BRAK MAKIJAŻU a PRACA - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-30, 15:11   #391
dogue
Raczkowanie

Dot.: BRAK MAKIJAŻU a PRACA

A ten określony wygląd w pracy tudzież wymóg makijażu tyczy się obu płci czy tylko jednej?
Jeśli tylko jednej to czy to nie jest czasem seksizm?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-10-30, 15:26   #392
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
... Naprawdę uważasz gwałt/molestowanie seksualne za rzecz równą wymaganiu określonego wyglądu w pracy?

Nawet sie nie zastanowilas nad uzyciem lepszego okreslenia niz "rzecz rowna", wiec moze przysiadz chwile nad tamtym komentarzem i zastanow sie, o co moglo mi chodzic.

"Umaluj sie do pracy a dostaniesz premie" jest moim zdaniem podobnym zachowaniem co "przespij sie ze mna a dostaniesz role".
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-30, 15:26   #393
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agataa_S Pokaż wiadomość
A co w tym niekulturalnego??? Autorka tekstu nikogo nie obraziła. Uzasadniła dlaczego tak łatwo jej przychodzi dbanie o dobry wygląd w pracy. Nie oszukujmy się, pieniądze są dobrą motywacją a makijaż czy zadbany wygląd to w moim odczuciu małe poświęcenie jeśli ją dobrze wynagradzają za całą jej pracę. Bo z tego co czytałam ma również wysokie kompetencje. I moim zdaniem dziewczyna właśnie to chciała przekazać a nie kogokolwiek atakować. To, że ktoś mógł się źle poczuć po tym tekście może wynikać z tego, że zarabia nie dość dobrze i ma kompleksy z tego powodu. Tak uważam.
Sugerowanie, że ktoś nie zgadza się z poglądem autorki bo nie zna uczucia jakie daje duży przelew jest chamstwem. A sugerowanie że ktoś źle reaguje na tego typu bzdury "bo zarabia nie dość dobrze" i ma kompleksy jest równie durne.

"Hehe jakbyś miała kasę to byś pojęła" albo "masz kompleksy" spłyca i sprowadza dyskusję do żałosnego poziomu na którym albo muszę przyznać, 1) tak, biedna i niezadbana jestem, stąd nie wiem, jakie to uczucie być dobrze wynagradzaną panią w korporacji, albo muszę zacząć udowadniać, że można dobrze zarabiać *I* uważać podejście "bez makijażu się nie da" za głupie.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 07:45   #394
Irena77
Raczkowanie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7839647 6]Nawet sie nie zastanowilas nad uzyciem lepszego okreslenia niz "rzecz rowna", wiec moze przysiadz chwile nad tamtym komentarzem i zastanow sie, o co moglo mi chodzic.

"Umaluj sie do pracy a dostaniesz premie" jest moim zdaniem podobnym zachowaniem co "przespij sie ze mna a dostaniesz role".[/QUOTE]

---
To w ogóle nie to samo. Dla mnie. I musicie to jakoś przełknąć, że są w tym kraju dziewczyny, które myślą tak jak ja.

---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ----------

Cytat:
Napisane przez vilka1 Pokaż wiadomość
Ja jestem w stanie Cię zrozumieć, bo w mojej (jeszcze) firmie jest dokładnie tak samo. Są spisane zasady jak należy wyglądać. Nie ma oczywiście wprost zapisu, że musisz być umalowana, ale każda pracująca tam kobieta bardzo o siebie dba, bo prestiż firmy niestety w dużej mierze bazuje na wizerunku pracowników. A nie oszukujmy się umalowana kobieta zawsze wygląda na bardziej zadbaną. Oczywiście jest to płytkie, ale takie są fakty i klienci częściej wybierają nas, właśnie przez ten prestiż/wizerunek jaki nam towarzyszy. To takie zamknięte kółko, bazujące na podświadomości: NASZ klient chętniej i bardziej ufa osobie która wygląda na maksa profesjonalnie (drogie ciuchy, dobry zegarek, najnowszy iPhone, nienaganny make-up i włosy) plus ma siedzibę, która jest warta mnóstwo kasy i ulokuje/ wyda swoje grube pieniądze niż w firmie krzak, która mieści się w starej kamienicy z kobietą ubraną na bazarze. Podkreślam, że takie są zasady w penwych branżach i nie mamy na to żadnego wpływu. Tak to działa. Bogaty klient chce współpracować z przynajmniej wyglądającą drogo firmą. Wyobraźcie sobie super nowoczesną firmę produkującą smartfony, a przedstawiciel handlowy firmy korzysta ze starej 'cegły' podczas spotkania z klientem. A teraz pomyślcie sobie jaki macie w głowie wizerunek 'kobiety sukcesu'- ma makijaż czy przebarwienia na twarzy i niewyregulowane brwi?
To są fakty z MOJEJ firmy, a nie moja opinia, więc darujcie sobie hejt.
Lepiej tego nie mogłabym ująć.
Irena77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 14:53   #395
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilka1
---
Ja jestem w stanie Cię zrozumieć, bo w mojej (jeszcze) firmie jest dokładnie tak samo. Są spisane zasady jak należy wyglądać. Nie ma oczywiście wprost zapisu, że musisz być umalowana, ale każda pracująca tam kobieta bardzo o siebie dba, bo prestiż firmy niestety w dużej mierze bazuje na wizerunku pracowników.
Jak chcesz się malować, to się maluj. Nie o to tu chodzi.

