|
|
#691 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Praca magisterska - dyskusja
Cytat:
a nawet trochę więcej
|
|
|
|
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
ufff a ja mam dzis prezentacje streszczenia mojej pracy na chorwackim
i juz sie stresuje musze jeszcze cos dopisac bo nie skonczylam jeszcze nawet mam nadzieje ze mnie nie zrypia jak psa bo ta pani co mam dzis z nia zajecia mozliwe ze bedzie naszym recenzentem a jutro ide do promotorki, ciekawe czy przeczytala moja prace od zeszlego tygodnia?? obstawiam ze nie, ale i tak sie stresuje ![]() Ciekawe jak tam nasz Madzialenka bo wczoraj miala sie dowiedziec jak tam jej praca zostala oceniona i nic sie nie chwali?? Ciekawe czy juz pije z radosci czy co
|
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
Samba powodzenia w szlifowaniu i wygłaszaniu;-) Też mnie zastanawia nieobecność Madzialenki...
|
|
|
|
|
#694 |
|
Przyczajenie
|
czesc wszystkim!! właśnie zaczynam pisać prace magisterską i nie bardzo wiem jak prawidłowo ją pisać. o pracy licencjackiej wole zapomnieć ponieważ jej pisanie szło mi bardzo ciiężko, miałam 4 książki, poprzepisywałam fragmenty z każdej z nich, także fragmenty z ustaw i tak powstała moja praca, do tego przypisy uzupełniałam przed każdą wizytą u promotora tak żeby było, dodam jeszcze że tych książek z których przepisywałam fragmenty tekstów do swojej pracy nie zamieściłam w bibliografii z obawy że za dużo jest poprzepisywane, podobnie z przypisami, kilka przypisów aby uzupełnić luki bo na każdej stronie musiał być przypis powpisywałam jeszcze z innych książek specjalnie wypożyczonych do tego celu. ehh jak widzicie jestem troche zagubiona, teraz chce przyłożyć się do pracy magisterskiej, mam troche więcej czasu bo aktualnie nie pracuje, więc prosze o kilka uwag odnośnie pisania pracy, odnośnie przypisów, jak prawidłowo wejść w pisanie pracy, pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#695 |
|
Raczkowanie
|
Co rozumiesz przez przepisywanie?
Nie macie czegoś takiego jak antyplagiat na uczelni. Mnie uprzedzili, że wszystko muszę pisać własnymi słowami. Całą pracę napisałaś z 4 książek? |
|
|
|
|
#696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do trybu pisania pracy, to najpierw musisz sobie przemyśleć temat i mniej więcej skonstruować jakiś (początkowo) ramowy plan. Przejrzyj sobie literaturę, żeby się zorientować jakie elementy tematu są ważne. Później gromadzenie materiałów - czytanie, zaznaczanie ważnych rzeczy - i pisanie Przypisy wstawiasz gdy cytujesz lub gdy przytaczasz, przywołujesz cudze poglądy. Na temat formy przypisów znajdziesz dużo info w necie. W razie problemów pisz. |
|
|
|
|
|
#697 |
|
Przyczajenie
|
te przepisywane fragmenty książek to było tak że kilka zdań z tej książki, potem z tej, z tej itd. nie całymi stronami czy dużymi fragmentami. praca powstała dokładnie z 4 książek i 2 ustaw i własnymi słowami jeśli coś było w tej pracy to zdania nie ułożone przeze mnie ale przez autora książki z której pisałam której to nie podałam w bibliografii. to dobieranie i przepisywanie fragmentów było i męczące i czasochłonne a i tak na egzaminie prawie nic z pracy nie wiedziałam tylko jakieś wykute regułki na inne pytania. teraz plan pracy już mam ułożony przez promotora, książki też wypożyczyłam, teraz musze czytac, czytac, czytac i zobaczymy czy coś bede umiała ułożyć sama własnymi słowami.
|
|
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem samodzielne pisanie pracy daje ten komfort, że się dokładnie wie, co w niej jest i niektórych rzeczy w ogóle nie trzeba się uczyć, bo przez ciągłe obcowanie z materiałami i tworzenie pracy to się utrwala. Wiadomo, że są takie rozdziały, w których trzeba zrekonstruować czyjeś poglądu, nie da się uniknąć odtwórczości, ale to nie to samo, co kompilowanie różnych fragmentów w jedną całość.
