|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Nie wiedziałam o tym, a na ulotkę już dawno nie spoglądam. Miałam przepisane salicylany nawet w szpitalu, choć wiedzieli o moim Letroxie. Jak to trzeba się samemu pilnować... Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2017-02-14 o 07:44 |
||
|
|
|
#2312 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie można brać polopiryny? Jejku, chyba czas znowu przestudiować ulotkę. |
|
|
|
|
#2313 |
|
Zakorzenienie
|
A dlaczego nie można zwlekać ze śniadaniem? Ja biorę novothyral+euthyrox, czasami mija godzina do sniadania
|
|
|
|
#2314 |
|
Raczkowanie
|
Mnie za to lekarka mówiła, że koniecznie co najmniej godzinę powinnam odczekać. Dlatego biorę zawsze o 6:00, a potem idę jeszcze spać i śniadanie jem o 8:00-9:00.
|
|
|
|
#2315 |
|
Raczkowanie
|
Ja biorę lek między 6 a 7, śniadanie jem o 8. Chyba że jest weekend i jestem bardzo głodna
|
|
|
|
#2316 |
|
Zakorzenienie
|
hej, dziewczyny czy którejś z Was wyszedł guzek na tarczycy? jestem po badaniu i mam malutki, do kontroli za kolejne 6 miesięcy
Czy którejś po braniu leków wchłonął się on? |
|
|
|
#2317 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy się wchłonie? Jeżeli to tylko naciek limfocytarny, to jest jakaś szansa na "rozejście się". Ale jednak większość to już trwale zmieniona tkanka (w tym zwłóknienia, nierzadko zwapnienia), ona już się nie przebuduje. Najważniejsze, żeby ta zmiana się nie powiększała. ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
Także staram się do godziny coś zjeść. Dawniej mi się wydawało, że im późniejsze śniadanie, tym lepiej dla procesu wchłaniania tyroksyny.
Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2017-02-14 o 11:11 |
||
|
|
|
#2318 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja przy 1,8 nie czułam jeszcze wielkiej różnicy niż jak miałam to 6, więc chyba jestem jedną z tych osób, które muszą mieć niższe. Co do śniadania to ja najczęściej mam godzinę przerwy, ale na śniadanie jem mleko, więc wydaje mi się że przerwa do mleka powinna być duża i to 30 min to minimum Gdzieś tak czytałam, ale co człowiek z niedoczynnością to opinia
|
|
|
#2319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skąd masz wiedzę o tym śniadaniu do 40min? Mi lekarka kazała odczekać minimum godzinę. Optymalnie nawet dwie. Ponieważ mam nocny tryb życia, nastawiam budzik na 8.30, łykam i dalej idę spać, śniadanie jem koło 11. W ogóle przez 3 dni brania schudłam 1kg, jak dotąd od pół roku wyłącznie tyłam mimo restrykcyjnej diety. A, i wzdęcia się uspokoiły, a wiele lat wyglądałam, jakbym była w ciąży. Cud. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez MissScareAll Czas edycji: 2017-02-14 o 11:55 |
|
|
|
|
#2320 |
|
Raczkowanie
|
Mam pierwszą wizytę kontrolną w marcu, to będzie jakoś 6 tygodni brania euthyroxu i mam zalecenie zbadać tylko TSH. Jak myślicie, robić mimo wszystko jeszcze fT4 i fT3, czy to bez sensu po tak krótkim czasie?
|
|
|
|
#2321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2322 | |
|
Zakorzenienie
|
Sporo kiedyś czytałam o sposobach przyśpieszenia metabolizmu i gdzieś natknęłam się na taką informację (możliwe, że było to jakieś anglojęzyczne źródło). A że łatwe to dla mnie do zastosowania - to spróbowałam. I bardzo mi służy. Jak czasem w niedzielę się lenię i później zjem, to potem jestem jakaś taka zamulona
Każdy musi sobie znaleźć własny sposób. Niektórzy nawet na wieczór zażywają euthyrox lub w dawkach podzielonych kilka razy na dobę. Ważne, by się dobrze czuć.---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2017-02-14 o 12:54 |
|
|
|
|
#2323 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
.
|
||
|
|
|
#2324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wypróbuję z jedzeniem po godzinie.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Brook Czas edycji: 2017-02-14 o 14:45 |
|
|
|
|
#2326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właściwie od początku leczenia tak utrzymuję, razem z pierwszą endo. doszłyśmy do wniosku, że na TSH <0,9 dopiero nie mam objawów niedoczynności. Ostatnio miałam 0,3, ginekolog chciała mi koniecznie zmniejszyć dawkę, ale zostałam przy zdaniu endo.- nie zmniejszać i kontrolować TSH co jakiś czas. I dobrze, że nie zmniejszyłam, po 2 miesiącach już było 0,7.
|
|
|
|
|
#2327 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam od kilku miesięcy TSH<1, trzy miesiące temu 0.77 a teraz 0.63. Endo nic nie każe zmieniać
|
|
|
|
#2328 |
|
Zakorzenienie
|
Gdy zmiana ogniskowa będzie miała więcej niż centymetr - to jest to wskazanie do biopsji. Czasem biopsję robi się już przy 5 mm, jeśli zmiana jest na przykład hypoechogeniczna lub występują jakieś inne niepokojące rzeczy. Malutkie guzki tylko się obserwuje (USG raz na 6-12 miesięcy).