Cytat:
Napisane przez vilka1
---
Wyobraźcie sobie super nowoczesną firmę produkującą smartfony, a przedstawiciel handlowy firmy korzysta ze starej 'cegły' podczas spotkania z klientem.

Ale telefon jest PRODUKTEM firmy. Jeśli przedstawiciel firmy nie używa tego telefonu, to oznacza brak zaufania dla produktu firmy. Kobieta nie jest produktem firmy, chyba że pracujesz w napraaaaawdę nieciekawej branży. Naprawdę nie rozumiesz różnicy?

Cytat:
Napisane przez vilka1
---
Podkreślam, że takie są zasady w penwych branżach i nie mamy na to żadnego wpływu. Tak to działa.
I tu się mylisz. Ale to jest ok - są ludzie którzy mają mentalność podwładnych, "bo tak jest i nie mamy wpływu", i są ludzie którzy chcą zmiany status quo. Zakładam, że nie wiesz, jak sytuacja wygląda np. w nowoczesnych firmach kosmetycznych, gdzie szpanem jest mieć zadbaną, "nagą" twarz a tapeta jest obciachem. Świat się zmienia. Na szczęście.

Cytat:
Napisane przez vilka1
---
niż w firmie krzak, która mieści się w starej kamienicy z kobietą ubraną na bazarze.
Bo albo jesteś wymalowaną laską w drogim budynku, albo babą z bazarku w odrapanej kamienicy. Mhm. Trzeciej opcji po prostu nie ma.

Cytat:
Napisane przez vilka1
---
Bogaty klient chce współpracować z przynajmniej wyglądającą drogo firmą.
A to już naprawdę bzdura i to ostra, bo nie piszesz tylko o swojej firmie, tylko głosisz to jako prawdę absolutną. Klienci zarządzający dużymi kwotami chcą pracować z kompetentnymi firmami których wizerunek odpowiada ich wizji. Nie z tymi, które mają najładniej wymalowane pracowniczki. Przykład, skoro dajemy: firma w której pracuje mój mąż chlubi się "alternatywnym" wizerunkiem. Dziewczyny nie tylko bez makijażu, ale ubrane jakkolwiek chcą. Mąż śmieje się, że na spotkaniach z inwestorami wszyscy są w garniturkach, a przedstawiciele jego firmy w bluzach z kapturami, z tatuażami, przekłute nosy, itd. Sześć miliardów dolarów później i inwestorzy należący do największych przedsiębiorstw na świecie - i jaaaaakoś brak garniturka i biuro pomalowane grafitti im nie przeszkadza. Ciekawe! Czyli da się! Więc wybacz, że mój wizerunek kobiety sukcesu to nie pani na obcasach w tweedowej spódniczce z tapetą i torebeczką Chanel.

Reasumując: jak ktoś się chce malować do pracy, to niech się maluje, ale głoszenie że jest to wymogiem żeby "wyglądać profesjonalnie" i imponować "bogatym klientom" jest tak głupie, że aż boli.

