Czy wynajem to dla Was strata pieniędzy? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-08-17, 23:20   #121
samotny_t
BAN stały

Dot.: Czy wynajem to dla Was strata pieniędzy?

Cytat:
Napisane przez bramborky Pokaż wiadomość
Z takim podejściem to nic tylko do końca życia siedzieć ba garnuszku u rodziców albo żyć na socialu
Przykro mi, ani nie siedzę na garnuszku u rodziców, ani nie siedzę na socjalu
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-17, 23:32   #122
201803071148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Przykro mi, ani nie siedzę na garnuszku u rodziców, ani nie siedzę na socjalu
Mowie o Twoim podejściu, serio nie obchodzi mnie gdzie mieszkasz

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201803071148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-18, 14:00   #123
justynka87
Wtajemniczenie

GG do justynka87

Cytat:
Napisane przez BlueSunshine Pokaż wiadomość
Wynajem długoterminowy jest nieopłacalny, bo płacisz czynsz i kwotę taką, jaką zwykle płaciłoby się w racie kredytu. Ale mam kilka ale, tj. jak rata kredytu wzrośnie, a zarobki będą w miejscu? wibor nie ma sumienia jednak... czynsz jednak zwykle nie wzrasta, ew. szukasz sobie czegoś tańszego, na co Cię aktualnie stać. A jak rata kredytu wzrośnie już nie masz tego "luksusu", musisz wywalić kasę czy chcesz czy nie chcesz... i jeśli ktoś ma zarobki na styk, bez żadnego zabezpieczenia finansowego (tj.poduszki finansowej) pakuje się w kredyt myśląc, że jakoś to będzie przez te najbliższe 30 lat to nie wiem sama czy podziwiać za odwagę czy głupotę? sama mam ten problem i jak widzę ile ludzi bierze kredyty bez większego namysłu to mi się słabo robi... sama mam wizje dość dramatyczne jeśli chodzi o tak długoterminowe zobowiązania. Nie umiem wybrać i chociaż rozum mówi, że rozsądniejszy od wynajmu długoterminowego jest kredyt to jednak serce podpowiada, że niekoniecznie i to jednak wielkie i wiążące zobowiązanie. Chciałabym odziedziczyć fortunę i się o takie rzeczy nie martwić, a póki co zostaje mi wynajem

Płace 1400 za wynajem. Plus rachunki co drugi miesiąc- ok 100 zł.

Jeśli wezme teraz kredyt rata ok 1900 plus 400 zł czynszu do spółdzielni plus rachunki.

Też zostaje mi wynajem.

Stary 2017-08-18, 19:16   #124
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Chyba każdy choć raz usłyszał... ''Ja to nie wiem, jak można wynajmować... Napychać kabzę właścicielowi... I nic się z tego później nie ma''.

W moim otoczeniu nie ma zwolenników wynajmu. Oczywiście najwięcej do powiedzenia maja osoby, które dostały mieszkanie od rodziców lub po dziadkach

Sama mam mieszane uczucia. Z jednej strony wiem, że to jedyna opcja, jeśli się nie chce mieszkać z rodzicami, z drugiej ... Strasznie boli dawanie dużych pieniędzy co miesiąc, za coś, co nigdy nie będzie twoje. I jeszcze gdyby standard tych mieszkań powalał i wiedziało, za co się płaci
Jestem na etapie rozglądania się za mieszkaniem i już mam szczerze dość tych ''przytulnych kawalerek'' z wystrojem PRL wycenionych jak za zboże

Jakie jest Wasze zdanie?
Uwazam, ze sa tez inne opcje. Sama sobie ograniczaz wybor.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-18, 22:20   #125
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Uwazam, ze sa tez inne opcje. Sama sobie ograniczaz wybor.
Jakie inne opcje niż z rodzicami, wynajem albo kredyt?