|
|
|
|
#2329 |
|
Rozeznanie
|
TSH - 0,778 - norma 0,27 - 4,2
Ft3 - 5,75 - norma 3,1 - 6,8 Ft4 - 23,67 - norma 12 - 22 Ferrytyna - 47,43 - 13 - 150 Mogę prosić o pomoc w interpretacji wyników? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ferrytyna dobra, ale zapasów nie ma dużo -> trzeba się pilnować, bo szybko można się nabawić niedoboru żelaza będąc miesiączkującą kobietą. |
|
|
|
|
#2331 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli to jest istotne, to zbadałam też cholesterol całkowity - 157,4 - norma <190 i glukozę na czczo - 94,2 - norma 70 - 99. Cholesterol po dwóch miesiącach mam taki sam, natomiast glukoza wzrosła z 88 do 94,2. TSH sprzed ponad dwóch miesięcy - 0,79. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2332 |
|
Zakorzenienie
|
ja po leczeniu (biorę Letrox połowa tabletki 75) mam TSH 2,2. Pytałam lekarza, czy nie moglibyśmy zwiększyć dawki, żeby zjechać z TSH do 1, ale powiedział, że nie ma potrzeby.
|
|
|
|
#2333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Krakowie jest bardzo ciężko o dobrego endokrynologa zainteresowanego pacjentem. Akurat wczoraj byłam na wizycie kontrolnej i nie dostałam skierowania na fT3 i ft4. Lekarz powiedział, że coś mi się pomyliło i nie jest możliwe, że dostawałam skierowania na te parametry od endokrynologa. Według niego przy niedoczynności nie bada się fT3 i fT4.... |
|
|
|
|
#2334 |
|
Zakorzenienie
|
czuje się tak sobie. Ale dodatkowo od wielu lat leczę się na depresję, więc ciężko powiedzieć czy to depresja czy tarczyca. Mój lekarz też twierdzi, że nie ma sensu robić ft3 i ft4 tylko TSH wystarczy.
Leczę się u dra Ignacaka. Generalnie, to byłam już u kilku endokrynologów (polecanych na znany lekarz), bo objawy niedoczynności miałam od dawna+bardzo mała tarczyca, ale cały czas hormony miałam w normie, wiec żaden nie przepisał mi leków. Dopiero pół roku temu kiedy TSH przekroczyło 4, dostałam Letrox. |
|
|
|
#2335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) dał. Nawet mi przepisał mi novothyral zamiast euthyroxu na co ponoć wielu lekarzy sie nie decyduje
|
|
|
|
|
#2336 | |
|
Zakorzenienie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Dziewczyny, podejrzewam u siebie coś nie tak z tarczycą. Byłam pół roku temu na usg piersi. Podczas badania lekarz powiedział mi, że mam ognisko zapalne na tarczycy (małe bo małe) i żebym to skontrolowała. Dziewczyny na płytkowymi doradziły mi żebym przed wizytą zrobiła tsh, ft3, ft4, anty tpo i tg.
I mam do Was takie pytanie. Czy jeśli wyniki z krwi wyjdą mi w normie to jest sens iść do lekarza? To ognisko zapalne (jedno) na tarczycy mogło zniknąć czy raczej nie? Pytam, bo jestem zielona w tym temacie. Lepiej mimo dobrych wyników zrobić jeszcze usg i pójść to skontrolować? No i polećcie mi proszę kogoś z Wrocławia prywatnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
Ooooo cenna informacja dla mnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2017-02-18 o 17:17 |
|
|
|
|
#2337 |
|
dead & alive
|
Bo przy Novothyralu wynik TSH niewiele już mówi. Dawkę ustala się na podstawie ft3 i ft4
|
|
|
|
#2338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2339 |
|
Zakorzenienie
|
no pewnie tak, ale generalnie gość wydaje mi sie w porzadku
|
|
|
|
#2340 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny,
dosłownie przed chwilą zobaczyłam, że jest wątek o niedoczynności tarczycy. Szczerze przyznaję się, że nie czytałam Waszych wcześniejszych wpisów. Napiszę króciutko i na koniec zadam pytanie: Moją tarczycę leczę już z jakieś dobre 7 lat. Kontroluję ją, robię badania, USG, biorę Euthyrox. Przez długi czas miałam dawkę 50 mg, teraz mam 62,5 mg codziennie. Nie stosuję żadnej diety, odżywiam się w miarę normalnie. Mam do Was pytanie: Jak Wy radzicie sobie z wypadaniem włosów, które niestety towarzyszy tej chorobie? Jak i czy udaje się Wam je jakoś zahamować? Również na ulotce tego leku jest napisane o skutku ubocznym - wypadaniu włosów.
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.

Właściwie od początku leczenia tak utrzymuję, razem z pierwszą endo. doszłyśmy do wniosku, że na TSH <0,9 dopiero nie mam objawów niedoczynności. Ostatnio miałam 0,3, ginekolog chciała mi koniecznie zmniejszyć dawkę, ale zostałam przy zdaniu endo.- nie zmniejszać i kontrolować TSH co jakiś czas. I dobrze, że nie zmniejszyłam, po 2 miesiącach już było 0,7.
) dał. Nawet mi przepisał mi novothyral zamiast euthyroxu na co ponoć wielu lekarzy sie nie decyduje