
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Ana dlatego napisałam, ze w wiekszosci
To dobrze, ze chodzisz
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.

i przede wszystkim mieć pewnośc, że jestem dobrze zabezpieczona

od 28 do 42 dni.