Serio pytam, bo nie ogarniam.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-18, 22:46   #126
092a5b5429861247f5c0d1d3d363b04ac6f4bb89
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Może chodzi o kupno za gotówkę?
Niektórzy oszczędzają pare lat żeby tak właśnie kupić mieszkanie

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
092a5b5429861247f5c0d1d3d363b04ac6f4bb89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-18, 22:58   #127
justynka87
Wtajemniczenie

GG do justynka87

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Ja też nie ogarniam. W Wawie kawalerka kosztuje 300 tysięcy. Nie wiem ile musiałabym na to zbierać i gdzie miałabym mieszkać w tym czasie.

Stary 2017-08-18, 23:01   #128
Konto usunięte

Ja tez nie ogarniam, ale czytałam kiedyś artykuł o ludziach którzy tak robią oszczędzają bardzo dużo, mieszkają u rodziców wiec koszt odchodzą, sprzeda się jakaś działkę po dziadkach, trochę rodzice dorzuca i w pare lat się uskłada

092a5b5429861247f5c0d1d3d363b04ac6f4bb89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-18, 23:08   #129
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteMustang Pokaż wiadomość
Ja tez nie ogarniam, ale czytałam kiedyś artykuł o ludziach którzy tak robią oszczędzają bardzo dużo, mieszkają u rodziców wiec koszt odchodzą, sprzeda się jakaś działkę po dziadkach, trochę rodzice dorzuca i w pare lat się uskłada

Piękna bajeczka, w artykule wszystko przejdzie jak się lekko ponad minimalną zarabia, to nie ma szans odłożyć w kilka lat na mieszkanie. Chyba, że się sponsora znajdzie to i bajka się zgodzi...
Stary 2017-08-18, 23:31   #130
justynka87
Wtajemniczenie

GG do justynka87

Cytat:

Może na wsi albo w małym mieście by się to udało, bo mieszkania tańsze.

Stary 2017-08-19, 08:51   #131
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez BlueSunshine Pokaż wiadomość
Piękna bajeczka, w artykule wszystko przejdzie jak się lekko ponad minimalną zarabia, to nie ma szans odłożyć w kilka lat na mieszkanie. Chyba, że się sponsora znajdzie to i bajka się zgodzi...
Myślę, że "bajka zgodzi się" również jak ktoś zarabia po prostu więcej niż lekko ponad minimalną

samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-19, 09:25   #132
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Brak sensownego rynku wynajmu (mam na myśli najem instytucjonalny) powoduje, że w Polsce wszystko stoi na głowie. W 'normalnych' warunkach ludzie kupują własne nieruchomości w bardzo już dojrzałym wieku, kiedy właśnie - mają ustabilizowaną sytuację zawodową, życiową, oszczędności. Patologią jest, że młodzi ludzie, ledwo po 30tce kupują mieszkanie na dekady zadłużone, to nic innego jak kamień u szyi, obciążenie, które odbiera swobodę działania, bo przywiązuje do jednego miejsca i powoduje, że człowiek ciągle żyje w strachu, niepewności. Nie oszukujmy się, kogoś, kto potrzebuje kredytu na mieszkanie liczonego w dekadach, na to mieszkanie po prostu nie stać, nie tylko w sensie finansowym (co oczywiste, skoro potrzebuje takiego kredytu), ale też w sensie życiowym.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2017-08-19 o 09:29
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-19, 10:39   #133
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7641883 6]Brak sensownego rynku wynajmu (mam na myśli najem instytucjonalny) powoduje, że w Polsce wszystko stoi na głowie. W 'normalnych' warunkach ludzie kupują własne nieruchomości w bardzo już dojrzałym wieku, kiedy właśnie - mają ustabilizowaną sytuację zawodową, życiową, oszczędności. Patologią jest, że młodzi ludzie, ledwo po 30tce kupują mieszkanie na dekady zadłużone, to nic innego jak kamień u szyi, obciążenie, które odbiera swobodę działania, bo przywiązuje do jednego miejsca i powoduje, że człowiek ciągle żyje w strachu, niepewności. Nie oszukujmy się, kogoś, kto potrzebuje kredytu na mieszkanie liczonego w dekadach, na to mieszkanie po prostu nie stać, nie tylko w sensie finansowym (co oczywiste, skoro potrzebuje takiego kredytu), ale też w sensie życiowym.[/QUOTE]
Nie mam nawet 30, a uważam, że kupno mieszkania na kredyt nie jest dla mnie obciążeniem. Jest jedyną szansą na posiadanie go, nawet za 20 lat, na zupełną własność. Jestem samodzielna, stać mnie na ratę, czuje, że mogę zakładać rodzinę. I był to jedyny sposób żeby to mieszkanie mieć nie wynajmując, nie uśmiercając dziadków (przepraszam za stwierdzenie) czy rodziców. Ba, sami mnie do kredytu namawiali.
Uważam, że kredyt/wynajem to bardzo indywidualna kwestia, należy ją uzależnić od pracy, zarobków, planów na przyszłość (jak wcześniej dziewczyny wspomniały - nie każdy lubi zapuszczać korzenie). Nazywanie tego patologią to chyba lekka przesada, nie uważasz?