Stary 2017-10-31, 15:29   #396
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Ale telefon jest PRODUKTEM firmy. Jeśli przedstawiciel firmy nie używa tego telefonu, to oznacza brak zaufania dla produktu firmy. Kobieta nie jest produktem firmy, chyba że pracujesz w napraaaaawdę nieciekawej branży. Naprawdę nie rozumiesz różnicy?

.
już nie mówiąc o tym, ze taki przedstawiciel handlowy dostaje telefon od firmy.

która z was, kobiet z wymogiem makijażu w pracy, dostaje kosmetyki (lub środki finansowe na nie) od firmy?
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 15:35   #397
visionAM
Zakorzenienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842575 1]już nie mówiąc o tym, ze taki przedstawiciel handlowy dostaje telefon od firmy.

która z was, kobiet z wymogiem makijażu w pracy, dostaje kosmetyki (lub środki finansowe na nie) od firmy?[/QUOTE]Wbrew pozorom, są stanowiska ze specjalnym budżetem reprezentacyjnym, który przeznacza się na takie rzeczy jak makijaż, perfumy, ubrania.

visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 15:44   #398
Konto usunięte

ruda_beksa,
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 15:49   #399
ruda_beksa
Zakorzenienie

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7842613 6]ruda_beksa, [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Wbrew pozorom, są stanowiska ze specjalnym budżetem reprezentacyjnym, który przeznacza się na takie rzeczy jak makijaż, perfumy, ubrania.

Hmm, na moim stanowisku budżet reprezentacyjny służy do wydatków związanych z utrzymywaniem dobrych relacji z klientami (np. kolacja, drinki, upominki). Jakbym kupiła sobie za to perfumy albo makijaż, szefowa chyba by mnie wyśmiała.

Edytowane przez ruda_beksa
Czas edycji: 2017-10-31 o 15:50
Stary 2017-10-31, 17:00   #400
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Obawiam się, że naprawdę nie.

Podpisuję się pod Twoim postem w całej rozciągłości.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 17:07   #401
Frezja_1
Raczkowanie

Cytat:

Hmm, na moim stanowisku budżet reprezentacyjny służy do wydatków związanych z utrzymywaniem dobrych relacji z klientami (np. kolacja, drinki, upominki). Jakbym kupiła sobie za to perfumy albo makijaż, szefowa chyba by mnie wyśmiała.
A dopuszczasz myśl że w innych firmach jest inaczej?
Osobiście otrzymywałam w poprzedniej pracy odrębny dodatek na reprezentacyjny wygląd.
Frezja_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 17:09   #402
Konto usunięte

Cytat:
Wbrew pozorom, są stanowiska ze specjalnym budżetem reprezentacyjnym, który przeznacza się na takie rzeczy jak makijaż, perfumy, ubrania.

w normalnej firmie? jakie to firmy? bo w tych, które ja znam budżet reprezentacyjny jest na rzeczy dla klienta, a nie po to, żeby pracownik mógł sobie błyszczyk czy tusz do rzęs kupić.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 17:11   #403
Frezja_1
Raczkowanie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842864 6]w normalnej firmie? jakie to firmy? bo w tych, które ja znam budżet reprezentacyjny jest na rzeczy dla klienta, a nie po to, żeby pracownik mógł sobie błyszczyk czy tusz do rzęs kupić.[/QUOTE]

Tak jak napisałam powyżej, otrzymywałam taki dodatek na ciuchy i kosmetyki, a budżet reprezentacyjny (np. spotkania, kolacje) był rozliczany odrębnie w inny sposób. Nazwy firmy z powodów oczywistych nie będę wymieniać
Stary 2017-10-31, 17:13   #404
Konto usunięte

A możesz podać branżę, tak pi razy oko czym się zajmowaliście?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 17:14   #405
Frezja_1
Raczkowanie

Nie, nie chce podawać takich szczegółów. Duża firma międzynarodowa.
Stary 2017-10-31, 17:16   #406
visionAM
Zakorzenienie

A jakie znaczenie w kontekście całej dyskusji ma branża, w której są takie dodatki?

Stary 2017-10-31, 17:42   #407
Konto usunięte

Cytat:
A jakie znaczenie w kontekście całej dyskusji ma branża, w której są takie dodatki?

no ma olbrzymi. bo jeśli to branża, gdzie pracuje się ciałem to nikogo taki dodatek nie powinien dziwić.

Cytat:
Napisane przez Frezja_1 Pokaż wiadomość
Tak jak napisałam powyżej, otrzymywałam taki dodatek na ciuchy i kosmetyki, a budżet reprezentacyjny (np. spotkania, kolacje) był rozliczany odrębnie w inny sposób. Nazwy firmy z powodów oczywistych nie będę wymieniać
jak ten dodatek się nazywał? nie chcesz podać branży, to może samo stanowisko?
Stary 2017-10-31, 17:47   #408
figa84
Zakorzenienie

Może to jeszcze nie częsta praktyka, ale znam kilka firm w okolicy z takim funduszem. W jednej znajoma mi kosmetyczka prowadziła kurs (dla obu płci), dla wszystkich pracujących z klientem. W dwóch innych pracownicy wyższego szczebla dostają dodatek na odzież.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 17:57   #409
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Może to jeszcze nie częsta praktyka, ale znam kilka firm w okolicy z takim funduszem. W jednej znajoma mi kosmetyczka prowadziła kurs (dla obu płci), dla wszystkich pracujących z klientem. W dwóch innych pracownicy wyższego szczebla dostają dodatek na odzież.
dodatek na odzież to nie dodatek na kosmetyki do makijażu.
Stary 2017-10-31, 18:02   #410
figa84
Zakorzenienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7843017 6]dodatek na odzież to nie dodatek na kosmetyki do makijażu.[/QUOTE]
Zależy co możesz od niego odliczyć. W firmie która zafundowała kurs kosmetyczny kosmetyki do makijażu można, w jednej z dwóch pozostałych wiem, że perfumy też można (nie wiem jak jest z kosmetykami do makijażu).
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 18:25   #411
vilka1
Rozeznanie

Cytat:
Jak chcesz się malować, to się maluj. Nie o to tu chodzi.

I tu się mylisz. Ale to jest ok - są ludzie którzy mają mentalność podwładnych, "bo tak jest i nie mamy wpływu", i są ludzie którzy chcą zmiany status quo. Zakładam, że nie wiesz, jak sytuacja wygląda np. w nowoczesnych firmach kosmetycznych, gdzie szpanem jest mieć zadbaną, "nagą" twarz a tapeta jest obciachem. Świat się zmienia. Na szczęście.

Bo albo jesteś wymalowaną laską w drogim budynku, albo babą z bazarku w odrapanej kamienicy. Mhm. Trzeciej opcji po prostu nie ma.

A to już naprawdę bzdura i to ostra, bo nie piszesz tylko o swojej firmie, tylko głosisz to jako prawdę absolutną. Klienci zarządzający dużymi kwotami chcą pracować z kompetentnymi firmami których wizerunek odpowiada ich wizji. Nie z tymi, które mają najładniej wymalowane pracowniczki. Przykład, skoro dajemy: firma w której pracuje mój mąż chlubi się "alternatywnym" wizerunkiem. Dziewczyny nie tylko bez makijażu, ale ubrane jakkolwiek chcą. Mąż śmieje się, że na spotkaniach z inwestorami wszyscy są w garniturkach, a przedstawiciele jego firmy w bluzach z kapturami, z tatuażami, przekłute nosy, itd. Sześć miliardów dolarów później i inwestorzy należący do największych przedsiębiorstw na świecie - i jaaaaakoś brak garniturka i biuro pomalowane grafitti im nie przeszkadza. Ciekawe! Czyli da się! Więc wybacz, że mój wizerunek kobiety sukcesu to nie pani na obcasach w tweedowej spódniczce z tapetą i torebeczką Chanel.

Reasumując: jak ktoś się chce malować do pracy, to niech się maluje, ale głoszenie że jest to wymogiem żeby "wyglądać profesjonalnie" i imponować "bogatym klientom" jest tak głupie, że aż boli.
To że w firmie twojego męża ludzie wyglądają alternatywnie to nie znaczy, że w każdej firmie jest tak samo. Są branże i zawody zaufania publicznego, gdzie wyglądając jak chcesz (tatuaże, kolczyki, zbyt ostry make-up) tracisz wiarygodność. Oczywiście istnieje mnóstwo zawodów gdzie ma się taką dowolność, w moim zawodzie nie ma miejsca na coś takiego. Cały czas piszę na swoim przykładzie, więc nie rozumiem tej dyskusji bezsensownej. I tak, W MOJEJ BRANŻY z profesjonalizmem kojarzy się kobieta na obcasach w kostiumie Chanel. Ba nawet mamy rekomendacje co do producenta oprawek okularów itp. i dostajemy na takie pierdoły kasę od firmy. Wybacz

Edytowane przez vilka1
Czas edycji: 2017-10-31 o 18:29
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 18:29   #412
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

a jakiej wysokości muszą być te obcasy?