Sama po sobie wiem, że czasami trudno znaleźć własne słowa, zwłaszcza, gdy ktoś świetnie coś ujął - niekiedy trzeba wydoskonalić więc sztukę parafrazy, ale w odpowiednich granicach;-) Dobrze, że już masz plan i lektury, i fajnie, że masz założenie, żeby napisać samemu. Trzymam kciuki! |
|
|
|
|
#699 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze troche mnie to podbudowalo, bo sie balam ze ta kobita na mnie nawrzeszczy ze bez sensu jedno co mnie martwi to ze zapytala co w tej pracy bedzie mojego i wlasnego wlasnie tego pytania balam sie najbardziej bo ja mam taki temat, ze kurde nie wiem co ja tam swojego moge wymyslic?? mianowicie pisze o dazeniach strony chorwackiej do powstania jezyka serbsko-chorwackiego, a nastepnie o dazeniach do jego rozpadu wiadomo, ze nie zylam w tych czasach, a nawet jesli zylam (w czasie rozpadu Jugoslawii mialam 6 lat) to mnie to malo interesowalo, takze wydaje mi sie ze moge sie opierac tylko na tym co pisze w ksiazkach bo ciezko jest wymyslec cos innego ![]() a jutro mam seminarium magisterskie - ciekawe czy promotorka choc zerkla do mojej pracy
|
|
|
|
|
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
Samba, super, że się spodobało
Też trochę nie wyobrażam sobie, co może być Twojego w tego typu pracy? Musiałabyś ewentualnie zrobić jakieś badania (ale jak teraz?)albo wymyślić jakąś swoją tezę...
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A mianowicie mogłabyś jeszcze spojrzeć na to wszystko od strony psychologicznej tzn. te dążenia do powstania i później do rozpadu przenieść w szerszą perspektywę. Tu polecam Ericha Fromma i jego "Ucieczkę od wolności". On analizując zjawisko faszyzmu, wsadza go w szerszy kontekst psychologii społecznej + ogólnej psychologii jednostki i stara się udowodnić na konkretnych przykładach, że ludzie najpierw dążą do jednego, a później sami starają się od tego wyzwolić. Przy okazji bardzo ciekawa książka. Sama wykorzystuję ją w swojej pracy Z tym, że w odniesieniu do oddziaływania historii na człowieka.
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
Wow, super trop!
Maddy jak tam prezentacja? |
|
|
|
|
#704 |
|
Zadomowienie
|
Jutro się okaże :P Mam nadzieję, że nie polegnę bo nie jest to niestety prezentacja pracy a jedynie jednego z artykułów, który zostanie w niej jeszcze wykorzystany (bądź też nie - czas pokaże :P), a który wcale nie był mi na rękę, ale promotorka się uparła. Całkowicie kłóci się on z moją wizją pracy, ale... za 12h all będzie wiadome
|
|
#705 |
|
Raczkowanie
|
O, ja też piszę pracę, nie mam za bardzo pojęcia, jak to ma wyglądać, więc idę na żywioł. piszę z literatury,w dodatku nie po polsku, mam mnóstwo cytatów i nie wiem, czy nie za dużo. najgorzej będzie z teorią, bo oprę się co najwyżej na info z netu, bo książek na ten temat w polsce nie ma. nie wiem, czy wyrobię 80 stron w związku z tym ;>
i ask for silence i ask for sex give me a ray gun tell me how to dress call my mother call the priest tell them my lover has turned a beast i ask for strength a clear head maybe a razor to paint you red i want radar i want a light i want division i want to fight |
|
|
|
|
#706 |
|
Raczkowanie
|
Samba na szczęście na darmo się stresowałaś. Może rzeczywiście jak ktoś tu już napisał jesteśmy zbyt krytyczne w stosunku do siebie.
Oby mi też dobrze poszło w poniedziałek. |
|
|
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
ja dalej tworzę program. Na razie zrobiłam grafikę,. ale nie do końca. Jeju, nie wiem, może 1/10 pracy mam za sobą.
|
|
#708 |
|
Raczkowanie
|
A dużo masz jeszcze czasu na pisanie, bo tak naprawdę jeśli się przysiądzie (i jest literatura) to można napisać w 2 miesiące.
Pierwszą połowę pracy napisałam w miesiąc (potem zaczęł się kłopoty za źródłami). |
|
|
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do mojej prace hm.. promotorka powiedziala, ze miała tyleee roboty ze tylko połowe mi sprawdziła i ze odda ja dopiero na kolejnym seminarium czyli... we wtorek ech
|
|
|
|
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytaniue do osob, ktore przeprowadzaly ankiety i maja je zanalizowac w 3cim rozdziale...