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-19, 10:47   #134
amber2046
Zakorzenienie

Mieszkam w Niemczech, kraju gdzie wiele osob zyje w wynajmowanych mieszkaniach. Spora czesc tej grupy pytana w sondazach chetnie nabylaby nieruchomosc gdyby pozwalaly jej na to dochody. Obecnie w duzych miastach nierzadko atrakcyjnie polozone budynki sa remontowane, czynsze podnoszone i ludzie po kilku dekadach najmu musza w podeszlym wieku szukac innej lokalizacji. Nie chcialabym dla siebie takiej starosci, dlatego majac troche oszczednosci i trzydziestke na karku wolalam z mezem zainwestowac we wlasne cztery sciany. Zwlaszcza, ze rata kredytu nie przewyzsza kosztow wynajmu, okres kredytowania jest akceptowalny, a bank w przeciwienstwie do wynajmujacego, zabiera tylko 1/3 kwoty dla siebie i z kazda wplata ten procent maleje. Czyli o ile nie bedzie wielkiego krachu na rynku nieruchomosci, ktory spowodowalby spadek wartosci mieszkan, opcja zakupu jest oszczedniejszym wariantem.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2017-08-19 o 10:51
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-19, 10:48   #135
Konto usunięte

Czy wynajem to dla Was strata pieniędzy?

Ja nie uważam ze kupno mieszkania za gotówkę to bajka, wczoraj z ciekawości wyszukiwałam na ten temat informacje i banki przyznają ze duża cześć kredytobiorców kupuje właśnie nieruchomości za gotówkę.

Natomiast macie racje ze pare faktów musi się zgadzać duże zarobki albo długi czas oszczędzania (5-10 lat), często tez praca za granica i mieszkanie w pokoju z kilkoma innymi osobami, żeby więcej kasy odłożyć. Ograniczenie wydatków do totalnego minimum, rodzice i dziadkowie maja uskładana jakaś kasę życia i się dorzuca, często jakies mieszkanie czy działka w spadku.
Dla mnie brzmi jak totalna abstrakcja, oboje z partnerem nie narzekamy na zarobki ale tez duzo wydajemy i żeby kupić mieszkanie za gotówkę musielibyśmy naprawdę ograniczyć wydatki do podstawowych potrzeb, standard życia trochę wyżej niż studencki. Spadków od dziadków, wujków i rodziców żadnych nie mamy, planujemy coś kupić w dużym mieście wojewódzkim, wiec tu tez pod górkę. Może i by się dało, ale zastanawiałam się nad tym i jednak swoje mieszkanie "na już" nie jest dla mnie aż tak ważne, żeby obniżyć komfort życia

Edytowane przez 092a5b5429861247f5c0d1d3d363b04ac6f4bb89
Czas edycji: 2017-08-19 o 10:49
Stary 2017-08-19, 10:58   #136
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie uważam ze kupno mieszkania za gotówkę to bajka, wczoraj z ciekawości wyszukiwałam na ten temat informacje i banki przyznają ze duża cześć kredytobiorców kupuje właśnie nieruchomości za gotówkę.

Natomiast macie racje ze pare faktów musi się zgadzać duże zarobki albo długi czas oszczędzania (5-10 lat), często tez praca za granica i mieszkanie w pokoju z kilkoma innymi osobami, żeby więcej kasy odłożyć. Ograniczenie wydatków do totalnego minimum, rodzice i dziadkowie maja uskładana jakaś kasę życia i się dorzuca, często jakies mieszkanie czy działka w spadku.
Dla mnie brzmi jak totalna abstrakcja, oboje z partnerem nie narzekamy na zarobki ale tez duzo wydajemy i żeby kupić mieszkanie za gotówkę musielibyśmy naprawdę ograniczyć wydatki do podstawowych potrzeb, standard życia trochę wyżej niż studencki. Spadków od dziadków, wujków i rodziców żadnych nie mamy, planujemy coś kupić w dużym mieście wojewódzkim, wiec tu tez pod górkę. Może i by się dało, ale zastanawiałam się nad tym i jednak swoje mieszkanie "na już" nie jest dla mnie aż tak ważne, żeby obniżyć komfort życia

Dla mnie to tez bez sensu. Jak sie ma fajne zarobki to jednak slabo biedowac przez 10 lat zeby uzbierac na mieszkanko. Juz bym wolala wziac kredyt ( no ale wtedy nie na 30 lat).
W ogole uwazam za najlepsza opcje jest odlozyc 25% wkladu wlasnego a na reszte wziac na kredyt.
( mowie dalej o dobrych zarobkach gdzie zbieranie tej kwoty nie zajmie stu lat).

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-19, 13:51   #137
letitsnow
Przyczajenie

Pytanie też co znaczą fajne zarobki i kiedy jest biedowanie. Chyba każdy ma trochę inne wymagania życiowe. Są np. ludzie, którym wystarczy niewiele do szczęścia i przy wysokich zarobkach tacy mogą dużo oszczędzić.
letitsnow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-19, 17:15   #138
justynka87
Wtajemniczenie

GG do justynka87

Cytat:
Napisane przez letitsnow Pokaż wiadomość
Pytanie też co znaczą fajne zarobki i kiedy jest biedowanie. Chyba każdy ma trochę inne wymagania życiowe. Są np. ludzie, którym wystarczy niewiele do szczęścia i przy wysokich zarobkach tacy mogą dużo oszczędzić.
Ja mogłabym odkładać na mieszkanie. Ale biorąc pod uwagę, że potrzeba ponad 300 tysiecy to trochę to zajmie. W tym czasie gdzieś trzeba mieszkać, a więc wynajmować. Ja mam 30 lat a mój 33- nie wyobrażam sobie mieszkania u mamy. Chociaż jakbym z mamusią mieszkała, to pewnie bym sporo uzbierała

Stary 2017-08-22, 07:10   #139
crippled
Wtajemniczenie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7638199 6]Gorzej jeżeli kredyt przewyższa wartość nieruchomości, to nie dość, że mieszkanie zlicytują, to kredytobiorca musi dalej spłacać kredyt. Zostaje się bez chałupy i z kredytem. Wiem, że dotyczy to kredytów branych w okresie tzw. górki cenowej na rynku nieruchomości, tj. w latach 2006-2008, a takich mieszkań jest na rynku bardzo wiele. Ludzie kupowali wtedy jak szaleni. To było strasznie durne, stadne zachowanie. A teraz płacz.[/QUOTE]