Bo chanelka ok, ale od obcasów powyżej 5 cm nogi mnie bolą.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 18:38   #413
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vilka1 Pokaż wiadomość
Są branże i zawody zaufania publicznego, gdzie wyglądając jak chcesz (tatuaże, kolczyki, zbyt ostry make-up) tracisz wiarygodność.

I tak, W MOJEJ BRANŻY z profesjonalizmem kojarzy się kobieta na obcasach w kostiumie Chanel.
Naprawdę umieram z ciekawości co to za branża. Czy może jednak nie jest to kwestia całej BRANŻY a poszczególnych firemek i korporacji, którym wydaje się, że kontrakt zdobywa się wyglądem pracownika reprezentującego firmę. A obok nich, w tej samej BRANŻY są inne korpo bez kija w upie, które po pierwsze, grają ściśle kompetencjami pracowników i wartością, jakością swojego produktu/usługi, po drugie zdają sobie sprawę z tołkowanej tu wielokrotnie kwestii technik manipulacji psychologicznej.
Stary 2017-10-31, 18:39   #414
visionAM
Zakorzenienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842971 1]no ma olbrzymi. bo jeśli to branża, gdzie pracuje się ciałem to nikogo taki dodatek nie powinien dziwić.

jak ten dodatek się nazywał? nie chcesz podać branży, to może samo stanowisko?[/QUOTE]Następna "przyjemniaczka"

Tak, są firmy, które pracownikom umysłowym płacą za ubrania i kosmetyki. Mimo, że w Twoim ciasnym światopoglądzie może ich nie ma, to w cywilizowanym świecie są. Rzadko, ale to się zdarza. I ani branża, ani stanowisko nie mają tu znaczenia.

Tak właśnie wygląda na Wizażu krzyczenie o seksizmie. Kobiety niby bronią kobiet, ale jednocześnie muszą dowalić szpilę jak coś jest inne, niż im się wydaje. I teraz będzie dążenie jaka branża i że to pewnie ściema Żenada.

Stary 2017-10-31, 18:48   #415
Konto usunięte

Cytat:
Następna "przyjemniaczka"

Tak, są firmy, które pracownikom umysłowym płacą za ubrania i kosmetyki. Mimo, że w Twoim ciasnym światopoglądzie może ich nie ma, to w cywilizowanym świecie są. Rzadko, ale to się zdarza. I ani branża, ani stanowisko nie mają tu znaczenia.

Tak właśnie wygląda na Wizażu krzyczenie o seksizmie. Kobiety niby bronią kobiet, ale jednocześnie muszą dowalić szpilę jak coś jest inne, niż im się wydaje. I teraz będzie dążenie jaka branża i że to pewnie ściema Żenada.

W moim ciasnym swiatopogladzie kobieta nie musi sie malowac, zeby wygladac na zadbana. W cywilizowanym swiecie to kobieta wybiera, czy chce sie malowac.
Stary 2017-10-31, 18:52   #416
Konto usunięte

Jaką szpilą? Jaka ściema? Wbrew temu co być może sobie już z góry założyłaś, mnie AUTENTYCZNIE zastanawia w jakiej branży wysoko postawieni specjaliści (więc zakładam, że nie są to totalni idioci) uważają, że makijaż pracownika jest absolutnym must-have bez którego firma byłaby traktowana niepoważnie.

Tu naprawdę nie chodzi o to czy ktoś się lubi malować czy nie, tylko o chory wymóg będący modelowym przejawem zjawiska zwanego instrumentalizacją kobiet.

A tekst o cywilizowanym świecie to sorry, chyba jakieś nieporozumienie. Sugerujesz w ten sposób, że wszystkie tu jesteśmy zahukanymi panienkami spod bieszczadzkiej wsi, które świata na oczy nie widziały, nie miały styczności z poważnymi firmami - o pracowaniu w nich nie wspominając - oraz, że wyznacznikiem powagi branży/firmy są seksistowskie wymagania dotyczące wyglądu. Nie dress code jako taki - co można zrozumieć - ale konkretne seksistowskie wymagania.
Stary 2017-10-31, 18:54   #417
ruda_beksa
Zakorzenienie

Branża i stanowisko mają tutaj duże znaczenie niestety. Na przykład wymogi wyglądu w Chanel dotyczą nie tylko ubioru, ale i koloru/stylu fryzury, długości paznokci i rodzaju biżuterii. I jest to dla mnie zrozumiałe ze względu na działalność firmy.

Wydaje mi się że dyskutujemy o dwóch zupełnie różnych sprawach. Nikt nie neguje, że w jakimś oddziale Korpo Pana Mietka może być presja, żeby nosić makijaż. I nikt nie neguje, że w specyficznych sytuacjach wygląd jest ściśle kontrolowany. Problem zaczyna się, gdy ludzie zaczynają twierdzić, że 1) ta presja jest zupełnie w porządku bo tak jest i już, i że 2) na wysokim stanowisku bez makijażu "się nie da" bo "bogaty klient" nie zaufa kobiecie bez makijażu.

Cytat:
Napisane przez vilka1
To że w firmie twojego męża ludzie wyglądają alternatywnie to nie znaczy, że w każdej firmie jest tak samo. Są branże i zawody zaufania publicznego, gdzie wyglądając jak chcesz (tatuaże, kolczyki, zbyt ostry make-up) tracisz wiarygodność.
Ale ja nie twierdzę, że w każdej firmie jest tak samo. Gdzie to wyczytałaś? Przykład firmy męża obnaża tylko idiotyzm stwierdzenia, że inwestorzy z dużą ilością kasy szukają firm odrobionych "na bogato" z wymalowanymi pracownicami.

Cytat:

Tak, są firmy, które pracownikom umysłowym płacą za ubrania i kosmetyki. Mimo, że w Twoim ciasnym światopoglądzie może ich nie ma, to w cywilizowanym świecie są.
Oświeć mnie, proszę, co oznacza "cywilizowany świat", bo go jeszcze nie zaznałam.

Stary 2017-10-31, 18:55   #418
Konto usunięte

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7843134 1]Jaką szpilą? Jaka ściema? Wbrew temu co być może sobie już z góry założyłaś, mnie AUTENTYCZNIE zastanawia w jakiej branży wysoko postawieni specjaliści (więc zakładam, że nie są to totalni idioci) uważają, że makijaż pracownika jest absolutnym must-have bez którego firma byłaby traktowana niepoważnie.

Tu naprawdę nie chodzi o to czy ktoś się lubi malować czy nie, tylko o chory wymóg będący modelowym przejawem zjawiska zwanego instrumentalizacją kobiet.

A tekst o cywilizowanym świecie to sorry, chyba jakieś nieporozumienie. Sugerujesz w ten sposób, że wszystkie tu jesteśmy zahukanymi panienkami spod bieszczadzkiej wsi, które świata na oczy nie widziały, nie miały styczności z poważnymi firmami - o pracowaniu w nich nie wspominając - oraz, że wyznacznikiem powagi branży/firmy są seksistowskie wymagania dotyczące wyglądu. Nie dress code jako taki - co można zrozumieć - ale konkretne seksistowskie wymagania.[/QUOTE]

Dodajmy, ze te wymagania nie sa z gory ustalone w umowie, tylko wymuszone takimi dzialaniami jak krzywe spojrzenia czy niewyplacenie premii uznaniowej.
Stary 2017-10-31, 18:57   #419
Konto usunięte

Swoją drogą właśnie - może dziewczyny mieszkające w innych krajach powiedzą jak to tam wygląda? W Stanach czy w Niemczech też jest takie samo chore parcie?
Stary 2017-10-31, 18:57   #420
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

Ale Ty piszesz o tym samym w sumie, bo zamiast garniturow i garsonek sa kolczyki i bluzy, taki po prostu jest wizerunek firmy, "wygladamy alternatywnie". Zapada w pamiec, wyroznia ich wsrod innych firm, wiec to TEZ jest wizerunkowy sposob na klientow

I juz nie przesadzajcie, ze fundusz na ciuchy i kosmetyki na pewnych stanowiskach to takie dziwowisko.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości