|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wynajem to dla Was strata pieniędzy?
Cytat:
Płyta nie, płyta dużo tańsza może wtedy w tej cenie coś jest ogarnięte. Stan surowy i owszem, raczej nigdy w cenie mieszkania nie pisze się z pełnym wyposażeniem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Wśród moich znajomych pokutuje przekonanie, że "płacimy dziadowi za nic". Zawsze tłumaczę, że nie dziadowi tylko właścicielowi. I nie za nic a za mieszkanie. Nie dociera.
Od prawie 15 lat wynajmuję mieszkania. Przerobiłam w tym czasie wiele mieszkań w kilku miastach. Ale jakoś nikt nigdy mnie nie wyrzucił (czym ludzie zawsze straszą) a sama podejmowałam decyzję o zmianach. Nie ukrywam, że dla mnie to bardzo wygodne - o nic się nie martwię - jak się np zepsuje pralka to nie moja sprawa - ja wynajmuję mieszkanie z pralką. Docelowo myślimy o domku na obrzeżach miasta, może nawet za miastem. Ale zobaczymy. Jako że nie planujemy się rozmnażać nie mamy ciśnienia że trzeba po sobie coś zostawić. A jak uda nam się kiedyś ten domek kupić to w testamencie zapiszę jakiejś fundacji
|
|
|
|
|
#64 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
są dokładnie w stylu a co ci się bardziej opłaci jeść codziennie obiad w restauracji czy gotować obiad? taksóweczka czy autobus? jak ktoś zarabia xyz na godzinę to pewnie mu się ''nie opłaca'' stać przy garach, cała reszta, no cóż ... ![]() 30 lat wynajmu po tysiąc daje 360 tyś jakiemuś miłemu panu; na kolejne mieszkanie, dla wnusia. ![]() 30letni kredyt na mieszkanie za 200 tyś i ''oddanie bankowi nawet i 200 tyś odsetek'' to wciąż 160 tyś mniej. mnie tam na matmie uczyli że 20 to mniej niż 36. ![]() jako, że nie każdy umiera w wieku np 55 tylko ciągnie np. do 85 to się pojawia perspektywa kolejnych 30 lat. ![]() tylko na kredyt trzeba mieć zdolność kredytową, oraz możliwość jego spłacania przez tych 360 czy tam ileś miesięcy. oraz mile widziana łatwość sprzedania nieruchomości i np. kupienia innej gdy się znajduje prace jeszcze gdzieś indziej.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-08-09 o 12:23 |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
No wiadomka, że jak ktoś chce i może to niech kupuje.
Ale chodzi o to żeby nie demonizować tego wynajmu na zasadzie "bede mieszkac ze skloconymi rodzicami do 40 i siedziec na bezrobociu, ale obcemu za mieszkanie nia zaplace!" Wiem, że to skrajna sytuacja, ale podobne rzeczy się na Wizażu widywało
|
|
|
|
|
#67 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
, dla dla mnie lepiej bez bata się wyprowadzić, i, no cóż, niż musieć użerać się na kwadracie z rodzicami.
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Nie, bo mieszkam w super warunkach, o nic się nie martwię. Czuje za co płace te 2tysiące miesięcznie. Może kiedyś zdecydujemy się na kupno mieszkania, ale jak sobie pomyślę ile będzie kosztowało jego urządzenie, sprzęty, to że mogą mi je zabrać, może się spalić, będę płacić za każdą naprawę czegokolwiek to mi się odechciewa
![]() Dodatkowo śmieszy mnie przekonanie, że właściciele mieszkań żyją sobie jak pączki w maśle. Może jacyś starsi ludzie faktycznie z tego żyją jak wynajmują, ale zawsze jak oglądałam mieszkania w nowszych blokach to właścicielami były młode osoby z kredytem na głowie, przerażone trochę tym czy ktoś od nich to mieszkanie wynajmie i czy będą mieli na ratę kredytu. Dodatkowo żeby było śmieszniej to te osoby same u kogoś wynajmowały większe mieszkanie, bo im się np. rodzina powiększyła i musieli się wynieść z kawalerki
"(...)Wierzę, że śmiech jest najlepszym sposobem na spalanie kalorii. Wierzę w całowanie, dużo całowania. Wierzę w bycie silnym, gdy wszystko wydaje się być nie tak. Wierzę, że szczęśliwe dziewczyny to najpiękniejsze dziewczyny. Wierzę, że jutro jest kolejny dzień i wierzę w cuda". -Audrey Hepburn |
|
|
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po śmierci, to już raczej nic nie możesz, możesz na wypadek śmierci, jeśli już.Ale generalnie się zgadzam, oczywiście masz rację. Peace ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
Bez wyposażenia to ja rozumiem, że są podłogi (panele, płytki czy co tam), ściany są zagruntowane, pomalowane. Są drzwi wewnętrzne itp. Stan surowy to są tylko ściany, dach i okna i nic więcej. Więc masa kasy pójdzie zanim się w ogóle pomyśli o wyposażeniu. |
||
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#71 |
|
Przyczajenie
|
Prawie co roku mieszkam gdzie indziej i mi to specjalnie nie przeszkadza, wolę wydać więcej niż zaoszczędzić i mieszkać z rodzicami.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Przyczajenie
|
Każdy ma trochę inną sytuację życiową. Jednym się bardziej opłaca wynajem, innym kredyt na mieszkanie. Ja nie chciałabym być uwiązania na 30-40 lat, więc do tej pory wynajmowałam mieszkania.
|
|
|
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja uważam że wieczne wynajmowanie jest stratą pieniędzy, jeśli ktoś ma jakiś kapitał na wkład własny - lepiej zainwestować, wziąć kredyt i kupić własne mieszkanie. Owszem bank na nas zarobi, ale z każdą rata spłacamy też jakąś część kapitału. I nie sądzę że mieszkanie wiąże, dom owszem - już bardziej, ale mieszkanie zawsze można sprzedać czy wynająć i się przeprowadzić.
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
A domu nie można sprzedać albo wynająć?
Zgadzam się, że dom wiąże bardziej, ale raczej z tego powodu, że ciężej jest nim się opiekować na odległość. Jak się ma mieszkanie, to zazwyczaj jeden przelew na rzecz wspólnoty albo spółdzielni załatwia wszystko i nie trzeba się o nic martwić. W przypadku domu już tak nie jest. |
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak wole wynajmować, niż mieszkać z rodzicami. Teraz mieszkam 4 lata w tym samym mieszkaniu- czuje się jak u siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Właściwie zaczęła mnie zastanawiać taka kwestia - co się bardziej opłaci, jeżeli mówimy o mieszkaniach w naprawdę dobrym standardzie? Z pełnym wyposażeniem kuchni, miejscem parkingowym, dużym balkonem/tarasem etc.
Wynajem takiego mieszkania kosztuje naprawdę dużo, ale czy rzeczywiście wyjdzie drożej, jeżeli weźmiemy pod uwagę kredyt na mieszkanie w dobrej lokalizacji, urządzenie tego miejsca w tak wysokim standardzie itd.? W sprawie wynajem/kupno jest jeszcze jedna kwestia, której tu nikt chyba nie poruszył - sprzęty się zużywają. Swoją zmywarkę po paru latach trzeba kupić nową, a zmieniając mieszkania co jakiś czas nie ma tego problemu, bo właściwie ciągle wchodzisz na prawie nowe (jw. mówię o mieszkaniach z dobrym standardem, a nie prlowskich norach). |
|
|
|
|
#78 |
|
Konto usunięte
|
Strata pieniędzy to jest je przechlać, przegrać albo przepalić. Mieć dach nad głową i samodzielne życie to wartości nie do przecenienia.
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;76212536]Skąd wniosek, że taniej?[/QUOTE]
Wydaje mi się, że nie ma co wyrokować, bo to jest baaaardzo indywidualna kwestia, zależna od miejsca zamieszkania, wielkości mieszkania, warunków kredytu, kwoty posiadanej na wkład własny, tego, czy trafi się na okazję cenową w kwestii wynajmu/zakupu etc. |
|
|
|
|
#82 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
sissy that walk
|
Wyrzucaniem pieniędzy bym tego nie nazwała, bo gdzieś trzeba mieszkać, ale swoboda związana z własnym mieszkaniem jednak bardzo kusi i ja bardzo marzę o własnych czterech kątach. Nie zdecydowałabym się, majac wybór, na wynajem zamiast kupna. Niemniej rozumiem, że są ludzie dla których ta opcja jest bardziej opłacalna, dlatego nie dziwi mnie to jakoś specjalnie.
|
|
|
|
#84 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myśle, że problem z takim myśleniem, jest po prostu taki, że nie ma u nas kultury wynajmu. Jest też trochę taka presja, że musisz coś jak najszybciej kupić. Nie ważne, że nie masz zdolności kredytowej albo bierzesz na własne ryzyko kredyt w obcej walucie. Mieszkanie musisz kupić. Ja teraz jestem na etapie wynajmowania, bo po prostu nie mam jeszcze jednego miejsca gdzie będę chciała mieszkać. Po co mi w takim razie brać kredyt na co najmniej 10-15 lat i kupić mieszkanie w miejscu gdzie po 3-4 latach się wyniosę. Jasne, mogę potem sprzedać to mieszkanie. Ale czy mi się to opłaca wkładać tyle energii aby mieszkanie wyremontować, urządzić i naprawiać aby je potem sprzedać. Jak znajdę miejsce gdzie będę chciała mieszkać na dłużej to pewnie kupie mieszkanie ale to leży w przyszłości i nie wiadomo co tam będzie.
|
|
|
#85 |
|
zielony stworek
|
Ja rozumiem obie strony, bo i sama wynajmowałam od kogoś mieszkanie (nawet pokój), jak i rodzice moi wynajmują swoje mieszkanie, na które ciężko pracowali !
Nic za darmo nie ma i jak nie masz mieszkania to płacisz za użyczenie, a druga strona też zazwyczaj na nie zapracowała. Nie wyobrażam sobie siedzieć za to rodzicom na głowie z całą rodziną, nie usamodzielnić się, bo ktoś nie chce płacić za wynajem. |
|
|
|
|
#86 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tymi kosztami to też bym się zastanowiła, bo rata kredytu za mieszkanie wyniesie mnie tyle samo, co wynajmuje obecnie, a metraz duzo wiekszy. Naprawde, przeprowadzalam sie nieraz, trafili mi sie rozni wlasciciele, jedni kategorycznie zabronili wbijac gwozdz w scianie, a i zarowki, podczas oddawania kluczy, byly nie te, co powinny; a inni mieli gdzies fakt, ze instalacja jest stara i trzeba wymienic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że wiele osób ma obraz wynajmu mieszkania jeszcze ze studenckich czasów
Ja wynajmuję mieszkanie świeżo wyremontowane, rok temu przeszło gruntowny remont. Wszystkie sprzęty nowiutkie. Okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny (ew. porozumienie stron), a umowę na czas nieokreślony. Właściciel - złoty człowiek. Czasami się zdarza że potrzeba coś załatwić ze spółdzielnią i ja nie muszę się tym w ogóle zajmować. W umowie jest zapis, że koszty wszelkich napraw pokrywa właściciel. Możemy spokojnie wstawiać swoje meble albo pozbyć się rzeczy/mebli od właściciela, możemy sobie przywiesić na ścianie to co chcemy. Dziwią mnie opinie, że fajnie jest sobie kupić mieszkanie, wynająć i samo się spłaca, w ogóle nie trzeba się niczym przejmować. Wynajmowałam mieszkania od takich osób i więcej bym nie chciała. Mieszkania urządzone po taniości, każdy mebel z innej parafii przez co mieszkanie jest niefunkcjonalne, w ogóle nieustawne, jak jest jakiś problem to "radź se sam". To jest raczej wynajem na krótki okres, może akurat na rok akademicki
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy "pozbyć się" oznacza, że dzwonisz do właściciela, a on zabiera te sprzęty po prostu, a Ty wstawiasz swoje? Nigdy w życiu nie wynajmowałam, więc po prostu nie wiem jak to działa. |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) w folię bąbelkową i kartony i wyniosłam do piwnicy. Tak samo zrobiliśmy z pufą, którą nasz kot się bardzo interesował i próbował drapać. Fakt, trochę niefortunnie użyłam słowa "pozbyć się" ![]() Dopisek: przy wynajmie "studenckich" mieszkań niestety nie miałam takiej możliwości, chociażby dlatego że właściciele nie udostępniali komórek lokatorskich ani piwnic. Zdarzały się nawet mieszkania w których nie dostawałam klucza do skrzynki... Edytowane przez 092a5b5429861247f5c0d1d3d363b04ac6f4bb89 Czas edycji: 2017-08-11 o 10:46 |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.

Po śmierci, to już raczej nic nie możesz, możesz na wypadek śmierci, jeśli już.