Dużo zmieniło się od 2008r. Banki już tak chętnie nie dają kredytów hipotecznych, mają spore wymagania co do standardu nieruchomości, która ma być zabezpieczeniem oraz wkładu własnego. 21 lipca zmieniła się też ustawa dotycząca kredytów hipotecznych i to wyszło na plus dla kredytobiorców, bo między innymi zmieniło się to, że bank nie zlicytuje Ci mieszkania tylko sprzedasz je sobie sama
Stary 2017-08-22, 11:20   #140
lifeofaneta
Raczkowanie

Moim zdaniem nie opłaca się wynajmować, jednak jak nie jesteśmy pewni,czy chcemy mieszkać w danym mieście, czy dostaniemy kredyt itp. to nie ma wyjścia. Najważniejsze to nie przepłacać, o co czasami jest trudno jak tak rozmawiam ze znajomymi i słyszę, ile się płaci za wynajem.
lifeofaneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-22, 14:09   #141
_iskierka_
Raczkowanie

Ja wynajmuję, nie ukrywam płacę sporo ( jak dla mnie) w małym mieście. Plus dojazdy do pracy i życie, inne rachunki telefon, internet no wychodzi sporo. Mało da się oszczędzić jeżeli w ogóle, bo a to wakacje, a to jakieś przyjemności.. Owszem nabijam komuś w kieszeń, ale też nie wiem gdzie kiedyś będę mieszkała. Zawsze mieszkałam w domu jednorodzinnym i takie też jest moje marzenie.

Co mnie natomiast bardzo dziwi to stękanie ludzi, że ile ja płacę, że to szkoda, że po co! Przeważnie jednak to ludzie w wieku 30 lat, którzy mieszkają z rodzicami i narzekają jednocześnie na brak prywatności, brak samodzielności. No śmieszy mnie to. Mamy jedno życie, kasy do grobu nie weźmiesz ze sobą, ciągłe żałowanie na samego siebie jest po prostu nie do zniesienia. Non stop temat czegoś własnego czegoś gdzie na kwitach Ty jesteś wpisany!

To nie jest w życiu takie najważniejsze. No i co z tego, że nabijasz komuś. Jak kupujesz cokolwiek to nabijasz komuś. Mnóstwo ludzi ma swoje auta, a podróżuje pociągiem tylko dlatego, że taniej i wolą komuś zapłacić.

Z mieszkaniem jest tak samo. Niektórym na pewnym etapie taniej wychodzi wynajmować. Swoje trzeba samodzielnie remontować urządzać. To, że stać mnie na wynajem nie znaczy, że stać mnie na kupno. Mogę odkładać do 40 r.ż. i mieszkać z rodzicami, ale w wieku 40 lat się okaże, że samodzielność jest dla mnie problemem.
_iskierka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-20, 14:58   #142
magda_mala
Raczkowanie

Przy dzisiejszych stopach procentowych - dodam bardzo niskich i bardzo wysokich cenach za najem, szczególnie w tych większych miastach w Polsce, a szczególnie w Warszawie to jeżeli ktoś ma zdolność kredytową to zdecydowanie zakup mieszkania to dobra opcja, z każdym miesiącem spłaty kolejnej raty kredydu staje się bardziej Twoje własne.
magda_mala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-20, 19:23   #143
Iwuri
Raczkowanie

Ciekawy filmik w temacie:
https://www.youtube.com/watch?v=UuASTJdA3LI
Iwuri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-21, 18:05   #144
magda_mala
Raczkowanie

Inna sprawa wynajmując mieszkanie jest się w dalszym ciągu wolnym ptakiem, łatwiej odwrócić życie do góry nogami i zacząć od początku zupełnie gdzieś indziej
magda_mala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 08:00   #145
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magda_mala Pokaż wiadomość
Inna sprawa wynajmując mieszkanie jest się w dalszym ciągu wolnym ptakiem, łatwiej odwrócić życie do góry nogami i zacząć od początku zupełnie gdzieś indziej
To prawda.

