|
|
#691 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: nafta kosmetyczna
niestety jestem uczulona na naftę
skóra na głowie zaczyna piec i swędzieć - ale włosy miałam błyszczące
|
|
|
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
to moze omijaj skóre głowy i tylko od polowy nakladaj?
|
|
#693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję za wyprowadzenie z błędu, chyba jednak lepiej moim włosom po jednorazowym myciu ![]() Cytat:
idę w naturalność
|
||
|
|
|
|
#694 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#695 |
|
Raczkowanie
|
Ja zakupiłam ostatnio naftę, wcześniej tez używałam jakiś czas temu, ale teraz miałam przerwę. Mam pytanie o to jak często nakładacie naftę, ile razy można ją nakładac w tygodniu żeby nie przesadzic. Kiedyś używałam jej sporadycznie jak mi się przypomniało, a teraz chciałabym ją stosowac względnie regularnie
|
|
|
|
|
#696 |
|
Rozeznanie
|
Witam
. Zakupiłam sobie dzisiaj naftę za namową koleżanki http://www.apte.pl/imgprod/nafta_kos...2_26160122.jpg z mikroelementami. Myślę, że będę dodawała kilka kropel olejku rycynowego. Chciałam trzymać całą noc, ale właśnie przeczytałam, że to więcej szkody może robić. Koleżanka używa od ponad tygodnia codziennie na całą noc i sobie chwali. I zastanawiam się co jej może się stać ?JA przed myciem tylko nałożę chyba na 10 minut... |
|
|
|
|
#697 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
)Chyba sie troche spóźniłam z odpowiedzia...
|
||
|
|
|
|
#698 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba próbować na sobie, tylko że jak juz wysuszy to może byc za późno
|
|
|
|
|
|
#700 |
|
Raczkowanie
|
Dziś był mój naftowy debiut, ha!
Nałożyłam na włosy naftę i trzymałam ją w cieple przez 45 minut, po czym udałam się pod prysznic, by spłukać specyfik. I tu zaczęły się schody, bo musiałam myć 4 razy, gdyż cały czas miałam wrażenie, że włosy są okropnie tłuste (myłam Evą pokrzywową, a ten szampon ma to do siebie, że pieni się jakby chciał, a nie mógł ). Właśnie teraz włoski mi dosychają i naprawdę jestem pod wrażeniem: gładkie, miękkie, delikatne - dokładnie tego oczekiwałam ![]() Dziewczyny, myślicie, że nafta raz w tygodniu zapewni moim włosom wystarczającą ochronę przed przesuszeniem, czy mimo wszystko powinnam jeszcze sięgnąć po jakąś drogeryjną odżywkę? 2 razy w tygodniu stosuję płukanki ziołowe, do tego dochodzi codzienne mycie szamponem ziołowym, nic dziwnego, że włosy domagają się nawilżenia.
|
|
#701 |
|
The Pink Power Mołderajtor
|
Myślę, że jednak warto skorzystac z odżywki
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zakupiłam dziś nafte z czarną rzodkwią. Już nie używałam ponad miesiąc, bo mi się z olejkiem rycynowym skończyła. Poza tym zaczęły mi wypadać włosy więc natchnęło mnie, żeby kupić nafte. Może zapobiegnie problemowi
|
|
|
|
|
#703 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do czestotliwości,to 2 razy w tyg zupełnie wystarcza !!!! jeśli chodzi o zmycie nafty z włosów: zawsze masujemy skórę głowy ,nigdy za specjalnie włosów,ponieważ niepotrzebnie zmechacisz ich struktóre. ale:jeśli nakładfasz na nie naftę ,średnio raz na tydzień na początku,to nic się nie stanie,gdy wgnieciesz szampon również w końce,tylko pamiętaj!!! nie można szorować włosów!!!! nigdy się też ich nie wyciera ręcznikiem tylko zawsze wyciska ,ewentualnie zawija,by osączyć z wody!! nie pociera się !!!!! a włoski myj pianą powstałą przy masowaniu skóry głowy tak,jakbyś miała ochotę wyprać jedwabne majteczki nie szoruj ,tylko wyciskaj,jak ciasto na pierożki![]() ![]() nie wiem już jak dokłdniej opisać tę czynnośc,mam ndzieję,że pomoże mój opis. pozdrawiam
|
|
|
#704 | |
|
|
Cytat:
Ja np. myję włosy tylko raz i to w zupełności wystarcza - po umyciu są czyste, pachnące, sypkie i długo pozostają świeże. Nie mam potrzeby dwukrotnego nakładania detergentu. Co do częstotliwości, to niestety też nie masz racji, bo jest to kwestia bardzo, bardzo indywidualna - ja mogę myć i raz na 5 dni, ale inne osoby robią to co 2 dni albo i codziennie, bo tego akurat wymagają ich włosy/skóra głowy. Takie kategoryczne stwierdzenia bardzo mocno i często mijają się z prawdą. Wielokrotnie podnoszona była kwestia indywidualnego dopasowania zabiegów pielęgnacyjnych. Polecam lekturę pozostałych wątków. |
|
|
|
|
|
#705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie zgadzam sie także co do czestostoliwości mycia włosow- uwazam że to jest sprawa indywidualna- jedna myje włosy raz na tydzień inna codziennie. przeciez kazde włosy są inne
|
|
|
#706 | |
|
|
Cytat:
![]() OCB
|
|
|
|
|
|
#707 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#708 |
|
|
|
|
|
|
|
#709 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
(może się mylę, aj jestem typową zosią-samosią- oby nie wyszło to mi kiedyś na chorobę!- lekarze to zło, kosmetyczki to zło, fryzjerzy to zło, konsultantki to zło, aptekarki to zło, a zamiast mechaników, programistów, techników komputerowych, elektryków i hydraulików mam tatusia )Cytat:
Ja mam włosy rozjaśnianie od 3 lat, od roku namiętnie wizażuję i się uczę- obecnie nie tylko skóra ale włosy są nawet nawet, zdarza mi się wpaść w samozachwyt przed lustrem, przyznaję ![]() Cytat:
(co mnei tak an filozofowanie wzięło? Hejze, to watek o nafcie!) A wiec o nafcie: 1. Używam, spróbowałam pod wpływem zachwytów na KWC https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...rycynowym.html ale cięzko powiedzieć czy działa- nie chciało mi się wcierać wg instrukcji, używam zmieszaną z żółtkiem i sokiem z cytryny (ostatnio zamieniłam na rzecz olejku cytrynowego- ładniej pachnie . Nieregularnie, po prostu raz na dwa tygodnie przypomnę sobie żeby rozpieścić czymś włosy. Dotąd kładłam na całą noc ale czytając wątek poleciałam do łazienki, zrobiłam papkę, nałożyłam- zaraz minie godzina, a zatem idę zmyć.2. Efekt? Trudno powiedzieć. Włosy są na pewno ładniejsze, ale czego to zasługa? Ostatnio zmieniłam sporo nawyków i kosmetyków do włosów. Jak już pisałam, wpadam powoli w samozachwyt. Acha, i nie zapominam o ich regularnym rozjaśnianiu, w warunkach domowych, najtańszym z możliwych rozjaśniaczy czyli jest dobrze, nawet bardzo.(miałam badaną kondycję włosów- wynik bardzo pozytywny co mnie zaskoczyło,a le nie wiej na ile wiarygodny może być sprzęcik ze stoiska reklamowego pantene) 3. Zatsnawiacie się, jak nafta? Na stronie ANNY jest wyjasnienie: http://www.anna.nowadeba.pl/index.ph...ta_kosmetyczna wydaje mi się, ze najlepiej kierować sie wyborem patrząc na inne kosmetyki do włosów- jeśli używamy oddzielnie oleju rycynowego, witamin A+E, drożdży albo czegoś innego (warto czytać składy kosmetyków ) to najrozsądniej będzie wybrać naftę z "czymś nowym". Inne kryterium: wybrać ta najdroższą (różnice w cenie to wprawdzie grosze) bo skoro różnice w cenie są, to znaczy ze wzbogacono ją czymś, co jest cenniejsze. Ostatni sposób: entliczek-pentliczek.. Jak to dalej leciało?4. Nie rozumiem, jak można robić zakupy w DOZ poniżej 20 zł, mam specjalny folder w ulubionych zakładkach z długa listą co by tu kupić w DOZ. Ceny mają świetne, sposób odbioru- wygodny. A jesli koniecznie ma być to 20 zł we włosy zainwestowane, to może to być któraś z odzywek farmony (cięzko dostac w zwyczajnych drogeriach, przynajmniej u mnie) żel do skóry głowy cerko (na wszelki wypadek, jesli nam nafta podrażni skórę , olejek cytrynowy (ponoć dodany do odzywki/szamponu dodaje blasku włosom blond. A na pewno ładnie pachnie) rumianek, pokrzywa, albo inne zielsko do picia/płukania, skrzypovite do łykania, coś co "się zużyje" (witaminę c na przykład?), seboradin do wcierania albo wax- zarówno polskie jak i zagraniczne, do wyboru, do koloru.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#710 |
|
Raczkowanie
|
spontaniczne wejście do apteki skończyło się zakupem właśnie nafty z dodatkiem pokrzywy.
cóż ... nałożyłam na suche włosy, poczekałam 15 min. Usiłowałam zmyć ... ha, użyłam wszystkich szamponów jakie miałam i nie pomaga. Ah, co robić?
|
|
#711 | ||
|
|
Cytat:
Na przyszłość spróbuj mieszać naftę z odżywką, u mnie się sprawdziło - o wiele lepiej potem zmyć to ustrojstwo z włosów ![]() Cytat:
TAK. Ja najchętniej wykupiłabym z pół apteki , no, może ćwierć ... tyle rzeczy do wyprówowania... tylko się wkurzam trochę, bo niektóre "chwilowo niedostęne" .
|
||
|
|
|
|
#712 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do odżywki to mam taką na wilgotne włosy. Zatem, jak to połączyć z naftą którą nakłada się na suche? .
|
|
|
#713 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łoooł, ja własnie moje ustrojstwo zmyłam- najpierw naftę samą, potem na to jeszcze naftę z żółtkiem, po godzinie (jak pisałam wyżej) spłukałam, a potem do wanny- włosy umyte raz (fructisem właśnie) i wypłukane tak dokładnie, ze aż wodę w wannie miałam białą. Nie sądzę, ze dodatek nafty i żółtka zaszkodzi mojej skórze Cytat:
Jeszcze nigdy nie udało mi się odebrać z apteki wszystko, co zamawiałam (!) A czasami miałam takie przejścia z DOZ, że aż się we mnie kotłowało. Nie cierpię tych aptek, kupuje tylko dlatego, że ceny mają najniższe- być może zaoszczędzają na personelu właśnie :/
|
|
|
#714 | ||
|
|
Cytat:
. Większość odżywek jest do wilgotnych, ale to nie przeszkadza zupełnie.Cytat:
|
||
|
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie zazwyczaj na podsumowaniu zmieniał się po jakiejś godzinie- dwóch, wówczas, kiedy nie wiedziałam. A zdarzało się i tak, ze zamawiałam coś ważnego i coś mneijważnego- jakies witaminki czy coś, zeby było tylko do 20 zł. Wychodziłam z apteki tylko z witaminkami
Zdarzało sie tez tak, ze dostawałam neikompletną paczkę (własnie chodziło wówczas o te nieszczescne petroleum D-4 z pierwszej strony wątku- potrzebowałam do toniku)- kupiłam zatem petroleum D-5 które było akurat w aptece. PRzy nastenym zamówieniu gdy przyszło do odbioru przeszukała babka całą aptekę i nie znalałza to, czego szukam,a le to nieszczęsne petroleum D-4 na moje nazwisko . A potem jeszcze miała do mnei pretensje że zamawiałam takie bzdety przez internet zamiast po prostu w aptece i już chciała mi wcisnąć te same produklty (pomijam, ze 30% droższe- różnica kilku złotych, akle przy moim kieszonkowym dbam o każdą złotówkę :P). Albo moje pierwsze zamówienie: to był krem którego nei mogłam nigdzie dostac, zamawiałam go, po czym po 3 godzinach zamówienei znikało jako niezrealizowane. A krem dalej był na stanie! W końcuy zadzwoniłam do nich bo byłam naprawde zdesperowana, babka nie wiedziął o co chodzi, zadzwoniła do hutrtowni, okazało się, ze kremu nie ma. I już wiecej się nie pojawił w DOZ.Boze, co za offtop, ale ulżyło mi ![]() A co do nafty: wczoraj umyłam włosy raz, z założeniem, ze ewentualnie umyję jeszcze raz dzisiaj rano. Nie było potrzeby. włoski są niesamowite, naprawdę NAWILŻONE! W dotyku miękkie i śliskie, jakby były trochę mokre, chociaż są suchutkie. A dzisiaj miałam sen- dosyć niegrzeczny ale jaki pisać nie będę - w którym ON stwierdził, że mam tłuste włosy, a ja na to "wybacz, używałam wczoraj nafty, nie zdążyłam rano umyć włosów"
|
|
#716 |
|
Raczkowanie
|
uff, dobrze że nie zostawiłam nafty na noc ... właśnie się okazało, że nie mam wody
|
|
#717 |
|
|
|
|
|
|
|
#718 |
|
Raczkowanie
|
może mam jakieś omamy, ale po wczorajszym pierwszym użyciu nafty dziś czuje, że są nieco mocniejsze. chociaż cóż tu mówić ... to dopiero mój początek.
ah, chciałam dziś znów umyć włosy naftą, ale ... od 9 rano do teraz wody brak ...
|
|
#719 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Mam ogromne problemy z wypadaniem włosów. Natknęłam się na ten wątek i postanawiam spróbować z naftą i olejkiem rycynowym. Włosy myję 3 razy w tygodniu i moją ,,kurację" zaplanowałam tak, że raz na tydzień będę stosować żółtka, olejek i naftę. W pozostałych myciach do szamponu będę dodawać kilka kropel olejku. Co sądzicie o takim planie? Czy tę maseczkę (żółtka, nafta, olejek)nakładać na całej długości włosów czy tylko u nasady? Bardzo proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
#720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro włosy bardzo wypadają to byłaś u lekarza? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:32.

skóra na głowie zaczyna piec i swędzieć - ale włosy miałam błyszczące

dziękuję za wyprowadzenie z błędu, chyba jednak lepiej moim włosom po jednorazowym myciu
Trzeba próbować na sobie, tylko że jak juz wysuszy to może byc za późno

.
. A potem jeszcze miała do mnei pretensje że zamawiałam takie bzdety przez internet zamiast po prostu w aptece i już chciała mi wcisnąć te same produklty (pomijam, ze 30% droższe- różnica kilku złotych, akle przy moim kieszonkowym dbam o każdą złotówkę :P). Albo moje pierwsze zamówienie: to był krem którego nei mogłam nigdzie dostac, zamawiałam go, po czym po 3 godzinach zamówienei znikało jako niezrealizowane. A krem dalej był na stanie! W końcuy zadzwoniłam do nich bo byłam naprawde zdesperowana, babka nie wiedziął o co chodzi, zadzwoniła do hutrtowni, okazało się, ze kremu nie ma. I już wiecej się nie pojawił w DOZ.