Jak to dokladnie zrobic trzeba?Mam napisac po prostu cos w stylu: na pytanie (i tu je podac) ludzie odpowiadali tak i tak? Z uwzglednieniem na rozne zmienne oczywiscie np.wiek, plec itp? Zaluzmy ze mam pytan ok.15...Przeciez ten 3ci rozdz.wyjdzie mi malutki.... Jak Wy to robicie? Prosze o rade, bo niedlugo musze oddac prace a nie mam seminarium w najblizszym czasie
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz każdy promotor chce inaczej
![]() to sie dokaldnie nazywa analiza wyników badan własnych ![]() nie mozesz tam pisac tak jak nam napisałas, czyli po kolei wypisywac pytania i jak ci ludzie na nie odpowiedzieli. ja miłam 21 pytan a wyszlo ma ponad 40 stron (we wtorek zobczymy jak to bedzie) musisz nie tylko pokazac jak ci ludzie odpowiadali ale tez wyciagac z tego jakies wnioski, wziąc pod uwagę problemy badawcze jakie zawrałas w metodologii itp |
|
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki
Sprobuje cos napisac...A jesli bedzie zle, to chyba nic takiego sie nie stanie...Calosc pracy dopiero pierwszy raz oddaje do poprawy, wiec mam prawo sie pomylic?
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
Madzialenka widzę, że nie było tak źle...
Gratulacje Przodowniczko, podziwiam za hart ducha - masz niemały, skoro już masz pracę w całości
|
|
|
|
|
#714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
Wnioskuję z Twojego spokoju;-) W każdym razie masz już całość, to dla mnie na razie abstrakcja.
|
|
|
|
|
#716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj ze spokojem to u mnie gorzej, bo sie baaardzo denerwuje, wiesz to pierwsze sprawdzenie i nie wiem czy wogóle pisze w dobrym kierunki,a o czesci praktycznej to juz nawet nie wspomne
|
|
|
|
|
|
#717 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ekstra podejscie myslalam o tym zeby napisac jakies opinie zwyklych ludzi na temat tego podzialu czy cos w tym stylu (takie opinie mozna by znalezc w internecie) ale przeciez i tak musze podac zrodlo tych opinii wiec nie beda to moje wlasne mysli ![]() Cytat:
dzieki zaraz bede przegladac katalogi internetowe bibliotek Cytat:
na pewno dobrze Ci pojdzie Cytat:
nie martw na pewno dobrze bedzie.A ja dzis bylam na seminarium, oczywiscie pani nawet nie spojrzala na moja prace od zeszlego tygodnia bo miala tyyyyle roboty, no ale o to to sie moglam zalozyc. Bede jej truc dupe co tydzien az to wreszcie przeczyta bo inaczej to nie wiem Najgorsze jest to ze dzis sie pytalismy czy beda jakies zagadnienia przed obrona czy cos, a ona mowi ze jeszcze sie zastanowimy, ale moze wam damy i walnelam nam przykladem tylko ze nawet nie zdazylam zapamietac w kazdym razie cos tam zaczela o jezyku czarnogorskim i bulgarskim, a ja na nia takie oczy ze chyba to nie dla nas pytanie, bo my chorwacki studiujemy, no a ona ale powinniscie wiedziec takie rzeczy chyba przed ta obrona, o ile mnie dopuszcza do niej bede musiala przeczytac cala biblioteke
|
||||
|
|
|
|
#718 | |
|
Zakorzenienie
|
Jednej pracy 21 stron, drugiej 31 str. Ale moje najnowsze założenie jest takie, że skupiam się na razie na tej pierwszej, drugą odkładam. Więc w ciągu miesiąca muszę napisać jedną.
Cytat:
Nie rozumiem tego nieczytania, to chamstwo, bez względu na wszelki argumenty promotorów
|
|
|
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczynki!Jak tam Wasze zmagania? Ja dziś mam cały dzień praktyki, weekend też z głowy - 25-lecie małżeństwa moich rodziców, więc będziemy świętować, więc dopiero od poniedziałku będę mogła na poważnie się zabrać do pisania. Stres z dnia na dzień co raz większy... Miłego dnia!!!
|
|
|
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
ja piszę... jednak dzisiaj zawiesze pisanie programu na rzecz teorii
już mi się to wszystko śni po nocach...
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.

Jest jeszcze jeden problem - muszę to zrobić do 15 maja...:-( Mam nadzieję, że to jakoś wyjdzie...Wiem, że tak naprawdę to, co do tej pory napisałam, napisałam w bardzo krótkim czasie (tylko długo się do tego zbierałam...), więc może się uda.

i juz sie stresuje
bo ta pani co mam dzis z nia zajecia mozliwe ze bedzie naszym recenzentem
a jutro ide do promotorki, ciekawe czy przeczytala moja prace od zeszlego tygodnia?? obstawiam ze nie, ale i tak sie stresuje 

wlasnie tego pytania balam sie najbardziej bo ja mam taki temat, ze kurde nie wiem co ja tam swojego moge wymyslic?? mianowicie pisze o dazeniach strony chorwackiej do powstania jezyka serbsko-chorwackiego, a nastepnie o dazeniach do jego rozpadu 
chyba przed ta obrona, o ile mnie dopuszcza do niej bede musiala przeczytac cala biblioteke