Widzę czasem takie przypadki, że ludzie ledwo zaczynają pracę to kredyt i mieszkanie, żeby już "na własnym". A potem płacz, bo w innym mieście lepsza praca/studia/rodzina, no ale już się ciężko przenieść, bo mieszkanie. W sumie się nie dziwię, jak się w włoży w to mieszkanie taki ogrom czasu, energii no i wszystkie oszczędności, to potem nie uśmiecha się zostawianie go obcym i samemu pójście na wynajem.

Dlatego: kupno mieszkania po analizie że mnie stać, opłaca się i tu chcę spędzić najbliższe lata - tak. Kupno mieszkania bo "trzeba mieć własne, a obcemu nie będę napychać kieszeni" - nie.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 08:13   #146
voice_of_silence
Zakorzenienie

Ale ile tak naprawde znacie ludzi co wzieli kredyt "a potem placz"? Jak dla mnie to takie demonizowanie ze hej, albo opowiesci zaslyszane od kuzynki sasiadki tesciowej. I na tym opiera sie dykusja.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 08:17   #147
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Ale ile tak naprawde znacie ludzi co wzieli kredyt "a potem placz"? Jak dla mnie to takie demonizowanie ze hej, albo opowiesci zaslyszane od kuzynki sasiadki tesciowej. I na tym opiera sie dykusja.
No... z pięć osób?
Nie mówię że płacz taki że depresja i zmarnowane życie, ale jednak przyznanie "pospieszyliśmy się z tym kupnem, lepiej byłoby dla nas zaczekać na cośtam", albo "gdyby nie to mieszkanie to teraz mieszkałabym w warszawie i zarabiała dwa razy tyle" i tak dalej.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 08:53   #148
voice_of_silence
Zakorzenienie

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;77349181]No... z pięć osób?
Nie mówię że płacz taki że depresja i zmarnowane życie, ale jednak przyznanie "pospieszyliśmy się z tym kupnem, lepiej byłoby dla nas zaczekać na cośtam", albo "gdyby nie to mieszkanie to teraz mieszkałabym w warszawie i zarabiała dwa razy tyle" i tak dalej.[/QUOTE]
A to wybacz. Nie sadzilam ze az tyle ludzi z jednego, nie wiem jak to nazwac, kregu spolecznego? nie jest w stanie przewidziec konsekwencji brania na siebie kredytu. Inna sprawa ze posiadanie mieszkania, chocby z kredytem, nie jest w mojej opinii az tak ograniczajaca zeby musialo to kogokolwiek uziemiac. Rynek wynajmu w Polsce ma sie bardzo dobrze co widac takze w tym watku - sa chetni zeby wynajac

Edit: przepraszam, widze ze do wynajmowania swojego mieszkania na kredyt tez sie odnioslas.

Ja sobie zwyczajnie nie umiem wyobrazic ze ktos sie nie zastanowil nad sensem brania kredytu hipotecznego. To nie jest chwilowka ktora sie dostaje w 15 min. To jest mase formalnosci ktore sie zalatwia miesiacami, wliczajac w to szukanie mieszkania, wiec jak ktos potem twierdzi ze tego dobrze nie przemyslal to ja serio nie wiem co myslec o takiej osobie.

Coco Chanel

Edytowane przez voice_of_silence
Czas edycji: 2017-09-22 o 09:06
Stary 2017-09-22, 09:26   #149
Rena
Zakorzenienie

Bez przesady. Czasem mieszkanie samo sie znajdzie, formalnosci zalatwi oplacony notariusz i w zasadzie to moze byc godzinka przy kawie na podpisy plus trzeba byc wyplacalnym.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:30   #150
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Bez przesady. Czasem mieszkanie samo sie znajdzie, formalnosci zalatwi oplacony notariusz i w zasadzie to moze byc godzinka przy kawie na podpisy plus trzeba byc wyplacalnym.
No chyba żartujesz. Ja korzystałam zarówno z usług doradcy finansowego, który większość rzeczy załatwił za nas oraz biura nieruchomości i nie, to nie była godzinka przy kawie.

Chyba, że mówisz o samym kupnie mieszkania, gdy kasa już jest.

Coco Chanel

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości